shop.musicserver.cz

Noví Arctic Monkeys: křeč i vítězství

Vydáno: 27.04.2007 05:00 v sekci Recenze - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Sheffieldská čtveřice Arctic Monkeys nachystala svou novou desku, kterou nazvala "Favourite Worst Nightmare". V recenzích světových magazínů, které zatím vyšly, dostává album samá absolutní hodnocení. Oproti debutu je zlejší a ostřejší, jinak se ale nic zásadního s kapelou za ten rok nestalo.

7/10

Arctic Monkeys - Favourite Worst Nightmare

Celkový čas: 37:34

Skladby: Brianstorm, Teddy Picker, D Is For Dangerous, Balaclava, Flourescent Adolescent, Only Ones Who Knows, Do Me A Favour, This House Is A Circus, If You Were There, Beware, The Bad Thing, Old Yellow Brick, 505

Vydavatel: EMI

Jako když se cítíte zmatení. Prvním rokem jste na gymplu, spousta holek, co jste dříve vídali maximálně na obálkách katalogů letní módy. Teď vám popletly hlavu a vy každý večer přemýšlíte, jaké by asi byly, a stydět se za to fakt nemusíte. Spousta nových problémů a vy nevíte, co s nimi. Každé odpoledne za barákem plechovkáče a s kamarádama vypalujete jedno cigáro za druhým. Jako když už nejste dítě, ale do dospělosti daleko, stejně jako zpátky k bušení tenisákem proti zdi a snění, že už zítra z vás bude druhý Andy Roddick. Jako když objevíte staré desky The Who, The Jam a The Kinks a nemůžete přestat. Jako když dospíváte. Arctic Monkeys na svém druhém albu drhnou stejný pouliční rock'n'roll jako na debutovém "Whatever People Say I Am, That's What I'm Not". Moc se toho u nich za ten rok nezměnilo. Snad jen že teď Alex Turner pije hodně silný kafe, z čehož mu logicky není dvakrát do skoku. Komu by také z migrény bylo...?

Hlavním důsledkem toho je, že Monkeys v nových písničkách přitvrdili a ambice vytáhli před radost z hraní, nahrávání a koncertování. Koho by také nějaká radost zajímala, když sbírá jednu prestižní cenu za druhou? Kolem poletují názvy zásadních britských kytarových LP jako "(What's The Story) Morning Glory?" nebo "The Queen Is Dead". Je to znát - touha nahrát něco, o čem se bude mluvit za několik let, je cítit v každém tónu. Po doposlouchání "Favourite Worst Nightmare" se dostavuje pocit, jako když slezete z kola a v nohách máte čtyřicet kilometrů v kopcích. Je tu křeč (bolest z tělesného výkonu na hranici možností) i hity (pocit vítězství, že jste to zvládli, a dokázali si, že na to máte). "Favourite Worst Nightmare" je jednou zábava, podruhé kytarovka navážno, potřetí slzy z noční autobusové zastávky.

Na druhém albu Arktických opic je hodně příběhů: napsaných přímo i mezi řádky. Singl "Brianstorm" je portrét weird-chlapce-podivína, který po jednom japonském koncertu skupinu navštívil v šatně. Jeho přítomnost jednu z nejvíc cool britských band současnosti omráčila tak, že o něm musela napsat text do jednoho z budoucích hitů. Přístup k vlastní prezentaci ve stylu "kapela, co své fanoušky nebere jen tak" může být buď dobrý způsob, jak desku prodat (což, pokud sheffieldští nechtějí prodat desetkrát více než Waters & spol. "Dark Side Of The Moon", nemusejí mít zapotřebí), nebo jen výraz civilnosti, který potěší standardního fanouška s předplaceným NME i jeho babičku. Zavírací písnička "505" je loučení. Trpké loučení, ve kterém, ani kdybyste chtěli, nenajdete žádnou naději a světlo na konci tunelu. Tady to Turnerovi sežerete všechno. Jinde (dva tři tracky) je to, abychom mluvili v řeči recenzované desky, jako bloody mary lacking in tabasco. Kdo to má rád pěkně jasně a bez asociací: úplně bez chuti. Zvuky, co neznějí špatně, ale emoce a prožitek absentují. Ale na koncertu si na ně skočíte, to zase jo.

Nová deska zní jako ostřejší a rozzlobenější debut, což je vzhledem k postavení kapely logické vyústění situace. Arctic Monkeys mohli nahrát téměř cokoliv, ale co jiného od kluků z klasického sídliště čekat než ostřejší zvuk, ostřejší texty a několik slz z vystřízlivění? Až na pár momentů nepřijde nic, co by vás položilo na záda. Pořád můžete jet na "Perhaps Vampires Is A Bit Strong But" z prvního alba, protože kouzlo rozzlobených teenagerů zde funguje pořád slušně, nebo přejít na nové "This House Is A Circus" či jít hodně dozadu k "Cigarettes And Alcohol", kterou ve čtyřiadevadesátém na své "Definitely Maybe" nahráli Oasis. Každá volba může být skvělým zážitkem: pořád půjde o tu stejnou "záškoláckou vizi": "Hledal jsem nějakou zábavu a vše, co našel, byly cigára a alkohol." Takoví jsou Artic Monkeys letos, byli takoví i loni a budou takoví, až vydají třetí desku. Víc než sedm nedávám proto, že už mi není těch šestnáct.

PS: Bude makro...

NÁZORY
  • ajajaj (Negative creep, 27.04.2007 10:07) Reagovat

    jejda jejda, to se nám tady zase subjektivita tak trochu moc přelila do objektivního hodnocení desky.......shame.... zvuky, které znějí dobře, ale nemají atmosféru ?? velice zajímavé..... a co tahkle se víc zaměřit na hudební sránku věci a trošičku rozvést onen přitrvdit - zmírnit pohled na hudbu ??
    neni to lehké napsat recenzi, to ne...ale takovou zásadní desku by se hodilo poslechnout si víc než čtyřikrát, než o ní budu psát recenzi na musicserveru....

  • ...ani smrt nebere (OLDA, 27.04.2007 11:58) Reagovat

    kuci,kuci...kdy si už přiznáte,že tato nechutná záplava bezpohlavních kapel nepřinesla vůbec,ale VOPRAVDU VŮBEC nic zajímavého...

  • monkeys (meeeee, 27.04.2007 12:01) Reagovat

    Mam s nima problém už od debutu...prostě mě nebavěj poslechnu si to...dobrý,ale nic mě k tomu netáhne.A druhá věc je jejich imidž...baví nebo spíš bavilo mě všechno kolem dohertyho,bavěj mě strokes jakožto prachatý znudění hošici,ale fakt mě nebavěj monkeys jako banda kluků,který se nijak zvlášt nelišej od normálních harantů z jakýhokoliv města,sídlište.A žádnej z nich nešuká Katku Mechovou:)

  • Arctic Monkeys nejsou na jeden poslech (radiohead, 27.04.2007 12:37) Reagovat

    Když jsem poslouchal jejich první album, tak mi to připadalo zezačátku hodně slabé, ale po více posleších ho považuji za nejlepší z té nové retro vlny (Killers, Franz F., apod.)Nové jsem zatím neposlouchal, ale věřím, že tomu nebude jinak.

  • Presne... (am, 27.04.2007 13:25) Reagovat

    ze zacatku mi to taky neprislo jako nejaka pecka, ale po delsi dobe jsem objevil, ze opicky jsou fakt moc dobry:)Ale neprijde to samo, musi se clovek k tomu trosku prokousat...a hlavne se to musi poslouchat bud na dobrym stereu nebo na dobrejch sluchatkach;)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Arctic Monkeys vyprávějí v klipu "Sculptures Of Anything Goes" o svém vlastním uměleckém světě (08.03.2023 14:37)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (10-1) (27.01.2023 20:30)
- Recenze: Potemnělé retro a smyčce. Deska "The Car" dokazuje, že Arctic Monkeys ještě neřekli vše (07.11.2022 00:00)
- Nové desky 42/2022 - od Taylor Swift přes Arctic Monkeys po a-ha (26.10.2022 08:00)
- Video: Arctic Monkeys to v klipu "I Ain't Quite Where I Think I Am" roztáčejí na pódiu (19.10.2022 11:13)
- Video: Arctic Monkeys jedou i ve druhém singlu z nové desky "Body Paint" na baladické vlně (01.10.2022 18:11)
- Video: Arctic Monkeys lákají na chystanou studiovku překvapivě hořkou baladou "There'd Better Be A Mirror Ball" (31.08.2022 10:58)
- Arctic Monkeys vydají v říjnu sedmé studiové album "The Car" (25.08.2022 18:59)
- Naživo: Návraty Arctic Monkeys a Inhaler do Česka kazily hlavně podivné restrikce (19.08.2022 12:50)
- Fotogalerie: Návrat Arctic Monkeys do Česka pohledem objektivu (19.08.2022 11:14)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu