shop.musicserver.cz

Psychedelická koláž firmy Martin & syn

Vydáno: 01.12.2006 13:00 v sekci Recenze - Michal Koch | foto: facebook interpreta

V červnu letošního roku byl v Cirque de Soleil v Las Vegas uveden muzikál ze života Brouků, nazvaný jasně a jednoduše "Love". Z hudby v muzikálu uvedené byl sestaven soundtrack - podle jedněch jen pokus vydolovat z četných fanoušků Beatles zas jednou nějaký ten stříbrný, podle druhých nevšední dílko, podle třetích skoro nové album liverpoolské čtveřice. A jak to slyší redaktor musicserveru?

10/10

The Beatles - Love

Celkový čas: 78:50

Skladby: Because, Get Back, Glass Onion, Eleanor Rigby / Julia (Transition), I Am The Walrus, I Want To Hold Your Hand, Drive My Car / The Word / What You're Doing, Gnik Nus, Something / Blue Jay Way (Transition), Being For The Benefit Of Mr. Kite / I Want You (She's So Heavy) / Helter Skelter, Help!, Blackbird / Yesterday, Strawberry Fields Forever, Within You Without You / Tomorrow Never Knows, Lucy In The Sky With Diamonds, Octopus's Garden, Lady Madonna, Here Comes The Sun / The Inner Light (Transition), Come Together / Dear Prudence / Cry Baby Cry (Transition), Revolution, Back In The U.S.S.R., While My Guitar Gently Weeps, A Day In The Life, Hey Jude, Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (Reprise), All You Need Is Love

Vydavatel: EMI

Když jsem četl první zprávy o chystaném soundtracku k muzikálu "Love", pomyslel jsem si cosi o dalším trochu zbytečném výběru, na který budou naskládány nejprovařenější písně The Beatles bez ladu a skladu a který se opět prodá milionům těch, kteří mají rádi Beatles a znají přitom tak desetinu jejich tvorby, kteroužto jsou ochotni kupovat jednou za pár let znovu a znovu. Jak velmi jsem se mýlil. Sestavením hudební koláže pro lasvegaský muzikál byl totiž pověřen muž nejpovolanější, skutečný pátý Beatle, Sir George Martin. Ten se svým synem co pravou rukou dostal požehnání použít z archivu na Abbey Road cokoliv, ale hlavně dostal od Paula McCartneyho, Ringo Starra, Olivie Harrison a Yoko Ono požehnání druhé, totiž použít nahrávky jakkoliv. A tak člověk, který zná každou stopu každé nahrávky možná lépe než samotní muzikanti, kteří je nahráli, vytvořil se svým synem úchvatnou koláž, která velmi zdůraznila často opomíjenou psychedelickou a rockovou stránku tvorby The Beatles v druhé polovině šedesátých let.

Začátek desky s a cappella verzí "Because" ještě nijak nepřekvapuje, věc je dobře známá ze třetího dílu "Anthologie". Nicméně hned druhá položka ukáže, cože se tu více než hodinu a čtvrt bude dít. Počáteční akord z "A Hard Day's Night" uvádí sólo na bicí z "The End", které plynule přejde za pomoci kytarového riffu z "The End" do odpichové "Get Back", doplněné akustickou kytarou z "Things We Said Today", trubkou z "Penny Lane", smyčci z "A Day In The Life", sbory z "Hello Goodbye" a úryvky zpěvu z "Glass Onion" a "Fixing A Hole". Když do toho všeho zazní Lennonovo "... nothing is real...", vytažené ze skladby "Strawberry Fields Forever", pochopíte, že je to velká pravda. Právě započala naprosto neskutečná jízda, která možná vyleká ortodoxní fanoušky, kteří začasté nemají rádi, když jim někdo mění notorické písně a posouvá je do nových souvislostí, možná také šokuje ty, kteří mají The Beatles zaškatulkované jako čtyři mladíky s kravatami, pějícími krásnými melodickými trojhlasy, že ona tě miluje. Nic takového na "Love" totiž nenaleznou.

Otec a syn Martinové měli možnost ovlivnit, které skladby v muzikálu zaznějí, a tudíž pro mne nikoliv překvapivě pracovali především s materiálem, který The Beatles nahráli v roce 1965 a později. Z časů beatlemánie je zde jen singl "I Want To Hold Your Hand" (uvedený výkřikem koncertního promotéra) a potom několik drobných motivů, vložených do jiných písní. Důraz je kladen na vrcholná alba kapely zejména z dob, kdy už nekoncertovala a soustředila se výhradně na studiovou práci. Jednak zde jsou skladby znějící naprosto nově, třeba melodie "Within You Without You" v rytmu "Tomorrow Never Knows" nebo první sloka "Octopus's Garden" zpívaná za doprovodu "Good Night", doplněná zvukovými ruchy vzatými z "Yellow Submarine". Další písně jsou šikovně okořeněné, třeba cirkusový "Mr. Kite" přechází v závěru do divoce hypnotického sóla z "I Want You" doplněného afektovaným řevem "Helter Skelter", v "Lady Madonna" se ze závěrečného sóla na saxofon stala část předehry a uprostřed je píseň ozdobena kytarovým riffem z "Hey Bulldog". A třeba motiv "Nowhere Man", ač skladba na albu oficiálně není přítomná, zaslechne pozorné ucho posluchačovo v různých jiných písních minimálně třikrát. Jen ta vybrnkávaná předehra "Blackbird" přechází do "Yesterday" trochu šroubovaně, respektive zní to jak pěst na ucho. Třetí variantou jsou jen mírné úpravy (a samozřejmě digitální remaster), což velmi prospělo třeba na polovinu zkrácené "Hey Jude" či "I Am The Walrus", ve které jsou zvýrazněny stopy na původním albu téměř neslyšitelné, takže její psychedelický ráz vyniká mnohem víc. Za vrchol desky považuji ovšem "Strawberry Fields Forever", smíchanou snad ze tří, čtyř (možná více) verzí. Začíná Lennonovým demosnímkem jen s akustickou kytarou, postupně se přidávají další nástroje a až za polovinou skladba zní, jak ji známe z původního singlu. V mohutném závěru se pak přidává klavír z "In My Life" a "Piggies", znovu trubka z "Penny Lane" a sbor z "Hello Goodbye". Šílenost, ale nádherná. Nejdůležitější ale je, že žádná z upravených písní neztratila svoji duši, všechny znějí tak, jako by to tak mělo být odjakživa.

George a Giles Martinové smíchali dohromady naprosto nezvyklé kombinace již existujících písní, leč neudělali nic, co by The Beatles nebylo vlastní. Už oni sami přece v závěru "All You Need Is Love" citovali refrén "She Loves You", na albu "Let It Be" smíchali McCartneyho "I've Got A Feeling" s Lennonovou nedodělanou písní "Everybody Had A Hard Year", text "Glass Onion" je celý založen na citacích a odkazech na starší písně. Na albu "Love" je jen toto kombinování dotaženo do dokonalosti (pro někoho možná do absurdna). Jedinou novou věcí jsou smyčce, které zaranžoval Sir George coby doprovod pro křehkou, akustickou verzi Harrisonovy "While My Guitar Gently Weeps". Jinak je tato fantastická psychedelická koláž sestavena výhradně z toho, co The Beatles v archivech na Abbey Road zanechali, byť to leckomu tak nemusí znít. I ten pozdrav a přání dobré noci v úplném závěru je (pokud se nemýlím) z jednoho vánočního singlu, které The Beatles nahrávali pro členy oficiálního fanclubu. A jak že to celé vlastně tedy zní? Fantasticky!

P. S.: Album vyšlo též v limitované edici s DVD, na kterém je přemícháno do PCM Stereo, DD 5.1 a zejména výtečného DTS. Třeba taková "I Am The Walrus" rozmíchaná do šesti kanálů zní zkrátka neuvěřitelně.

NÁZORY
  • Pocta tvorbě Beatles (Bo X Be, 02.12.2006 15:09) Reagovat

    Každý výběr, krom Anthology, které je zase vyčerpávající, jsou jen skladby od Beatles. Tisíckrát hrané, tisíckrát skvělé. Tohle album je poctou jejich tvorbě. Žádná jednoduchost, žádný výběr, ale silná atmosféra, hrátky, radost z hudby, respekt k posluchači. Přesně jak si představuju jejich alba dnes, kdyby byli vroubováni do současnosti, tak zní Love. Tak jak zní Beatles v uších, když je zrovna ticho a vy si představujete ta alba a skladby, v tom tichu, kdy je to jen o vnitřních pocitech, tak zní Love. Je vynikající. A Vánoce za dveřmi.....

  • 2 Bo X Be (dirty mind, 02.12.2006 17:38) Reagovat

    Love zni podle tebe tak, jak si predstavujes alba Beatles dnes? Love zni spis jak mash up udelanej v roce 1968. Pisnicky jsou poslepovany klasickymi postupy typu zesilujici ton ala day in life nebo zvuky natocenymi pozpatku ala tommor never knows. Nic noveho. Absence modernich stylu. Absence cehokoliv soucasneho. Jenom rejzovani penez, se kterym bylo tentokrat o trochu vic prace ve studiu, proto ten vetsi humbuk. Tuhle desku mohl Martin udelat i v roce 1968 a nic by se nestalo. Vlastne ne, omyl, v te dobe nebylo zapotrebi ji vydavat.

    • Re: 2 Bo X Be (dennis, 27.11.2009 10:19) Reagovat

      je to mash-up, ale urobeny ako soundtrack pre jedno vystupenie: Cirque du Soleil - Love...

  • Odpověď... (Bo X Be, 03.12.2006 08:35) Reagovat

    OK, to je blbě řečeno, že by takhle hráli dnes. Ale jako shrnutí jejich tvorby mi to sedí mnohem více, než všechny jejich One a The Best Of...... Martin vybral z těch nejlepších kousků. Že se nezavděčí všem, to je jasný jak facka, když to ani není výběr, ale podklad k muzikálu. Ale já právě rád tu jejich tvorbu nad 1965, a to co vybral a způsob jakým to spojil mi fakt sednul. Až slza skápla....:-)

  • hmm (balda, 03.12.2006 09:18) Reagovat

    Máte rádi Beatles a Beastie Boys? Dovedete si představit tyhle dvě kapely mixnuté dohromady? Když jsem o tom slyšel poprvé, myslel jsem, že si někdo dělá srandu. Jenže to vtip není a výsledek překvapivě funguje. Zkuste zagooglovat na DJBC, tenhle šikula nedělal mash-upy jenom těmhle veličinám :-B

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Paws Taylor Swift Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu