shop.musicserver.cz

Co poslouchá musicserver (6.)

Vydáno: 16.06.2007 05:00 v sekci Publicistika - Pavel Novák | foto: facebook interpreta

Další díl hudebního koutku musicserveru by se dal charkterizovat jako souboj trojice kytarovek se dvěma nezaměnitelnými zpěvačkami. Neboli neurvalí Slipknot, nařvaní Sugar, psychedeličtí Mad Season versus půvabná Helena Paparizou a popová diva Tina Arena.

Co poslouchá musicserver
© facebook interpreta
Seriál "Co poslouchá musicserver" je tu od toho, aby se s vámi naši redaktoři a fotografové podělili o dojmy z alb, která je buď v poslední době zaujala, anebo neodmyslitelně patří do jejich playlistů. Připomeneme si jak desky dávno vydané, jimž se v médiích mnoho prostoru nedostává, tak alba nová, o nichž by ale jinak na musicserveru třeba ani nepadla zmínka. Že mnohdy půjde o velmi pestrou kolekci, je nasnadě. Tento díl bude věnován debutové desce kapely Slipknot, již zaniklé kytarové partě Sugar, přiblížíme si debutovou nahrávku řecké megahvězdy Heleny Paparizou, vzpomeneme na Tinu Arenu a vzpomeneme, kdo byli Mad Season.

Luboš Kreč: Slipknot - Slipknot (1999)

Slipknot - Slipknot
Ačkoli je stejnojmenný debut Slipknot u Roadrunner Records dost možná jejich nejslabší deskou, mám k němu intenzivní, niterný vztah. Dodnes z něj čiší agresivita, neurvalost, nekompromisnost, jaké snad žádná jiná tzv. nu-metalová skupina nikdy nedosáhla. Byly to právě projekty jako Slipknot, které onomu prázdnému a vyčpělému termínu nu(rap)-metal dávaly jakýs takýs smysl. Vedle načinčaných mazlíků Linkin Park a arogantních budižkničemů Limp Bizkit stáli Slipknot a Deftones jako strážci vlajky. Ačkoli následovníci "Slipknot", jmenovitě "Iowa" (2001) a "Vol.3" (2004) nabízely podstatně bohatší zvuk, propracovanější aranže a snad i melodičtější pasáže, velký debut svým nedokonale podmanivým mixem elektra a hardcore posloužil - překvapivě - jako jeden ze stavebních kamenů pozdější mánie zvané nu-metal.
Nejlepší skladby: "Eyeless", "Liberate"

Ondřej Michal: Sugar - Copper Blue (1992)

Sugar - Copper Blue
© facebook interpreta
Kdybych měl jmenovat kytarové kapely z počátku devadesátých let, které považuji za zásadní, trio Sugar bych zmínil zcela jistě. S většími nebo menšími pauzami se k téhle partě stále vracím už od vydání jejich debutu "Copper Blue". Stejně tak jako v několika uplynulých jitrech při cestě do práce. Bob Mould, David Barbe a Malcolm Travis na prostoru dvou alb dokázali definovat svůj nezaměnitelný kytarový zvuk. "Copper Blue" je album doslova nadupané chytlavými, nařvanými, avšak zároveň pohodovými vypalovačkami, v nichž se nezapře vliv hudby šedesátých let. V podstatě se dá říct, že co skladba to hit. Ostatně pecky "Changes", "Helpless" nebo "A Good Idea", které vyšly i jako singly, to dokazují.
Nejlepší skladba: "Changes"

Pavel Novák: Helena Paparizou - Protereotita (2004)

Helena Paparizou - Protereotita
Snad největší současnou řeckou hvězdu populární hudby Helenu Paparizou budou někteří možná znát jako vítězku Eurovize roku 2005, kdy se skladbou "My Number One" suverénně převálcovala všechny ostatní. O rok dříve vydala svou debutovou sólovou desku (již dříve se proslavila v duu Antique), na které se popravdě ještě trochu hledala, ale i tak je to velmi vydařené dílo. Taneční pop, poprock, trocha r'n'b, to všechno Helena zkouší, aby zjistila, který styl jí padne nejlépe. Osobně mi u ní nejvíc sedí rockovější poloha v "Taksidi Gia To Agnosto" a samozřejmě typická řecká laika v "M'agaliazei To Skotadi". Jen v samotném Řecku se alba "Protereotita" prodalo více než sto tisíc kusů a ani v dnešních dnech to nevypadá, že by se Heleně dařilo hůř.
Nejlepší skladby: "Taksidi Gia To Agnosto", "Matia Kai Hili"

Tomáš Parkan: Tina Arena - Don't Ask (1994)

Tina Arena - Don't Ask
Ač byla Tina Arena, svět o ní už příliš neví. Přičemž, co se týče techniky zpěvu a kvality hlasu, může v klidu konkurovat Celine Dion. Navíc Tina Arena je i muzikantka a skladatelka (její písničky zpívá kde kdo, včetně Lucie Bílé) a ze všech jejích desek i vystoupení je poznat, že ze sebe vydává to první a poslední. "Don't Ask" je vynikající popová deska doby, ve které vznikla. Mimo uvedených kvalit samotné Areny je třeba zmínit velice zajímavý zvuk, ale třeba i to, jakým způsobem pracuje s rytmickým základem - rozhodně se neuzavírá pouze do balad. Kdo má rád raná devadesátá léta, měl by tuhle nahrávku vyhledat, koneckonců je australským Albem roku 1995.
Nejlepší skladba: "Chains"

Honza Sedláček: Mad Season - Above (1995)

Mad Season - Above
Pamatuji se, jak jsme vedli se spolužáky na gymplu velice "erudované" spory o tom, který že to grunger je ten nejdrsnější. Mým černým koněm bylo přitom vždy jen jedno jméno - Layne Staley. Zpěvák Alice In Chains to sice už na tomhle světě odpískal, ale usnout mi nedává pořád. Ještě radši než jeho domovskou kapelu si pak poslechnu malinko zapadlý projekt Mad Season, na němž s ním spolupracovali také kytarista Mike McCready (Pearl Jam), bubeník Barret Martin (Screaming Trees) a John Baker Saunders. Coby Mad Season fungovali pánové pouhý rok, přesto stihli vydat desku "Above", která v sobě spojuje chytlavost grunge, rytmičnost blues a údernost heavy rocku. K tomu přidejte Staleyho slovní psychedelii a nemůžete se nezamilovat.
Nejlepší skladba: "River of Deceit"

NÁZORY
  • slipknot (rizek, 17.06.2007 16:46) Reagovat

    slipknot..skvela deska, myslim ze jejich nejslabsi je iowa..wait and bleed, sic, surfacing a podobne delaji toto cd velmi dobrým

  • pavel novak zase nezklamal (eurovisionfan, 18.06.2007 02:04) Reagovat

    Pavel Novak zase nezklamal a ja sa len marne pokusam zistit, kde na tie veci chodi... Ked bude najblizsie vypredaj v nejakom music shope, skusim nieco nahodne vybrat aj ja...

  • výprodeje... (Pavel Novák, 18.06.2007 08:47) Reagovat

    škoda, že většina titulů, o kterých zde píšu není v České republice a na Slovensku vůbec k dostání, takže s tím výprodejem vám to asi bohužel nevyjde.

  • vyprodeje - p. novak (eurovisionfan, 18.06.2007 15:34) Reagovat

    Chvalabohu, ze vacsina titulov o ktorych tu pisete u nas nie je dostat. Myslim, ze hudobneho odpadu mame dost aj bez toho, aby sme nejaky vozili z grecka alebo z krajin telenoviel.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Slipknot představili drsné video ke skladbě "Hive Mind". A je to pořádný art (23.10.2023 08:13)
- Nové desky 28/2023 - od Rity Ory přes Tinu Arenu po PVRIS (19.07.2023 19:00)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Naživo: Slipknot přejmenovali hradecký festival na Metal for People (09.06.2023 11:39)
- Nejvíc nej: Noční můry, krev a bolest aneb pět nejlepších klipů od Slipknot (28.04.2023 09:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Video: Slipknot překvapili fanoušky novým singlem "Bone Church" - i se znepokojivým videoklipem (03.02.2023 07:53)
- Recenze: Slipknot na "The End, So Far" uzavírají jednu éru (10.10.2022 00:00)
- Vinylová verze nových Slipknot nese chybný název (09.10.2022 09:32)
- Nové desky 39/2022 - od Björk přes Joss Stone po Slipknot (05.10.2022 20:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu