Skvělá ochutnávka muzikálového umění

27.12.2006 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Není muzikálová zpěvačka jako muzikálová zpěvačka. Na jedné straně je to většina těch českých zpěvaček, které putují od muzikálu k muzikálu různých kvalit, na druhé straně jsou zpěvačky, jako je Audra McDonald, které dostávají za své výkony ceny Tony Awards. Novinka, kterou nedávno vydala, nese název "Build A Bridge".
8/10

Audra McDonald - Build A Bridge

Skladby: God Give Me Strength, My Stupid Mouth, Build A Bridge, Cradle And All, I Wanna Get Married, Dividing Day, My Heart, Damned Ladies, Wonderful You, To A Child, Bein' Green, Tom Cat Goodbye, I Think It's Going To Rain Today
Celkový čas: 50:04
Vydavatel: Warner Music
Opravdu málokdy se na musicserveru setkáváme s podobnou zpěvačkou, jako je Audra McDonald. Není to rockerka či písničkářka, nezpívá pop ani r'n'b, a dokonce ani nerapuje. Audra McDonald je elitní muzikálová zpěvačka, ale nepředstavujte si něco jako české muzikálové interpretky, tohle je jedna z největších a hlavně nejuznávanějších hvězd Broadwaye. Vyrostla v Kalifornii a v roce 1993 zakončila světoznámou Julliard School Of Music bakalářským titulem. Rok na to už vyhrála svoji první cenu Tony za výkon v muzikálu "Carousel", druhou si vysloužila o dva roky později za roli Marie Callas ve hře "Master Class" a třetí za další muzikál "Ragtime". To všechno v prvních pěti letech. V roce 1998 pak podepsala smlouvu s vydavatelstvím Nonesuch, kde se zařadila po bok takových hvězd, jako jsou k.d.lang nebo Pat Metheny. Doposavad vydala čtyři desky včetně novinky "Build A Bridge", jejichž hodnocení málokdy klesne byť jen k průměrným číslům. Možná se vám zdá toto moje seznámení příliš obšírné, ale pokládal jsem za nutné dostatečně zdůraznit, s kým máme tu čest, protože za poslední dobu se v Česku pojem "muzikálový zpěvák" stal skoro pejorativním označením.

Vždy, když v redakci musicserveru probíhají debaty, jak se kdo staví k neautorským deskám (a že to občas bývají dosti ostré výměny názorů), dávám za příklad jazzové desky, kdy vynikající muzikanti nehrají své skladby. A teď mám díky Audře McDonald další velice pádný argument. Audra není autorka, proč taky? Ona má klasické hudební, respektive pěvecké vzdělání a jejím hlavním prostředkem je školený hlas. Mezi autory najdeme jiné jména - jednak více známá jako například Tom Waits, John Mayer, Elvis Costello nebo Randy Newman, jednak méně známá jako Nellie McKay nebo Laura Nyro.

Pojetí zpěvu Audry McDonald je klasické muzikálové, tedy někde na hranici vokálního popu a opery. Při poslouchání "Build A Bridge" ani tolik nevnímáte hudbu samotnou nebo hudební doprovod, veškeré soustředění vám zabere síla jejího hlasu, mohutné vibrato, které se nese deskou už od první skladby "God Give Me Strength", nebo množství výrazových prostředků, které dokáže tahle zpěvačka použít, ať je to lehce sebeironický v "My Stupid Mouth", dramatický v "Cradle An All", rozpustilý v "Tom Cat Goodbye" nebo třeba melancholický v "Dividing Day". Po nějakém čase poslouchání téhle desky začnete vnímat i jiné věci. Stylově deska zabíhá do různých směrů, nejčastěji jazzových a popových, ale nevyhýbá se ani latině či určité reminiscenci na písničkářství. Další příjemné překvapení přijde, když se posluchač pozorně zaposlouchá do hudebního doprovodu, který je sice v celkové koncepci alba trošku upozaděn, ale jinak je vskutku vynikající. Audra se obklopila ve skrze velmi mladými muzikanty, jejichž dobu působení na hudební scéně vyjádříte prsty jedné ruky, ale kteří mají za sebou už spolupráce s těmi nejlepšími. Obzvláště stojí za zmínku vynikající klavírní a akustické kytarové party.

Přiznám se, že tradiční muzikál není právě mojí specializací, takže vyjma Sarah Brightman, která je snad jedinou zpěvačkou stejného kalibru, která se prosadila ve stejném žánru ve větším měřítku, nemám jaksi srovnání. Jedno mají s Audrou společné: vše je perfektně zazpívané, ale na druhou stranu vždy je v jejich zpěvu cítit určitá dávka herectví. Avšak přeci jen se v něčem liší: dovolím si tvrdit, že Audra McDonald má k písničkám o něco blíže, dokáže se s nimi více ztotožnit, možná i proto má "Build A Bridge" o něco větší hudební hodnotu než většina desek Brightman.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY