shop.musicserver.cz

S Honzou Muchowem po albech EOST

Vydáno: 12.12.2006 05:00 v sekci Komentované diskografie - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Jen málo českých kapel prošlo takovými změnami jako Ecstasy Of St. Theresa. Momentálně mají venku výlisek "Watching Black", a tak musicserver připravil průvodce diskografií projektu. Pomocníkem nám byl ten nejpovolanější - Honza P. Muchow. Spolu s ním si připomeneme nejvýraznější milníky dráhy EOST.

EOST Muchow rozhovor small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Když se někdo poohlédne zpět a začne řešit porevoluční hudební vývoj v Česku a do svého hledáčku si dá nejvýraznější počiny, tak nejednou v rámci hledání natrefí na Ecstasy Of St. Theresa. Na kapelu, která prošla změnami nejenom personálního charakteru, ale prožila si i několik stylových přemetů. Pořád se ale vše točí hlavně okolo Honzy Muchowa. A právě se stal odborným poradcem musicserveru při psaní průvodce po kompletní diskografii téhle kapely mnoha tváří. Extáze si vydobyla slušné pozice i mimo naše hranice, natáčela speciální materiál pro show Johna Peela, zremixovala singlovku "English Summer Rain" pro Placebo a dalo by se pokračovat dále... V obchodech je teď konečně i nová deska "Watching Black", což je o důvod víc si připomenout důležité milníky historie EOST. V jednom ze starších rozhovorů pro musicserver Honza prozradil, že má všechna alba vesměs stejně rád. Jestli tomu tak je i ve skutečnosti, to prozradí následující řádky.

Ecstasy Of St. Theresa - Pigment (1991)
© facebook interpreta
Pigment (1991)
Čtveřice Jan Gregar, Irna Libowitz, Jan P. Muchow a Petr Wegner v červenci 1991 ukuchtili krátké čtyřpísňové epéčko, kterému dávají jméno "Pigment". Zvuk je postaven na rázném kvílení kytar a všemožných zpětných vazbách. Ovlivnění lze hledat v ostrovních kytarovkách, "What's" může klidně evokovat rané The Cure.

Pohled J.P.M.: Věděli jsme, že nemá smysl čekat jestli nějaké vydavatelství pochopí naši hudbu, tak jsme si sami vydali EP. Zpětně jsme se dozvěděli, že to byl první český barevný vinyl v historii (bílý) gramoprůmyslu u nás. Poslali jsme to Johnu Peelovi, a tak jsme se objevili na BBC.

Hodnocení z dnešního pohledu: 7/10
Pecky alba: What's, Square Wave
Ecstasy Of St. Theresa - Susurrate (1992)
© facebook interpreta
Susurrate (1992)
Jedná se o dlouhohrající debut. Natáčelo se v prostorách pražského Smetanova divadla, produkoval Ivo Heger a mixoval Colin Stuart. Hudebně skupina pokračuje v nastoleném směru a ušní bubínky jsou důkladně provycvičeny boostrovanými kytarami a vazbení tu chrčí každou chvíli. Přes sedm minut trvající "Swoon" a "Absinth" jen tak snadno nevytřepete z hlavy. Našlápnutý začátek "Pistaccio Places" je předzvěstí "Icecream Star", která by po ošetřujícím přemíchání mohla být i hitovým singlem. "Susurrate" je jasná indie deska, která díky mizernému zvuku není až tak snadno stravitelná. Hodnocení je tímto faktem ovlivněno, jinak by se výsledná známka mohla pohybovat o jeden či dva stupínky výš.

Pohled J.P.M.: První album. Osobně si myslím, že je to nejhorší zvuková nahrávka všech dob. Nicméně John Peel si ji opět oblíbil a pozval nás na nahrávání do BBC. Pikantní je, že svého amerického vydání se tahle deska dočkala až v roce 1999, tedy o sedm let později.

Hodnocení z dnešního pohledu: 6/10
Pecky alba: Pistaccio Places, Swoon, Icecream Star
Ecstasy Of St. Theresa - ...fluidtrance centauri... (1993)
© facebook interpreta
...fluidtrance centauri... (1993)
EOST pokračují v nastoleném vývoji, přibývají však nové prvky. Do kompozic se dostávají náznaky ambientních vsuvek ("Fluidum"), které společně s rozličnými ruchy fungují coby předehry a dohry jednotlivých skladeb. Trojice songů je speciálně natočena pro show Johna Peela, která je rádiem BBC vypuštěna do éteru 26. února 1993.

Pohled J.P.M.: Toto je nahrávka vznikla pro "John Peel Session BBC". Naše anglické vydavatelství Go! Discs bylo z výsledku tak nadšené, že se to rozhodli celé vydat jako EP. Najednou jsme byli v anglických a amerických hitparádách, ale v Čechách o nás věděli snad jen naši rodiče.

Hodnocení z dnešního pohledu: 8/10
Pecky alba: Fluidum, Trance (Between The Stars)
Ecstasy Of St. Theresa - Free-D (1994)
© facebook interpreta
Free-D (Original Soundtrack) (1994)
To, co bylo kdesi v koutě a hodně vzdáleně naznačeno na "...fluidtrance centauri...", se naplno projevuje na imaginárním soundtracku "Free-D". Album se natáčí na třech místech na ose Brno - Londýn - Praha a pryč jsou hutné kytarové plochy. Naplno se tu rozvaluje ambientní vlnění a nemalý počet naprogramovaných smyček a samplů. Své opodstatnění zde mají i přírodní zvuky, akustické nástroje a nemálo hostů. Flétny a smyčce dotvářejí magické chvění a například závěrečná "Trance (Between The Stars) - Meadow In Terry's Chair Remix" by mohla v klidu soutěžit o jeden z nejpříjemnějších relaxačně podchycených tracků. Komplet čítající sedm kompozic je skvělým oddechovým posloucháním na dobrou noc.

Pohled J.P.M.: Bohužel nám někdo vykradl kompletně zkušebnu. Takže jsme jeli do Anglie nahrávat první album pro mezinárodní vydání a neměli jsme vlastní nástroje. Ale pronajali jsme si i sampler a počítač a na desce je to slyšet. Kytary nám najednou připadaly jako hračky pro děti.

Hodnocení z dnešního pohledu: 9/10
Pecky alba: Vacuum Blow, Her Eyes Have It, Sooper Kosmos
Ecstasy Of St. Theresa - Astrala Vista e.p. (1994)
© facebook interpreta
Astrala Vista (EP) 1994
Free Records vydalo k "Free-D" ještě kolekci experimentálně lapených remixů "Astrala Vista", pod které se podepsaly projekty Disco Inferno, Twin Freaks (bokovka Honzy Muchowa s Honzou Čechtickým z Ohm Square), Simon Dine & Wubble-U, Bandulu a samotní EOST. Čas na těchto verzích zanechal nemalý stín, ale stále se jedná o povedený kus do vaší sbírky (jen je dost těžce sehnatelný).

Pohled J.P.M.: Bylo to takové rozloučení se starou sestavou. Asi tak na šest let první remixová deska českého interpreta.

Hodnocení z dnešního pohledu: 7/10
Pecky alba: Surfing On Steam (Chet Desmond Melde Dich Mix), Surfing On Steam (Band Du Lunar Mix)
Ecstasy Of St. Theresa - In Dust 3 (1999)
© facebook interpreta
In Dust 3 (1999)
Z původního složení zůstal jen Honza Muchow a na pomoc si přivzal Kateřinu Winterovou. Tímto začíná druhá fáze, ta je odstartována dalším prvenstvím. Kapela vede spor o obal desky, podle vydavatele na přední straně musí bezpodmínečně být fotka skupiny. EOST jsou však proti, a tak je tu řešení s alternativním obalem uvnitř bookletu, stačí jen podle návodu upravit vzhled a je hotovo. "In Dust 3" (čteno industry) je hudební klenot s mnoha tvářemi a co track, to perla. Natrefíte zde na jasnou hitovku "Neon" nebo naopak na promakanou "Ikarii XB1" s původními ukázkami ze stejnojmenného sci-fi filmu a fragmenty ze symfonické básně "Vyšehrad" Bedřicha Smetany. V tehdejším Tripmagu vychází coby příloha remixový exkurz ke skladbě "Dumb It". Nechybějí ani zvukově zadumané "Just A Fade" a tehdy nová verze skladby "Winter #2" s přívlastkem "#22". "In Dust 3" je bezesporu jedním z nejzásadnějších alb české scény.

Pohled J.P.M.: První deska s Kateřinou. Myslím, že na to, že předtím zpívala tak akorát o přestávkách ve škole, je to slušnej debut. První album, které jsem celé produkoval sám. Dva samouci na jedné desce.

Hodnocení z dnešního pohledu: 10/10
Pecky alba: Just A Fade, Neon, Danger, Ikarie XB1
Ecstasy Of St. Theresa - 4B4 (2001)
© facebook interpreta
4B4 (2001)
Pro fanoušky jedinečná příležitost si do své sbírky pořídit pěkný box s prvními čtyřmi nahrávkami Extáze, které jsou dnes jinak nesehnatelné. V povedeném knížečce s kapsičkami z tvrdšího papíru jsou na jednom místě chronologicky seřazené "Pigment", "Susurrate", "...fluidtrance centauri..." a "Free-D". Vydání je číslováno a prvotní náklad byl rychle pryč, proto tato pěkná věcička vyšla ještě jednou s pozměněným názvem "Absolut Ecstasy Of St. Theresa". V Česku je to první takto lapený sběratelský počin.

Hodnocení z dnešního pohledu: 9/10
Ecstasy Of St. Theresa - Slowthinking (2002)
© facebook interpreta
Slowthinking (2002)
Tvůrčí spojení Muchow - Winterová nabírá velmi pevných vazeb a prohlubuje se i Honzův cit pro sampling a zvukové hrátky. Všechno to jsou již nepostradatelné ingredience tvořící tvář EOST, která potvrzuje své pevné postavení mezi konkurencí. "Slowthinking" není poslechově přímočaré jako předchozí studiová placka, přesto si zaslouží tichý obdiv. Ambientně ohraničené intro a outro ("Synchro" + "Sensor") nechávají přímou ornou půdu pro vynikající "Bass 2", "plain.com" nebo "www.eost.pluto". Desku podpořily tři singly nabité remixy - "I'm Not (Really) Optimistic", "Local Distortion" a "Happy R", tedy jev v Česku nevídaný. EOST hodně koncertují a tečkou za tímto obdobím je DVD "Fastmoving / Slowthinking".

Pohled J.P.M.: Trvalo nám nějakou dobu než jsme připravili materiál, o kterém jsme byli přesvědčení oba. Katce to vyneslo Anděla za zpěvačku roku. Nechtěl jsem to opět celé dělat sám, tak jsme přizvali Dušana Neuwertha, vlastně hlavně proto, že jsem zjistil, že má taky sólové album Marka Hollise (Talk Talk), které se těžko shání i v Anglii.

Hodnocení z dnešního pohledu: 9/10
Pecky alba: I'm (Not Really) Optimistic, Bass 2, www.eost.pluto, Sensor
Ecstasy Of St. Theresa - 13 Years In Noises (2004)
© facebook interpreta
Thirteen Years In Noises (2004)
Jedná se o venku vydaný komentovaný výběr toho nejlepšího od Ecstasy Of St. Theresa, který se u nás dá bez problémů sehnat díky webovým obchodům. Mezi bonusy naleznete "For That Moment" ze "Samotářů" a remix skladby British Sea Power "A Lovely Day Tomorrow". Komentáře pocházejí od Honzy Muchowa a je to jasně dobře podchycený klíč k pochopení tvorby této kapely.

Hodnocení z dnešního pohledu: 8/10
Ecstasy Of St. Theresa - It (2005)
© facebook interpreta
It (2005)
Jakási hrubá záplata v čekání na novou desku. Po vydání "It" se objevují i kritické ohlasy tvrdící, že Honza Muchow je již stran nápadů lehce vyčerpaný. Krátké pětitrackové épéčko přináší jasně čitelnou pecku "V.R.!" (k níž náleží i drobný remix "R.V.?") a cover "Perfect Needle" (v originále The Telescopes). Bonusem je záznam živé podoby "Happy R" natočený v divadle Kolowrat (27. března 2005), tento koncert se stal na dlouhou dobu posledním díky mateřským povinnostem Katky Winterové. Čekání na další činnost se tak protáhlo až do letošního léta.

Hodnocení z dnešního pohledu: 7/10
Pecky alba: R.V.!, Perfect Needle
Ecstasy Of St. Theresa - Watching Black (2006)
© facebook interpreta
Watching Black (2006)
Po několika odkladech a problémech s obalem konečně v pátek 6. prosince vyšlo nové album "Watching Black" a můžete se těšit i na chystanou makrorecenzi. Potemnělé atmosféry a rozšířený tvůrčí team poznamenaly tuto zvukomalbu. První reakce se rozcházejí od nadšených ovací po určitou nevraživost z řad posluchačů (fandů). Pro Honzu Muchowa je to společně s "It" jedno na etapy vydané dílo, ke kterému dodává: "Tady asi neřeknu víc, než jsem ti řek', když jsme se potkali ve studiu..."

Hodnocení z dnešního pohledu: 9/10
Pecky alba: Wrong Time Wrong Place, Gun And The Stars, Immortality, BarbWire
Pražský křest novinky "Watching Black" se skuteční až 29. ledna v Paláci Akropolis, do té doby můžete EOST vidět v Bratislavě (15. prosince) a na záchranářské akci v klubu 007 Strahov (11. ledna společně s Tata Bojs). Co dodat závěrem? Snad jen, že ať čekání na další desku není tak dlouhé jako v tomto případě.

NÁZORY
  • nové album? (Arvor, 13.12.2006 19:04) Reagovat

    Možná je to Offtopic, ale KDY už konečně vyjde to nové album? Mělo být 6tého, ale nikde stále NIC!...? to je nějakej hec (april), či co???

  • Nová deska (cz, 16.12.2006 10:38) Reagovat

    www.showpark.cz/vsechny-audio-tituly/ecstasy-of-st-theresa-watching-black

  • Hej (Trips, 16.12.2006 23:31) Reagovat

    Právě včera jsem náhodou natrafil na In Dust 3 v jednom obchodě. Stál mě 150 korun. crazy frog pořád stojí víc.

  • album (feefoo, 25.12.2006 21:03) Reagovat

    ten album uz imho vysiel...desat dni ho mam uz doma.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Brian Molko z Placebo je vyšetřován italskou policií (20.07.2023 12:52)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (20-11) (26.01.2023 20:30)
- Naživo: Placebo přivezli do Prahy Halloween (01.11.2022 15:53)
- Naživo: Druhý den Nova Rocku ovládli erotikou sálající Måneskin i snaživí Bring Me The Horizon (14.06.2022 16:35)
- Recenze: Roky čekání stály za to, Placebo se na "Never Let Me Go" opět našli (04.04.2022 00:00)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Nové desky 7/2022 - od White Lies přes Midnight Oil po Metronomy (23.02.2022 16:00)
- Audio: Placebo se v singlu "Try Better Next Time" loučí s lidstvem (12.01.2022 13:17)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu