shop.musicserver.cz

Naše uši do vašich hlav - Ondřej Pravda

Vydáno: 28.08.2000 05:00 v sekci Publicistika - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Další člen redakce MusicServeru, tentokrát Ondřej Pravda, je tu se svým oblíbeným hudebním materiálem. Rozhodně se však nemusíte bát, že členové redakce poslouchají stejnou muziku.

Po Hynkovi Justovi jsem tady i já s muzikou, kterou jsem poslouchal poslední dobou. Nutno předeslat, že se rozhodně nejedná o reprezentativní vzorek, protože mnozí mí oblíbenci nechrlí desky každý rok a už vůbec ne podle toho, že zrovna teď píšu Uši :). Taky si asi všimnete, že těžce převažuje zahraniční muzika, ne snad, že by česká stála za nic, ale tolik se v ní neorientuji, znám spíš jednotlivé skladby. Ačkoliv jsou alba číslovaná, rozhodně to neberte jako pořadí oblíbenosti.

1. Ian Astbury - SpiritLightSpeed
Ian Astbury - SpiritLightSpeed Nechci opakovat svou recenzi starou dva týdny, takže trochu jinak o tom samém. :) Zpěvák kapely Cult vydal první sólovku, na které ke kytarové muzice, která proslavila mateřskou kapelu, přidal dost elektroniky. Výsledek stojí za to, protože z obou, někdy ještě stále nesmyslně znepřátelených, břehů použil to lepší, takže si užijete jak našláplých, tak spíš náladovějších skladeb. Uvidíme, co přinese reunion Cult, ale jako "náhrada" do té doby je to výborné.

2. Sinead O'Connor - Faith and Courage
Sinead O'Connor - Faith and Courage Tvorba téhle paní zpěvačky se mi líbí už dlouho, vlastním všechna její CD. Zní to jako klišé, ale její hlas je místy opravdu nadpozemský. Na nové desce se po dost dlouhé době vrací dřívější velká rebelka, hodně se zklidnila, vstoupila do církve, porodila další dítě atd. O tom, také o vztahu k otci, k Bohu, k mužům, k ženám, k lidem okolo sebe zpívá na velice osobním albu. Hudebně nejde o nějaké převratné novinky, většina skladeb plyne v pomalejším tempu, s poměrně střídmým aranžmá, které dává vyniknout hlasu, ať už jde o rychlejší nebo pomalejší skladby. Zazní zde trochu "modernějších" prvků, ale většinou jen jako koření k "tradičním" skladbám Sinead. Na desce se podílelo dost hostů kteří tak přispěli k větší barevnosti, i když v detailech, alba.

3. Touch and Go - "I Find You Very Attractive"
Touch and Go - I Find You Very Attractive Hit "Would You...?", pecku s hybným podkladem a sólem na trubku, která by pohnula i s mrtvolou, jste asi slyšeli. Jenže tohle album je celé plné skvělé muziky, která využívá vzorce prvního hitu (co na tom, když to tak výborně funguje), tzn. rytmický podklad obohacený o různé "taneční" zvuky a postupy a hlavně sóly trumpet, saxofonů, křídlovky, klarinetu, trombónu. Vznikla úžasná muzika, která dokazuje, že lámané beaty ještě neznamenají záruku tanečnosti. Hybné rytny jsou doplněny ženskými vokály víceméně jen ve formě samplů. V závěru desky dojde i na klidnější, náladovější skladby, fungují také skvěle, v jedné jen perkuse, klarinet a vokál, v další si zapojí pěvecky i duše projektu David Lowe. Takhle pozitivní a skvělé desky bych rád objevoval častěji.

4. Nina Hagen - Return of the Mother
Německá ex-punkerka vydala nové album, na kterém se podobně jako John Lydon na skvělé desce z 97' "Psycho's Path" inspirovala taneční muzikou, i když nějakými prvky z ní rozhodně vybočuje. Nejen zpěvem (ta němčina je fakt divná), ale zazní taky kytary, takže jde spíš o "taneční gotiku" :-). Dočkáte se také opery, kabaretu a harekrisnovského reggae.

5. Gary Moore - A Different Beat
Pan kytarista pohybující se na scéně už 30 let, dříve většinou v hardrockových vodách, se také později nechal ovlivnit Kelty či se vrátil k bluesovým kořenům. Na téhle desce se inspiroval na taneční scéně, takže jeho kouzlení na kytaru zní na podkladu beatů. Přesto jde o písničky, beaty, kytara, melodie jsou dobře pospojovány.

6. Despondancing - Two
Ačkoliv nejde o žádnou novinku, nedávno jsem obě desky české kapely zpívající anglicky půjčoval kamarádce, takže jsem si je zase vychutnal. Velice originální pojetí "gotického rocku" v obsazení kytara, basa, bicí se jen tak neoposlouchá, právě proto, že zdaleka nejde jen o gotiku, ale o tzv. tvrdou muziku, která se inspiruje mnohým.

7. Death In Vegas - The Contino Sessions
Druhá deska je oproti první méně roztěkaná, veselejší a hravější. Ubylo tanečních prvků, přibylo kytar, výsledkem je něco, co bych označil jako "psychedelický taneční rock". :-) Hosté (Bobby Gillespie z Primal Scream, Iggy Pop) výrazně pomáhají celkovému dojmu.

8. Second Coming
Mám rád grunge v podobě Soundgarden, Alice In Chains nebo Pearl Jam, Second Coming jsou o "tom samém", ale nejde jen o kopii, používají střídmě elektroniku, takže proč ne. Což mi připomíná, že jsem do desítky zapoměl zařadit poslední desku Pearl Jam "Binaural", i když k ní bych napsal jen - úžasní Pearl Jam jsou zpátky s výborným albem.

9. Drain - Freaks of Nature
Pro mě objev ze Švédska, který spojuje dva nejznámější póly "švédské" muziky, tzn. metalovou (ve všech různých podobách) a popově zpěvnou (Roxette a další). Drain hrají hutnou rockovou muziku, protože kromě "metalových" riffů je výrazným znamením kapely melodičnost a nálada. Komplet ženská čtyřka to mastí fakt skvěle.

10. Grand Tone Music- New Direction
Pro změnu opět ze Švédska a opět milé překvápko. Máte-li rádi pomalejší skladby s houpavým rytmem, pro které se většinou používá označení trip-hop, pak jsou GTM dost slušný představitel a při čekání na Portishead by měli dostačovat.

Podobně jako Tonda Kocábek si mohu akorát povzdychnout, že se nedostalo např. na ... doslova desítky dalších, protože se mi líbí natolik "rozdílné" druhy muziky (tohle je odhadem asi tak 40% mého záběru), že to až asi není zdravé. :)


NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Koroner zveřejnil zprávu o příčině úmrtí Sinéad O'Connor (10.01.2024 14:26)
- Poslední řadovka P!nk "Trustfall" vychází v reedici se živáky i novými songy (04.12.2023 10:27)
- V 56 letech zemřela irská legenda Sinéad O'Connor (26.07.2023 20:37)
- Celovečerní dokument o Sinéad O'Connor má premiéru za pár dní. Podívejte se na trailer (21.09.2022 13:54)
- Sinéad O'Connor končí s hudbou. Anebo ne? (08.06.2021 08:13)
- "Co dělá ta p... na obálce Rolling Stone?" Sinéad O'Connor je pobouřená z Kim Kardashian na titulce časopisu (15.07.2015 09:21)
- Recenze: Sinéad O'Connor na "I'm Not Bossy, I'm The Boss": Ploužáky by jí šly (29.12.2014 08:20)
- Nové desky pro 34. týden (17.08.2014 05:00)
- Natalie Kocab inspirovaná Nickem Cavem pracuje na nové desce (07.08.2014 12:55)
- "Nechovej se jako prostitutka," radí Sinéad O'Connor Miley Cyrus v otevřeném dopise (03.10.2013 15:43)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu