shop.musicserver.cz

Ve studiu s Monkey Business

Vydáno: 24.04.2007 05:00 v sekci Publicistika - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Monkey Business momentálně "bydlí" u Romana Holého na Starém Městě v Praze, kde finišují s nahráváním páté studiové desky. Uvolněná atmosféra a radost z muziky jsou asi ta nejvýstižnější slova, jakými lze naši návštěvu popsat. Dozvěděli jsme se detaily ohledně novinky a také plno dalších zajímavostí.

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small m
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Když jsme šli na návštěvu do bytu Romana Holého na pražském Starém Městě, venku panovalo klasické prosluněné jarní odpoledne. Teď dost možná čekáte na odpověď, co jdeme dělat do bytu, když se tento článek jmenuje "Ve studiu s ...". Odpověď je jednoduchá: žádná obří studia nepotřebovali J.A.R. pro vznik "Armády špásu" a nepotřebují je evidentně ani Monkey Business pro nahrávání novinky. Oba týmy totiž udělaly nová alba v bytě Romana Holého. Konkrétně v cimřičce o rozměrech zhruba čtyři na čtyři metry. Jedinou známku velké desky proto vzbuzuje cedule na chodbě, jež pyšně hlásí, že zde pracuje "Velitel funkové divize". Přišli jsme 11. dubna mírně k večeru a hlavně ve chvíli, kdy se Romanovi s Matějem Ruppertem konečně povedlo dodělat refrén, na němž prý pracovali už moc dlouho a tak tak, že neskončil v koši.

Tohle je song pro všechny rádia
Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small e
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
"Myslím, že to máme, tyve, po padesáti letech," hlásil Roman baskytaristovi Pavlu Mrázkovi, který nás mezitím v kostce uvedl do situace. "My máme totiž takovou písničku budovatelskou, chtěli jsme k tomu dobrej text, ale furt nás nic nemohlo napadnout, ale teď jsme to už konečně trefili. Ona tahle věc měla být původně česky, ale makali jsme na tom s několika textaři," vysvětluje Holý. Zkoušeli to prý s Klempířem, Danem Bártou, Robertem Nebřenským z Vltavy, Pavlem Vrbou, asi s patnácti lidmi, ale prostě to nešlo. "Ale teď už jsme to konečně trefili. Ústřední slogan toho bude: This Is A Song For All Nation, For Every Radio Station. Prostě to je o tom, co všechno musíš udělat pro to, abys prorazil v rádiu. Obsahuje to všechny ty klišé, který se snažej dělat mladý i starý kluci, co chtějí, aby je hrála rádia. Tahle písnička bude bezpochyby velká prdel," vysvětluje Roman Holý, načež nám písničku rovnou pouští. "Takže první singl?" ptám se. Na odpověď stačí jedno slovo: "Stoprocentně!" Později mu dávám za pravdu, protože refrén s oním neodolatelným zvoláním a především s úžasným nastupujícím feelingem v Matějově zpěvu působí zatraceně hitově a návykově (přičemž slovo zatraceně podtrhuji).

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small h
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Studio je útulné a rozhodně nepůsobí dojmem, že by tu měla vznikat jedna z nejočekávanějších českých desek letošního roku. Ve chvíli návštěvy ho zdobí pouze dva monitory, jeden notebook a mikrofon. Roman nabízí pivo a jde se rovnou na věc - poslech novinek i s komentářem. Kolekolem panuje naprosto uvolněná nálada, o nějakém stresu z blížícího se termínu nemůže být ani řeč; deska přitom musí vyjít nejpozději 29. května, kdy startuje první koncert šňůry. A MBs slíbili, že všichni platící na všech koncertech dostanou nové album zdarma... "Když to dopadne nejhůř, jak může, tak budeme mít venku nějakých dvanáct tisíc desek, což by se nám normálně nepovedlo. A ještě upozorňuji, že lístky rozhodně nebudou nijak drahý," dušuje se Roman. Fotograf vzápětí radši zavírá okno: dělníci, pracující na ulici, jsou prý totálně hotoví z toho, jak slyší každou sloku třicetkrát. "Když jsme tady dělali J.A.R., tak nás nenáviděli, jak to byli nuceni poslouchat pořád dokola. Tak jsem jim tam potom, když už jsme to měli hotový, odnesl cédéčko za to, že si to museli vytrpět. Pak říkali, že se jim to strašně líbí, protože už to mají naposlouchaný," směje se zarostlý showman. Ale to už začínáme - první zaznívají tóny otvíráku celého alba, a zřejmě i následujících koncertů, "Time For The Payback". Nadupaný vál s chytlavým ústředním motivem trochu připomíná svým hutným zvukem třeba "Heaven". Matěj posléze doplňuje, že ve skladbě je ke slyšení i "alikvótní soubor z pohoří Altaj", čímž píseň dostane jiný, netradiční rozměr. I když máme tu čest pouze s hrubými verzemi, je jasné, že album bude tentokrát opásáno řádně současným zvukem a silnými melodickými linkami. Konkrétní obrysy dostává také tvrzení, že Tonya je ve výborné hlasové kondici, ostatně jí skupina dopřála víc prostoru. Její nezvykle razantní hlasový projev získal šmrnc, který zdobil třeba hlas Tiny Turner; v tom, co jsme slyšeli, má stejně místa jako Matěj, což se nikdy v minulosti nedělo.

Tak jak je to teda s tím Alláhem?
Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small i
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Když se rozplývám nad zpěvaččinou ekvilibristikou, do studia vstupuje Imran Zangi. Některé z novinek ještě neslyšel, takže si přisedá na gauč a poslouchá s námi. Premiéru si zrovna odbývá skladba "Allah Took My Tartar Sauce". "To je inspirované naším příběhem, když jsme hráli v Londýně. Jak jsme se vraceli zpátky, tak Ondra Brousek, známý milovník dobrého žrádla, si koupil nějakou drahou tatarskou omáčku, asi za sto liber, a nepustili ho vůbec do letadla, protože tam samozřejmě nesmíš mít vůbec nic. Ani vitacit. A kdo za to může?" "Alláh," odpovídám. "No samozřejmě, kdo jinej?" Písnička s sebou nese těžkotonážní, orientální motiv, který se odvolává k zemím arabského světa, navíc si pohrává s housličkami a hlavně s didgeridoou, jehož part nahrál vynikající krotitel tohoto nástroje Ondřej Smeykal. Neméně originálně působí i další věc, která se jednou pro vždy vypořádává s kytaristy, protože v refrénu se zpívá: "Miluji tvůj zvuk kytary, jsem rád vedle tebe, ale dej se prosím tě o něco míň." Celé to je nahrané jako synťáková muzika, kytaru v ní samozřejmě nehledejte. Co však praští do uší, je vyjmenovávání nejlepších kytaristů. "Když jsme to zpívali, tak já jsem měl husí kůži jen z toho vyslovovat Malcolm And Angus Young nebo David Gilmour, to jsou takový dojemný momenty, při kterých okamžitě vidíš tváře všech svejch milovanejch kytaristů a obaly kultovních desek." Dost možná to bude vůbec nejemotivnější úsek nového alba. Nicméně perfektní moment se tkne i následující písní, ve které mimo jiné zazní slogan "Bůh je brankář a vyhrává v prodloužení", což by měl ještě, jak nás ujišťuje Matěj Ruppert, nazpívat gospelový sbor někde v kostele, který bude zpívat "God Is A Goalie". Co mě ovšem dostalo do kolen, je píseň, o níž se nechci moc rozepisovat - to aby čtenáři zůstali překvapení, protože jde o skladbu, ke které vznikl velmi drahý klip a která se jmenuje "Kit Bike".

O tom, jak se vyplatí mít hodně známých
Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small j
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Roman nás vede do svého podkroví, hezky sladěného mezi původním dřevěným staročeským slohem, modernou a dětským pokojem. Pod střešním oknem otevírá notebook a na displeji nám předvádí veledílo ke "Kit Bike". Je to poprvé, kdy Monkey Business zkusili naroubovat píseň na už hotový klip. A povedlo se. Odlehčená a uvolněná písnička, plynoucí v bezstarostném středním tempu, totiž ke snímku sedla jako volant k ruce Fernanda Alonsa. Nejmonstróznější klip v krátkých českých dějinách má totiž vtipný příběh a především je obdařen nádhernou kamerou. Já vím, pořád to jsou samé superlativy, ale vsadil bych na to, že tohle bude minimálně klip roku. Vypsal bych na to kurs tak 1,1, a to je strop! Splňuje totiž všechny parametry světovosti: 1) příběh, 2) vychytávky, kterých si všimnete až po několikátém zhlédnutí, 3) uhrančivé záběry exteriérů, 4) hitovou písničku, která netrpí komplexem debilní "českosti". Sice jsme viděli ještě nedokončenou a nesestříhanou verzi, i tak jsme ale já, fotograf i Imran museli v duchu zatleskat. Za vše snad mluví i to, že ho MBs dělali tři roky a za normálních okolností by jeho cena šla do milionů.

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Na závěr ještě Roman Holý prozradil, že si tentokrát vydávají celé album sami, na vlastní triko, a že samotná deska půjde do distribuce až čtrnáct dní po skončení turné. Překvapení okolo těch sedmi koncertů bude plno, nemůžeme je samozřejmě prozradit, ale bude to stát za to. Zajímavostí, kterou snad můžeme napsat, je, že po celé vystoupení se na projekci potáhne jednolitý příběh, který má pod palcem Zdeněk Suchý. Nechci předbíhat, ale zřejmě to bude velká deska. Z náslechů zněla skvěle. Těšte se.

Fotogalerie:

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small l
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small c
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small d
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small f
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small g
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Monkey Business ve studiu, 11.4.2007, Praha small k
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY
  • Monkey rulezzzzzzz (Lukash Sax, 24.04.2007 08:58) Reagovat

    Ja se tesim jak maly dite. Uz aby mi album hralo v prehravaci - trebas do omrzeni. To mi nevadi..:o)

  • we luv ya (terez, 24.04.2007 17:39) Reagovat

    uz se nemuzu dockat jak koncertni snury, tak cdcka:) asi to bude velky:)

  • milackove (Janek, 01.05.2007 16:39) Reagovat

    Hrozne se tesim, jsou to moji milackove, nejlepsi imitatori a plagiatori v cesku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dan Bárta & Illustratosphere rozsvítí Plzeň. Na koncert s exkluzivní light show přiváží i reedice remasterovaných alb (11.04.2024 14:45)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu