Pod deštníkem u řeky

16.06.2007 15:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Radical Face je projekt Bena Coopera, jenž podstrčil posluchačům svůj debut "Ghost". Žádná strašidla ani duchové na něm ale nečekají, naopak se připravte na poklidnou poslechovou muziku servírovanou na tradičním akustickém podnosu. Nahrávka volně pluje v jednolité atmosféře a dokonale uspává, což je její velká vada.
6/10

Radical Face - Ghost

Skladby: Asleep On A Train, Welcome Home, Let The River In, Glory, The Strangest Things, Wrapped In Piano Strings, Along The Road, Haunted, Winter Is Coming, Sleepwalking, Homesick
Celkový čas: 47:54
Ben Cooper z formace Electric President se již podílel na mnoha jednorázových projektech svých kamarádů. Již loni měl vyjít jeho debut, ten se však zdržel v procesu masteringu, a tak "Ghost" vyšel až letos na jaře. Projekt Radical Face je sice sólo, Benovi na něm ale vypomohlo několik lidí, například jeho mladší brácha Emeral (Iron Orchestra) nebo bubeník Mark Hubbard (Julius Airwave), nevyjímaje jeho parťáka Alexe Kaneho z Electric President (ten hraje na basu v "The Strangest Things" a "Glory"). Cooper nikam nechvátal a v poklidu si během skládání pravidelně bral akustickou kytaru na břeh řeky a tam sepisoval své nápady. Album přináší silné momenty, ale taktéž i písničky, u kterých by člověk leda usnul. Jednolitá atmosféra podsouvá posluchači uvolnění, poklidně pohupující se nálady, a pokud jste již v předspánkovém stádiu, desku nedoposloucháte.

Krátké instrumentální intermezzo "Asleep On A Train" kompletně odkrývá karty a ukazuje jasně rozpoznatelnou tvář celého počinu. Akustika hnaná podchycenými podpůrnými elementy k Benově hlasu sedí. Zpívá uvolněně a žádný přehnaný nátlak ve výrazu zbytečně neuplatňuje, protože by to byl jedině rušivý prvek. Doporučuji vyrazit na piknik do přírody a kromě dobrého jídla a pití si vezměte i oblíbenou knížku a jako soundtrack ke čtení si do sbírky cédéček přibalte i tuto placku.

"Let The River In" společně s "Glory" patří k nejvýraznějším chvílím, kdy dorazí i jakýsi náznak pompéznosti. "Wrapped In Piano Strings" nebo "Winter Is Coming" vás odtrhnou od čtení, neb se v nich ukrývá nejvíce sil, které můžete načerpat. Převážná část alba se ale převaluje v mase uspávací drogové látky, která je podána na stříbrném podnosu. "Sleepwalking" je pečlivě schovaná ukolébavka, jejíž krása je odhalena až po několikátém poslechu.

Radical Face se svým debutem brnká na fajn tóninu, ale nepřináší nic originálního. Nejedná se ani o hloupé písničky, ale z potenciálu Bena Coopera šlo vytáhnout více. Z "Ghost" se stala poslechová kulisa, která však neurazí žádného posluchače.

CD k recenzi poskytlo a v ČR distribuuje vydavatelství Starcastic.

Album: Radical Face - Ghost
Hodnocení: 6/10
Celkový čas: 47:54
Skladby: Asleep On A Train, Welcome Home, Let The River In, Glory, The Strangest Things, Wrapped In Piano Strings, Along The Road, Haunted, Winter Is Coming, Sleepwalking, Homesick


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY