Přízraky temných andělů

15.04.2007 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Slovenští Disharmony nachystali další opus do své diskografie. Po ohlédnutí zpět s "XFrames" přesedlávají na nového zvukového koně s novinkou "Malignant Shields". Necelé hodince dominuje opar elektronických odstínů, který uhrane, i když se Disharmony vzdali samplovaných duchovních chorálů. Jde o svérázný soundtrack do temnoty.
8/10

Disharmony - Malignant Shields

Skladby: Drops Of Dust, Vanity, Spiritual Tribe, Human Deadline, Gone In Silence, Virus, Confused, Oblivions, Parasite, Storm, Twilight Zone, Ridiculous, Out Of Time
Celkový čas: 58:24
Vydavatel: myspace.com
Pro někoho je obtížné vzdát se zaběhnutých rituálů a stereotypů. Výpravy do neznámých a neprobádaných jeskyní mají stále své opodstatnění. Člověk je tvor zvídavý a nedá si pokoj, dokud nepřijde na kloub tomu, jak to kdysi bylo a co zapříčinilo změny v jeho vývoji. Dříve tu byly pravidelné rituální obřady a popravy v utajovaných sektách, které své ovečky bedlivě střežily a dokázaly je ovládnout a pobláznit k nevídaným činům. Když se však rozhlédnete pořádně okolo sebe, zjistíte, že tyto šílené věci se opakují s koloritem času a v neplánovaných historických smyčkách. Jsme nepoučitelní a padáme do toho všeho střemhlav, hledajíce jiná východiska. Poznání dávné historie nám může být nápomocno, budeme pak schopni podat svědectví a dát mnoho rad, jak vyklouznout z krizových situací a nepoužít vždy jen fyzické síly.

Slovenští Disharmony důkladně pozorují svět. Vnímají jej naplno a to má za následek přímý zásah do nejcitlivějších oblastí lidského mozku. Odtud vedou spojnice na jejich myšlenky, které dokážou přetransformovat do hybné elektronické mašinérie. Ta však i nadále zůstává zastřena temným stínem. Jako by byli na konci s dechem a neviděli žádný happyend ani jeho možný náznak. Lidské jednání je nemožné změnit z generace na generaci, je to běh na dlouhou trať. Ani duchovní víra není zcela jistou cestou, proto se i na novince "Malignant Shields" nezjevuje, tedy použité samply z duchovních chorálů zde nejsou zastoupeny; tudy cesta prostě nevede.

Ryby a Sauron hledají iniciace a indicie v pulsech elektronických prvků. Tentokrát více využívají výrazových prostředků umělé inteligence a nedílnou součástí je větší ráznost v rytmech - ty celé dějství posouvají z jednoho obrazu do druhého. Důmyslné matice zvuků, klavírních linek a místy i smyčcových aranžmá vykreslují vizi současného stavu. Disharmony se posunuli kousek dál, zároveň však místy typický nádech imaginárního soundtracku zůstal zachován. Na "Malignant Shields" je několik poznávacích prvků, které jsou zálohovány i pro budoucí tváře jejich tvorby, které na koncertech oba aktéři raději ukrývají za maskami. Ke čtyřem kompozicím napsala slova Viper (aka Zmijucha 77), jinak jsou odkázáni sami na sebe a nenechají si do ničeho mluvit.

Prokouknout pravou tvář této dvojice není snadné, "Malignant Shields" je jedna z těch dalších, která mistrně ovládne vaše smysly. Dark ambient s prvky industriální elektroniky pořád přináší naděje do blízké i vzdálené budoucnosti.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY