Jukebox 1/2007

03.01.2007 12:43 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Tento týden si v Jukeboxu představíme novinky od Benoit Pioularda, The Shins, ##!!!###, Money Marka a připomeneme si Jamese Browna.

Benoit Pioulard - Palimed (10/10)
mp3 ke stažení

Benoit Pioulard - Triggering Back (10/10)
mp3 ke stažení
žánr: laptop pop, folk

Benoit Pioulard - Précis
Jsou desky jako dělané pro zimní období. Jednou z nich je "Précis" multiinstrumentalisty Thomase Melucha z amerického Michiganu, který vystupuje pod jménem Benoit Pioulard. Jedna z nejlepších desek přelomu roku je zádumčivá a mrazivá, ale nějakým zvláštním způsobem ji musíte poslouchat znovu a znovu. Benoit Pioulard na svém oficiální debutu (zatím vydával jen CD-R) naplňuje hypotetickou škatulku dark noise folk s přesahy do popu a laptopové elektroniky. Kolega Pliska mě upozorňoval, že Piolard nedělá nic, co by už před ním nedělal Eliott Smith, ale já si nemůžu pomoci, tomuhle chlapíkovi jsem sedl na lep. Zcela a nenávratně. A protože jsem se nemohl rozhodnout, kterou skladbu do Jukeboxu doporučit, nabízím hned dvě, které nabízí na svém webu.
Salaam Remi - James Brown 40th Anniversary Mix (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: hip hop, funk

James Brown -
Není nic lepšího než se probudit po Štědrém dnu a vdechovat ještě čerstvé jehličí vánočního stromečku, tento rok ale byl Boží hod trochu jiný. Ráno ten den totiž umřel James Brown. Navždy nás opustila funková mašina, kmotr soulu a jeden z nejvlivnějších hudebníků minulého století. Brown byl koncertně aktivní až do smrti, studiových nahrávek ale svým fanouškům poskytoval posledních dvacet let jen velmi málo. Jeho odkaz byl živý nejen ve funku, ale také v hip hopu, kde producenti donekonečna samplovali rytmické stopy z jeho starých skladeb. Browna si tak v dnešním Jukeboxu představíme trochu netradičně, výtečným mixem hiphopového producenta Salaama Remiho, který do sedmi a půl minut nahustil ty nejznámější a nejvykrádanější části Brownova repertoáru. R.I.P.
##!!!#Kalifornští disco-punkýši /" class="intos"> - Break In Case Of Anything (8/10)
mp3 ke stažení(mp3 je bohužel momentálně nedostupná)
žánr: disco-punk

<!!!### (myspace.com) dělají kontextu neznalým problémy, jak vůbec vyslovit jejich jméno (kapela doporučuje: čik-čik-čik). Jejich hudba oproti tomu je velmi jednoduše prokouknutelná a nekomplikovaná. Tedy pokud se nebojíte funkových orgií míchaných s free jazzem a politickými texty. Jejich třetí album "Myth Takes", které vyjde na začátku března bude zdobit značně apokalyptický obal. Uvnitř čekejte něco jako disco z časů cholery, pogo na hrobech nebo tanec s vlkem. "Break In Case Of Anything" naznačí více.
The Shins - Phantom Limb (8/10)
mp3 ke stažení (tady je potřeba trpělivosti)
žánr: indie pop

The Shins - Phantom Limb
Mezi nejočekávanější desky roku patří rozhodně nové album kapely The Shins. "Wincing The Night Away" by nás mělo potěšit už na konci ledna, pro nedočkavce je tu první singl "Phantom Limb". Pokud se v souvislosti s minulými deskami mluvilo hodně o inspiraci The Beach Boys a "Pet Sounds", nová skladba to potvrdí ještě silněji. Harmonie a Spectorovské "zvukové peřiny" vás opravdu vrací o pět dekád dozadu, kdy hudbě nechyběla kouzelná naivita a přesvědčení, že pár melodií může spasit svět. Možná může, počkejme si na nové The Shins.
Money Mark - Pick Up The Pieces (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: soul

Money Mark - Brand New By Tomorrow
Říká se mu čtvrtý člen Beastie Boys, jenomže většina lidí ví, že tahle newyorská kapela má členy jen tři. Money Mark se podepsal na celé řadě velkých hitů newyorských podivínů, ale jeho sólová kariéra má všechny znaky excentrické rozmařilosti. "Mark’s Keyboard Repair" a "Push The Button" jsou dost úchylné pocty jeho oblíbeným klávesám Fender Rhodes a nic jiného nemůžete čekat ani od jeho novinky "Brand New By Tomorrow", která by měla vyjít v lednu. První ochutnávka "Pick Up The Pieces" je překvapivě jemný soulový kus, který nahrál se slavnou basistkou Carol Kaye, jež spolupracovala s Beach Boys, Frankem Zappou nebo Simonem & Garfunkelem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY