shop.musicserver.cz

Jak se Zbyněk Drda stal třetí českou SuperStar

Vydáno: 18.12.2006 09:50 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Byla, nebyla v jedné malé zemi uprostřed Evropy jedna pěvecká soutěž, které se na počátku účastnilo kolem osmi tisíc lidí a za půl roku potom zůstali pouze dva - dva finalisté David Spilka a Zbyněk Drda. Utkali se spolu v souboji rovném a vyrovnaném. Vítěz ale mohl být jen jeden...

Česko hledá SuperStar N
© facebook interpreta
Ještě než proběhlo první finálové kolo, respektive už v průběhu semifinálových kol, to vypadalo, že letos bude třetí řada Česko hledá SuperStar holčičí záležitostí. Trio Najdekrová, Zemanová a Pavelková však nedokázalo přesvděčit fanoušky, aby jim posílali hlasy, a tak se konec letošního ročníku stal naopak mužskou záležitostí. Po roce a půl se tedy nakonec do velkého finále probojovali opět dva kluci - rocker David Spilka a romantik Zbyněk Drda.

Zbyněk Drda, David Spilka, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Velké finále lze rozdělit v podstatě na čtyři části, ta první odstartovala hned na začátku přímého přenosu takřka bez varování. Jak už to tak ve finále bývá, první byl na řadě duet obou finalistů, tedy disciplína, po které fanoušci volali už dlouhý čas, kdy bylo ve hře ještě více soutěžících. Kluci si dali skladbu "Dancing In The Street" Marvina Gaye, jejíž slávu zanedlouho po jejím vzniku šířily takové hvězdy jako The Kinks nebo The Mamas & Papas. Nemohu si pomoci, ale tahle původně soulová věc, kterou sice později přezpívali David Bowie a Mick Jagger, nesedla ani jednomu. Tvrdší a chraplavé podání téhle písničky není to pravé ořechové a ani to není romantická věc pro Zbyňka. Ani jeden z kluků se do toho asi díky nervozitě nedokázal pořádně vžít. Avšak vysloveně špatné jako v druhé řadě to nebylo a něco do sebe to taky mělo. Pravdou ale je, že "Ladies Night" asi nejméně slučitelného dua Vaňková - Langerová zůstává s přehledem na špici.

Zbyněk Drda, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 8
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Ve druhé části se David se Zbyňkem utkali v naprosto přímém souboji. Oba dostali tu samou písničkou, vybranou vydavatelskou firmou. Napsal ji Honza Horáček, tedy člověk, který má kromě práce s Mekym Žbirkou a dalšími na svědomí i "Tady a teď" Šárky Vaňkové. Kdo tuhle velice slušnou desku slyšel, musí uznat, že ani "Srdce pátrají" nemohl být šálek čaje jak Davida tak Zbyňka. Ryze popová věc, spíše optimistická, vysloveně nesedla ani jednomu. David nemohl nasadit nic ze svého obvyklého arsenálu a veškerou snahu vrhl do toho, aby udržel rytmus, což se mu ne vždy podařilo. Porota sice velice chválila, ale to se prostě ve velkém finále dělá. Zbyňkovi Drdovi sedla o trošku lépe, rytmicky se v ní neztrácel, zněl přirozeně, ale zase na druhou stranu byl lehce nevýrazný, chyběl tomu větší náboj. Zkrátka a dobře v druhém kole stejně jako v prvním ani jeden z kluků nezazářil, ale ani vysloveně nezklamal, respektive nezapadl.

Nikdy jsem se o Hvězdné pěchotě nezmiňoval, jelikož mi tahle část soutěže přišla spíše jako kopání do mrtvol, ale tentokrát to prostě nelze přejít. Nápad vyhlásit generála Hvězdně pěchoty v přímém přenosu finále byl skoro geniální a osobní účast obou "finalistů" to jen podtrhla. Celá tahle akce včetně vystoupení "vítěze" působila jako zpestření a je velká škoda, že se něco podobného nepodařilo před dvěma roky. Anička Dajdou by to tam jistě rozsekla ještě lépe.

David Spilka, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 7
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Úkolem třetího kola byla písnička, kterou už diváci v podání zbylého dua během jejich cesty soutěží slyšeli. David Spilka sáhl opět po "Behind Blue Eyes", což byla vynikající volba. David v ní působil naprosto přirozeně, přesně se tu potkal jeho smysl pro jistý druh romantiky s mírnou dávkou drsnosti a hlavně přesně dokázal odhadnout, kdy nasadit chraplák a kdy naopak ubrat. Tenhle odhad mu v minulých kolech často chyběl a z toho pramenily ty rozporuplné názory poroty. Zde bylo pochvalné hodnocení zcela na místě. Pokud mě něco ve finále opravdu překvapilo, byl to výběr Zbyňka Drdy v tomto kole. "Can You Feel The Love Tonight" od Eltona Johna v semifinále dost zkopal, tehdy zapomněl text, což vedlo k dalším problémům. Je pravdou, že tahle písnička ukázala, jakou cestu Zbyněk za tu dobu hudebně ušel. I přes určitá zaváhaní způsobená nedávno proběhlou virózou, to byl vskutku obdivuhodný a hlavně zralý výkon.

Zbyněk Drda, Pajky pajk, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 14
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Abych se přiznal, poslední kolo mě celkem zklamalo. Soutěžící si mohli vybrat jakoukoliv písničku, kterou jsme od nich ale ještě neslyšeli ve finále či v semifinále. Napíši to takhle - ani jeden nezariskoval, ani jeden nezkusil překvapit. Po kolikáté jsme už od Davida slyšeli písničku Kollera a spol.? Počtvrté? "Chci zas v tobě vstát" se mu tak trochu pomstila a to nejen tím, že zapomněl text, podle mě ho to stálo i vítězství v soutěži. Před finále bylo zřejmé, že tím, kdo má navrch, je Zbyněk. David tedy měl v tomto kole vytáhnout z rukávu nějaké eso, zatímco tohle byl spíše kulový spodek. Sice poměrně vysoká karta, ale uhrát se toho s ní mnoho nedá. Zbyněk Drda naopak vsadil na totální ránu jistoty. Jinak snad nelze profláklou "Mandy" ani nazvat. A navíc ji Zbyněk zazpíval přesně tak, jak potřeboval. Holčičky a maminky se nad jeho interpretací jistě jen rozplývaly. Sice se trošku zalekl vyšších poloh, ale to vůbec nevadilo. Kdyby chtěl trošku zapůsobit na hudební fanoušky (i když proč, ti byli přece v té době na Christině Aguileře v Sazka Aréně), mohl dát něco od Boba Dylana nebo od Johnyho Cashe.

Pokud bych měl na základě nedělního finále ukázat na jednoho z kluků a říct: "Ano, toto je třetí česká SuperStar!", pak bych to asi nedokázal, protože hlavním přízviskem tohoto finále jest - neskutečně vyrovnané. Ondřej Hejma se nám sice snažil podstrčit, že bylo i nejlepší, ale tenhle názor já rozhodně nesdílím. První řada stále zůstává někde v nedostižných výšinách. Nicméně diváci u televize si museli na vyhlášení vítěze chvíli počkat.

10 finalistů, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 15
© www.vojtechvlk.com
Poslední hodinku třetí série Česko hledá SuperStar odpálilo všech deset finalistů společnou písní "Máme svůj cíl". Opět jim to sice společně neladilo, ale individuální výkony potvrdily, že tahle desítka byla hodně pestrá. Samozřejmě že jsem se zamýšlel i nad tím, čí desku bych si rád poslechl a vyšlo mi to půl na půl. Myslím, že se obejdu bez výtvorů Davida Spilky, Martina Ševčíka, Leony Černé, Kristýny Pavlíkové a Martina Ševčíka, i když netvrdím, že nemohou překvapit. Vyhlašování poté zpestřil Vlasta Horváth se svým novým singlem. Upřímně řečeno, pořád nechápu, jak se tenhle zpěvák mohl stát SuperStar a jak mohl vůbec dojít do Top 5. Po jeho vystoupení už Leoš Mareš uzavřel hlasování a na řadu přišlo tipování poroty, které vyznělo v poměru dva ku jedné lépe pro Zbyňka. Jediný Ondřej Hejma si myslel, že třetí českou SuperStar měl být David Spilka. Po tipech poroty již přišlo to, k čemu celá tahle, někteří mí kolegové by řekli šaškárna, směřovala. Po mnoha průtazích konečně padlo jméno vítěze - Zbyněk Drda.

Zbyněk Drda, Leoš Mareš, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 17
© www.vojtechvlk.com
Kdyby mi tohle řekl někdo v semifinálových kolech, asi bych ho za blázna nepovažoval, už všichni víme, že tady je vše možné, ale přemýšlel bych proč, když ještě mezi dvacítkou bylo tolik výrazných lidí. Zbyněk ale neskutečně rostl a hlavně se během soutěže profiloval. Jeho vítězství mě sice moc potěšilo, konečně nevyhrál rocker, ale někdo jiný, avšak to s sebou nese i stinné stránky. Jednak nebude mít Zbyněk tolik času na desku, což by mohlo vést k určitým kompromisům, jež by právě u něj nemusely dobře dopadnout. Těžko totiž firma pro něj může hledat repertoár v databázích. Jemu by měl napsat desku na tělo nějaký folkař, přičemž celkové vyznění by mělo být někde na pomezí folku a popu. Podle všech indicií to vypadá, že Zbyněk to má v hlavě srovnané a tudíž nezbývá než počkat těch pár měsíců, jak se popasuje s nástrahama našeho hudebního byznysu.

Fotogalerie:

Leona Černá, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 1
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Martin Ševčík, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 2
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Fanoušci, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

If dancegroup, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 6
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

David Spilka, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

If dancegroup, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 10
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

If dancegroup, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 11
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Zbyněk Drda, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 12
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

David Spilka, If dancegroup, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 13
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Fanoušci, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 18
© www.vojtechvlk.com

10 finalistů, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 19
© www.vojtechvlk.com

Finalisté, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 20
© www.vojtechvlk.com

Zbyněk Drda, Leoš Mareš, finalisté, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 21
© www.vojtechvlk.com

Zbyněk Drda, Česko hledá SuperStar 3, finále, 17.12.2006, small 22
© www.vojtechvlk.com

NÁZORY
  • co to je toto?? :D (:-P, 18.12.2006 10:24) Reagovat

    Samozřejmě že jsem se zamýšlel i nad tím, čí desku bych si rád poslechl a vyšlo mi to půl na půl. Myslím, že se obejdu bez výtvorů Davida Spilky, Martina Ševčíka, Leony Černé, Kristýny Pavlíkové a Martina Ševčíka, i když netvrdím, že nemohou překvapit.

  • a co je toto?! (???, 18.12.2006 11:16) Reagovat

    "konečně nevyhrál rocker, ale někdo jiný"

  • "hudební fanoušci" versus Bob Dylan (hudební fanoušek, 18.12.2006 11:39) Reagovat

    1. "hudebními fanoušky" bych nenazývala ty, co poslouchají Christinu Aguileru!!!
    2. chtěla bych vidět, jak fanoušek Ch. Aguilery poslouchá Boba Dylana nebo Johnyho Cashe - to snad autor článku nemyslel vážně!

  • re (Tomáš Tenkrát, 18.12.2006 12:29) Reagovat

    Posloucham Christinu Aguileru i Boba Dylana...

  • ... (Stardust, 18.12.2006 13:47) Reagovat

    musim se přiznat,že tohle bylo moje první finále,který sem sledoval.Drda si tu výhru zaslouží,přál sem mu to (ikdyž nejsem 13 letá holka...ano,je to divný :-))jen se bojim jeho budoucí kariéry...je to velká naděje,ale pravděpodobně bude zpívat věci,který jsou podobný předchozím superstar...tim to pro mě ztrácí význam
    dodatek-ty písničky,co jim píšou "textaři"...děs a hrůza
    -dancing in the street bylo naprosto hrozný....kdo zná originál (nebo aspoň bowie-jagger) chápe
    jinak-přeju všem hodně štěstí...snad si vás možná někdy poslechnu :-)
    a všem veselý Vánoce ;-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar (21.03.2011 00:00)
- Na okraj: SuperStar: Za vším hledej Facebook (12.11.2009 07:20)
- Odstartovala Česko Slovenská SuperStar (07.09.2009 10:35)
- Recenze: Někde 'Uvnitř' se skrývá slušný potenciál (19.05.2009 05:00)
- Publicistika: Slasti a strasti Česko hledá SuperStar (03.03.2008 05:00)
- Publicistika: 10 nejlepších desek českých SuperStars (18.02.2008 05:00)
- SuperStar v Hradci pohořela (29.01.2007 15:56)
- Zbyněk Drda začíná pracovat na debutové desce (13.01.2007 15:46)
- Fotogalerie: Česko hledá SuperStar, závěrečná good bye party , 18.12.2006 (fotogalerie) (21.12.2006 05:00)
- SuperStar už zná svou finálovou skladbu (15.12.2006 15:55)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu