Nové desky pro 24. týden

10.06.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Chystáte se příští týden do obchodu s cédéčky? Jestli ano a budete koukat po žhavých novinkách, narazíte nejspíš na první country desku rockerů Bon Jovi, na osobitou písničkářku Janu Vébrovou, německé remixéry Digitalism, skvělého jazzového zpěváka Kurta Ellinga, superskupinu Goon Moon, disco Calvina Harrise a v neposlední řadě na stoner rockery QOTSA.
Pokud se v pondělí 11. června vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Bon Jovi - Lost Highway (Universal)
web / myspace / psali jsme

Bon Jovi - Lost Highway
Třiadvacet let působí Bon Jovi na hudební scéně a zřejmě jsou pryč ty časy, kdy v roce 1993 řádili na pražském Strahově s deskou "Keep The Faith". Bon Jovi se od té doby změnili a o novince "Lost Highway" to platí dvojnásob. Stačí napsat, že ji pánové z New Jersey vydávají na značce Mercury Nashville. Ano, opravdu to tak vypadá, že Bon Jovi vydávají country desku a dostatečným stvrzením budiž dva duety - první s duem Big & Rich a druhý s country hvězdou první velikosti LeAnn Rimes. Jedinou ochutnávkou, kterou Bon Jovi nabízejí na svém myspace, je první singl "(You Want To) Make A Memory".


Jana Vébrová - Kykyrý (Indies)
web / myspace / psali jsme

Jana Vébrová - Kykyrý
Řady mladých českých písničkářek se tento týden "oficiálně" rozšíří o nové jméno. Jana Vébrová alias Písničkářka z větrného mlýna není ale další holka s kytarou, jejím doprovodným nástrojem je akordeon. Nečekejte ovšem druhou Radůzu, stylově se tyto dvě písničkářky spíše občas dotýkají, než aby se překrývaly. Janu Vébrovou zdobí charismatický projev, silné a poetické písně, naléhavá hra na akordeon a vynikající zpěv. Ukázky z debutu "Kykyrý", jenž produkoval a částečně i autorsky poznamenal Ivan Archer, si můžete poslechnout jak na webu samotné zpěvačky, tak i na stránkách jejího vydavatelství.


Digitalism - Idealism (EMI)
web / myspace / psali jsme

Digitalism - Idealism
Digitalism (německá disco dvojice Jence a Isie) se proslavili jako remixéři (Depeche Mode, Klaxons, Daft Punk). Připravili si tak ornou půdu pro svoji debutovou desku "Idealism". Té předcházel singl "Pogo", který duo označuje jako poctu skupině Joy Division. Na myspace Digitalism je kromě "Poga" k poslechu ještě dvojice skladeb "Jupiter Room" a "Zdarlight" a jako bonus medley nabízející průřez celým albem.
Kurt Elling - Nightmoves (Universal)
web / myspace / psali jsme

Kurt Elling - Nightmoves
Není zrovna obvyklé, aby umělci opouštěli legendární jazzový label Blue Note. Jazzový zpěvák Kurt Elling se sytým hlasem, jenž bývá řazen nejčastěji ke stylům, jako je cool a post-bob, tak učinil a podle reakcí na nové album "Nightmoves", které za Atlantikem vyšlo už před nějakým časem, se zdá, že to bylo jen a jen ke prospěchu věci. Šest z jeho sedmi dosavadních alb bylo nominováno na Grammy a s tímto by mohl konečně kýženou cenu získat. To ostatně mohou posoudit zanedlouho jazzoví fanoušci, kteří navštíví plzeňskou část festivalu Bohemia Jazz Fest. Kvalitu novinky "Nightmoves" mohou alespoň zčásti posoudit všichni - stačí se podívat na myspace Kurta Ellinga, kde jsou ke slyšení hned čtyři skladby.


Calvin Harris - I Created Disco (Sony BMG)
web / myspace / psali jsme

Calvin Harris - I Created Disco
Skota Calvina Harrise jsme na musicserveru zmiňovali v souvislosti se spoluprací s Kylie Minogue nebo Groove Armadou. Jeden z nejnovějších objevů fenoménu myspace nyní vydává debutovou desku "I Created Disco". Drzý název napovídá, o jaký styl v Harrisově případě půjde. V osmdesátkovém retro disku, které na první poslech připomíná uvolněnější LCD Soundsystem, se nese všech čtrnáct skladeb včetně prvního singlu "Acceptable In The 80's", který skladatel streamuje se zbývající třináctkou na svém myspace profilu. (David Věžník)
Queens Of The Stone Age - Era Vulgaris (Universal)
web / myspace / psali jsme

Queens Of The Stone Age - Era Vulgaris
Fanoušci jedné z nejvýraznějších kapel řazených ke stylu zvanému stoner rock Queens Of The Stone Age čekali na novou desku něco málo přes dva roky. Novinka "Era Vulgaris" ale může zajímat i fanoušky jiných kapel. Mezi hosty se totiž objevují například frontman Trent Reznor z Nine Inch Nails, Julian Casablancas z The Strokes, Billy Gibbons ze ZZ Top nebo již mrtvá americká humoristka Erma Bombeck. Celé album je už nyní ke slyšení na oficiálních stránkách QOTSA.


Goon Moon - Licker's Last Leg (Day After Records)
web / myspace / psali jsme

Goon Moon - Licker's Last Leg
"Další superskupina na světě!" mohli by hlásit kameloti, kdyby dělali svoji práci pořádně a kdyby to měli v plátku, který rozdávají, napsané. Goon Moon, to jsou Jeordie White (aka Twiggy Ramirez - NIN nebo Marilyn Manson) a Chris Goss (Masters Of Reality). A řada dalších. Na dlouhohrajícím debutu "Licker's Last Leg" je to kromě jiných třeba Josh Homme (Queens Of The Stone Age) nebo Josh Freese (NIN). Deska obsahuje dvanáct rockových skladeb, mezi nimiž je i cover Bee Gees "Every Christian Lion Hearted Man Will Show You". Tři písně jsou k poslechu na myspace kapely. (David Věžník)
Mandrage - Přišli jsme si pro vaše děti (Universal)
web / myspace / psali jsme

Mandrage - Přišli jsme si pro vaše děti
I když plzeňská kapela Mandrage existuje už od roku 2001, poprvé na sebe výrazněji upozornila až jako předkapela části turné slovenské Pehy. Po demu "Říkala, že ji trápí cosi" z minulého roku přichází tato skupina, mylně označována jako čeští Tokio Hotel, s debutem "Přišli jsme si pro vaše děti". Na myspace profilu kapely si můžete poslechnout tři nemasterované verze písniček z tohoto alba včetně prvního singlu "Kapky proti slzám".


Enrique Iglesias - Insomniac (Universal)
web / myspace / psali jsme

Enrique Iglesias - Insomniac
Slavný syn snad ještě slavnějšího otce, zpěvák ale také autor takových hitů, jako jsou "Bailamos", "Rhytm Divine" či "Hero", konečně ukončil dlouhé, čtyřleté čekání na novou desku a příští týden se vytasí s novinkou "Insomniac". O tom, že se bude jednat o velmi pestrou kolekci, svědčí už dosti dlouhý seznam producentů, ze kterého lze vybrat jména jako John Shanks (Michelle Branch, Kelly Clarkson, The Corrs) nebo Sean Garrett (Usher, Ciara, Chris Brown). Enrique Iglesias nechtěl napínat své fanoušky příliš dlouho, a možná proto umístil celé album na své myspace.


Dále vychází:

Air Supply - The Best of Air Supply: Ones That You Love (SonyBMG)
Brutal Knights - Feast Of Shame (Day After Records)
Drupi - Fuori Target (Popron)
Gladys Knight - The Best of Gladys Knight & The Pips: Love Finds Its Own Way (Sony BMG)
HelloGoodbye - Zombies! Aliens! Vampires! Dinosaurs! (Sony BMG)
Huey - Notebook Paper (Sony BMG)
John Lennon - Lennon Legend (EMI)
Lou Reed - Berlin (SonyBMG)
Martha Argerich - Live From Lugano (EMI)
Police - The Police (Universal)
Různí - Best Arabian Vol. 8 (EMI)
Různí - My Name Is Earl (EMI)
Různí - Ocean's 13 (soundtrack) (Warner Music)
Různí - Old Skool Of Rock (Universal)
Různí - Shrek The Third (soundtrack) (Universal)
Různí - Tanecni Liga 97 (Universal)
Sage Francis - Human The Death Dance (Maximum Underground)
Severed Head Of State - Power Hazard (Day After Records)
Tiger Army - Music From Regions Beyond (Maximum Underground)
Traveling Wilburys - The Traveling Wilburys Collection (Warner Music)
Václav Neckář - Šalalalali (Universal)
Violent Arrest - Violent Arrest (Day After Records)
Xavier Rudd - White Moth (Maximum Underground)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY