shop.musicserver.cz

Příjemný ostravský večer s kytarou a heligonkou

Vydáno: 12.12.2006 05:00 v sekci Recenze - Ondřej Ručka | foto: facebook interpreta

Jaromír Nohavica je jméno, na které už jsme všichni nesčetněkrát četli oslavné ódy a svým způsobem nebude tato recenze výjimkou. Večery zaznamenané na DVD a CD "Doma", které natáčel koncem června v ostravské průmyslové hale Karolina, byly příjemným pohlazením po duši a nejinak to je i s tímto DVD.

7/10

Jarek Nohavica - Doma

Celkový čas: asi 88 minut + 73:25

Vydavatel: Sony BMG

Stran Jarka Nohavici už bylo popsáno mnoho stran papíru a zaplněny snad desítky gigabajtů prostoru na různých serverech. Všechny ty zápisky se obvykle shodují na jednom - Jarek je fenomén. Je těžké nebýt jeho fandou ve světě, kde jsou jeho fandou všichni, a musím přiznat (kvůli mnohokrát omílané objektivitě v recenzích), že já nejsem žádnou výjimkou. Proto se připravte na porci pochval a nadšení, protože DVD "Doma" se záznamem červnového vystoupení v hale Karolina v Ostravě dokázalo věrně zachytit atmosféru, která tam panovala, a ta byla skvělá. Škoda jen že se do tak výborného záznamu vloudil spěch a disk po technické stránce má i své mušky a mouchy, kterých se snad bylo možno vyvarovat.

Koncert, který i s veřejnou generálkou navštívilo koncem června asi deset tisíc lidí, je prvním obrazovým a posléze vydaným vystoupením Jarka. Ten se rozhodl, že "Doma" vypustí do světa samostatně, bez podpory velkého vydavatele. Vysoké prodeje daly Jarkovu záměru za pravdu. Ve své pozici už nepotřebuje žádné promo masírky velkého vydavatele, zástupy fandů už se o Jarkových počinech dozvědí sami. Sympatické je, že záznam v prodávaném digipacku je dvojí, nejen pro váš obývák a televizi DVD, ale i kamkoliv jinam, jen tak k poslechu stvořený záznam na CD. Oba disky se složením skladeb lehce liší, takže dohromady vytvoří ještě o něco barvitější obrázek večera.

Polskému týmu, který koncert natáčel a posléze sestříhal, se podařila dobrá práce. Klidný střih s častými záběry do publika působí vcelku vydařeně a harmonicky a za celý koncert se ani jednou nestane, že by nějaký násilný prostřih narušil atmosféru a obrázek, který tak nějak zrovna očekáváte. V záznamu jsou vcelku minimálně ponechané Jarkovy komentáře a průpovídky, které na koncertu měl, a vystoupení tak působí o něco plynuleji, i když momenty, kdy stíral hejhuly v davu a přitom pobavil zbytek publika, byly dobrým kořením, které se na disk nakonec nedostalo. I tak se ovšem dala zachytit poetická atmosféra večera. Míst, kdy se Jarek prošel po molu na ostrůvek a živelně spustil písně na heligonce, je v záznamu méně než na samotném koncertě, což je dle mého škoda, ale díky tomu vzniknul disk o něco poklidnější.

Výborným přídavkem je zvuková stopa, do které je ke koncertu přimíchán Jarkův studiový komentář. Je to asi nejlepší rozhovor, jaký jsem kdy s Jarkem slyšel, lepší je o to, že se nikdo na nic Jarka neptá a Jarek odpovídá sám na nevyřčené a navazováním na různé asociace dává nahlédnout trochu více do mysli muzikanta a umělce. Během té hodiny a půl záznamu se tok myšenek blíží pomalu až psychoanalytickému rozboru a troufám si tvrdit, že část s komentářem bude pro leckoho nejcennější částí DVD. Jako dva další bonusy jsou vloženy dva klipy o přípravách a průběhu koncertu, ale na těch není příliš mnoho k okomentování.

Co se týče technické stránky celého DVD, tak tady jdou bodíky dolů. Zvuk je sice vcelku vydařený, ale obrazová kvalita výsledného DVD je pochybná, protože po celou dobu koncertu se na krajích "vyjímají" černé proužky, které nepustí záznam přes celou obrazovku a nepříjemně kazí dojem. Menu je také příliš strohé a když už si člověk po vložení vybere zvuk, který mu bude hrát, tak chybí možnost návratu z menu a změny volby. Jistému dojmu uspěchanosti nepomůže ani to, že DVD nemá finální pojmenování a po vložení do přehrávače vám hlásí, že je DVD_BUILD_NOHAVICA. Škoda přeškoda této uspěchanosti.

Celkový dojem z "Doma", pokud si odmyslíte technické nedokonalosti, je ale více než kladný a pokud chcete někomu darovat pěkný vánoční dárek, tak toto DVD s přiloženým CD může být vskutku dobrou volbou.

NÁZORY
  • no (mekele, 12.12.2006 12:12) Reagovat

    "Klidný střih s častými záběry do publika" me malem unudil k smrti. Podle mne je ok, ze to vzniklo, ale jinak je to naprosty krok zpet. Kde jsou doby inovativni Kapely?

  • Lehké zklamání (pidzi, 12.12.2006 17:58) Reagovat

    Mě zase zklamalo to, že na výsledném DVD není ani jedna píseň z generálky, těšil jsem se, jak se na něm budeme s přáteli hledat a nic... Taky se mi zdá, že atmosféra generálky byla o 100% lepší než na snímaném koncertě... Takže já jsem lehce zklamaný, čekal jsem víc!

  • heh (mekele, 13.12.2006 03:26) Reagovat

    pidzi, tvuj nazor me jenom utvrzuje v tom, ze to byl takovy lokalni ostravsky vecirek, bezpecny bez chuti a zapachu a neslo na nem nebyt :)

  • souhlasím - zklamání (van, 28.01.2007 15:42) Reagovat

    celé je to "spíchnuté" horkou jehlou. Zvuk je otřesný, nepochopím proč se tomu nedala intimnější atmosféra natáčením večer a nasvětlováním. ŠKODA !!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nejvíc nej: "ČESKÝ SLAVÍK NIKOHO NEZAJÍMÁ!" 10 nejčtenějších článků roku 2023 (01.01.2024 19:45)
- Hudba v tisku: Kniha "Nohavica (a jeho naše malá válka)" ukazuje nečernobílý vztah muzikanta s StB (10.10.2023 17:00)
- Naživo: Nohavica uchvátil Benátskou! v dešti, Střihavka se "Zemí vzdálenou" zklamal (31.07.2023 16:33)
- Audio: Jarek Nohavica a Pokáč v duetu "Vzpomínáš, co zpíval John" hodnotí množství zloby na internetu (22.10.2022 11:47)
- Naživo: Rap, reggae a hlavně písničky. Jaromír Nohavica okouzlil Festivalpark v Hradci Králové (03.09.2021 21:59)
- Fotogalerie: Jaromír Nohavica hrál v Hradci Králové básnicky, ale i s humorem (03.09.2021 21:24)
- Koncertní Léto v parku ve Festivalparku v Hradci Králové pokračuje až do září, přijede Nohavica i kapela Jelen (31.07.2021 08:31)
- Jaromír Nohavica naděluje: k MDŽ nabídne sedm speciálních online koncertů (03.03.2021 18:27)
- Favoritkou Cen Anděl je se čtyřmi nominacemi Lenka Dusilová (01.03.2021 10:36)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2020 podle musicserveru (5-1) (01.02.2021 14:20)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu