shop.musicserver.cz

Průvodce po albu 'Beauty And Crime' Suzanne Vega

Vydáno: 15.05.2007 05:00 v sekci Publicistika - Jaromír Koc | foto: facebook interpreta

Suzanne Vega změnila hudební vydavatelství a zakotvila u Blue Note, kde již působí například Norah Jones. A po pěti letech natočila nové album. Ačkoli to původně vypadalo, že deska bude spíše folkově-jazzová, vyklubala se z ní nádherná pohodovka, která osloví široké publikum. Přesvědčte se, nabízíme vám průvodce po "Beauty And Crime".

Suzanne Vega - Beauty And Crime
© facebook interpreta
Když Suzanne Vega minulý rok oznámila podpis smlouvy s vydavatelstvím Blue Note, byla to pro její fandy velká a hlavně potěšující novina. Label se totiž o své koně stará s obrovskou péčí. Potvrdit by to mohli například Norah Jones nebo Marc Moulin, kteří patří mezi jeho exportní artikl už nějaký ten rok. Suzanne Vega natáčením nového alba "Beauty And Crime" strávila celý podzim a zimu minulého roku. Při prezentaci desky pro novináře uvedla, že v novém materiálu, který skládala posledních pět let, zpracovala především všední zážitky ze svého každodenního života (ten si vychutnává v New Yorku, kde bydlí).

Suzanne Vega desku nahrávala částečně v New Yorku a z části v Londýně, produkce se ujal Jimmy Hogarth, jehož nové studio Suzanne využila. Jimmy, který Suzanne doprovázel i při natáčení v prestižních londýnských Olympic Studios, je ve svém oboru naprostou špičkou - za úspěchy svých debutů mu může poděkovat například Sia, KT Tunstall nebo nejnověji Corinne Bailey Rae. A jak nám album "Beauty And Crime" zní po prvních posleších?

1. Zephyr & I (3:10)

První track a hned pekelný rozjezd. Rázné bicí, basové linky, příjemný ženský backing vokál a v popředí Suzanne Vega se svou kytarou. Velmi hitové, jako otvírák desky asi nejlepší možná volba.

2. Ludlow Street (3:16)

Druhá píseň je prvním trošku hlubším příběhem o New Yorku. Houpavá "Ludlow Street" sice vyvolává malinko pochmurnou náladu, ale není se čemu divit. Suzanne v ní popisuje příběh o duších na Lower East Side, které nemohou najít klid ani po smrti.

3. New York Is A Woman (2:54)

Na počátku téměř akusticky znějící skladba. Poprvé se na desce objevují i hostující flétny. Je plná optimismu, Suzanne v ní New York vysloveně opěvuje. Je poctou. A přesně s takovou úctou je podána.

4. Pornographer's Dream (3:23)

Čtvrtá píseň desky je konečně první připomínkou toho, že blues není Suzanne nikterak cizí. Uklidňující klavír a louskání prstů dává písni rytmus. Velmi příjemným dokreslením je i opětovné použití fléten. Překvapením je zapojení houslí v poslední třetině písně. Skladba vyvolává pocit neklidu.

5. Frank & Ava (2:38)

Pátá položka desky je naprostá tutovka. Jasný hit! Vymyslet si píseň o imaginárním setkání Franka Sinatry s Avou Gardner, kteří se do sebe zamilují. Svižná, vokál Suzanne zní, jako by o něco žadonila; v refrénu zpěv posilují dvě výborné vokalistky.

6. Edith Wharton's Figurines (2:42)

Zde se Suzanne představuje jako rozená písničkářka. Nejprve se doprovází pouze kytarou, hudebníci se přidají až při refrénu. Skladbě dominuje violoncello a Suzannin hlas. Jak to ta ženská dělá, že dokáže během pár sekund tak neopakovatelně pohladit na duši?

7. Bound (4:43)

Housle, violoncello, bubny a temná nálada. Hudba zrychluje a zpomaluje. Suzanne v písní vypraví příběh, který rozdělila do dvou částí. Skladba vyvolává pocit tušení nebezpečí a jakéhosi ticha před bouří. S troškou nadsázky bych si to dokázal představit jako další bondovku.

8. Unbound (3:34)

U osmé položky desky poprvé u Suzanne Vega slyším nasamplované bicí. Na počátku mi k hudbě trošku nesedí Suzannin sametový hlas, možná proto ji opět doprovází vokalistky. Nestává se to u Suzanne často, ale na tuhle píseň by se dalo dokonce tančit na diskotékách. Nejen, že má spád a chytlavý refrén, je to prostě pecka.

9. As You Are Now (2:20)

Nakombinujte housle s oslavným vojenským maršem, přidejte flétny a v tom všem vyprávějte příběh o své devítileté dceři. V této písni je Suzannina láska ke svému dítěti opravdu cítit, navíc má i velmi elegantní aranžmá.

10. Angel's Doorway (2:55)

Desátá položka desky měla být původně tou první. Vypraví o manželovi sestřenice, který je policajt a denně se pohybuje v prostředí, kde může přijít o život. Jemné a pozvolně se rozehrávající flétny při refrénu střídá svižný rytmus a tlumivé bicí. Osobně mě tato píseň oslovila nejvíc. Je podivné, že Suzanne napadla hudba k této písni při společné večeři s rodinou...

11. Anniversary (2:57)

Poslední, přitom asi nejosobnější píseň z celé desky. Suzanne v ní vzpomíná na svého bratra, který zemřel v roce 2002 při pádu Dvojčat. Srdcervoucí zpěv, který dokresluje i opravdu velmi smutné pobroukávání vokalistek. Jaká si 'memory-session' na rozloučenou. Pokud nejste dobře naladěni, doporučuju poslední píseň raději vynechat.

Písně Suzanne Vega nikdy nebyly jen o krásné hudbě nebo jen o textech. Její jedinečnost spočívala v geniální vyváženosti obou atributů. Přestože jsem nikdy nebyl vysloveným profíkem na její tvorbu, je pro mě nové album opravdu velmi milým překvapením a nemám v plánu ho ještě dlouho vyndat z přehrávače. Přesvědčit se o tom, jak Suzanne Vega chytila druhý dech, budete moci oficiálně již 4. června, kdy album "Beauty And Crime" vychází.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Norah Jones své noční Vize ponořila do soulu a blues (19.03.2024 09:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Video: Norah Jones spí a sní, a přesto v klipu "Running" běží (20.01.2024 11:44)
- Norah Jones rozjela vlastní podcast (03.10.2022 11:45)
- Nové desky 17/2022 - od Rammstein přes Bloc Party po Martina Garrixe (04.05.2022 08:30)
- Video: Norah Jones si v pohodovém klipu "I Dream Of Christmas" užívá vánočního večírku (21.12.2021 17:32)
- Nové desky 41/2021 - od Coldplay přes Santanu po Kelly Clarkson (20.10.2021 08:00)
- Nové desky 15/2021 - od The Offspring přes Erica Churche po Scooter (20.04.2021 16:10)
- Nové desky 47/2020 - od Miley Cyrus přes Tata Bojs po Garyho Barlowa (01.12.2020 08:10)
- Nové desky 36/2020 - od Marilyna Mansona přes Roachford po The Flaming Lips (16.09.2020 08:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Bono Beyoncé Taylor Swift Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu