Posvěcená pravda orámovaná temnotou

14.12.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Málokterá kapela je tak plodná jako právě Disharmony. Ve svém oboru patří k tomu nejlepšímu, co slovenská elektronická scéna nabízí. Jejich ohlédnutí zpět na "XFrames" ukazuje, jak postupně zdokonalovali svůj sound a vlastní tvář.
7/10

Disharmony - XFrames

Skladby: From Hell, Blind, Sacred Truth (Gaping Chasm RMX), Vibrations, Sacred Truth (Anhedonia RMX), Masonic, Personal Prison, Brain (Remix), Sacred Places (Blondie RMX), Sacred Truth (Flint Glass RMX), Yourself (Experimental Version), Arris
Celkový čas: 62:37
Vydavatel: Aliens
Je málo kapel z elektronického undergroundu, které by nabídly i určité poohlédnutí zpět a vydali šuplíkový materiál. Disharmony se odhodlali k tomuto kroku se zcela jasným cílem, protože s chystanou novinkou "Malignant Shields" by chtěli započít novou etapu tvůrčího procesu. Deska by měla vyjít příští rok a na jejich myspace profilu si již můžete vyslechnout první ochutnávku "Spiritual Tribe". "XFrames" plní funkci jakéhosi předělu, který má delší historii, než by se mohlo zdát. Tato kompilace měla být již dávno venku, ale díky různým průtahům a nedorozuměním vyšla až nyní a na zcela jiném labelu, než bylo původně zamýšleno. Důležité však je, že tento materiál vyšel a nabízí detailní exkurz do let 2001 - 2002, z kterých většina kompozic pochází.

"XFrames" je z části i remixovou variací na "Sacred Truth" z minulého počinu "Collapse". Přepracované verze dodali stájoví souputníci Gaping Chasm, Anhedonia a jeden kus podstrčili i spřátelení Flint Glass. Neméně zajímavě ale zní i "Blondie RMX" na "Sacred Places" a hlavně osm minut trvající experimentální jízda "Yourself", v které Disharmony překvapují jasně průzračným oparem electro vibrací bez přemíry ponurosti.

Z archivu vyhrábnuté kompozice splňují všechny kvalitativní ukazatele. Disharmony v nich zásadně nevybočují z temných rovin a sférických impulsů ambientu. Nastolená linie "Vibrations", "Masonic" a "Arris" je generátorem pulsujícího pole působivosti, které vás hravě pohltí. Podobný úmysl postavit vedle sebe remixy a staré (nové) kompozice si Disharmony již vyzkoušeli na placce "Zoomer" a ani tehdy to nebylo šlápnutí vedle.

Ryby a Lord Sauron do posledního puntíku pevně drží své výrazivo, kterým vytvářejí několik protichůdných poloh atmosfér. Jejich každý projekt má přesně ohraničenou tvář, tak jak je tomu i v případě jejich bokovky Oxyd. "XFrames" ukončuje jednu kapitolu a Disharmony stojí na novém začátku. Vydání "Malignant Shields" pak poodhalí jinak těžko definovatelnou pravdu, jestli to byl krok správným směrem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY