shop.musicserver.cz

Nový úsvit videoklipů

Vydáno: 23.08.2007 05:00 v sekci Na okraj - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Slavná éra videoklipů skončila s rozhodnutím televizní stanice MTV stát se více než jen prestižním hudebním médiem. Klipy ale ještě definitivně neodepisujme, jejich novým domovem jsou teď internetové stránky jako YouTube.com a malá obrazovka mobilních telefonů.

MTV logo
© facebook interpreta
Pokud vám není méně než patnáct let, pak si určitě budete pamatovat časy, kdy hudebnímu vkusu vládla MTV. Její síla byla taková, že když kapela dostala klip do hlavní denní rotace, platinová deska ji většinou neminula. Na začátku 80. let MTV zcela změnila tvář hudebního průmyslu a pomohla prosazení videoklipů jako podstatné součásti propagace. Neříkám, že absolutní dominance MTV byla úplně ideální a že její playlist přetékal jen skvělými písničkami, přesto stanice držela určitou kvalitu, s níž se třeba dnešní Óčko nemůže rovnat ani náhodou. Jenomže pak v našem desetiletí zatlačily nekonečné reality show a teenagerské sitcomy klipy do večerního vysílání a s proudem hudby byl konec.

Vypadá to, že šéfové MTV jsou se změnou formátu spokojení, minulý týden dokonce pustili k vodě svůj internetový obchod s hudbou Urge (jak jinak nazvat fúzi s Rhapsody, které se také dvakrát nedaří). Od července už se na MTV v sobotu a neděli dokonce ani nedočkáte žádného videoklipu v celé délce, proto se nedivte vtipům, jež kolují po blogosféře. Podle nich ve firmě Viacom, která televizi provozuje, svolávají schůzky zaměstnanců, aby zjistili, co že znamená to tajemné písmeno M ve zkratce MTV.

OK Go
© facebook interpreta
Proč smutním po staré MTV? Z jednoduchého důvodu - měl jsem rád videoklipy. Dobře vím, že "video killed the radio stars", ale stejně mě vždy krátkometrážní formáty se svéráznou vizualitou či vtipnou pointou strašně bavily. A některé písně budu mít navždy spojené s jejich klipovou podobou. Třeba "Buddy Holly" od Weezer nebo "Windowlicker" Aphexe Twina. Klipový žánr dosáhl nepochybně svého vrcholu na přelomu tisíciletí, kdy režiséři jako Michel Gondry, Chris Cunningham nebo Spike Jonze pořádně zatřásli tím, co můžeme ještě považovat za "propagační spot". Provokativní dílka, jako amatérští tanečníci v "Praise You" od Fatboye Slima nebo milující se roboti v "All Is Full Of Love" Björk, nasadily laťku pořádně vysoko a už se nenašel nikdo, kdo by ji chtěl přeskočit. Gondry a Jonze začali točit skvělé filmy a ostatní nadějní režiséři (Romanek, Glazer) dali přednost reklamě.

Někdo říká, že videoklipy zabil hip hop a jeho průhledná klišé, jiní viní reklamní průmysl, který si z nich vypůjčil dynamiku a zkrátil stopáž. Klipy poslední roky živořily na okraji zájmu. Nahrávací firmy výrazně snížily rozpočty na jejich výrobu, a tak začaly vznikat videa méně bombastická, postavená vesměs na jediném vtipu. To se povedlo třeba "We Are Your Friends" Justice vs. Simian nebo "Here It Goes Again" kapely OK Go, které patří cena za nejkreativnější video z letošních YouTube Awards. Oba klipy určitě stály jen zlomek toho, co kdysi zaplatili Sony a Jackson za "Scream", ale účinek je stejný, ne-li větší. Navíc jsou na malou obrazovku YouTube jako dělané.

Že předchozí odstavec obsahuje dva odkazy na YouTube.com, není vůbec žádná náhoda. Právě tam totiž videoklipy začínají žít druhý život. Rychlé internetové připojení už dnes dovoluje sledovat videa v reálném čase, a tak to vypadá, že YouTube či jiné podobné weby už MTV částečně nahradily. Zvláště poté, co YouTube vloni zveřejnila ambiciózní plán, že chce mít v databázi každý videoklip, který kdy byl natočen. Není divu, že se to nelíbí firmě Viacom a v únoru zažalovali provozovatele YouTube za nelegální videa stažená z vysílání MTV. Můžou sice vyhrát právní bitvu, ale válka už je předem rozhodnutá - staré televize budou s těmi internetovými soupeřit jen těžko.

Důležitost videoklipů na internetu už je jednoznačná. Nedávno navíc firma SoundScan, sestavující americké žebříčky zveřejňované časopisem Billboard, oznámila, že zhlédnutí klipů na internetu se začne započítávat do oficiální americké hitparády. Zatím to platí jen pro několik málo portálů a samozřejmě jen pro registrované, i tak je to ale dobrý znak toho, že klipy zase začínají stoupat v ceně. Dalším krokem, který by mohl pomoci jejich nové popularitě, je možnost kupovat či streamovat klipy přímo na obrazovku mobilu. Tak, a teď už tedy jen zbývá, aby se konečně znovu začaly dobré videoklipy i točit.

NÁZORY
  • videoklipy (Tommy Vejmitsch, 23.08.2007 09:19) Reagovat

    Dovolím si zásadně nesouhlasit s tvrzením "s níž se třeba dnešní Óčko nemůže rovnat ani náhodou" Srovnávat soudobou kvalitu s kvalitou 80 a 90 let není možné. V té době bylo hlavně MTV a konkurence (u nás) minimium. Byla i taková doba, nadšení pro videoklipy a podobně. Současné MTV se již roky odvrací od kvalitních videoklipů a nebo je jich poskrovnu. Na hudební TV se koukám proto, abych viděl hudbu, ale MTV už plní vysílací čas věcmi sice s hudbou společnými, ale ne moc zajímavými.

    YouTube je fajn, opravdu tam lze vidět i skutečně raritní videa, bohužel, kvalita je leckdy tragická, zvuk příšerný :( Pokud v tomto směru nedojde ke zlepšení, tak bych to neviděl v tak krásných barvách :). Jistě budou nutné smlouvy mezi nahrávacími společnostmi, které trpí pirátskou paranoiou, a youtube. Jinak budeme stále častěji na youtube vídat hlášku "soubor smazán majitelem autorských práv"

    • Re: videoklipy (Radek Antl, 23.08.2007 09:41) Reagovat

      Nebál bych se jít dál, Tommy: Srovnávat soudobou "kvalitu" Óčka s čímkoli není možné. V minimálně pěti případech z deseti, co zapnu Óčko, tam běží ty neskutečně trapné reklamy na neskutečně trapné ringtones a když už mám "štěstí" na nereklamní předěl, vyskočí na mě buď "nový" klip Anety Langerové nebo nějaký ten fajn moderátor, co neumí ani mluvit, ani se tvářit, natož pak pobavit. Když teda dám stranou výroky typu "pokud máte chuť pořádně si zaskákat, zapařit a zařvat na nějakém tom koncertě, pak třeba dnes v Českých Budějovicích Yellow Sisters," což včera s vážnou tváří pronesla tuším Blanka Huňátová. U toho jsem se, přiznávám, trochu bavil.

      Jinak fajn článek;)

      • Re: videoklipy (Prokop, 24.08.2007 13:56) Reagovat

        Asi nejseš cílovka dané televize:)

  • ? (V., 23.08.2007 10:39) Reagovat

    "Dovolím si zásadně nesouhlasit s tvrzením "s níž se třeba dnešní Óčko nemůže rovnat ani náhodou" Srovnávat soudobou kvalitu s kvalitou 80 a 90 let není možné."

    - To mi připadá spíš jako souhlas. =)

  • MTV2 a VH1 (palinoman, 24.08.2007 16:24) Reagovat

    v leccems mas samozrejme pravdu (o Ocko se tu rozhodne prit nehodlam), ale pokud si pustim MTV2, na coz mam bohuzel min casu, nez bych si pral, tak tam porad mam moznost sledovat jeden novy klip za druhym. a kdyz prepnu na VH1 tak dokonce i ty stare, jako treba Everybody Wants To Rule The World, ktery me - nevim proc - vzdycky malem rozbreci (asi nostalgie). ale je tu jeste jedna vec, ve ktere jsou hudebni televize dulezite. jsou to porady jako bylo 120 minutes s Paulem Kingem nebo je dnes Gonzo se Zane Lowem - lidma, kteri vytahuji nove kapely ciste podle toho, jestli se jim libi a pomahaji ti se v te zaplave novych veci zorientovat, coz youtube zatim nedokaze a ani nevim jak by to melo vypadat. nemluve o koncertech a reportazich, ktere nekdo (nejspis televizni stab, protoze zabery natocene na telefon jsou vetsinou k nekoukani) musi napred natocit, nez se na youtube vyvesi. cili bych to v dohledne dobe zatim nevidel zase tak cerne.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
Still Corners - Dream Talk 9/10
Recenze: Still Corners zvou zdařilou deskou "Dream Talk" do zasněné krajiny Nad hudební scénou sice letos svá křídla rozpíná country, ale naštěstí tu jsou i kapely, které trendům nepodléhají. Still Corners sázejí na to, co umí - a tentokrát také na své sny. Na nové desce "Dream Talk" totiž... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 15:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tohle bude "Hyperdrama"! Justice v dubnu vydají čtvrtou řadovku, v pilotní ochutnávce hostují Tame Impala (30.01.2024 16:14)
- Audio: Gaspard Augé z Justice to zkouší sólově. Singlem "Force majeure" ostudu neudělá (23.04.2021 10:43)
- Justice obvinili Justina Biebera z neoprávněného užití loga (21.03.2021 10:29)
- Video: V "All Together Now" u OK Go poprvé vítězí obsah nad formou (15.05.2020 08:02)
- Nové desky 34/2018 - od Alice In Chains přes Jain po Plain White T's (28.08.2018 20:50)
- Video: Ed Banger slavil 15 let na scéně netradičně - hity Justice & spol. přehrál orchestr (11.04.2018 14:45)
- Publicistika: Nejlepší zahraniční videoklipy roku 2017 podle musicserveru (18.01.2018 15:00)
- Video: Blázniví OK Go připravili další barevnou show v písni "Obsession" (27.11.2017 09:05)
- Video: (18+) Klip k "Pleasure" Justice se nese ve znamení sexu až k nebeské výši (21.09.2017 10:42)
- Naživo: Jamiroquai a Justice zahřáli zmáčené publikum (24.07.2017 21:03)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Queen Adele Sia U2 AC/DC Rush Bono Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu