shop.musicserver.cz

Dědo, dědo, pojď do wohnoutího lunaparku

Vydáno: 01.12.2006 05:00 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Kapela Wohnout oslavila 29. listopadu v Průmyslovém paláci v Praze své desáté narozeniny. U té příležitosti pokřtila nové cédéčko "Polib si dědu". Mezi hosty byly Lety mimo, Divokej Bill, Tři sestry, Lenka Dusilová, Vypsaná fiXa a hlavně Kärtsy Hatakka z Waltari. Jaká to byla show a jak to celé probíhálo, se dočtete v naší reportáži.

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small f
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Když jsem se blížil hnusným podzimním počasím na Výstaviště, v hlavě jsem přemítal, jestli to bude větší koncert než tehdy v Lucerně. Všechny tyhle nesmyslný úvahy vzaly za své, když jsem spatřil totálně zasekaný vchod davem lidí (přitom už se dovnitř pouštělo asi hodinu a půl) a dokonce i dlouhého hada na akreditace, což nebývá zrovna častý jev. Uvnitř levého křídla Průmyslového paláce už bylo poměrně hodně lidí a prostor mě překvapil. Vůbec si sice netroufám tipnout, kolik tam bylo lidí, ale bylo jich hodně. Rozhodně mnohem víc než v Lucerně. Vše budilo dojem velkého koncertu, což umocnili všude rozmístění kameramané (toto vystoupení bylo kompletně natáčeno za účelem vydání koncertního dévédéčka). Když se v devět objevili Wohnouti na rozlehlém pódiu, bylo jasné, že tenhle koncert nebude klasický. Na Wohnouty byla megalomanská scéna s velkou maketou rádia nad pódiem dost nezvyklá a budila dojem přerodu klubové kapely, v kapelu halovou (či snad dokonce stadiónovou?). Samozřejmě nic proti tomu, když přijdou lidi, není se za co stydět. Zklamalo mě, že když udeřili do kytar při první písni "Ganga", hala kvůli natáčení nepotemněla a velké světlo během celého koncertu bylo trochu rušivé, ale to se muselo omluvit.

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small c
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Byl jsem vedle zvukařského pultu a tam byl zvuk parádní. Hutný a hrubý, zároveň však bylo všem, co měli před sebou onoho večera mikrofon, krásně rozumět. Ovšem když jsem si šel pro pivo, tak to byl pravý opak. Na krajích haly byl zvuk otřesný, zmítal se v ozvěnám a ve výškách rezonoval jako prase (sorry, ale fakt). Takže na to se asi budou názory dost tříštit. Ale zpátky na scénu. Wohnouti to hned zpočátku odpálili a nabito měli ostrýma, když zazněla "Festivalová", následována "Rybou shnilou" a "Vrátným", tak se vepředu utvořil klasický wohnoutský kotel a koncert se rozjížděl správným směrem. Mezi písněmi probíhaly vtipné (někdy ale i nevtipné) průpovídky všech členů a skladby byly (bohužel) v drtivé většině v naprosto stejném aranžmá, jako je všichni znáte. Velmi brzo se i dostalo na taneční Duo Egon, které si připravilo nové kovbojské taneční číslo i v kovbojských oblečcích, s pistolemi v rukou a klobouky na hlavách. Moje hlava dutá si však nevzpomněla, z jakého westernu pocházela ta slavná melodie, na kterou tyhle dvě Ega tančily. Každopádně to opět pobavilo, takže tahle vsuvka ještě pořád funguje. Po nich si okusili atmosféru rozhycovaného Průmyslového paláce první hosťáci - Lety mimo. Zvládli to s lehkostí a pomalu si ani nikdo nevšiml, že na pódiu nejsou Wohnouti. Atmosféra byla dobrá, lidé s úsměvem na rtech přibývali úměrně utíkajícímu času a vše působilo bezkonfliktně, možná až moc. Koncert pokračoval, písničky ubíhaly, nedá se tomu nic vytknout, zahrané vše naprosto dobře, ale prostě tomu něco chybělo. Asi ten kontakt s kapelou nebyl takový jako třeba v Akropoli. Vše bylo v pořádku, Homolové lítali po scéně jako blázni, skákali a podobně, Fenek to mydlil ze všech sil a Zemánek si neodpouštěl fórky. Všechno prostě bylo OK, scénář byl slušný, ale přesto byla cítit určitá bariéra. Nevím, čím to. Ale hosté oživovali dění, ať už to byl perkusista-bubeník Roman Lomtadze z Čechomoru, nebo trumpetista Fantík.

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small d
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Křest desky nastal vcelku brzy. Poté co placka "Polib si dědu" byla zalita tequilou a Wohnouti si přebrali zlaté desky, nastala asi nejlepší část koncertu. Přišla Lenka Dusilová a hlavně bouřlivák s vynikajícím hlasem a tahoun finských Waltari Kärtsy Hatakka. V tu chvíli byl zvuk vyhnán na maximum a píseň "Činely" se stala jednoznačně peckou koncertu. V pozadí vlály česká a finská vlajka a když se do toho spustily všechny hlasy, co byly na pódiu, byl to pravý rockový nátěr s obrovskou sílou. Dusilka zůstala i na následující "Raydu", kde opět podala excelentní hlasový výkon. Vypsaná fiXa přišla Wohnoutům k desátým narozeninám a novému cédéčku poblahopřát skladbou "Marie Gabrrrhelowá", Márdi však neměl den a zpíval docela mizerně, ale na jeho hlasové výkyvy jsem si už zvyknul. Když však nechal zpívat celou halu refrén, ozvala se z reprobeden dvě nepatrná prasknutí. Hala zpívala, když však jela refrén už asi po čtvrté a fiXa pořád nic, začalo to být podezřelé. Nejhorší bylo zjištění, že Márdi už normálně zpívá a všichni řežou do strun, přitom ze zvukové soustavy se line jen ticho. FiXa hodně rychle zmizela, ale ještě rychleji přišli Wohnouti - začali další píseň a... opět nic. Kapela hraje, nic není slyšet a všichni v hale to už dávají pěkně hlasitě najevo. Zhruba v půlce songu "Dům bez oken" se zvuk znovu rozjel. Wohnouti v tu chvíli jásot všech lidí asi moc nestíhali. Do odposlechů jim zjevně šel zvuk úplně v pořádku. Tohle se však nedá nazvat jinak než průser, zvlášť když to celé bylo zaznamenáváno na DVD, nicméně uvidíme, jak to nakonec bude na záznamu vypadat.

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small j
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Wohouti zasadili kotli další dvě rány - "V Mostecký" a "Ó, gramofón" byly také vynikající, struny obou kytar Honzy i Matěje zněly syrově a příjemně řezaly. Říkali jsme, že je vidět, že Wohnouti s přibývajícími lety jdou instrumentálně stopro nahoru a je to pravda. Divokej Bill přispěl svou troškou do mlýna v podobě skladby "Lásko", kterou všichni zjevně znali, a tak si výstaviště zazpívalo z plna hrdla, že tvý tělo chutná, jak červený víno kyselý. Tři sestry daly "Mexiko" a koncert chytnul asi poslední dech, protože po pomalé "Jaroušek na tři" to bylo příjemné znovunastartování. Dočkaly se i "Banány", na pódiu běhali šoumeni převlečení za banány a házeli tohle ovoce mezi lidi, a ne zrovna v malém množství. Dokážete si představit, jaká pak byla vepředu rozšlapaná břečka. Wohnouti si každopádně tuhle píseň nemohli dovolit vynechat, ač už ji standardně nehrají, každopádně za ni byli odměněni možná největším aplausem celého večera. V přídavku pak padlo ještě "Sejko No Pí" (kompletní setlist naleznete na fotce dole), a co mě hodně potěšilo, to byla definitivně poslední "Na horách". Skladba s velmi melodický refrénem a výstižným zimním textem patří k mým nejoblíbenějším od téhle sebranky ze Sedmičky.

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Koncert to byl dobrý, ale už jsem od nich viděl lepší. Byla to prostě snaha udělat velikou show se spoustu vychytávek a podobně, jenže já si nemůžu pomoct, působilo to na mě trochu chladně. Ačkoli nelze upřít velmi solidní instrumentální výkon, dobrou aparaturu a všechny ty serepetičky okolo, přesto tomu chyběla nějaká jiskra. Ale lidi se bavili skvěle a neříkám, že kdybych neměl o pět piv víc a nebyl bych vepředu, nebavil bych se taky. Pařba to byla veliká. Takhle jsem si však připadal jak číhající myslivec na posedu a nebylo to moc ono. A abych nezapomněl, Wohnoutům blahopřeji k deseti letům!

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006

Fotogalerie:
Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, Setlist small
© Tomáš Tenkrát / musicserver.cz

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small i
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small e
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small g
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small h
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small k
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small l
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Wohnout, Průmyslový palác, Praha, 29.11.2006, small m
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY
  • Můj první (čertcz, 02.12.2006 16:29) Reagovat

    Byl to můj první koncert WOHNOUT a můžu říct, že to byl zážitek. Dobrý způsob střídání hostů. Fakt dobrý. Jen tak dál!

  • Ahojky (dirty mind, 02.12.2006 17:41) Reagovat

    Wohnouti na me pusobi jako kombinace typicky ceskych buranu se skritkama z jevci nory, kteri do sebe nacpali deset vodek a deset kilo cerstveho hnoje a v tomto "rozpolozeni" se snazi delat hudbu. Co z toho vyplyva? Kdo posloucha Wohnout, zere hovna.

  • Ahojky ahojky (Ahojky ahojku, 02.12.2006 22:15) Reagovat

    Kdo wohnout nechape,ma hovna v hlave!

  • pche (hakla, 03.12.2006 23:04) Reagovat

    Buran je Dirty Mind. A pozer k tomu.

  • To jo no... (Mau, 07.12.2006 11:16) Reagovat

    Hej týpku, když ses nebavil tak máš příště pařit a né číhat u zvukaře na kdejakou chybičku, taky by mě zajímalo, proč píše hudební recenze člověk, kterej evidentně nerozumí ani hudbě ani žánru o kterej se pokouší - sorry, ale tvůj sloh je přinejmenším ubohej, když už chceš psát spisovně, tak si, ty vole, odpusť ty hovorový vsuvky - přeju ti pěknej den a příště rači koukej vepředu pařit - novinařina není tvoje silná stránka! Venia

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Naživo: "Zapalte pod kotlem a ať se dostaneme do varu!" Divokej Bill završil oslavy 25 let ve vyprodané O2 areně (20.01.2024 21:39)
- Video: Tři sestry a Synové výčepu si v klipu "Kovárna se otvírá" hrají na hospodu (08.12.2023 16:41)
- Hudba v tisku: Obsáhlý průvodce "Praha beatová" zve na putování po místech metropole, kudy kráčel rock (02.12.2023 08:30)
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Štěrkovna Open Music oslaví 20. narozeniny i s Ewou Farnou a kapelou Tři sestry (02.11.2023 11:31)
- Recenze: Tři sestry & Synové výčepu se spojili, aby zachytili život a dobu "Františka z Braníka" (28.10.2023 09:00)
- Nové desky 41/2023 - od Troye Sivana přes ††† po Holly Humberstone (18.10.2023 21:00)
- Video: Vypsaná fiXa klipem "Šína je singl" dokazuje, že "punk is not dead" (22.09.2023 12:14)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu