MP3 Jukebox 32/2007

15.08.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Devendra Banhart - Seahorse (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: freak folk

Devendra Banhart
Na konec září je přichystáno nové album amerického písničkáře Devendry Banharta "Smokey Rolls Down Thunder Canyon". Radují se všichni fanoušci netradičního psychedelického folku, tzv. "weird America", jehož je Banhart jedním z hlavních představitelů (společně s CocoRossie nebo Animal Collective). V osmiminutové "Seahorse" odhalí Banhart (za doprovodu své kapely) všechny své silné stránky - cit pro melodii, lásku pro netradiční aranžmá i nespoutanou energii divokého bohéma. Píseň začíná jako krotké country, ale rozvine se do podoby pořádného beatového nářezu.
Iron & Wine - Boy With A Coin (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: folk

Iron & Wine - Boy With A Coin
Sam Beam a poslední roky i jeho sestra Sarah z Floridy vystupují jako Iron & Wine. Nevím, kdo z nich je Iron a kdo Wine, ale vím, že mají za sebou dvě desky a třetí "The Shepherd's Dog" je už na spadnutí. Posílají nám z ní ukázku "Boy With A Coin". Křehká píseň se nese v duchu Nicka Drakea nebo Elliotta Smithe a ačkoliv rytmus je na folkovou píseň neobvykle výrazný, žádné experimenty nečekejte.
Marissa Nadler - Diamond Heart (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: folk

Marissa Nadler - Diamond Heart EP
Vedle Banharta je další nezaměnitelnou součástí nové folkové generace Marissa Nadler. Z letošního březnového alba "Songs III: Bird On the Water" právě vydává promo-singl, který obsahuje také píseň "Diamond Heart". Narozdíl od Banharta nebo třeba Sufjana Stevense zůstává Nadler rovnýma nohama na zemi, většinu času je to pořád jen ona, její kytara a smutná píseň. Nenechte se zmást prvním poslechem, tohle není žádná další prvoplánová "smuténka", písně Marissy Nadler se vám po čase zadřou jako tříska pod kůži a nejdou ven.
Deadbeat - Refund Me (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: techno, dub

Deadbeat - Journeyman's Annual
Abychom dnes nezůstali jen mezi folkaři a písničkáři, přichází elektronik Deadbeat, jehož "Refund Me" by vás mohlo úspěšně probudit ze smutných stavů. Je z Kanady, ale jeho tracky jsou někde napůl cesty mezi Kingstownem (dub), Berlínem (techno), Londýnem (dubstep) a New Yorkem (hip hop). V "Refund Me" brblá londýnský rapper Bubbz, ale pod tou horou beatů ho sotva uslyšíte. Píseň je z nové desky Deadbeat "Journeyman's Annual", což je dobrý název pro takhle stylově rozcestované album.
Kinski - Punching Goodbye Out Front (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: post-rock

Kinski
Jméno si vypůjčili od slavného rodinného hereckého klanu a jejich hudba jako kdyby chtěla evokovat trochu otce Klause, který proslul jako filmový upír, a zároveň věhlasnou krasavici Nastassiju, jeho dceru. Zatímco předchozí album Kinski "Alpine Static" se dotýkalo skoro ambientního žánru, ukázka z chystané novinky "Down Below It's Chaos" naznačuje, že kapela nabrala směr k podstatně syrovějšímu zvuku. "Punching Goodbye Out Front" staví na vršení kytarových "pil" a obsahuje netradičně vokál, o který se postaral kytarista Chris Martin. Ne ten Chris Martin z Coldplay, samozřejmě. Nové album Kinski vychází 21.srpna.
bonus:
Illuzionists - Rio De Riviera Mixtape (bez hodnocení)
mp3 ke stažení
žánr: turntablismus

Illuzionists
Nacpat bezmála sedmdesát skladeb do jednoho DJského setu, to si můžou dovolit jen opravdoví turntablističtí mistři. Brněnský DJský tým Opia, Maztah a Chocolatic alias Illuzionists se po kratší přestávce vrací v plné síle a dokonce prý chystají nový singl vlastní produkce. Prozatím o sobě dávají vědět záznamem svého vystoupení z festivalu Rio De Riviera. Do mixu napěchovali současný hip hop a r'n'b, do druhé poloviny taneční hudbu. Škoda, že výběr desek vlastně jen kopíruje největší urban hity posledních let a to stejné platí o druhé polovině (plus několik notoricky známých rockových pecek jako "Song 2" či "Seven Nation Army"). Užít si ale zase můžete DJské finesy, ve kterých jsou Illuzionists mistři.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY