shop.musicserver.cz

Cox, tisíce tancechtivých a jedna velká jízda na jezeře

Vydáno: 29.08.2007 19:44 v sekci Naživo - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Obrovskou párty na Máchově jezeře jsme se pomalu, ale jistě rozloučili s letní festivalovou sezónou. I přes několik malých nedostatků, které lze do příštího rok dozajista vypilovat, šlo bez nadsázky o skvostnou rozlučku. Přijeli Carl Cox, Bimbo Jones nebo Josh Wink.

Mácháč 1
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Česká republika má tolik festivalů, že se začínají krýt i termínově. Zatímco v Hradci Králové od pátku do neděle zněl beat hip hopu, páteční večer to pěkně dunělo také na Máchově jezeře, leč těch BPM do minuty bylo mnohem více. Sedmý ročník festivalu Mácháč, na který dorazily tisíce fanoušků taneční hudby, si mohl dovolit všechny trumfy vyplácat za jedený večer (tedy spíše noc) a možná právě to bylo tím kouzelným cosi, co ho staví nad většinu letošních festivalů. Ale pěkně popořadě.

Pokud pominu to, že jsem to měl z jižních Čech dobrých tři sta kilometrů a díky chybám navigátorky si zajel ještě dalších dobrých padesát kilometrů a na místo určení dorazil o dost později, než jsem měl původně v plánu, byla cesta napříč Českou republiku příjemná. S chlupem jsem tedy stihl alespoň společné vystoupení DJky Luccy a Michala Pavlíčka, které mně již z dálky (jojo, parkoviště nebylo zrovna co by kamenem dohodil a že mám VIP nikoho moc nezajímalo) znělo velmi pohodově a originálně. Samostatné setíky Luccy mě moc nebaví, ale domnívám se, že kombinace s tímto kytarovým mágem má v sobě cosi neotřelého, co svůj potenciál v budoucnu teprve naplno ukáže.

Mácháč 3
© Jaromír Koc / musicserver.cz
Letošní Mácháč byl ale především o božském Kájovi, který svým jménem nalákal masy nadšenců, do kterých jsem každým druhým krokem narážel, neb vyhýbání bylo naprosto zbytečné - nebylo kam. Tento tučný černoch s mezerou mezi zuby, kterou by mohl pojídat špagety, je považován za génia mezi DJs. Carl Cox je sice velkou legendou, hodně toho ve své branži jako DJ a producent dokázal, ale jeho hvězdnost a úspěch především na Ibize, kde se to hemží další kupou výtečných DJů, jsem nikdy pořádně nepochopil. Doposud jsem ho naživo nikdy neviděl a tudíž jsem věřil, že jeho setík při živém poslechu dokáže požrat a nakopnout, a že právě to je tajemstvím jeho úspěchu. Abych byl upřímný, nevydržel jsem jeho show ani do konce a po pátečním vystoupení je pro mě jeho popularita opravdu naprostým otazníkem. Ale ano, bylo to hudební peklo, o tom není žádných pochyb, ale i přesto, že Cox řval na lidi a vybízel je do větší a větší euforie, dle mého názoru celému setu chyběla duše, nějaký posun, přirozený spád a hlavně nevšednost. Ani krásné prostředí Máchova jezera, opravdu povedená výzdoba, výborná projekce a všudypřítomná pěkná děvčata prostě nedokázaly dodat tu pravou náladu, abych Coxovu umu podlehl.

Mácháč 4
© Jaromír Koc / musicserver.cz
O co víc mě zklamal Carl Cox, o to víc mě potěšila další legenda, která v pátek večer na Mácháči zazářila. Joshe Winka si vážím především díky hitům "Don't Laught" a "Higher State Of Consciousness", ale i díky výtečným remixům pro Mobyho nebo Utah Saints. Možná díky této úctě, ale možná i díky několika posilujícím drinkům, jsem se až u jeho setu konečně dostal do té správné prázdninově-pařící nálady. Jeho míchání mělo hlavu a patu a i když po Carlu Coxovi vydatně zpomalil, bylo to přesně to, v co jsem doufal. Kvůli tomu, že byl zařazen právě po Coxovi na hlavní stage, úspěch jeho setu to trochu degradovalo, ale u mě byl na tomto pódiu hrdinou večera.

Už tak bych mohl být s Mácháčem vlastně spokojený, ale naprostou trefou do černého byla menší, avšak útulná Duplex stage. Zde roztáčel desky člověk, který svou přítomností prakticky rozhodl, že letos na Mácháč pojedu. Lee Dagger aka Bimbo Jones je v posledních měsících asi nejvytíženějším remixérem Evropy. Jeho taneční úpravy hitů od Miky, Pink, Janet Jackson nebo Hilary Duff zní z každé druhé diskotéky a jakožto hobby DJ musím podotknout, že jeho remixérská práce sice má nezaměnitelný rukopis, ale zároveň v žádném případě nezapadá do průměru, ba naopak. Ačkoli na Lee Daggerovi bylo již zpovzdálí vidět, že si k dobré náladě, kterou rozdával do všech stran, něčím malinko pomohl, byl jeho koncert asi tím nejlepším, co bylo v pátek v noci na Máchově jezeře ke slyšení. Jeho míchání bylo z věhlasných jmen určitě nejkomerčnější, ale ruku na srdce, většina návštěvníků a hlavně těch, kteří měli to štěstí a do Duplex stage se vešli, právě na vyváženou kombinaci elektra, dance a house slyšela nejlépe.

Lee Dagger aka Bimbo Jones
© leedagger.com
Asi už stárnu, protože poté, co Lee Dagger dohrál, pomalu docházela energie i mě. Marně jsem se přemlouval, že bych ještě měl zkontrolovat, jak se v pět ráno rozjede after party v klubu Bílý kámen, únava a touha po pohodlné loži a zároveň vidina minimálně tří hodin za volantem rozhodly a z Mácháče jsem odjížděl spokojen a příjemně unaven. Suma sumárum, sice je to ještě daleko, ale ať žije Mácháč 2008!

Plusy: hvězdné obsazení, výborný zvuk, povedená výzdoba, vydařené počasí, příjemná Red Zone, perfektně zvládnutá akce po pořadatelské stránce

Mínusy: ceny jídla a nápojů, které ve čtyři ráno navíc došly, a masy lidí, které se mi stále pletly pod nohy

Mácháč 2007, Máchovo jezero, Doksy, 24.8.2007

NÁZORY
  • Dvd (Máca, 08.11.2007 15:51) Reagovat

    Nevírtě někdo jestli bude z letošního Mácháče dvd??

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kultovní album Zuzany Michnové a Michala Pavlíčka "Rány" vychází v remasterované verzi na vinylu i CD (16.04.2024 16:55)
- Jazzrockový klenot "Zrnko písku" superskupiny Bohemia vychází v reedici (23.03.2024 16:35)
- Recenze: Reedice eponymní desky Big Heads nabízí malíře s kytarou Michala Pavlíčka ve skvělé formě a s prvotřídním zvukem (15.12.2023 17:00)
- Fotogalerie: Legendární Deep Purple vystoupili v Brně (16.07.2023 08:34)
- Recenze: Obsáhlý výběr z tvorby Michala Pavlíčka "Faces" ukazuje jeho široký záběr i vnitřní jednotu (14.07.2023 08:00)
- Rozhovory: Michal Pavlíček - Ať si pro nás zubatá přijde na koncertě (13.06.2023 08:00)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Recenze: Pábitelské blues na desce "Asi v tom bude nějakej háček" Jana Spáleného výborně funguje i po téměř čtyřiceti letech (05.01.2023 08:00)
- Nové desky 48/2022 - od Ollyho Murse přes NOFX po Andreu Corr (08.12.2022 07:00)
- Naživo: Skvělá muzika a slzy na krajíčku. Lucerna Music Bar složil hold Radimu Hladíkovi (07.12.2022 12:16)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Dua Lipa Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu