shop.musicserver.cz

S křížem na párty

Vydáno: 23.07.2007 00:00 v sekci Recenze - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Francouzská producentská dvojice Justice se po sérii úspěšných remixů a singlů konečně dostala k dlouhohrajícímu albu. "†" v žádném případě očekávání nezklamalo a potvrzuje vládu současného electro soundu nad tanečními parkety.

9/10

Justice - †

Vydáno: 23.07.2007
Celkový čas: 48:14

Skladby: Genesis, Let There Be Light, D.A.N.C.E., New Jack, Phantom, Phantom Pt II, Valentine, The Party, Dvno, Stress, Waters Of Nazareth, One Minute To Midnight

Vydavatel: Warner Music

Po hubených letech se možná fanoušci klubové hudby zase dočkali lepších časů. A tím nemám na mysli absurdní vlnu tzv. nu-rave, která stejně vznikla jen proto, aby si uhrovití fandové indie music mohli taky trochu zatrsat. Mluvím o nových deskách Lindstrom & Prins Tomas, Simian Mobile Disco nebo Calvina Harrise, mluvím o Ed Bangers a hlavně mluvím o Justice. Název jejich debutového alba "†" svádí k chybnému závěru, že se jedná o křesťanský metal. Byla by to chybná úvaha, nicméně spasení se vám stejně nevyhne.

Když posloucháte Justice, nebo v podstatě kohokoliv ze stáje Ed Bangers, vždy si vzpomenete na Daft Punk. Není to zrovna moc spravedlivé, ale pro nás pamětníky bude současná vlna francouzského disco-house vždy jen stínem té první, která hýbala kluby před deseti lety. Cassius, Lauren Garnier, Dimitri From Paris nebo Les Rythmes Digitales jsou jména, která mezi léty 1996 a 2000 vládla evropské elektronice. Nebojte, nejsem nostalgik. Chtěl jsem jen napsat, že Justice se po "†" s klidem mohou se svými vzory měřit. Když si pustíte "Aerodynamic" z "Discovery" Daft Punk, bude vám hned jasné, kde Justice vzali ty filtrované kytary, které jsou tak efektované, že se až mění na basové linky. Současná francouzská vlna se jmény jako Mr. Oizo, SebastiAn nebo DJ Mehdi ale není v žádném případě jen kopírka, tam, kde Frantíci z roku 1996 čerpali z disco, tam oni mají po ruce electro. "†" je také podstatně drsnější, než co kdy Daft Punk nebo Cassius natočili, a při "Waters Of Nazareth" si opravdu dejte pozor na své reproduktory, které by nemusely vydržet.

Nástup Justice začal nenápadně. V roce 2004 udělali remix skladby "Never Be Alone" anglické indie kapely Simian. Na základě této písně je podepsal tehdy se rozjíždějící pařížský label Ed Bangers. Když skladba o dva roky později vyšla v reedici, stala se obrovským hitem. Částečně k tomu pomohl i chytrý videoklip, jenž dostal hlavní cenu na MTV Europe Music Awards, jestli si dobře pamatujete k nemalé radosti nominovaného Kanye Westa, který - jak to má ve zvyku - si šel hned stěžovat. To už se ovšem píseň jmenovala "We Are Your Friends" a jako autoři figurovali Simian vs. Justice. V té době už Justice patřili mezi nejvyhledávanější remixéry, když pracovali na věcech Fatboy Slima, Britney nebo Daft Punk a také měli za sebou první singl "Waters Of Nazareth". Mohutný electro buldozer nenechal nikoho na pochybách, že francouzská klubová scéna tu má po letech velké talenty.

"†" přichází ve chvíli, kdy electro horečka zuří naplno. Není to jen o retru primitivních analogových syntezátorů, je to především o tom znovu se v klubech bavit. Aktuální singl Justice "D.A.N.C.E." to vystihl přesně. "Do the dance" zpívá dětský sbor do chytlavé melodie a určitě tím nemyslí (jenom) Michaela Jacksona, kterému je prý píseň věnovaná. Tohle měl být celosvětový hit, statistiky jsou bohužel hodně smutné - číslo 48. v UK Chart, ve Francii dokonce ještě o deset příček hůře. (Jestli se do konce léta nedočkáme reedice, neexistuje spravedlnost!) "D.A.N.C.E." je zdaleka nejpopovější část desky, zbytek stopáže je ve znamení motorových pil, které připomínají efektované kytary. Výborný je začátek s dvojicí "Genesis", "Let There Be Light" a perfektní sekvencování završuje závěrečná "One Minute To Midnight". Jsem jediný, komu tahle píseň epičností připomíná "The Call Of Ktulu" od Metalliky? Deska má i slabší místa, moc se nepovedl pokus o hip hop "Tthhee Paarrttyy", čímž myslím hlavně angažování americké rapperky Uffie, funkový "New Jack" má připravit na nářez v podobě dvojdílného kusu "Phantom" (sampl je z hororu "Tenebrae" od legendárního režiséra Daria Argenta), ale spíše volá po tlačítku skip.

Od okamžiku, kdy jsem poprvé slyšel "We Are Your Friends", mi byli Justice sympatičtí. A jsem rád, že mě nezklamali ani na dlouhohrající desce. Kamenem do mě, jestli se mýlím, ale kromě "OK Cowboy" Vitalic tu už dlouho nebylo mainstreamové taneční album, které by se dalo poslouchat od začátku do konce. Není to pro mě úplně čistá devítka, ale dám ji. A nezapomeňte: "Do the D.A.N.C.E.".

NÁZORY
  • malickost (pp, 23.07.2007 17:07) Reagovat

    Les Rythmes Digitales nejsou prece francouzi :) Jacques Lu Cont je Stuart Price a ten se sice narodil v Parizi, ale je to brit.

  • :-O (Topolanek, 25.07.2007 11:01) Reagovat

    9/10 takovehle hruze???

    • Re: :-O (stromx, 26.07.2007 07:18) Reagovat

      ja bych mozna dal i 10/10, pro me jedno z peti nejlepsich cd letosniho roku

  • JUSTICE (vodník ámen, 26.07.2007 07:30) Reagovat

    Vynikající recenze, justice jsou fenomén a vůbec mě nepřekvapuje, že země Divokýho Billa a Landy to neocení. Jako jedni z prvních přišli s tzv. distortion zvukem a jejich debut je záchranou taneční scény.
    Díky Karle:)


  • cheche (šamón, 26.07.2007 14:30) Reagovat

    to je nuda. menší blbost než třeba digitalism, ale díky bohu za smd. mimochodem, všiml si někdo jak moc justice někdy připomínaj dafts na discovery?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Norah Jones - Visions 7/10
Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues Čtyři roky utekly a americká hudebnice Norah Jones je tu zpátky s novou porcí autorských písní. Její předchozí album "Pick Me Up Off the Floor" bylo odklonem k tradičnějšímu pojetí jazzu, gospelu i klasického popu. Letošní... čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 09:00 v sekci Recenze
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tohle bude "Hyperdrama"! Justice v dubnu vydají čtvrtou řadovku, v pilotní ochutnávce hostují Tame Impala (30.01.2024 16:14)
- Video: Daft Punk se podělili o čtvrt století starý záznam vystoupení. Tehdy ještě nenosili robotí helmy (05.01.2023 12:53)
- Muzeum moderní elektronické hudby se v dubnu konečně otevře veřejnosti (27.12.2021 15:28)
- Audio: Gaspard Augé z Justice to zkouší sólově. Singlem "Force majeure" ostudu neudělá (23.04.2021 10:43)
- Justice obvinili Justina Biebera z neoprávněného užití loga (21.03.2021 10:29)
- Daft Punk končí (22.02.2021 23:25)
- Dva dny před vystoupením na Super Bowlu vydá The Weeknd kompilaci svých hitů (04.02.2021 14:23)
- Publicistika: Deset alb, která v uplynulé dekádě získala hlavní cenu na udílení Grammy (26.01.2020 09:00)
- Top 10: Největší letní (s)hity uplynulé dekády (09.08.2019 08:05)
- Nové desky 34/2018 - od Alice In Chains přes Jain po Plain White T's (28.08.2018 20:50)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Queen Karel Gott AC/DC Adele Kabát Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift U2 Lucie Vondráčková Madonna Dua Lipa Rush Bono Mirai Kryštof Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu