shop.musicserver.cz

Rise Against - Když to myslíš vážně, lidi ti uvěří

Vydáno: 11.05.2007 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Na konci dubna do Prahy přijela americká punk-corová skupina Rise Against. Je pověstná tím, že do svých textů promítá problémy dnešního světa: globálním oteplováním počínaje, válkou v Iráku konče. Zadařilo se a musicserver měl možnost udělat rozhovor s jejím baskytaristou Joem Principem.

Rise Against
© www.riseagainst.com
Na stolcích se povalují banány a pomeranče. Vedle v míse se na sebe tlačí rajčata s chlebem a celozrnnou bagetou. Zelinářské zátiší dokreslují siluety ananasu, kokosových ořechů a lahví s minerálkou. Žádné flašky s vodkou ani popelníky plné vajglů, snad jen plechovky s pivem. Takhle zcela ne-rockově vypadalo zákulisí v pražském Lucerna Music Baru před dubnovým koncertem amerických Rise Against. Tomu, že Rise Against nejsou obyčejná parta drtičů kytar bez názoru, jsme přizpůsobili také naše interview s jejich basákem Joem Principem.

Když si povídáme v Praze, začnu počesku: říká vám něco jméno Václav Klaus? Je to český prezident.

Bohužel ne, neznám ho. Proč? Měl bych?

Nechci vás samozřejmě zkoušet. Jde o to, že Klaus je mezinárodně vyhlášený kritik teorie globálního oteplování. A zrovna Rise Against se tomuto tématu často věnují i ve své tvorbě.

Aha, je mi to jasné. To jméno neznám, ale obecně si myslím, že diskuze o globálním oteplování se světově ubírá správným směrem, že stále víc a víc lidí se o to zajímá. Začínají si kupovat auta s hybridním pohonem, méně používají aerosol a nebezpečné spreje, takže nakonec, i když ozónová vrstva je stále tenčí, každá trocha pomůže.

Kdy podle vás přišel zlom a lidé, především v USA, začali přemýšlet z ekologického hlediska šetrněji?

Já to přesně nedokážu říct, ale třeba v Americe, kde žiju, tomu hodně pomohla japonská automobilka Toyota. Když přišla s hybridem, něco se změnilo, protože tahle technologie sice existovala už dřív, ale lidé o ní nevěděli. A samozřejmě si mnozí stěžovali, že benzín je čím dál dražší, že neušetří peníze. Holt skrze to začnou třeba přemýšlet i o životním prostředí.

Rise Against, Praha, 23.4.2007 small 5
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
A co americký prezident George Bush, kterého jste hudebně několikrát napadli? Ten už také začal pomalu připouštět, že ropa nás nespasí...

To je pravda. Je to tím, že mu nic jiného nezbývá. Zrovna nedávno navštívil několik automobilek a nabádal je, aby více investovaly právě do hybridních pohonů. On má také samozřejmě svůj podíl na změně veřejného mínění, protože zvlášť republikánští voliči na jeho slova ještě pořád dají. A já jsem rád, že tohle říká, ačkoli on je vždycky tak o tři roky pozadu. (smích)

Může podle vás nějak pomoct projekt Live Earth, který proběhne v červenci v několika velkoměstech po celém světě a za účasti řady hvězd má poukázat právě na problém klimatických změn? Není to nakonec jen obyčejná show?

To si nemyslím. Jak jsem říkal, každá trocha pomůže, takže i koncerty typu Live Earth mají smysl. Může se tím podařit dostat k obrazovkám lidi, kteří by se jinak o něco jako oteplování nikdy nezajímali.

Klip k vaší písni "Ready To Fall", který dost drsnými záběry poukazuje na problém týrání zvířat, si zvolila mezinárodní organizace PETA (People Fot The Ethical Threatment Of Animals) za svoji video-hymnu. Spolupracujete i s dalšími nevládními aktivisty?

Snažíme se neomezovat jen na jednu organizaci, ostatně je nás v kapele víc a máme různé zájmy a názory. Teď třeba s jedním spolkem z Chicaga zvažujeme, že bychom pro něj udělali cosi jako reklamu. Až dosud ale jediná skutečně oficiální spolupráce byla ta s PETA. Velmi neradi bychom se přeceňovali a mátli lidi, co vlastně jsme - jestli hudebníci, nebo politici či aktivisté. My nejsme ryzí politická skupina, jsme víc zaměřeni na sociální otázky. Timovy (Tim McIlrath - pozn.red.) texty zabírají široké pole témat. Rádi bychom náš úspěch využili k tomu, abychom mohli lidem ukázat problémy, které jsou podle nás důležité.

U skupin, jako jsou Rise Against, je někdy těžké rozpoznat, zda pro ně náhodou není sdělení skryté v textech podstatnější než samotná hudba.

To záleží hodně na tom, na jaké hudbě ten který muzikant vyrostl a jak se ji naučil vnímat. Já jsem třeba začínal s Bad Religion, což je v podstatě politická skupina, ale přesto jsem nejdřív vnímal hudbu, až postupně ke mně prosakovaly i texty. Takže pro mě je podstatnější hudba, ta mě vždycky chytne jako první. Ale jsem si vědom toho, že pro řadu lidí jsou naše texty důležitější než hudba, kterou děláme. Je to individuální záležitost našich fanoušků.

Rise Against
© www.riseagainst.com
Když jsme u vašich příznivců: zaznamenali jste od nich negativní reakci kvůli tomu, že jste před čtyřmi lety opustili label Fat Wreck Chords a přešli pod velkou firmu?

Samozřejmě. Hlavně z počátku kolem toho byly nějaké nepříjemnosti a různé zkazky. Pak se to ale uklidnilo. Když si totiž poslechli "Siren Song Of The Counter Culture", naši první desku u Geffen Records, zjistili, že jsme v podstatě stále tatáž kapela. Slýcháme o tom, jak některé skupiny musejí kvůli svým vydavatelům brousit hrany, ale nás se to netýká, takže je všechno v pohodě.

Čím si vysvětlujete skutečnost, že v posledních zhruba dvou třech letech nesmírně vzrostla popularita emo-corových a punk-corových kapel? Z My Chemical Romance, s nimiž jste jeli turné, jsou teď opravdové hvězdy...

Nejsem si úplně jistý. Fanoušci My Chemical Romance jsou ale úplně jiní od těch, kteří chodí obvykle na nás. Podle mě není až tak podstatné, jestli hraješ emo, screamo, punk nebo pop. Záleží na tom, jestli to myslíš vážně, jestli ti lidé uvěří, že to, co děláš, je opravdu. My to tak děláme a My Chemical Romance zřejmě také. To, že jsme zažraní do muziky, je důvod toho, proč se držíme tak dobře nad vodou.

Jak jste se vlastně cítili s My Chemical Romance na jednom pódiu? Už jste zmínil, že návštěvníci jejich koncertů jsou dost odlišní od vašich.

To byla skvělá zkušenost, protože jsme hráli po dlouhé době pro zcela jiné publikum. Zapomněli jsme, jaké to je, vyjít na pódium před lidi, kteří vás vůbec neznají. Určitě to ale stálo za to, myslím, že spousta z těch dětí, které přišly na My Chemical Romance, si nás docela oblíbila. Ale vylézt před tisíce lidí, kteří nemají tušení, kdo jste, to chtělo odvahu. (smích)

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Třetí den Rock im Parku patřil Foo Fighters a jejich novému bubeníkovi, hrálo se i z ruského kola (09.07.2023 08:58)
- My Chemical Romance vzdali hold zemřelému producentovi Dougu McKeanovi (31.07.2022 17:59)
- Naživo: Nova Rock v prvním dni rozzářili Muse, Evanescence a tuny bláta (14.06.2022 08:21)
- Naživo: My Chemical Romance v Praze útočili na nadčasovost (12.06.2022 10:00)
- Fotogalerie: Comeback My Chemical Romance v obrazech (12.06.2022 09:14)
- Fotogalerie: Rise Against rozpálili Holešovice (09.06.2022 09:56)
- Prague Summer Festival začátkem června nabídne hvězdy Rise Against, alt-J a The Offspring (24.05.2022 11:26)
- Audio: My Chemical Romance se vracejí. Šestiminutový opus "The Foundations Of Decay" otevírá novou kapitolu (14.05.2022 11:29)
- My Chemical Romance nakonec zahrají v O2 areně (05.05.2022 11:51)
- My Chemical Romance ruší koncerty v Rusku a na Ukrajině (08.03.2022 19:55)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu