shop.musicserver.cz

Vánoční zastavení Marie Rottrové

Vydáno: 21.12.2006 18:00 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Marie Rottrová je jednou z mála zpěvaček předlistopadové éry, kterou jako by tenhle mezník v českých dějinách nějak zvlášť nepoznamenal. Možná je méně vidět v televizi a v tisku, ale to vůbec neznamená, že na ni lidé zapomněli. Stále koncertuje a může si dovolit i uspořádat turné s čistě vánočním laděním.

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, H small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Spoustě zpěvaček (a nevztahuje se to jen na zpěvačky), které byly populární za dob totality, se po listopadu 1989 obrátil jejich profesní svět. Buď se vytratily úplně, nebo se zkoušely prosadit různými změnami stylů či se začaly více věnovat zvířátkům nebo jiným aktivitám. Některé se začaly objevovat spíše na stránkách bulváru, než na koncertních pódiích a hodně z nich se uchytilo v muzikálu. Jednou z mála, kterým se povedlo neodejít z hudebního světa a přitom si udržet svůj styl, je vedle Hany Hegerové také Marie Rottrová. Sice už neprodává desky po sta tisících, ale je stále velmi populární, koncerty má stále vyprodané a dokáže přilákat ke své hudbě i mladší ročníky. Po úspěchu loňského vánočního turné se ho letos rozhodla Marie Rottrová zopakovat.

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, A small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Po několika koncertech, jež jsem v poslední době navštívil a které začínaly třeba i o hodinu později, byl příjemnou změnou téměř přesný začátek, k čemuž tak nějak divadelní prostředí vybízí. Tomu, že se bude jednat opravdu o vánoční koncert, napovídala i výzdoba jeviště. Po straně byl usazen vánoční stromeček, za kapelou v pozadí zasněžená krajina a svíčky. Světla v sále potemněla a na jeviště vstoupila doprovodná skupina Septet plus v oblecích, zasedla, popřípadě přistoupila k nástrojům a spustila "Štědrý večer nastal". Na jeviště pak začaly přicházet děti oblečené jako pacholátka se svíčkami a zapalovaly další svíčky na pódiu. Hned od počátku byla tedy vánoční atmosféra správně naladěna. Teprve potom se objevila oblečena v černých večerních šatech Marie Rottrová, která jako by odolávala běhu času, stále velice krásná a nonšalantní. I ona začala ve vánočním duchu písničkou "Vrátil se zpátky vánoční čas".

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, C small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Hned potom ale už začala servírovat hity, ovšem ty písničky, které mají nějakou spojitost s Vánocemi či se v nich zpívá o dávání něčeho někomu. Zazněly tak třeba "Skořápky ořechů", "Co mám to dám", "Lásko" nebo "Večerem zhýčkaná". Publikum složené z lidí všech generací s převahou středního věku se sice během písniček moc neprojevovalo, ale za to mezi písničkami odměňovalo Marii Rottrovou hlasitým potleskem. Ta si občas neodpustila kratičkou vsuvku směřující k vánočním svátkům, ale nebála se i lehce žertovat. Dokonce i zde padla jména Vašek a Eva. Ale vždy to bylo s grácií jí vlastní.

Ty děti, které hned na začátku rozsvěcely svíčky, byly menší částí sboru Coro Piccolo, pocházející stejně jako Marie Rottrová z Kolovrat. A jejich úloha nebyla pouze tato pyromanská. V samostatných blocích dostaly děti prostor zazpívat klasické české koledy. V prvním z těchto bloků nechyběly "Veselé vánoční hody", "Půjdem spolu do Betléma", "Pásli ovce valaši", o něco méně známá "Hopsa pacholátka" či ve sborové podobě vynikající "Chtíc, aby spal". Poté už se ale opět na scénu vrátila Marie Rottrová, teď už převlečená do pohodlné sukně, a doprovázená sborem zazpívala novinkovou "Štěstí je k mání".

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, F small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Marii Rottrovou nepodporoval jen pěvecký sbor, ale hlavně výše zmíněná osmičlenná kapela Septet Plus, což je takový fragment Orchestru Karla Vlacha. Vedle klávesisty, dvou kytaristů a bubeníka tu byla i čtyřčlenná dechová sekce, která ale brala do ruky i na koncertech méně vídané nástroje jako příčnou flétnu či klarinet. Ono Plus byl dvorní klávesista Marie Rottrové Petr Frend, jinak taky spolupracovník Zdeňka Izera. Ani pěvecky na to nebyla zcela sama, vydatně celkový výborný dojem z jejího zpěvu dotvářely dvě vokalistky, říkající si při této příležitosti Fresh. Jedna z nich, vlastnící nádhernou barvu hlasu, si potom dala sama další z vánočních písní "O Vánocích". To ovšem ještě nebylo zdaleka všechno - Marie Rottrová si s sebou přivezla ještě jednoho hosta - herce a zpěváka Petra Němce.

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, O small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Ten vnesl do koncertu zcela nový prvek, který se někomu mohl a někomu naopak nemusel líbit, osobně jsem patřil spíše do druhé skupiny. Vtrhl na pódium jako velká voda a spolu s Marií Rottrovou spustili "Opatruj svých sedmnáct". Zatímco jediný pohyb Marie Rottrové spočíval v houpání se v bocích, Petr Němec spustil taneční kreace ve stylu Františka Ringo Čecha a jeho "Šuby duby Amerika" ve filmu "Jak svět přichází o básníky", snažil se roztleskávat diváky a vůbec svůj zpěv velmi prožíval. Já si nemohu pomoct, ale jeho vystoupení narušilo velice příjemnou vánoční atmosféru. Potom sám spustil českou verzi "Let It Snow", při které dokonce začalo sněžit, holt na divadle je možné vše, a nakonec opět s Maruškou zazpíval ještě jeden známý duet "Oči". Byl jsem docela rád, když nakonec zmizel z jeviště do zákulisí. Po další řádce hitů, jako jsou "Řeka lásky" nebo "Řekni, kde ty kytky jsou", dostal znovu prostor sbor Coro Piccolo, jenž zazpíval další řádku koled včetně latinsky zpívané "Have Yourself A Merry Little Christmas", "Jak si krásné, neviňátko", "Nesem vám noviny" ve výborné bigbandové úpravě, sólově pojatou "Ráda bych k Betlému" nebo "Štěstí, zdraví vinšujeme vám".

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, P small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Po tomto bloku se už koncert začal pomalu ale jistě chýlit ke svému závěru. Marie Rottrová se naposledy převlékla, tentokráte do modré, a ještě jednou pozvala Petra Němce, aby společně zazpívali "Purpuru". Poté připomněla letitý hit dua Matuška - Pilarová "Vždyť jsou Vánoce", jehož atmosféru dokreslily děti ze sboru zvoněním na zvonečky. Nemohl chybět ani hit "Bílé Vánoce" a pak přišel nádherný okamžik celého koncertu. Možná i na mne dopadla vánoční melancholie, ale "Tichá noc" Marie Rottrové se stydlivou, nicméně výborně zpívající, asi pětiletou holčičkou byla prostě odzbrojující. Včetně sólových trubkových partů to byla snad nejlepší verze téhle koledy, jakou jsem kdy slyšel. I na obecenstvo musela tahle "Tichá noc" působit stejně, protože ač nechtěla, musela se ta malá holčička několikrát vrátit na pódium a děkovat se. Potom už přišla na řadu poslední koleda "Narodil se Kristus Pán" a konec.

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, K small
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Tedy konec, to si mysleli ti na pódiu, nikoliv diváci. Znovu a znovu vytleskávali všechny zúčastněné a vzhledem k divadelnímu prostředí probíhala naprosto regulérní děkovačka. Nezbylo tedy než aby podruhé zazněla "Štěstí, zdraví vinšujeme vám", ale ani to nestačilo a Marie Rottrová musela vytáhnout ještě jeden z arzenálu svých hitů "Zřejmě letos nikde nejsou kytky". Pak už ale definitivně zmizela v zákulisí, respektive do divadelní kavárny, kde probíhalo setkání se jejími příznivci.

Je sice skvělé chodit na výborné jazzové koncerty, navštívit propracovanou show Christiny Aguilery, vyřádit se na rockovém koncertu či nasát trošku alternativy s undergroundovými umělci, ale když potom člověk přijde na koncert Marie Rottrové, má pocit, že je to skvělé, že tato dáma české populární hudby stále koncertuje. Málokterá zpěvačka podá písničku s takovou grácií, nadhledem, vnitřním klidem přitom stále velmi kvalitně jako právě paní Rottrová. Její zpěv působí jako hřejivá medicína a kdo se chtěl před Vánoci na chvíli zastavit, na koncertě v divadle ABC musel být více než uspokojen.

Marie Rottrová a Coro Piccolo, Divadlo ABC, Praha, 19.12.2006

Fotogalerie:

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, D small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, E small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, G small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, I small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, J small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, L small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, M small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

Marie Rotrová, Praha, 19.12.2006, N small
© Lukáš Písek / musicserver.cz

NÁZORY
  • styl (front, 29.12.2006 09:00) Reagovat

    "Jednou z mála, kterým se povedlo neodejít z hudebního světa a přitom si udržet svůj styl"

    Ja bych rekl, ze ti co styl meli, si ho udrzeli a ti ostatni jenom zkousi, co by mohlo zabrat. :-)

  • Od Terezky zo Slovenska (Terezka, 13.01.2007 18:17) Reagovat

    Sme zo Slovenska a máme päť a pol ročnú dcérku Trezku,ktorej sa veľmi páči pesnička od Marie Rottrovej"Skořápky ořechú"a vie ju takmer celú sama zaspievať.Preto by sme prosili ak by to bolo možné o zaslanie emailovej adresy speváčky,nakoľko by sme chceli vedieť či speváčka nebude spievať na Slovensku alebo by sme jej chceli napísať. Ďaqkujeme.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Marie Rottrová v Karlových Varech dokázala, že hudba léčí (22.08.2022 12:09)
- Recenze: Sbírka "Pop Rock Line" nabízí to nejlepší z bigbítových předělávek (19.02.2022 12:05)
- Video: Hvězdy spojily síly a pro dobrou věc přezpívaly Neckářovu vánoční píseň "Andělé strážní" (29.11.2021 15:12)
- Video: Marie Rottrová ON AIR: Můj cover Black Sabbath je prý na jejich stránkách hit (12.11.2021 16:22)
- Audio: "Pozhasínej" Marie Rottrové je nezvykle civilní vánoční písničkou (24.10.2021 08:43)
- Naživo: Párty Rádia Impuls přinesla radost všem generacím (18.10.2021 13:44)
- Fotogalerie: Český mejdan s Impulsem nabídl show se vším všudy (17.10.2021 19:16)
- Naživo: Od Marie Rottrové by se všechny české zpěvačky mohly učit (04.09.2021 12:55)
- Fotogalerie: Marie Rottrová v Dejvicích rozdávala štěstí i dobrou náladu (04.09.2021 12:02)
- Festival DejVícePraze ozdobí "Lady Soul" Marie Rottrová (18.08.2021 17:20)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu