Křídla ukovaný z touhy

06.08.2007 13:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Ti, kteří poslouchali Tichou dohodu a sólová dráhy Blanky Šrůmové je příliš neuspokojila, tu mají alternativu. Debut 2Wings, nové kapely Dana Šustra. Oproti Blance jsou sehranější skupinou s větším skladatelským umem. Na druhou stranu tu chybí hlas s velkým H, jímž právě Šrůmová disponuje.
8/10

2Wings - Overseas Pilots

Skladby: Face Next Door (Little Motherf****r), Gentlemen's Club (Part I. + Part II.), Alan Freed, The Rainmaker, Information Overdose, Struggle For Life, Pain In My Heart, Have A Cigar, Out Of My Head, Colours Of War
Vydáno: 25.06.2007
Celkový čas: 52:14
Vydavatel: Pop Dissident Records
V březnové recenzi na promo EP "Information Overdose" Šustrových 2Wings jsem psal především o nepřeslechnutelné agresi, která zaplňovala jeho tři čtvrtiny. Debutové album "Overseas Pilots" je rozhodně barevnější. Sálá z něj především obrovská touha. Touha zase stát na pódiu a hrát pro lidi, které to baví. A i když se kapela opravdu snaží, nepoužije k dosažení svého cíle žádných nečistých prostředků. Netlačí na pilu víc, než je zdrávo. Nezneužívá laciné populistické triky k oslovení co nejširšího spektra posluchačů. Prostě jen hraje jak o život.

Posluchači Tiché dohody bezpečně poznají svého Šustra, zde frontmana a autora naprosté většiny písní. Svůj skladatelský rukopis nezměnil, což je dobře. Navíc i album je postaveno obdobně jako v dohodovských dobách. I teď je, po vzoru vinylů, rozdělené na dvě strany. A i tady je pro Šustra tak typický psychedelický úlet, tentokrát v podobě experimentální jednoakordovky "Gentleman's Club" odvážně umístěný už na druhém místě a-strany desky. Jenom ta Blanka tu chybí...

"Overseas Pilots" jsou především energií nadupané, rockové písně, postavené na silných riffech, ale nechybí ani klidná balada "Pain In My Heart". I díky ní je b-strana o něco měně šťavnatá a ten 100% džus, kterým jsme se na áčku namlsali, je najednou krapet naředěný. A nezachrání to ani dávka koncentrátu v podobě luxusní verze "Have A Cigar" od Pink Floyd či stranu rozjíždějící "Struggle For Life". Ale to kapele rádi odpustíte. Podobně upřímné a přímočaré desky, k tomu precizně nahrané, u nás nevycházejí každý den.

2Wings se povedla znamenitá věc. Pro svůj multivitamín vybírali jen to nejšťavnatější ovoce a navíc jej i výborně zpracovali. Rozvíjí obrovský skladatelský potenciál, díky němuž vznikají jak silné, nosné melodie ("The Rainmaker"), tak energické agresivity ("Face Next Door") nebo extravagantní experimenty ("Gentleman's Club"). Ale není to mix exotického ovoce z různých, navzájem odcizených míst. Tady jako by všechno pocházelo z jedné zahrady, dohromady se ovlivňovalo už při růstu, společně zrálo. Je radost je poslouchat. A dokonce si zvyknete i na zpěváka - nezpěváka Šustra.

PS: "Overseas Pilots" vyšlo pouze v omezeném nákladu. Těm, kteří jej chtějí vlastnit, bych doporučoval s koupí neotálet.

Tušení souvislostí

Tichá dohoda byla jednou z nejoblíbenějších pražských klubových kapel 90. let minulého století s hlavními protagonisty Danem Šustrem a Blankou Šrůmovou. Vydali úctyhodných deset CD včetně CD ROM "Fucktography". Nejhranější "Marionetou" si na sebe skupina ušila bič. Vydavatelství ji začalo tlačit k popu a Blanku k sólové dráze. Kapela ale rozhodně nechtěla ustupovat a nechat si diktovat, co má hrát. Elektronický experimentální projekt "Blanka & The Shroom Party - Psychoerotic Cabaret" tak vyšel již bez účasti majors. Po vypovězení dohody vydala Blanka Šrůmová dvě sólovky a příležitostně hraje se svou kapelou, Dan Šustr právě debutuje s 2 Wings.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY