shop.musicserver.cz

Hvězdy na Rock For People: Jasné vítězství The Hives

Vydáno: 07.07.2007 19:30 v sekci Naživo - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Rock For People letos probíhal mezi 4. a 6. červencem poprvé na letišti v Hradci Králové. Krom tradiční sestavy českých kapel na festivalu vystoupily také uznávané kytarové skupiny The Killers a The Hives. Popovou hladinu dorovnala taneční formace Basement Jaxx. Přečtěte si náš report z hlavních hvězd tří festivalových dní.

The Killers, RFP07H, Hradec Králové, 4.7.2007 small 1
© The Killers
Festival Rock For People se z údolí v Českém Brodu přestěhoval na letiště v Hradci Králové a v rámci svého třináctého ročníku si s sebou dovezl i velká jména současné pop-music. Už loni uznávané stars - významná postava world music scény Manu Chao, populární projekt Mattafix (s tehdy velkým žvýkačkovým hitem "Big City Life") nebo skvěle ukřičené fascinující coutry-folkové duo Two Gallants (i když českými fanoušky nepochopené) - ukázaly, že dodat zaručené interprety je cesta, jak dostat úroveň celého festivalu od české bahna výš.

Letos pořadatelé zaplatili za show retro-kytarových hvězd The Killers. Vše probíhalo na hlavním pódiu, tedy stagei České spořitelny.

The Killers: kytary, ego, hity. Stačí

The Killers, RFP07H, Hradec Králové, 4.7.2007 small 3
© The Killers
První večer patřil hitům amerických The Killers. České publikum Flowerse a spol. přivítalo obrovským řevem a aplausem, minimálně několikrát prvních řad vědělo, s kým má tu čest, ostatní se přišli kouknout a před nástupem do dlouhé noci protáhnout těla. Před necelými čtrnácti dny kapele před rozdováděným davem pařila v hlavním čase Pyramid Stage na Glastonbury. V Hradci Králové byla louka vzhledem ke zvučnosti jména zaplněná nečekaně málo, ale i tak The Killers předvedli poctivou show na sto procent. Začalo se naléhavým intrem a titulní skladbou z posledního lehce komplikovaného alba "Sam's Town". Přestože se písně na obou deskách kapely svým základním sdělením hodně rozchází, naživo vedle sebe fungují spolehlivě - nejde o vážně se tvářící sdělení. Na pořadu je rychlá show s velkou zásobou sebevědomí, kytar a lascivních gest.

Člověk může tudíž klidně v davu a extázi propařit teenagerský hit "Somebody Told Me" i vážnou post-punkovou řežbu "Uncle Johnny". Story o zfetovaných šestnáctkách z backstage stejně jako pozlátko a vize buranství z Las Vegas. Kapelu současné turné zastihuje ve velké týmové i individuální formě. Flowers se postupem času dostává do stále větší hlasové pohody a vůbec, tahle parta má živě prostě koule. Show kapely jsou krom přehlídky hitů hlavně o zpívajícím Brandonovi a jeho egu: pohybem po pódiu v prvních momentech působí jako looser, co se má rockovou kapelu omylem, ale výsledný dojem se rovná faktu, že předvádění písniček a ječící dav je pro něj potřebný jako vzduch a voda. A nesejde na tom, jestli hrají v Glastonbury nebo na Rock For People. Za devadesát minut zahráli téměř vše podstatné.

The Hives: Garážové a fascinující!

The Hives, RFP07H, Hradec Králové, 5.7.2007 small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
"Are you ready for rock'n'roll?" zeptal se Howlin' Pelle Almqvist, zpěvák The Hives a současně jedna z největších hvězd mladé rockové generace s nejméně atraktivně znějícím jménem. Jejich čtvrteční vystoupení provázel i předcházel vytrvalý déšť. Kapela však hned s prvními písněmi dostala publikum do rychlého pohybu a to se skákání, zpívání a nadšeného tleskání za celou dobu nezbavilo. The Hives na scéně fungují už od roku 1997 (debutové album "Barely Legal"), tedy mnohem dříve, než svým debutem "Is This It" The Strokes z garážových kytar udělali opět sexy element. Hráli se novější i starší věci, jedna úplně nová skladba. Prý "only special for Rock For People". Toto ať si každý vyloží po svém, ale milé to bylo a přemýšlet nad nějakou pravdivostí bylo v daný moment zbytečné asi jako nad původností dynamických riffů, kterými oba kytaristi publikum bavili. Kdo chce pátrat, ať se zavře do staré garáže a ponoří se do rychlých hitů prvních dvou desek The Clash.

Svým projevem Almqvist (stejně jako zbytek jeho kapely celý v černém s bílými doplňky jako kšandy nebo ze zadní kapsy vystrčený kapesník) působil jako zdařilá imitace zpěváka Sex Pistols Johnnyho Rottena, ale tady na rozdíl od punkového hrdiny šlo jen o zábavu, žádné nadávky, kyselé výrazy a politiku. Set The Hives buď strhnul nebo po pár písních poslal na jiné pódium či na bar, resp. pod igelitový stan. Ti, co však celých devadesát minut zůstali, si užili strhující mejdan plný jednoduchých chytlavých skladeb, otevřeného chování kapely, ironie a kvalitní zábavy. Jasný vrchol Rock For People 2007. "Aka I.D.I.O.T." jako hymna festivalu?

Basement Jaxx: Nudné, zbytečné, bezcenné

Basement Jaxx, RFP07H, Hradec Králové, 6.7.2007 small 7
© Robert Macháček / lighthunt.net
Posledního headlinera na pódiu České spořitelny v pátek obstarala taneční kapela Basement Jaxx. Pro mě osobně šlo o jednoznačně největší zklamání celého programu - žádná moderní popová show a energické taneční melodie - namísto toho pompéznost a nuda. Početná formace deštěm a zimou zničenému publiku nabídla sice úspěšné a i žebříčky prověřené skladby, v tomto případě se ale věřit hitparádám ukazuje jako osudová chyba. Písně působily jako nepochopené inspirace soulu a starého hip hopu přetransformované do nechutného sci-fi porna.

Dvě urostlé černošské vokalistky i přes absenci opravdu kvalitního repertoáru publikum bavily a přes únavu, opilost a další opojení se na bahně vytrvale tančilo a zpívalo. Stateční fanoušci si poslední jméno festivalu užívali plnými silami. Show Basement Jaxx nabídla i poutavou světelnou show. Vše ale přebíjel dojem nudné taneční muziky, mizerně odzpívaných tracků a spousty nehezkých asociací. V levném baru v Los Angeles možná slušná zábava, ale jinak naprosto zbytečné a bezcenné.

Shrnující reportáž z celého festivalu na musicserveru čekejte v blízké době. Dojde i na další pohledy zde probíraných věcí.

Rock For People 2007, The Killers, The Hives, Basement Jaxx, letiště, Hradec Králové, 4.-6.7.2007

Fotogalerie:

The Killers, RFP07H, Hradec Králové, 4.7.2007 small 2
© The Killers

Basement Jaxx, RFP07H, Hradec Králové, 6.7.2007 small 8
© Robert Macháček / lighthunt.net

The Hives, RFP07H, Hradec Králové, 5.7.2007 small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

NÁZORY
  • Hives rockzzz (Mr CEO., 07.07.2007 20:15) Reagovat

    Hate to say I told you so:)


  • RfP (Heitinga, 07.07.2007 20:55) Reagovat

    Hives byli jednoznačně nejlepší, frontman věděl jak na fanoušky. U Killers mi trochu chyběla ta větší komunikace s publikem, mám pocit, že ani neřekli "Czech republic", což jako není nutností, ale spíš takovým "povzbuzeníčkem" pro fans. Užila jsem si je jen proto, že jejich hudbu prostě zbožňuju, ale běžela jsem na ně z Beatsteaks (kupodivu jsem chytla flek v 1. řadě, kde si to podle mě člověk nejvíce užije) a ti byli naproto parádní komunikace s publikem na úrovni Hives a prostě fakt úžasný (pro mě vrchol) a pak ti Killers mi možná proto přišli tak "nekomunikativní" ale jinak chválím i Basement Jaxx, ale asi proto, že jsem je moc neznala a docela mě to bavilo co předvedli.

  • The hives (Hiveskiller, 07.07.2007 22:36) Reagovat

    je otřesná skupina jedoucí na nejblbší vlně v historii rockové hudby. No nic, kluků co neumí moc hrát ale solidně vykrádají staré kapely co už mladí nepamatují bude vždycky dost, nová superkapela každý měsíc a bude o čem psát, paráda. Toy dolls je klasika, něco předvedli a mohli by své kytary narvat Švédům do zadku. Bože, už zase vidím 10/10 v recenzích pro dvouminutové písně a 3/10 pro nějaké nešťastné novátory hned vedle.

  • Hives (gruly, 08.07.2007 01:12) Reagovat

    Hives jsou jednoznacne kytarova trida a nemaji potrebu nikoho vykradat:) pro me jeden z vrcholu tohoto rocniku a hlavne Pelle to je soumen:)) My Vas milujeme a vy milujete nas, mrte.....doufam, ze se brzo tato solidne naslapana particka brzo vrati:)) jo a pro toho co kritizoval Hives a vyzvihoval Toy Dolls: Toy Dolls uz je jen obycejna tancovacka, takova zabavova kapela bez napadu.....ja si na ne solidne zatrsal, ale to je asi tak vsecko.....jejich pisne se mi moc nelibili:))

  • Killers? (casyy, 08.07.2007 01:31) Reagovat

    V mych ocich jsou koule presne to, co Killers nazivo postradaji. Byla to pompezni show s velkym humbukem kolem, ale jinak slo o napulirovany vylesteny produkt bez jiskry, emoci, potu a energie. Proste nuda, v porovnani s Hives, jakkoliv se to porovnavat neslusi, protoze jde proste o jiny pristup k hudbe, tak Killers predvedli, jak vypada sterilni vystoupeni.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Naživo: Z běsnících The Hives stříkal pot na všechny strany Lucerna Music Baru (19.09.2023 15:30)
- Audio: The Killers mají novou písničku. V "Your Side of Town" se inspirovali osmdesátkami (25.08.2023 16:06)
- Nové desky 32/2023 - od Liama Gallaghera přes The Hives po Suzi Quatro s KT Tunstall (16.08.2023 22:00)
- Video: Kapela versus manažeři - The Hives v klipu k "Countdown to Shutdown" ničí kanceláře (18.06.2023 14:56)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- The Hives vydávají po jedenácti letech nové album. Představí ho i v Praze (10.05.2023 12:41)
- Video: The Hives se po více než deseti letech vrátili. V klipu k syrové pecce "Bogus Operandi" nás vezmou na halucinogenní jízdu (03.05.2023 18:20)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu