shop.musicserver.cz

Eurosong aneb české panoptikum

Vydáno: 11.03.2007 11:40 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Trochu jí to trvalo, ale konečně je i u nás. Kdo? Přeci Cena Eurovize! Ale že jsme se načekali. Národní kolo s názvem EuroSong bylo na pořadu dne tuto sobotu a mohla to být celkem zajímavá konfrontace různých žánrů a zpěváků. Bohužel průběh soutěže a především výsledky toto vše obrátily v jednu velkou frašku.

EuroSong 1
© facebook interpreta
Po několika desetiletích své existence dorazila Cena Eurovize i do České republiky. Její minulost byla v posledních měsících mnohokrát omílaná všude možně, ale snad jediný skutečný přínos téhle soutěže můžeme spatřovat v objevu Abby. Média se nám snažila podsunout ještě Celine Dion, ale tu skutečně proslavila až pátá deska "The Colour Of My Love". Jinak ale Eurovize nepřinesla nic zásadního a bohužel ani české kolo to zřejmě nezmění. On už výběr umělců o lecčems napovídal. Proti sobě se postavili lidi, o kterých se v podstatě začíná teprve mluvit, jako jsou například Gipsy.cz nebo L.B.P, čtyři zástupci SuperStar a také interpreti, kteří u nás prodávají desetitisíce desek. Už tedy v samotném počátku bylo jasné, že není něco v pořádku a další průběh to jen potvrdil.

Při sledování tohoto pořadu se vkrádalo do mého podvědomí srovnání se SuperStar. Novu moc nemusím, sportovní pořady bych téhle televizní stanici zakázal zákonem, ovšem proč si to nepřiznat, pořad tohoto typu zvládá daleko lépe. Celé to ale nezačalo až tak špatně. O otevírací entrée se postaral Phil Collins, respektive začátek jeho "Saturday Night And Sunday Morning", ale ve chvíli, kdy za nepochopitelného chrlení konfet přijel na pódium moderátor Jiří Korn a poprvé promluvil, bylo jasné, že EuroSong bude spíše propadák. Mám Korna rád, ovšem ve srovnání s Leošem Marešem působil jako moderátor prodloužené v tanečních. A jeho kolegyně na tom nebyla o mnoho lépe. Po znělce Eurovize, kterou jsme naposled hojně slýchávali u příležitosti soutěže "Hry bez hranic", se dal cirkus s názvem EuroSong do pohybu.

Jako první dostal příležitost předvést svoje "Adios" vítěz druhé řady SuperStar Vlasta Horváth. Proč právě on? Sice vyhrál SuperStar, ale dál potom už nic zvláštního nepředvedl. "Adios" je takovou průměrnou českou popůvkou, která sice celkem pěkně šlape, ale ruku na srdce - s tím bychom se chtěli cpát do Evropy? Vlastu měla hájit Lenka Filipová a v kontextu toho, co přišlo potom, její obhajoba nevyznívala tak tragicky, ale zprvu mi přišlo, že pletla paté přes deváté.

L.B.P.
© www.lbpmusic.cz
Markéta Poulíčková aka L.B.P. už má za sebou řadu soutěží včetně zahraničních a všude sklízela uznání, ale u českého diváka zatím moc nebodovala, předloni se neprocpala do finále SuperStar. Z její "Story Of Life" jsem měl pocit, že tahle zpěvačka může reprezentovat v podstatě jakoukoliv zemi, což asi není dobře. Přeci jen trošku toho češství by tam být mělo. Co je horší, na můj vkus působila jako zpěvačka příliš uměle. Lobovala za ni Gábina Osvaldová, která v loňské řadě SuperStar hodně chyběla, protože její hlášky byly vždy zpestřením, ale zde jako by jí došla invence. L.B.P. se tak musela spokojit jen s vyjmenováním těch pozitiv, které by snad měli splnit všichni interpreti.

S nominací Petra Koláře to snad nemohli pořadatelé myslet vážně. Jeho zařazení bylo stejným omylem jako jeho vítězství předloni na Andělech. Navíc do EuroSongu šel s muzikálovou písničkou "Přísahám", z níž by si lidi v Evropě určitě sedli na zadek. Tragičnost celého jeho vystoupení dokonal hokejista Jiří Šlégr, který, když měl říct, proč bychom měli volit právě Petra Koláře, nebyl schopný ze sebe vydat hlásku. Já vždycky říkal, že sportovci ať radši sportují a pusu moc neotevírají.

Zařazením Lili Marlene a její "Ženy ze stínadel" už Česká televize vysloveně žertovala. Na takovýto underground není připravená ani Evropa, natož Česká republika. Jestliže pořadatelé toužili po žánrové pestrosti, proč nesáhli třeba po nějakém českém písničkáři nebo písničkářce? Rozhodně by měli větší šance na úspěch než tato kapela. Tu ale podpořil svou skvělou a především originální obhajobou v pseudougrofinštině Marek Vašut.

Gipsy.cz
© www.gipsy.cz
První z řady těch, kteří mohli mít šanci něco na Eurovizi dokázat, byla skupina Gipsy.cz a jejich "Muloland". Troufnu si tvrdit, že podobné fúze, jako je právě tahle písnička, tedy směs world music, hip-hopu a popu, by diváky Eurovize mohly zaujmout. Ostatně dokazuje to i nedávné vítězství Ruslany. Gipsy.cz si navíc zvolili i velmi originální lobbisty - Spejbla a Hurvínka. I když jsem s nostalgií vzpomínal na Skupu a Kirschnera, musím uznat, že jejich lobování bylo vynikající.

Petr Bende je bezesporu vynikající zpěvák a autor a jeho písnička "Zaklínám své moře" má nesporné kvality, ovšem ani u téhle skladby si nemyslím, že by měla velkou šanci na úspěch. Vždy jsem měl pocit, že tahle soutěž je spíš o tanečním popu (ano, vím, kdo vyhrál loni) a velké dávce show, a tedy česká kytarovka by se těžko prosazovala. I když ve světle úspěchů Jamese Blunta a jemu podobných by nebyly šance nulové. Lobování Michala Horáčka Bendemu asi moc nepomohlo, do poslední chvíle jsem měl pocit, že vlastně neví, co tím vším chtěl říct.

Helena Zeťová by mohla v Eurovizi něco dokázat, docela zapadá do formátu téhle show, dokáže zpívat anglicky a dělá takový styl hudby, který by mohl zaujmout. Jenže to by musela soutěžit například se svým hitem "Impossible (Unstoppable)" nebo něčím podobným, a ne s řadovým cajdákem "Love Me Again". Její patronka Dara Rollins nijak nevybočila z průměru většiny ostatních.

Sámer Issa má na svých deskách řadu lepších písniček, než je "When I Am With Her", nicméně i tak si myslím, že on je vedle Gipsy.cz druhým zástupcem, jehož účast ve finále by měla smysl. Divákům v Evropě by mohl evokovat trošku jiného Justina Timberlakea, on sám působí dost internacionálně a v neposlední řadě dokáže na pódiu udělat slušnou show. Navíc podobný styl zatím v Eurovizi nebodoval. Za Sámera se přimlouval Ondřej Brzobohatý, a i když nebyl nijak originální, ke škodě jeho výstup určitě nebyl.

Kabát
© www.kabat.cz
Obávám se, že o vítězi bylo rozhodnuto už dávno před tím a Kabáti nemuseli svoji "Malou dámu" vůbec hrát. Výsledky nejsou nic jiného než odrazem prodejů a popularity v Česku. Zařazení téhle kapely mi přijde vůči ostatním skoro unfair. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale mám takový pocit, že s tímto vědomím do toho Kabáti šli, navíc si vybrali skvělého lobbistu. I když svoji obhajobu četl z papíru, jeho recept měl nápad a šmrnc.

Paradoxem je, že když při vyhlášení dojel zazpívat Kornův 4tet, měl jsem pocit: "Ano, tohle je to, co bychom měli do Helsinek poslat. Škoda." Do Finska nás tedy jede reprezentovat Kabát, skupina, která je takovým českým specifikem. Nedokážu odhadnout vkus evropských diváků, ale dovolím si tvrdit, že takto podaný rock je příliš neosloví. Nechci být špatným prorokem, ale vzhledem k systému, kdy daný divák dané země nesmí hlasovat pro "svého" zástupce, skončí první česká účast pěkným propadákem. Pokud jsme chtěli vybírat co možná nejobjektivněji, měli jsme vybírat ze jmen, která jsou na zhruba stejné startovní čáře.

NÁZORY
  • Až na Issu a Kabát (Dan, 11.03.2007 12:03) Reagovat

    Až na Issu a Kabát souhlasím se vším.
    Sámer je idiot, co se už od pohledu chová jak děcko. A Kabát? Proč ne - byli jediný co vybočovali z toho průměru lacinejch songů.

    • Re: Až na Issu a Kabát (STR, 26.10.2008 18:08) Reagovat

      Prober se Sámer byl vynikající !!

  • eurodivnosong (Martin, 11.03.2007 12:13) Reagovat

    nemuzu nez souhlasit s tim co je napsano a verte ze do pismene. kdyz pominu interprety tak me nepotesilo toto: 1) korn je osobnost, ale jeho slusna davka prereku a ublbu me moc nepotesila. 2) tu blondynu radeji nekomentuju a za 3) slegr.. boze slegr!!! co to bylo? tah na branku teda rozhodne ne. ja vim, trema. ale tak proc nedela to co umi..
    jinak vyhru kabatu snad nemyslel nikdo vazne?!? jejich "hudba".. no, snad je nechaj aspon dohrat pisnicku a z jejich selfpromo jsem si jistej, ze kdyz uz nic jinyho tak tam udelaj aspon pruser s alkacem. trochu to odrazi jejich inteligenci. rozhlasovat o sobe jak chlastam panecku... to jsem ale hustej! kolik jim proboha je? 15? taky si myslim, ze jedinej kdo tam mohl predvest alespon neco ceho by si nekdo vsimnul a nepopadal se smichy za bricho jsou zetova, issa, gipsy.cz a snad l.b.p. u ostatnich si nejak nedokazu predstavit, co by bylo jejich prinosem pro evropu a tuto soutez. mozna je to i dobre, ze se eurovize v cechach ukazala az po 51 letech jeji existence.

  • SOUHLAS (davey, 11.03.2007 12:23) Reagovat

    Souhlasím víceméně s autorem i názorem podemnou. Kabáti že by měli reprezentovat před celou Evropou? A čím jako? Ano, bylo jasné, že fanoušci budou dávat hlasy těm svým, bez určité soudnosti. No, máme to, co jsme si nadrobili. Šanci uspět by snad měli jen Helena Zeťová, Sámer Issa (i když jeho kopírování Justina Timberlaka se mi nezamlouvá) či Gipsy.cz

  • Pro Dana (Jana, 11.03.2007 12:41) Reagovat

    Sámer není idiot,občas se chová trošku pohrkaně,ale nikdy ne arogantně jak nám neustále vnucují media.Navíc má zajímavý hlas,já bych nebyla proti aby postoupil

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Hrady CZ na Točníku ovládli Kabát, Mirai, Kryštof a velmi teplé počasí (18.07.2023 18:27)
- Hudební festival Hrady CZ se tento pátek a sobotu představí na dvou pódiích na Kunětické hoře s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (18.07.2023 14:56)
- Naživo: Mötley Crüe a Def Leppard přivezli do Letňan lesk a špínu osmdesátek (03.06.2023 13:04)
- Fotogalerie: Rocková exploze v Letňanech zachycená objektivem fotoaparátu (03.06.2023 09:33)
- V pátek Letňany obsadí Def Leppard, Mötley Crüe a Kabát (29.05.2023 11:18)
- Festival Hrady CZ oznamuje kompletní program ve velkém stylu, na dvou pódiích zahrají Kabát, Kryštof, Mirai, Wanastowi Vjecy, No Name či Tomáš Klus (24.05.2023 14:46)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu