Gravitace táhne Switchfoot nahoru

23.03.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Americká kytarová partička se u nás poprvé prosadila albem "The Beautiful Letdown", ale poté se po ní na pár let slehla zem. V zámoří vydali v tomto mezidobí jedno méně úspěšné album, ale nyní se vrací zpět s deskou "Oh! Gravity.".
7/10

Switchfoot - Oh! Gravity.

Skladby: Oh! Gravity., American Dream, Dirty Second Hands, Awakening, Circles, Amateur Lovers, Faust, Midas, And Myself, Head Over Heels (In This Life), Yesterdays, Burn Out Bright, 4:12, Let Your Love Be Strong
Celkový čas: 44:49
Vydavatel: Sony BMG
Popularitu současných amerických kytarovek odstartovali Hootie And The Blowfish. Ti, ale třeba i Del Amitri, Gin Blossoms či Blues Traveler patří do jakési první vlny kapel, které vycházejí z tradiční americké hudby a blues. Druhá vlna, kam patří právě Switchfoot, Goo Goo Dolls, Third Eye Blind či Counting Crows, má své kořeny spíše v rocku a grunge. Zatímco tahle sorta kapel je momentálně v kurzu, na ty, které to vše začaly, se už začalo zapomínat. Před čtyřmi roky zabodovali Switchfoot deskou "The Beautiful Letdown", prodalo se jí přes dva miliony kopií. Druhá deska "Nothing Is Sound" už tak úspěšná, a vlastně ani tak kvalitní, nebyla. Například do Česka se vůbec nedostala. Ovšem s novinkou "Oh! Gravity." Switchfoot opět šlápli do pedálů a vracejí se na vydobyté pozice - tedy i k nám.

Na fungování kapely se za poslední čtyři roky prakticky nic nezměnilo. Hudbu i texty pořád skládá zpěvák a kytarista Jonathan Foreman a i toto album produkoval ten samý John Fields, samozřejmě společně s kapelou. Přesto je znát, že za těch pár let prodělali Switchfoot jakýsi hudební vývoj. Melodie jsou nejen silnější, ale i chytlavější, aranžmá propracovanější a produkce vybroušenější. Switchfoot se posunuli trošku i stylově - jejich hudba je nyní o něco tvrdší, znatelně svižnější a dynamičtější. V některých skladbách jsou dokonce cítit náznaky punku.

Co je ale zajímavé, že za ty roky si stále tato kapela nedokázala vytvořit "svůj vlastní zvuk". Pořád se pohybuje v určitých inspiracích. V jedné písničce slyšíte U2, v druhé Rolling Stones, v další Soul Asylum a v jiné třeba Coldplay nebo Becka. A záleží jen na tom, komu bude tahle vlastnost vadit a komu nikoliv. Osobně to za vadu rozhodně nepovažuji.

Switchfoot se v Americe řadí mezi křesťanské kapely, avšak na "Oh! Gravity." se obuli i do politických témat. Texty jsou protkány různými narážkami na Bushovu politiku, především tu iráckou. Další věcí, kterou je třeba zmínit, je výborný booklet, který není pojatý jako knížka, ale jako rozkládací plakátek, jehož jedna celá strana je pokreslená nepřeberným shlukem postav, rostlin a dalších věcí.

"Oh! Gravity." je kvalitativně srovnatelná deska s "The Beautiful Letdown", a to i vzhledem k časovému odstupu obou alb. Switchfoot rozhodně neobjevují nové obzory, nehrají nic, co by tady už nebylo. Dělají prostě to, co umějí - výborně zvládnutou kytarovou muziku. Komu toto není málo, mohu vřele doporučit.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY