Realita přetechnizovaných pohledů

25.04.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Je vždy velkým potěšením, když se vám do rukou dostane kompilace, která má smysl a svůj ucelený koncept. "Hyperreality" vydává v limitovaném nákladu slovenský label Aliens a neprezentuje na něm jen svá želízka v ohni. Všech šestnáct tracků vás uvede do současných trendů v industriálním světě elektroniky, podle gusta ústřední dvojice Ryby a Sauron.
8/10

Různí - Hyperreality

Skladby: Otx meets Kenji Siratori - Industrial Boy, Terminal State - Behind The Enemy, Anhedonia - Logical Closure, Empty - Alone (Disharmony rmx), Enclipse - Count 666, Tábor radosti - Ho basileus tú kosmú, Xabec - Open State (Re-programmed rmx by Mnemonic), Gaping Chasm - Running Fight, Flint Glass - At takwi, Oxyd - Suspiria, Last Influence Of Brain - Recently, Anima Mundi - No More Heroes, Mnemonic - Political Absurdity (8 Bit rmx by Xabec), Disharmony meets Anhedonia - May God Be With You, Polygon - Memorandum, Stendeck - The Thin Light Between The Trees
Celkový čas: 77:37
Vydavatel: Aliens
Namíchat vlastní kompilaci si dnes může dovolit vesměs kdokoliv a pokud je jen trošku odvážný, může ji zavěsit třeba na svém last.fm profilu nebo blogu. Velké firmy spíše sázejí na komerční lákadla, která jsou plná rádiových hitů s přilepenou vatou. Úzce profilovaných výběrů už tolik nevychází, málokdy se dočkají více pokračování a většina z nich začíná v malém formátu. Ukázkovým příkladem je populární řada "Café del Mar", která se za poslední léta změnila v komerční značku, u které už dávno nefungují principy, které definoval samotný José Padilla. Z opačného spektra jsou variabilní cédéčka ukazující vývoj na undergroundové scéně. Label Aliens nachystal jedno z nich, umístil na ně šestnáct exkluzivních tracků a vydal je limitovaným nákladem (k zakoupení je rovných tři sta třicet tři originálních metalických packů).

"Hyperreality" je následovníkem "Signs", která vyšla před více jak dvěma lety. Výběr není opět zaměřen jen na vlastní stájová esa - nabízená sešlost je rozmanitá. Stojí však na pevném pilíři elektronických vibrací - dark ambient se tu potkává s idm, dark electro, industrialem nebo modern electro. Zúčastněné projekty tu na hranách těchto stylů bortí hranice mezi Českem, Slovenskem, Francií, Austrálií, Německem a Švýcarskem. Většina tracků je exkluzivně určena jen pro toto cédéčko a je vskutku z čeho vybírat - Ryby a Sauron mají čich na dobré věci a nedělá jim problém zařadit jakoukoliv kompozici, na které zrovna ujíždějí.

Nemalá pozornost se zaměřuje na skladby projektů Oxyd, Anima Mundi a Anhedonia, které by letos měly vydat nová alba. Poslední zmíněný bude obhajovat kritikou i mimo naše hranice ceněný opus "Destructive Forces" - "Logital Closure" naznačuje, že by opět mohlo jít o znamenitý kus. Nechybějí tu ani spřátelení Polygon, Flint Glass nebo Stendec, k jehož vynikající "The Thin Light Between The Trees" celou kompilačku uzavírá. K dalším vrcholům patří vzájemné remixy na vlastní skladby dvojice Xabec versus Mnemonic a samotnou třešinkou na pověstném dortu je kolaborace Disharmony a Anhedonia. "May God Be With You" představuje sloučení dvou rozdílných pohledů na danou věc; výsledkem je podmanivý kompromis.

"Hyperreality" je libůstkou, po které se díky nízkému nákladu pravděpodobně rychle zapráší. Milovníci ponuřejších vibrací ji budou užívat ve velkých a pravidelných dávkách. Jen škoda že tato scéna je u nás spíše opomíjená.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY