shop.musicserver.cz
Smashing Pumpkins - Zeitgeist

Smutné pokračování

Vydáno: 16.07.2007 05:00 v sekci Recenze - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Smashing Pumpkins, dříve označovaní za největší romantiky grunge, vydali svou šestou řadovou desku "Zeitgeist". Jde o návrat po dlouhých sedmi letech. Z původní sestavy však zbyl pouze frontman Billy Corgan a bubeník Jimmy Chamberlin.

3/10

Smashing Pumpkins - Zeitgeist

Vydáno: 09.07.2007
Celkový čas: 52:22

Skladby: Doomsday Clock, 7 Shades Of Black, Bleeding The Orchid, Thats The Way (My Love Is), Tarantula, Starz, United States, Neverlost, Bring The Light, (Come On) Lets Go, For God And Coutry, Pomp And Circumstances

Vydavatel: Warner Music

V devadesátých letech byli Smashing Pumpkins vzrušující adrenalinovou partou; a nejen pro psychicky nabourané. Za těch pár let v akci natočili úžasné "Mellon Collie And The Infinite Sadness", dvojalbum zboosterovaných emotivních výkřiků a folkových příběhů a dalších intenzivních momentů. Před ním i po něm došlo na nejeden zapamatováníhodný singl, elektronické omyly na desce "Adore" nebo velké koncepce donedávna poslední nahrávky "MACHINA/The Machines Of God" z roku 2000. Rozpad proběhl za mediálně přitažlivých gest a výroků ("Ve světě, kde vládne Britney Spears, nemá smysl dělat muziku!"), drogových závislostí (chemií vyčerpaná a zničená D'Arcy Wretzky hrající na basu ) a osobních křivd (jak to asi bylo doopravdy s Jamesem Ihou?).

Další pokusy frontmana Billyho Corgana - skupina Zwan či sólové album - zněly buď jako Smashing Pumpkins zamilovaní do vlastní mámy, nebo jako do krve nasraní na vlastního otce. Všechno to byla póza bez silných písní. Teď se Corgan snaží Pumpkins oživit (probíraná basistka a japonský kytarista James Iha ale bohužel absentují) a po sedmi letech s kapelou vydává nové album "Zeitgeist". A nezní to vůbec dobře.

Prudce spálené euforické balady, ego a afekt, jemný ublížený niterný křik - elementy, které byly na hudbě Smashing Pumpkins v době jejich největší formy nejpřitažlivější, v nových písních chybí. Sice se dostavují exhibice Corganova neodhadnutelného ega a předimenzovaný afekt, ale bez ostatních zmíněných vlastností to vyznívá ploše, nebo spíš jako prázdná imitace předchozích projektů. "Zeitgeist" otevírá smršť hlasitých riffů a od prvního poslechu zřejmá snaha znovu začít u ostrých, punkových, rozpálených výstřelů typu "Bullet With Butterfly Wings" z adorované dvojdesky. Ne že by byl tehdy Corgan vzorem autentičnosti, ale dříve do sebe vše zapadalo a kdo z těch mladých, co Pumpkins dříve milovali, si dnes nezakřičí "...the world is a vampire..."?

Dnes tu máme naproti tomu nijaké skladby s hitovými ambicemi, pár letních songů do party-playlistů. A co na tom, že si Corgan zaplatil muzikanty, kteří zahrají nějaká sóla, když novým písní chybí vnitřní energie a prvek vzrušení. Klidně řekněte fuck off, anebo si namlouvejte, že je to celkem v pohodě. Hořké vzpomínky a lámání kultu.

Singl "Tarantula" (asi nejhorší hit alba) uzavírá nejsilnější část desky, po prvních pěti skladbách se zdá, že dál poslouchat už nemá cenu. Pak přijde patetická balada "Starz" (tiché konstatování "We are starz!") napsaná pro stadiony a zřejmě nejambicióznější track "United States". Bez sedmi vteřin do deseti minut slité zkreslené kytary a výkřiky "Revolution!" Tady už musí být každému jasné, že s frontmanem Smashing Pumpkins něco není v pořádku: místo aby napsal nové písně pro Smashing Pumpkins, které by zněly jako z dob, kdy nebyla ztráta času je poslouchat a kdy jste se nemuseli stydět za to, že je milujete, chce zachraňovat svět a čeká na revoluci. Co bude příště? Koncepce ochrany před teroristickými hrozbami nebo strach ze sebe samého? Dále se na "Zeitgeist" mluví o bohu, zemi, světlu, dojde na jeden levný hit s citovým sdělením "you could be my friend" a za pár minut přicházejí neposlouchatelné balady.

"Zeitgeist" je jen další Corganova nepovedená sólová deska. Teď jen hlasitější se silnými stěnami kytar a pod autorským názvem Smashing Pumpkins. Ani jednou mě nedojal.

NÁZORY
  • Nesouhlas (corgan, 17.07.2007 00:56) Reagovat

    Pozor zase tak hrozná ta deska není,v záplavě všemožných sraček vyprodukovaných generací kompjútrových potomků bych řekl doknce nadprůměrná.

  • nepresnost - hoste (honza., 17.07.2007 09:11) Reagovat

    mohu vedet o jake hosty se jedna? dle mojich informaci si krome bicich nahral BC vse sam (coz se pry obcas stavalo i drive ..).
    no a jinak mi prijde album hodne zajimave, naslaple jak nikdy .. objevuji na nem typicky rukopis SP (rozhodne bych to nebral jako solovku). pro me moc prijemne prekvapeni (jak ja jen byl skeptickej!).
    skoda ze eu tour uz nas minulo .. ten berlinskej koncert me mrzi :(

  • Hodně přísný.... (Batman007, 17.07.2007 10:00) Reagovat

    Ano, recenze je kritický a do jisté míry subjektivní pohled autora na daný žánr. Ani recenze by však neměla poplivat kvalitní dílo nenávistně osobním pohledem. Když se mi jako recenzentovi hudba nelíbí, snažím se najít metodologicky přijatelný pohled na věc - v tomto případě se nabízí srovnání s alby SP, která vyšla po nepřekonatelném Mellon Collie - v tomto směru je nová deska Zeitgeist to nejlepší co Corgan a jeho partička (ať už v ní je a byl kdokoliv) vyprodukovali. A sorry - Corganova sólovka a Zwan zněly úplně, ale úplně jinak. Tohle JSOU Smashing Pumpkins a jsou velmi dobří. Uznávám - jsem nekritickým obdivovatelem egoistického plešouna, ale ta deska si min. 7/10 zasloužila - takhle bych ji hodnotil jako střízlivě uvažující kritik. Jako fanoušek kapely dávám 9/10

  • taktéž nesouhlas (Half, 17.07.2007 10:05) Reagovat

    Něco takového jsem čekal hned jak jsem se podíval na jméno autora, holt tohle není žádná módní kytarovka jako Interpol... pro mě minimálně 7/10. Já bych zase jinak hodnotil tyhle módní neoriginální kytarovky.

  • sranda (dr.Zoidberg, 17.07.2007 10:43) Reagovat

    dát 3/10 je docela kouzelný ,když se sem občas podívám a vidím jak neuvěřitelný sračky cz produkce dostávají dvakrát tolik :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Smashing Pumpkins přijedou v červenci do Prahy (18.12.2023 11:13)
- Nové desky 18/2023 - od Eda Sheerana přes Divokýho Billa po The Smashing Pumpkins (10.05.2023 20:15)
- Nové desky 5/2023 - od Korn přes Johna Fruscianteho po Shaniu Twain (08.02.2023 19:00)
- Nové desky 46/2022 - od Nickelback přes Disturbed po Tokio Hotel (23.11.2022 16:30)
- The Smashing Pumpkins chystají rockovou operu "ATUM". Postupně ji zveřejní formou podcastu (20.09.2022 15:39)
- Porno For Pyros si střihli s Billym Corganem cover "When the Levee Breaks" od Led Zeppelin (09.08.2022 13:54)
- Billy Corgan odehraje virtuální benefiční koncert pro oběti střelby v Highland Parku (19.07.2022 11:48)
- Recenze: Překvapení se bohužel nekoná. "Cyr" od The Smashing Pumpkins je dlouhé album plné zaměnitelných písní (30.12.2020 09:00)
- Nové desky 47/2020 - od Miley Cyrus přes Tata Bojs po Garyho Barlowa (01.12.2020 08:10)
- Předobjednejte si nové album The Smashing Pumpkins "Cyr" za sparkovskou cenu (23.11.2020 09:31)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu