shop.musicserver.cz

Skvělí dinosauři, co nechtějí tančit, netančili na parkovišti

Vydáno: 22.06.2007 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Už to tak vypadá, že definitivně nastal čas návratu legend. Není to tak dávno, co se k sobě vrátili Simon a Garfunkel, na turné vyjeli reinkarnovaní Queen, k životu se probudili The Police a na koncertní pódia se vrátili i Genesis. Praha měla to štěstí, že mohla jejich show vidět naživo. I když na parkovišti.

Scéna, Genesis, Turné 2007
© www.genesis-fanclub.de
Zpočátku to vypadalo, že se obnovení Genesis České republice vyhnou obloukem, ale nejspíše dva koncerty Phila Collinse před rokem a půl spojené s logistikou celého turné znamenaly, že ostrouhala maďarská Budapešť a Genesis ve své nejslavnější sestavě zavítali k nám. Z nejasných důvodů sice sešlo z původně plánovaného Rošického stadionu, ale koncertní agentura operativně našla náhradní, ač poněkud neobvyklé místo na parkovišti u Sazka Areny. Ke cti pořadatelů musím ale dodat, že to vůbec nevadilo a málokdo pociťoval nějaké nepohodlí. Snad jsem jen čekal, že scénu umístí v nejnižší části celé plochy, aby tak vznikl jakýsi improvizovaný amfiteátr a ne naopak, nicméně vzhledem k výšce pódia snad nebyl s viditelností problém.

Mike Rutherford, Genesis, Turné 2007
© www.genesis-fanclub.de
Jediné, co mohlo zkazit tento večer, byly meteorology hlášené přívalové deště, ale ty se naštěstí Vysočanům vyhnuly, a tak si mohlo publikum, v němž se mísily různé národnosti s tou českou, vychutnat Collinse a spol. nerušeně. Krátce po osmé hodině ještě za dosti jasné oblohy po intru s keltskými prvky vběhli tři členové Genesis a dva letití kolegové na pódium a spustili show, na kterou se bude ještě dlouhou vzpomínat. Nutno napsat, že produkce byla opravdu monstrózní, ale zároveň i velmi originální. Za relativně malým pódiem rozbíhajícím se do stran byla umístěná obrovská zakřivená promítací stěna, kde v průběhu koncertu běžely různé animace včetně úvodního nápisu Prague, či se na ní občas objevovaly i záběry z pódia. Tahle stěna byla zakončená vejčitými obřími obrazovkami. Za tím vším se k nebi tyčilo sedm ocelových sloupů s baterií světel, mezi kterými byla napnuta do tvaru vln plachta. Celé to působilo jako takový zvláštní půltrychtýř nebo část květu.

Tony Banks, Genesis, Turné 2007
© www.genesis-fanclub.de
Genesis dopředu deklarovali, že nehodlají na tomto turné nikterak experimentovat. Lidi přišli na Genesis a ty chtějí taky slyšet. Dalo by se říct, že toto své předsevzetí splnili do puntíku, žádné zvukové eskapády se nekonaly. Ovšem jestliže na koncert zavítal nefanoušek těchto z mrtvých vstalých dinosaurů, mohl být trošku zklamán. Během večera sice zazněly věci jako "Invisible Touch", "No Son Of Mine" nebo "I Can't Dance", nicméně na spoustu hitovek se zkrátka nedostalo. Návštěvníci neslyšeli třeba "Jesus He Knows Me", "That's All" nebo "In To Deep", zato se ale dostalo na řadu písniček ještě ze sedmdesátých let, tedy ještě z gabrielovské éry. Phil Collins poměrně často sedal za bubny, takže zazněly i instrumentální "Behind The Lines" nebo "The Cinema Show".

Phil Collins, Genesis, Turné 2007
© www.genesis-fanclub.de
Zarostlý Collins byl v podstatě středobodem celého koncertu. Stejně jako na sólových turné řádně bavil publikum, kde tentokrát převládali lidi mezi dvaceti a padesáti lety. Jako obvykle pozdravil a poděkoval Praze česky, častokrát si na malou kameru natáčel publikum (kolikrát se vám podaří hrát před dvaceti tisíci lidmi na parkovišti, že?), zkoušel s publikem hlasová cvičení, což ho před "Ripples" rozhodilo natolik, že se začínalo nadvakrát. Před skvělým "Dominem" si dal s diváky i takovou malou pohybovou etudu, kdy si publikum rozdělil na čtyři části, které potom o sobě dávaly vědět, jak principál Collins pískal. Před "Home By The Sea" trošku strašil návštěvníky duchy a fantomy a při "I Know What I Like" si zahrál s tamburínou kozáčka. Na druhou stranu je ale pravdou, že dvouapůlhodinový koncert uzpíval a částečně ububnoval s naprostým přehledem bez menšího hlasového zaváhání.

Phil Collins & Chester Thompson, Genesis, Turné 2007
© www.genesis-fanclub.de
V jeho stínu zůstávali zbylí dva členové Genesis, ale nevypadalo to, že by jim to nějak vadilo, spíše naopak. Tony Banks se v podstatě nehnul od kláves a Rutherford se akorát uvolil chvíli netancovat po pódiu při charakteristické chůzi v "I Can't Dance". Jeho další větší pohyb byl pouze, když měnil kytary. Jinak byli oba soustředění na své mistrovské muzikantské počínání. Chyba by byla nezmínit i zbylé dva muzikanty. Bubeníka Chestera Thompsona není třeba dvakrát představovat. Ve chvílích, kdy byl Collins za mikrofonem, vedl rytmicky celé Genesis. Jeho chvíle přišla, když se pustil s Collinsem do bubenického souboje či spíše duetu. Oba začínali bubnovat na stoličky a jakési kovové držáky, odkud se přesunuli za bubny. Zajímavé bylo, že to znělo úplně jinak, než jako to mají nacvičené z předchozích Collinsových turné. Co platí o Thompsonovi, lze vztáhnout i na Daryla Stuermera, jehož chvíle přišla ve "Firth Of Fifth". Během této písničky zářila jeho kytara hned dvakrát - jednak hudebně, a pak taky přes celou promítací stěnu.

I Can't Dance, Genesis, Turné 2007
© www.genesis-fanclub.de
S Genesis byla vždy spojená i velká show, což platí i u tohoto turné. Většinu písniček doprovázely skvělé animace od duchů v "Home By The Sea" přes klece v "In The Cage" až k výbornému finále s různobarevnými chodícími postavičkami v "I Can't Dance". Pozdvižení nastalo, když se při "Throwing It All Away" na projekční stěně začali objevovat diváci samotní. Světelná show zpočátku, kdy ještě nebyla tma, nebyla příliš výrazná, ale s postupným stmíváním se stávala intenzivnější. Vše vyvrcholilo, když po pilířích vyjela další řada velmi výkonných světel, která udělala z noci den. Design světel byl dokonalý, a to i přesto, že jeden z největších reflektorů osazených na pilíři vypověděl během koncertu službu. Diváci se dočkali v "Invisible Touch" i menšího ohňostroje.

Genesis, Turné 2007
© www.genesis-fanclub.de
Koncert Genesis byl po všech stránkách skvělým zážitkem, i když publikum nebylo tak rozbouřené jako třeba na Linkin Park, čemuž se ale nelze vhledem k věkovému průměru divit. Zkrátka - ať si kdo chce, co chce říká, ať si mamka slzy utírá, tihle rockoví dinosauři do starého železa opravdu nepatří (a to zdaleka neplatí jen o Genesis). Sice nepřináší hudebně nic nového, ale troška historie obzvlášť v případě Genesis rozhodně neškodí. Navíc je třeba ocenit, že ze sebe neudělali parodii a nevyjeli jen s těmi nejznámějšími písničkami, ale nebáli se sáhnout i trochu do historie. Na druhou stranu bych si klidně nechal líbit další turné, kde by mohli protočit zbývající hity a písničky. Vzhledem k tomu, jak rychle mizely lístky na jejich současné koncerty, by zcela jistě neměli s návštěvností problém.

Setlist koncertu:
Behind The Lines / Duke's End
Turn It On Again
No Son Of Mine
Land Of Confusion
In The Cage / The Cinema Show / Duke's Travels
Afterglow
Hold On My Heart
Home By The Sea / Second Home By The Sea
Follow You Follow Me
Firth Of Fifth / I Know What I Like
Mama
Ripples
Throwing It All Away
Domino
Drum Duet
Los Endos
Tonight Tonight Tonight
Invisible Touch

Přídavky
I Can't Dance
The Carpet Crawlers

Genesis, Parkoviště Vysočanská, Praha, 20.6.2007

NÁZORY
  • skvely zazitek (jarecek, 22.06.2007 08:32) Reagovat

    sice me obcas trochu mrzelo, ze tu a tam vypuousteli genesis jak instrumentalni pasaze (napriklad tonight, tonight, tonight) tak vokalni (uvodni behind the lines), na druhou stranu je fakt, ze by tim koncert byl az neumerne dlouhy. i tak jsem toho po tech 2 hodinach a 40 minutach (plus dalsich 2 hodinach cekani na zacatek) mel plne kecky. jinak ale zazitek skvelej. skoda jen, ze se nezacinalo treba jeste o hodku pozdeji. "nocni" cast koncertu byla totiz uplne jina kava. viz domino ;)

  • Dobrá show... (David, 22.06.2007 10:08) Reagovat

    ...kterou mi skoro někdy v první půlce zkazil buran, který se vedle mne neomaleně nacpal a řval, že má taky vstupenku, roztahoval se a scházelo málo a rozdával by rány. Vypadal trochu jako Meat Loaf, radši jsem sklapl. Za chvíli bylo poznat, že šlo o tupého manuála, který si sice na drahý lístek nějak vydělá, od Genesis však neznal zjevně ani notu a nechápavě se rozhlížel, když Collins bavil celý stadion...tupec.

  • FOTKY (Posheidon, 22.06.2007 11:28) Reagovat

    Marne se snazim najit nekde na netu fotky. Nedal by nekdo nejaky tip formou odkazu?

  • uzasnej zazitek (mahulena, 22.06.2007 14:52) Reagovat

    Koncert to byl skvely, trochu prekonal moje ocekavani:-) Kapela uz predem avizovala, ze hodlaji vystupovat jako stari Genesis, ze nemaji v panu nejake inovace. Jejich hudba se blizi vazne hudbe, Mozarta taky nikdo nepredelava.-) A hlavne, na Mozarta taky nikdo nepari jako na linkin park...Genesis nikdy nebyli kapelou na pareni, jejich hudba je nekde trochu jinde. Proste peknej koncik...neni co vytknout, ani set listu, ten byl vyrovnany a naslo se i par opravdovych hitu:-)

  • super (behindthewheel, 22.06.2007 23:10) Reagovat

    Já si to vnitřně přirovnávám pocitům, který jsem měl, když přijeli v 94 Pink Floyd nebo v 93 Depeche Mode s Devotion Tour. To mně taky příjemně běhal mráz po zádech. A nebyla to jenom nostalgie, ale super sestavený set list, výborně naladěnej Collins, světla scena. Snad nejvíc se mi libilo Domino a Tonight. A jak jsem se obával organizace , nemelo to chybu. Dokonce nás pořadatel chytře poslal místo do totálně nacpaneho prostoru pod podiem zprava naopak zleva, takže pohoda, soustředil jsem se jenom na pocity...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Ghost předělávkami na "Phantomime" zabaví, nic nového ale nepřinášejí (27.05.2023 09:00)
- Nové desky 9/2023 - od Macklemora přes Haken po Sigalu (08.03.2023 18:00)
- Genesis a Phil Collins prodali autorská práva a mastery svých nahrávek za 300 milionů dolarů (03.10.2022 08:14)
- Nové desky 37/2021 - od Daughtry přes 2Cellos po Toma Hodge & Floexe (22.09.2021 17:05)
- Phil Collins o svém zdravotním stavu: "Skoro neudržím ani paličky" (10.09.2021 13:37)
- Zaprášenosti: Album "Foxtrot" od Genesis je milníkem v progresivním rocku (08.08.2021 09:00)
- Genesis lákají na nadcházející turné retrospektivní výběrovkou (03.08.2021 15:12)
- Genesis vyrazí se svou comebackovou tour i do Jižní Ameriky (22.04.2021 08:22)
- Slavná alba: Phil Collins šel s "Face Value" s kůží na trh. A uspěl (30.01.2021 09:00)
- Genesis posunuli termín turné a odhalili podobu své show (25.01.2021 13:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu