shop.musicserver.cz

Pouť po albech The Beatles (část I.)

Vydáno: 04.01.2007 11:00 v sekci Komentované diskografie - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Fanoušci The Beatles se přou, zda je "Love" novým albem liverpoolské čtyřky, soundtrackem k muzikálu či poněkud podivným výběrem. Je ale mnoho těch, kteří si nemyslí nic, protože slavnou partu znají jen tak trochu. A to je škoda. Pro všechny takové připravil musicserver dvě procházky diskografií Brouků. Zde je první z nich.

The Beatles
© facebook interpreta
Ač se to nezdá, The Beatles vydávali řadová alba pouhých osm let. Za tu dobu stačili stvořit z dnešního pohledu neuvěřitelných třináct desek, nepočítaje v to žádné výběry, americké edice, singly či EP desky o čtyřech skladbách, na kterých zhusta vycházely písně, které byste na albech hledali marně. Při takové nadprodukci je až s podivem, že se jim nepodařilo natočit ani jednu desku, kterou by bylo možno označit za průšvih. Koncem loňského roku se Brouci přihlásili novinkou "Love", kterou jsme na musicserveru velmi kladně hodnotili v recenzi a dva redaktoři ji dokonce označili za nejlepší desku roku 2006 v našem sumáři loňského hudebního dění. Pojďme se u této příležitosti podívat, co nám The Beatles všechno za ta léta zanechali. Dnešní putování věnujeme pouze řadovým albům, zanedlouho bude následovat procházka druhá, ve které se podíváme na zub různým oficiálně vydaným zajímavostem.

The Beatles - Please Please Me
© facebook interpreta
Please Please Me (22. března 1963)
První album nahráli The Beatles jen díky tomu, že producent labelu Parlophon, do té doby většinou klasiku nahrávající, neznámý pan George Martin, ucítil v téhle trojici cosi. Měl jedinou podmínku, totiž že na albu nebude bubnovat podprůměrný Pete Best, což vyústilo v nikoliv úplně veselou výměnu dodnes ukřivděného Besta za mnohem schopnějšího Ringo Starra. Album bylo nahráno 11. února 1963 od desáté ranní do jedenácté večerní (tedy za třináct hodin), a byť patří k slabším kouskům Brouků, jedná se o velmi slušný debut.

Hodnocení: 6/10
Palba alba: I Saw Her Standing There, Please Please Me, Love Me Do, Twist And Shout

The Beatles - With The Beatles
© facebook interpreta
With The Beatles (22. listopadu 1963)
V Británii byla beatlemánie v plném proudu, zbytek Evropy se o kapele teprve pomalu dozvídal, Amerika žila v blažené nevědomosti. Jako na debutu i zde si The Beatles velmi vypomohli několika převzatými skladbami, z nichž některé dnes svět zná již jen v jejich podání. Na druhou stranu se poprvé ve skladbě "Don't Bother Me" představuje vedle dvojice Lennon - McCartney coby autor také George Harrison. V rámci nahrávání tohoto alba skupina natočila rovněž singl "I Want To Hold Your Hand", který na album nebyl zařazen, vyšel samostatně o týden později a dobyl pro Brouky Ameriku. Z dnešního pohledu neskutečné plýtvání nápady, ale když jich je dost...

Hodnocení: 7/10
Palba alba: It Won't Be Long, All My Loving, Roll Over Beethoven, Not A Second Time

The Beatles - A Hard Day's Night
© facebook interpreta
A Hard Day's Night (10. července 1964)
Z poloviny soundtrack k bláznivé komedii, zachycující den v životě kapely. Snímek je dodnes považován za jeden z nejlepších hudebních filmů všech dob. Také první album bez jediné převzaté písně, John a Paul sypali skladby z rukávů neuvěřitelným tempem. Na první singl "Can't Buy Me Love", který album i film uvedl, dostalo vydavatelství jen z britských obchodů objednávky na více než dva miliony kusů dříve, než kdokoliv slyšel jedinou notu. Nejlepší album šíleného období beatlemánie.

Hodnocení: 8/10
Palba alba: A Hard Day's Night, And I Love Her, Can't Buy Me Love, Things We Said Today

The Beatles - Beatles For Sale
© facebook interpreta
Beatles For Sale (4. prosince 1964)
Hon na kapelu neustával, tlačili fanoušci, lační nových písní, i vydavatelství, lačné dalšího otřepání se svého kouzelného oslíka (čtvrté album v průběhu dvou let!). Dvacetiletí kluci se zmohli jen na malý odpor v podobě vtipného názvu, který vystihoval jejich deziluzi. Přestože toto album je v kontextu ostatních beatlesáckých nahrávek pouhým produktem, nedokázali natočit ani za těchto okolností špatnou desku.

Hodnocení: 6/10
Palba alba: I'm Loser, Rock And Roll Music, I'll Follow The Sun

The Beatles - Help!
© facebook interpreta
Help! (6. srpna 1965)
Tempo nepolevovalo, deska tvořená z poloviny písněmi z druhého, ještě bláznivějšího filmu vyšla znovu půl roku po předchozím albu. Lennonův výkřik "Help!" v titulní skladbě byl opravdovým voláním o pomoc, kterému ale nikdo nenaslouchal. Přestože se kapela propadala více a více do říše alkoholu a marihuany, bez kterýchžto "pomocníků" nedala ani ránu, natočila znovu nadprůměrné album. Ač se autor McCartney velmi bránil použití smyčců ("Jsme rock'n'rollová kapela a na naší desce nebudou znít žádný zasraný smyčce!"), George Martin jej nakonec přesvědčil a dopsal k jedné skladbě part pro smyčcové kvarteto. Nejhranější píseň v historii (co do počtu přehrání v rádiích i co do počtu coververzí) "Yesterday" tak dostala svojí geniální podobu. Samostatně na singlu vyšla v Británii až v roce 1976.

Hodnocení: 7/10
Palba alba: Help!, You've Got To Hide Your Love Away, You're Going To Loose That Girl, Ticket To Ride, Yesterday

The Beatles - Rubber Soul
© facebook interpreta
Rubber Soul (3. prosince 1965)
Parafráze obalu "Beatles For Sale" se zdeformovanými obličeji dává tušit, že kapela začínala mít vysávání svého talentu právě dost. První album, na kterém hudebníci přestali definitivně přemýšlet o tom, zda z něj bude hit, nebo ne a pouze rozvíjeli své nápady. Své fanoušky ale nepřecenili, ti je následovali do neprobádaných vod po celá příští léta. Na "Gumové duši" ta dobrodružná cesta za uměním v populární hudbě započala. Pryč byl model dvě kytary - basa - bicí s občasným klavírem George Martina a andělské trojhlasy. Nastoupilo množství dalších nástrojů, nahrávání a míchání mnoha stop, experimenty se zvukem. Pokud kariéra The Beatles měla krom vydání debutu nějaký albový zlom, pak to byla tato deska a její bezprostřední následovník.

Hodnocení: 9/10
Palba alba: Drive My Car, Norwegian Wood, Nowhere Man, In My Life

The Beatles - Revolver
© facebook interpreta
Revolver (5. srpna 1966)
Úžasná koláž kreseb a fotografií od Klause Voormanna (kapela se s tímto výtvarníkem seznámila na počátku šedesátých let v Hamburku, později hrál na basu v Lennonově Plastic Ono Bandu) na obalu signalizuje, že se blíží psychedelický čas. První beatlesácká Grammy za obal. A obsah se nikterak nedal zahanbit. V podstatě druhá (a lepší) polovina "Rubber Soul" uvádí na scénu ohlasy písní indických a tibetských, rockový nářez, dětskou písničku a taky poměrně dost ještě před rokem tak odmítaných smyčců. Revoluce byla dokonána, z The Beatles se definitivně stala kapela, která stále umí a bude tvořit hity, ale hlavně dá popu umělecký rozměr tak, jak se to před nimi nikomu nepodařilo. A možná ani po nich...

Hodnocení: 10/10
Palba alba: Taxman, Eleanor Rigby, Yellow Submarine, For No One, Got To Get You Into My Life

The Beatles - Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
© facebook interpreta
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1. června 1967)
Podle mnohých (nikoli podle mne) vrchol tvorby skupiny. Od dokonalého obalu, který spustil lavinu pestrobarevných psychedelických desek, přes koncepci-nekoncepci, kdy se The Beatles vydávali za "...takovou tu tancovačkovou kapelu, jaké má rád můj táta..." (McCartney), básnivé texty ovlivněné LSD (nikoliv prosím o LSD) až po geniální hudbu. Skladatelský potenciál Lennona a McCartneyho byl na vrcholu, předháněli jeden druhého a kapele spolupráci nedokázali odříct ani ctihodní londýnští filharmonikové, což byla věc do té doby neslýchaná. A to jim sjetý Paul navěsil klaunské nosy a s odzbrojující upřímností hudebního génia a nevzdělance zároveň je bezelstně požádal, aby v mezihře "A Day In The Life" začali hrát na jeho pokyn na nejhlubším tónu, jaký ze svého nástroje umí vyloudit, a po čtyřiadvaceti taktech skončili na tom nejvyšším. Každá skladba by byla palbou jakéhokoliv jiného alba. Že "Seržant" ovlivnil populární hudbu ze všech desek historie asi nejvíce, na tom se nejspíš shodneme.

Hodnocení: 10/10
Palba alba: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Lucy In The Sky With Diamonds, Fixing A Hole, Being For The Benefit Of Mr. Kite, When I'm Sixty Four, A Day In The Life

The Beatles - Magical Mystery Tour
© facebook interpreta
Magical Mystery Tour (19. listopadu 1976, v USA 27. listopadu 1967)
V Británii původně pouze EP s písněmi z filmu, celé album, doplněné podle americké verze o aktuální singly, zde vyšlo až o devět let později. Nicméně do CD reedic z roku 1987 bylo zařazeno v albové podobě, je tedy považováno za řadovku. Totálně ulítlý film byl doprovozen šesticí výtečných skladeb, ze singlů shromážděných na b-straně nelze pominout asi nejslavnější malou desku kapely, která nikdy nedosáhla na první místo britské hitparády: "Strawberry Fields Forever / Penny Lane" (singl o dvou a-stranách) byla jen druhá.

Hodnocení: 9/10
Palba alba: Magical Mystery Tour, The Fool On The Hill, I Am The Walrus, Strawberry Fields Forever, Penny Lane, All You Need Is Love

The Beatles - The Beatles
© facebook interpreta
The Beatles (The White Album) (22. listopadu 1968)
Po rozjuchaných barevných obalech přišel v tomto (a nejen v tomto) směru šok - naprosto prázdná, bílá plocha s do papíru vytlačeným bílým názvem "The Beatles". Dvojalbum, o kterém jedni tvrdí, že je každý pes jiná ves, jiní zase hovoří o neuvěřitelné pestrosti a šíři záběru muzikantů. Folk, kolovrátkový pop, hardrock nebo až kořeny heavy metalu, swing, ukolébavka, rock'n'roll, balady nebo nejexperimentálnější skladba skupiny, Lennonova šílenost "Revolution 9", kdy rozstříhal nahrané pásky na několikacentimetrové kousky, které rozhodil do vzduchu, sebral a poslepoval v náhodném pořadí. To vše najdete na tomhle dvojalbu, které má snad jedinou vadu: zní spíš jako sólové počiny Johna, Paula, George a Ringa zařazené náhodně vedle sebe, ne jako dílo skupiny.

Hodnocení: 10/10
Palba alba: Back In The U.S.S.R., Glass Onion, While My Guitar Gently Weeps, Julia, Yer Blues, Sexy Sadie, Helter Skelter

The Beatles - Yellow Submarine
© facebook interpreta
Yellow Submarine (17. ledna 1969)
Soundtrack k animovanému filmu, jehož hlavními hrdiny jsou kreslení Brouci a postavy většinou z jejich písní, zejména Seržant Pepř. První strana obsahuje titulní píseň a skladby, které zní ve filmu a dříve nevyšly na žádném britském albu, a trochu nepochopitelně skvělý hard rock "Hey Bulldog", který s filmem nijak nesouvisí. Druhá strana nabídla instrumentální hudbu k filmu, kterou na beatlesácké motivy zkomponoval George Martin.

Hodnocení: 6/10
Palba alba: Hey Bulldog, All Together Now

The Beatles - Let It Be
© facebook interpreta
Let It Be (8. května 1970)
Nahrávání probíhalo v období, kdy se kapela hádala už o úplně všechno a při každé příležitosti. Na rozdíl od "Bílého alba" je to ovšem na téhle nahrávce znát. Původně se deska měla jmenovat "Get Back" a po letech studiových kouzel a experimentů měl být jejím poznávacím znamením živý, syrový zvuk. Album jako zvažovaný pátý Beatle s kapelou nahrál klávesista Billy Preston. Paul chtěl zpátky na koncertní pódia, John pryč z kapely, George mít svatý klid nejlépe v Indii a Ringo byl ze všeho akorát rozladěný a naštvaný. A navíc na nahrávání prudila Yoko Ono. Nakonec bylo rozhodnuto desku nevydat, ale Lennon počátkem roku 1970 předal pásky americkému staviteli zvukových stěn Philu Spectorovi, který album mnohdy nevkusně doplnil o přesladké smyčce a sbory. K poslechu nahrávek z počátku roku 1969 doporučuji spíše výtečný nový mix "Let It Be... Naked".

Hodnocení: 7/10
Palba alba: Two Of Us, Let It Be, I've Got A Feeling, Get Back

The Beatles - Abbey Road
© facebook interpreta
Abbey Road (26. září 1969)
Album předposlední vydané, ale jako poslední nahrané. Kapela jako by si řekla, že všechny vyhrocené spory včetně těch nejostřejších o peníze a nového manažera nechá před dveřmi studia a ještě jednou předvede světu, zač je toho loket. První strana plná hitů, druhá coby téměř nepřerušované pásmo kratších skladeb pospojovaných do geniálních celků. Ringova nová bicí souprava, spousta nápadů, na které poslední dobou nebyl čas a nálada, a naposledy ochota podřídit ty čtyři obří individuální talenty celku. Toto je pro mne umělecký vrchol The Beatles. Geniální obal vše podtrhuje. Po dokončení "Abbey Road" se již členové skupiny nikdy nesešli všichni čtyři naráz v jedné místnosti...

Hodnocení: 11/10
Palba alba: Come Together, Something, Oh! Darling, Octopus's Garden, Here Comes The Sun, Golden Slumbers / Carry That Weight / The End

PS: Skladby či verze vydané jen na singlech a EP byly v rámci vydání CD reedic v roce 1987 přehledně chronologicky seřazeny na alba "Past Masters Vol. 1 & Vol. 2". Palby alb: From Me To You, She Loves You, I Want To Hold Your Hand, I Feel Fine, I'm Down, Day Tripper, We Can Work It Out, Paperback Writer, Hey Jude, Revolution

NÁZORY
  • Dlouhá a klikatá pouť ... (Charlie Mike, 04.01.2007 12:24) Reagovat

    Výborně čtivý článek napsaný s úctou a pokorou, která těm velikánům hudební historie po právu náleží a náležet navždycky bude! A hodnocení u Abbey Road je literárně brilantním připomenutím toho, že Beatles nelze vtěsnat do žádných škatulek, kritérií či měřítek ...

  • Copak se deje? (dirty mind, 04.01.2007 13:14) Reagovat

    Recenze na Love tu silenou sbirku senilnich mashupu neprodava dostatecne?

  • perfekt (dominik, 04.01.2007 13:25) Reagovat

    z clanku je videt, ze autor hudbe rozumi. Abbey je i dle me no_1 (ikdyz by se sluselo rikat Serzant, jak to byva zvykem) - i v tom vidim presvedcivost clanku.

  • Pro dirty mind: (Michal Koch, 04.01.2007 14:04) Reagovat

    Trefa do černého. Volal mi předevčírem McCartney, že ty prodeje nic moc, a jestli bych nemohl nějak píchnout, že nemá na jointa. Tak jsem spíchnul tenhle blábol, aby se těch senilit prodalo o pár set tisíc víc... ;-)

  • ale ale (dirty mind, 04.01.2007 17:57) Reagovat

    ja mel na mysli samozrejme cechy a ceske majors. love je rejzovacka penez a tohle vsichni zname, navic vase nazory na desky beatles nejsou nijak ojedinele, takhle to vidi vetsina lidstva.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu