shop.musicserver.cz

Ohlédnutí za alby The Doors (část III.)

Vydáno: 16.02.2007 05:00 v sekci Komentované diskografie - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Poslední část trilogie o albech The Doors se věnuje neoficiálně vydaným bootlegům. Je pravdou, že kapela sama sice občas vytáhne nějakou nevydanou nahrávku ze svého archivu, vydavatelé bootlegů jsou ale pořád o krok napřed. Právě díky nim si můžeme udělat představu o tom, jací The Doors opravdu byli.

The Doors - Further Adventures With The Mojo Wire
© facebook interpreta
Po základní a rozšířené oficiální diskografii přichází na řadu bootlegy. Těch, tedy pirátských alb s raritním nevydaným materiálem, existuje velmi mnoho a The Doors jsou dokonce považováni za jednu z nejbootovanějších kapel vůbec. Je to logické: kult kolem nich je obrovský a až do vydání "Box Setu" svůj archiv příliš neodkrývali. Navíc během nahrávání řadovek vznikalo dost odpadu a na koncertech zas docházelo k zajímavým improvizacím a podoba písní se s každým vystoupením měnila. Na nepřeberném množství záznamů tak existují skutečné poklady.

Velmi pěkná je třeba nahrávka z roku 1993, kdy byli The Doors uvedeni do Rock'n'rollové síně slávy. Za Jima Morrisona zaskakoval Eddie Vedder z Pearl Jam "Bleeding Heart". Ožralý Morrison hraje na harmoniku, ale především nesmyslně blábolí a uráží všechny přítomné. Tyto jeho excesy můžete slyšet v tracku "Morrison Lament". Jiný bootleg nazvaný jednoduše "Celebration" zas obsahuje nejdůležitější televizní záznamy kapely včetně legendární "Light My Fire" ze show Edda Sulivana. Na čtyřech CD "The Complete Matrix Club Tapes" se všemi vystoupeními z Matrix Clubu v San Francisku z roku 1967 se kromě jiného nachází i solidní, zatím nevydaná píseň "Get Off My Life". Syrové, rané nahrávky kapely jinak představují zajímavý pohled na vznik legendy.

S podobným výčtem by bylo možné pokračovat donekonečna a stejně bychom se velmi obtížně dokázali ve stovkách neoficiálních desek vyznat. Proto se o něco podrobněji podíváme na pět opravdu zajímavých bootlegů, které má smysl poznat hlouběji. Klíčem k jejich výběru byl oficiálně nevydaný obsah, výjimečnost nahrávek a také jejich dostupnost u nás (každý z nich bylo možné si pořídit v některém z našich musicshopů).

The Doors - Missing Links
© facebook interpreta
Missing Links (72:11)
Zajímá vás, jak trávili The Doors čas ve studiu při nekonečném nahrávání "The Soft Parade" a co také za těch dlouhých devět měsíců vzniklo? Pak právě pro vás je bootleg "Missing Links" určen. Studiová nahrávka z 25. února 1969 by klidně mohla být základem pro čtvrtou řadovku The Doors. Nebýt "Missing Links", znali bychom pouze fragment "Rock Is Dead", který skupina zveřejnila na albu "Without A Sefty Net". Zde je ale píseň mnohem delší (10:21 + 12:40 + 22:36 minut ve svých třech částech). Všichni čtyři zpití na plech se evidentně dobře bavili, vznikl ale nepoužitelný materiál a ani jedna ze skladeb (nepočítáme-li "The Soft Parade Intro") se na žádnou řadovou desku nedostala. The Doors se snažili dokázat, že rock je definitivně mrtvý, nahráli třeba Elvisovu "Love Me Tender". I samotná "Rock Is Dead" odkazuje na mnoho klasických rockových skladeb. Bootleg uzavírá demo písní "Someday Soon" (zde nesprávně označená jako "Rock Me Baby") a "Wintertime Love" (zde "Mystery Train"). Ty jsou ale evidentně nahrané jindy (zcela odlišný zvuk) a na desku nepatří.

Hodnocení: 8/10
Palba alba: Whiskey Mystics & Men #2, Rock Is Dead #2, Me And The Devil Blues, Queen Of The Magazines, Pipeline, Rock Is Dead #3

Jim Morrison - The Lost Paris Tapes
© facebook interpreta
The Lost Paris Tapes (51:15)
Jim Morrison se po nazpívání vokálů k desce "L.A.Women" odstěhoval do Paříže. Ještě předtím, v prosinci 1970, stihl natočit svou poezii a pár písní bez doprovodu kapely (ty The Doors později použili pro LP "An American Prayer" a ještě později reinkarnovali "novou" píseň, ke které doplnili hudbu - "Orange Country Suite"). Tyto nahrávky si s sebou vzal do Paříže. Byl s nimi velmi spokojený a nejspíš měl i nějaké plány, co s nimi bude dělat dál. Šestnáctého června 1971 potkal několik pouličních muzikantů, zašli do baru, popili nejednu sklenku a pak dostali nápad natočit společně píseň. Zaplatili si hodinovou frekvenci ve studiu ve čtvrti St. Germain des prés a pustili se do práce. Opilí kumštýři se ale nebyli schopní shodnout na písni, kterou by všichni znali. Nakonec se podařilo nahrát alespoň jam na Morrisonovu "Orange Country Suite". Frekvence trvala pouhých čtrnáct minut, pak byli pro opilost ze studia vyvedeni. Jim napsal na krabičku s páskou jméno kapely Jomo And The Smoothies a vydal se za svým známým Jacquesem Meritem. Tam novou nahrávku včetně pásků s poezií zapomněl a tři týdny na to zemřel. A právě obsah obou Morrisonových pásek nabízí tento bootleg. V první části s poezií vychutnávejte Morrisonův temný, uhrančivě mystický hlas a většinou neznámé písně v jejich nahotě, bez hudebního doprovodu nebo pouze s klavírem. Nahrávka z Paříže je hlavně kuriozitou, poslední zaznamenanou písní Jima Morrisona. Výjimečnost albu dodává i informačně bohatý booklet, což nebývá u bootlegů pravidlem.

Hodnocení: 10/10
Palba alba: Bird Of Pray, Under Waterfall, Winter Photography, Whiskey Mystics And Man, Orange Country Suite, Woman In The Window, Orange Country Suite (Paris version)

The Doors - Original Live Recorded
© facebook interpreta
Original Live Recorded (73:30)
S graficky nevzhledným obalem s fotkou Vala Kilmera místo Jima Morrisona na titulní stránce a s absencí jakýchkoli informací, přesto záznam výjimečného koncertu z PNE Coliseum v kanadském Vancouveru z 6. června 1970. Na bootleg to má slušný zvuk, navíc kapela byla evidentně ve formě a zahrála řadu nikde jinde nevydaných coververzí (to se u bootlegu počítá); nejspíš proto, že s nimi hostuje i jejich idol Albert King umístili i na album "The Future Ain't What It Used To Be". Morrison byl jako tradičně opilý, ale tak nějak akorát. Jeho projev včetně expresivního křiku nepřesahuje hranici dobrého vkusu. A nevadí ani výpadek textu v závěrečné "The End".

Hodnocení: 8/10
Palba alba: Backdoor Man / Five To One, Money, Rock Me Baby, Little Red Rooster, Who Do You Love, Light My Fire / Fever / Summertime / St. James Infirmary / Light My Fire, The End

The Doors - Palace Of Exile
© facebook interpreta
Palace Of Exile (61:53)
Byl rok 1970 a Morrisonův proces z Miami, kde byl obžalován kvůli obnažování, stále pokračoval. The Doors museli zrušit evropské turné, měli ale povoleno zahrát na festivalu na Isle Of Wight v Anglii (soud umožnil Morrisonovi na pět dnů opustit Státy). Kapela byla přesunem z Ameriky hodně unavená a ani svůj výkon nepovažovali za nejlepší. Přesto se jedná o velmi příjemnou a hlavně vůbec poslední koncertní nahrávku The Doors s Morrisonem. Původně měl být celý tento záznam vydán již v "Box Setu", místo britského festivalu ale zařadili raději koncerty z Madison Square Garden v New Yorku z téhož roku a na album "The Future Ain't What It Used To Be" se vešla pouze zde nahraná "Break On Through". Závěrečná "The End" v hodně neobvyklé verzi je zhruba v polovině přerušená (přerušení je ale umělé a určitě tu kus skladby chybí), pokračuje částí "Wake Up", která plynule přechází v závěr "The End".

Hodnocení: 7/10
Palba alba: Break On Through, Ship Of Fools, The End / Across he Sea / Away In India / Crossroads / Wake Up / The End

The Doors - Toronto Pop Festival 1969 Plus Other Rarities
© facebook interpreta
Toronto Pop Festival 1969 Plus Other Rarities (73:54)
Trochu rozpačitý bootleg obsahuje pět písní z festivalu v Torontu a po dvou skladbách z dalších tří koncertů (14. dubna 1967 San Francisco, 6. února 1970 San Francisco a 29. září 1967 Denver). Kvalita zvuku se pohybuje od slušné po naprosto příšernou (koncert ze San Francisca 1970). Navíc hlavní koncert není z nepochopitelných důvodů na CD celý a autoři v bookletu slibují vydat i chybějící druhou část. Přesto bootleg stojí za poslech. Velmi zajímavá verze "Back Door Man / Maggie M'Gill / Roadhouse Blues / Back Door Man" a naprosto unikátní verze "Moonlight Drive" z roku 1967 pojatá jako duet Morrisona s Manzarekem.

Hodnocení: 6/10
Palba alba: Break On Through, Back Door Man / Maggie M'Gill / Roadhouse Blues / Back Door Man, Wake Up / Light My Fire, Moonlight Drive, Back Door Man

NÁZORY
  • Ožralý Morrison (Mišák, 16.02.2007 14:07) Reagovat

    Hendrixovo album Bleeding Heart fakt stoji za to... Je to spis amaterskej zaznam, kde je kvalita hudby na otresne urovni, ale ten střískanej Morrison je silenej. Neni mu rozumet snad ani jedno slovo. :-D Je to opravdu jen sberatelskej kousek. V zadnym pripade k poslechu do auta, na usnuti, do diskmana, nebo kdekoliv jinde :-D

  • prosim??? (Alois, 16.02.2007 15:34) Reagovat

    Víte on je rozdíl mezi někým kdo je ožralej a není mu rozumět ani slovo a tím kdo sice pil jako duha ale jeh¨o verše či písně byli naprosto geniální...Chápu toho kdo psal ten názor přede mnou ale příště ať váži slova...prosím.

  • Jde o to ze..... (Misus, 16.02.2007 17:21) Reagovat

    Bleeding heart je Hendrixovo album. A vyšlo to jen diky tomu, že tam do toho, a za tím si stojím, Morisson hulaka opilej svy nadavky a ze v te dobe byl jiz kultem. Jinak ma Jimi mraky takovejch nevydanejch bootlegu, staci zasurfovat na netu (nebo DCcku), je toho mraky a i v lepsi kvalite. Jako skladatele a basnika si ho hodne vazim, Doors sou srdcovka, stejne jako Jimi, ale jeho sila byla v jinejch dilech a ne v tomhle štěku. To by rovnou mohli vydavat zivaky G´n´R s ozralym a agresivnim Axelem, ozralym Bonem Scottem z AC/DC(budiz mu zeme lehka) atd atd....

  • dobre (blackholesun, 16.02.2007 20:24) Reagovat

    opravdu dobre clanky...zajimave vedet o techto albech....neznam ani jeden...ale rozhodne bych pro maximalni fanousky (i kdyz predpokladam ze ho maji) doporucil jeste nahravku prave z onoho inkriminovaneho miami...rozhodne je to vtipne zalezitost a i kvalita zvuku je docela uchazejici....

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Pearl Jam oslaví 25. výročí alba "Yield" jeho novým vydáním (01.03.2023 07:56)
- Mudhoney se v úterý vrátí do Lucerna Music Baru (30.09.2022 09:39)
- Pražský koncert Pearl Jam se ruší. Eddie Vedder si poranil hlasivky (21.07.2022 21:11)
- Video: Kytarista The Doors Robby Krieger převedl country klasiku "Ghost Riders in the Sky" do atmosférického reggae (21.04.2022 16:05)
- Grungeová superskupina 3rd Secret se členy Nirvany nebo Soundgarden nečekaně vydala debutové album (12.04.2022 19:29)
- Video: The Doors na počest Taylora Hawkinse zveřejnili záznam hitu "Love Me Two Times" (01.04.2022 13:35)
- Pearl Jam pilně pracují na následovníkovi desky "Gigaton" (25.03.2022 10:23)
- Slavná alba: Deska "Morrison Hotel" znamenala pro The Doors úspěšný comeback (19.02.2022 15:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu