shop.musicserver.cz

Tvoříme hudbu na počítači (4)

Vydáno: 07.08.2000 05:00 v sekci Publicistika - Petr Novotný | foto: facebook interpreta

Elektronická hudba bez samplování? Ne, to skutečně nesedí. Proč, co, jak a v čem vytvářet vlastní zvuky si povíme už v téměř jubilejním čtvrtém dílu našeho seriálu o skládání hudby na PC.

Hudba sestává obvykle z méně či více příjemných zvuků řazených do logického celku. Tímto celkem není nic menšího než písnička, skladba, song nebo prostě hudební dílo. My se dnes nebudeme zabývat přímo skládáním, ale podíváme se na samotný zvuk a jeho vytváření v počítačových programech.

Zvuk. Co je to vlastně zvuk? Ne, nebojte, nebude následovat žádné vědecké pojednání na téma fyzikální podstata zvuku a jeho působení na světové dění. Na druhou stranu byste o zvuku přeci jen něco vědět mohli. Zvuk je v podstatě obyčejné chvění hmoty, vibrace a změna tlaku vzduchu. Samotné zvuky se dělí na tóny, které se vyznačují pravidelností kmitání (výška tónu), a na hluky, kdy dochází k nepravidelnému kmitání částic vzduchu. U těchto hluků se jedná o jakousi změť všemožných tónů v neharmonickém poměru. Dalšími vlastnostmi zvuku jsou jeho zabarvení (timbre), hlasitost (amplituda), rychlost a způsob vibrace. V elektronické hudbě se zvuky tvoří buď hardwarovou cestou prostřednictvím nejrůznějších mašinek, nečastěji tedy vzorkovníky (samplery), nebo pomocí počítačových programů, kterých je v současné době skutečně dost. Jelikož je tento seriál určen především pro nadšené začátečníky, tak nepředpokládám, že byste hned běželi do nejbližšího obchodu pro nejnovější sampler za statisíce korun. Proto se zaměříme na software, který je díky své ceně dostupný každému. Až na výjimky to budou programy z řad freeware a shareware. Blíže si představíme tónové generátory, vokodéry, softwarové samplery a některé triky, jak získat zajímavé zvuky (samply).

DrumSynth
© Dysmusax
A nemůžeme začít ničím jiným než programem Sound Forge od firmy Sonic Foundry. Výjimečně se jedná o profesionální produkt, který nepatří zrovna k těm nejlevnějším, ale i tak by si ho měl pořídit každý pc hudebník. Ořezaná verze s označením XP určená pro domácí užití sice nenabízí takový komfort, ale za to je několikrát levnější. A co tedy ten Sound Forge (SF) umí? No, kromě standardních editačních funkcí jako je kopírování, stříhání, ořezávání nebo mixování má další zvláštní funkce. Mezi ně patří možnost konvertování 16-bitových vzorků na 8-bitové, inverze vzorku (převrácení dat kolem horizontální osy), 3 typy ekvalizérů (grafický, paragrafický a parametrický), nezávislé mixování stereo kanálů, přesamplování (změna vzorkovací frekvence) či normalizace (změna hlasitosti). Zvuk se dá do SF nahrát přes obyčejný mikrofon nebo z externího zařízení (sampler, groovebox, klávesy). Vlastní zvuky můžete vytvářet přes 3 druhy syntéz. První je DTMF/MF syntéza, se kterou vyloudíte pouze zvuky podobné vytáčení telefonního čísla. Zajímavější už je jednoduchá syntéza, která nabízí několik forem zvuku (čtvercová, sinusová, trojúhelníková, "pilový list" a hluk). Tady se už dá docílit sympaticky syrového zvuku. Co se z něj nakonec vyklube záleží pouze na tom, jaké další efekty při procesorování použijete. Pro vyznavače elektronické hudby ve stylu legendárních Kraftwerk bude asi jedničkou klasická fm syntéza (frekvenční modulace). A v programu Sound Forge si s fm syntézou skutečně vyhrajete. K dispozici jsou celkem 4 operátoři, každý s vlastní charakteristikou (tvar, křivka, frekvence). Vzájemnou kombinací lze dosáhnout vskutku prazvláštních počítačových zvuků. FM syntézou snadno vytvoříte i napodobeniny reálných nástrojů (basa, trubka atd.), ale ty pak znějí trochu tupě a syrově. Na druhou stranu je bez obtíží zasmyčkujete, čímž se může snížit celková velikost samplu. Sound Forge ovšem neslouží jen jako útočiště relativně primitivních syntéz. Jeho největší síla spočívá v podpoře tzv. DirectX Plug-inů, o kterých jsem se již několikrát zmínil, a v propojení s jiným hudebním softwarem (typicky Cubase - Acid - Wavelab - Cakewalk atd.). Díky externím efektům je vytváření vlastních zvuků snadné a mnohdy i zábavné. A věřte nebo ne, existují efekty, které jsou úplně zadarmo.

Mezi nejznámější výrobce freewarových efektů patří firmička Analog X. Jednotlivé produkty jsou na první pohled velmi jednoduché. Na druhý pohled sice zjistíte, že jsou opravdu jednoduché, ale i tak si na vašem harddisku své místečko určitě najdou. Některé pracují samostatně, jiné jako zásuvné moduly DirectX. Z těch povedených bych rád zmínil třeba prográmek "Say it". Práce s ním je velmi jednoduchá. Do jednoho okýnka napíšete text (nejlépe v angličtině), pomocí několika hejblátek vychytáte celkový zvuk, nakonec to celé ještě uložíte jako wav (zatím pouze mono), a je to. Hlas, který program generuje, je trochu divný. Výslovnost je na úrovni elektronické "cockney" angličtiny, ale dá se to vylepšit odlišným psaním slovíček. Výsledný vzorek, po odstranění loupání, zní celkem dobře. Z DirectX Plug-inů stojí za zmínku automatický vylaďovač samplů, phaser a nezbytný reverb. Moduly nabízejí poměrně malé možnosti nastavení zvuku, o přednastavených presetech si můžeme nechat jen zdát.

Zerius Vocoder
© Dysmusax
Při tvorbě originálních samplů nemohu nezmínit nahrávání vokálů. Každého zřejmě hned napadne mikrofon a hlasivky. Ano, takto asi každý začne. V elektronické hudbě by však přirozený hlas mohl znít takříkajíc nepřirozeně, takže je nutné je nějak pozměnit. K tomu nám poslouží tzv. vokodery (VOice enCODER). Princip vokoderu je prostý. Vezmou se dva zvukové vzorky, tzv. modulator (původní zvuk) a tzv.carrier. Tyto dva zvuky se vzájemně smíchají, čímž vznikne charakteristické zkreslení původního samplu. Celý fígl spočívá ve správném použití vzorku carrier. Například pro hlas podobný skupině Music Instructor je vhodné jako carrier vzít krátký sampl vytvořený jednoduchou syntézou. Velmi působivě zní vokoder aplikovaný na bicí smyčky. Z dostupných freeware vokoderů se velké oblibě těší AnalogX Vocoder a Zerius Vocoder.

V poslední době jsou velmi populární různé simulátory skutečných analogových mašinek. Mezi ně se řadí produkty ReBirth, RubberDuck a SimSynth. Všechny tři prakticky zosobňují legendární basový generátor TB-303 od firmy Roland. ReBirth obsahuje hned dvě věrné kopie, RubberDuck je poněkud jiný, ale produkuje stejné acidové zvuky. To v programu SimSynth vyloudíte i jiné zvuky než jen klasické kyselé bublání. SimSynth disponuje širokou škálou oscilátorů, hejblátek a jiných udělátek. Do tohoto programu se určitě vyplatí investovat. K vynikajícím softwarovým syntetizérům patří program Smorphi. Jedná se o 32 hlasý zvukový generátor, se kterým snadno vytvoříte bicí samply ve stylu automatů TR-808 a CR-78 nebo jedinečné zvukové efekty a ruchy. Podobně pracuje i Stomper Ultra++, který zvládne až neuvěřitelných 54 oscilátorů. Je zadarmo, pokud se se svými zvuky podělíte s autorem.

HammerHead
© Dysmusax
Pro výrobu samplů bicích je celá řada programů. Mým oblíbeným je software DrumSynth. Má již přednastaveny bicí sady automatů, které se nesmazatelně zapsaly do historie počítačové hudby (Tr-909, Tr-808, Cr-78, Cr-8000). Celá editace probíhá v jediném okně naprosto intuitivním způsobem. Spektrum zvuků je velmi bohaté a nemusí se týkat jen perkusivních nástrojů. Pro celé bicí smyčky slouží program B.Box od firmy Steinberg. S touto hračkou zažijete určitě dost zábavných chvil, protože toho umí skutečně dost. Z hlavních předností budu jmenovat jen možnost vlastních zvukových bank a samozřejmě funkci shuffle, která vytváří neodolatelný houpavý rytmus. Obdobný program HammerHead je k mání zadarmo.

Real Edit MP3
© Dysmusax
Tak, to by bylo k tvorbě zvuků. Nakonec ještě pár triků, jak lovit cizí zvuky. Nejsnadnější metodou je ripovat zvuky z klasických audio cdček. Když si pořídíte alternativní ovladač pro cd-rom mechaniku (cdfs.vxd), tak můžete v kterémkoliv editoru přímo otevřít jakoukoliv zvukovou stopu. Pak už jen najdete místo, kde hraje jen jeden zvuk (v klubových verzích skladeb žádný problém) a vystřihnete ho. Dostávat zvuky přímo z mp3 skladeb je také jednoduché. Můžete je buď konvertovat zpět do wavu nebo přímo editovat například programem Real Edit MP3 nebo Sound Forge (od verze 4.5f, tuším). Jestli máte zálusk dostat do svých mixů nějaké známé vokály, tak se vám určitě bude hodit prográmek AnalogX Vocal Remover, který vyjme vokál z 90% vzorků. V programu Sound Forge docílíte stejného efektu mixem stereo kanálů, ekvalizéry nebo efekty (Noise Reduction, Vinyl Restoration). Ovšem pozor. Použití cizích samplů bez svolení autora je v rozporu s autorským zákonem. Z MusicServeru už určitě znáte pár takovýchto aférek známých skupin.

NÁZORY
  • xxx (Radek Tišer, 24.02.2002 21:16) Reagovat

    Clánek mě velmi zaujal, myslím si, že takových je málo - více, více...
    Mám jednu prosbu - probrousil jsem kdeco, ale bohužel se mi nepovedlo nikde objevit CZ návod/manuál na NeroWavEditor, o SoundForge 5.0 nemluvě.
    Budu vděčný za každý TIP kde a jak...

  • karaoke (Anatolian, 15.11.2008 11:20) Reagovat

    Zdravím,pořád sháním a pořád hledám nějaký program,který by dokázal z originální písničky vytáhnout hlas,tak aby mi zbyla jen samotná hudba nebo alespoň ten hlas ůplně ztlumit..Prostě něco jako karaoke..Poraďte prosím..Díky předem

  • text (anita, 01.01.2009 21:19) Reagovat

    chtěla sem se zeptat jestli si na vaší stránce muzu ten program stáhnout

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Tvoříme hudbu na počítači (3) (24.07.2000 05:00)
- Publicistika: Tvoříme hudbu na počítači (2) (10.07.2000 05:00)
- Publicistika: Tvoříme hudbu na počítači (1) (26.06.2000 05:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Sia U2 Themroc Taylor Swift Rush Bono Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu