Kluci jsou tady!

28.07.2007 05:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Ne, titulek není odpovědí na otázku, kterou názvem své aktuální desky položili Tata Bojs. Má pouze naznačit příchod nového jména na českou miniscénu. Pokusme se odhadnout, zda kapela Mandrage, o níž je řeč, osloví svým debutem "Přišli jsme si pro vaše děti" víc lidí než jen průměrné čtenářky Brava.
6/10

Mandrage - Přišli jsme si pro vaše děti

Skladby: Kapky proti slzám, Realita, Punk rock song, Pasažér, Sluníčko, Dotyky, Digitální děti, Muchacha, Hlavně se neotočit, Breakdown, U dna
Vydáno: 30.06.2007
Celkový čas: 35:08
Vydavatel: Universal
Poprvé jsem měl tu čest s plzeňskou kapelkou Mandrage, když byli předskokany slovenské Pehy. Veselé a s chutí zahrané vystoupení mne mile překvapilo, mělo to šťávu a některé písničky fungovaly hned na první poslech ("Punk rock song" a také infantilní "Sluníčko"). Teprve po této veskrze pozitivní zkušenosti se k mým uším donesly zvěsti typu, že Mandrage jsou "vyhonění" Bravem a že to má být česká reakce na Tokio Hotel. Přiznám se - tohle mě vůbec nezajímá. Mandrage je prostě parta velmi mladých kluků (až na jednu výjimku, že ano?) a "Přišli jsme si pro vaše děti" není vůbec špatná deska.

Mandrage jsou také ukázkou toho, jak se v Česku konečně učíme dělat některé věci: promotion, web, image. Pro někoho mohou být podružné, ale jak to bylo s těmi Tokio Hotel? Navíc se podívejte na nabitý koncertní rozpis kapely, a tak to má být! Mandrage se označují jako rock'n'rollová kapela a není důvod něco namítat.

Už pohled na to, co je napsáno na jejich webu pod titulky "Stále poslouchám" a "Momentálně poslouchám", něco naznačuje. Chlapci si navíc všechno skládají sami, nejde tedy o umělý producentský výrobek (když už jsme u toho, desku produkoval Martin Ledvina). Překvapit vás může sem tam nějaký textový ("Digitální děti") či muzikantský (perkuse v písni "Muchacha", citace "Profesionálů" v "Hlavně se neotočit") fór a samozřejmě nechybí důležitá věc - omílaný rádiový hit, zde "Kapky proti slzám".

Zajímavostí jsou dvě závěrečné písně, jež hrají na trochu vážnější strunu, a to "Breakdown" a "U dna" s překvapivě tvrdým refrénem a mezihrou. I ty přispěly k výslednému mírně nadprůměrnému dojmu z alba, který by se dvěma slovy dal shrnout jako příjemné překvapení. I když asi nejsem původní cílová skupina...


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY