shop.musicserver.cz

Svátek v Lucerně? Jedině s J.A.R.!

Vydáno: 18.11.2006 18:10 v sekci Naživo - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

J.A.R. 17. listopadu vyprodali Lucernu a předvedli Praze show, se kterou momentálně objíždí republiku. Všichni členové jsou ve velmi slušné formě, koncert to byl bezesporu kvalitní a nepostrádal momenty překvapení. My jsme u toho samozřejmě byli a vy si můžete přečíst reportáž i s bohatou fotogalerií.

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
V Den boje za svobodu a demokracii již tradičně patřila pražská Lucerna kapele J.A.R.. Tento koncert se od toho loňského lišil především ve dvou faktorech. Zaprvé, Jaři mají novou desku "Armáda špásu" a s ní i značně pozměněný koncertní repertoár, zadruhé, byla tentokrát Lucerna beznadějně vyprodána. Kolem osmé, na kterou byl také koncert avizován, však byl sál ještě poloprázdný. Klasická úchylka Čechů - chodit zásadně pozdě. Za pódiem se rozprostíralo veliké projekční plátno, které bylo téměř přes celou šířku Lucerny. Zhruba v půl deváté se na něm objevily první obrázky. Na pódium, za poměrně vyklidněných tónů, nastoupili až na Michaela V. všichni. Dan Bárta se pustil do unaveného zpěvu, působilo to zvláštně, ale když do toho všichni v jeden moment praštili a rozjeli "Jak ti je", započali tím pekelně rozjetou show, která neměla slabší moment a skončila až za dvě hodiny.

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Dan Bárta byl celý v bílém a s turbanem na hlavě vypadal jako terorista, Michael V. se u kalhot zřejmě inspiroval někde u Prince a Klempa zvolil bílou košili, aby ji mohl během celého vystoupení rozepínat a znovu zapínat. Tahle sebranka největších eg, když přijde na scénu, se pod taktovkou Romana Holého promění ve vycvičenou smečku hladových psů. Evidentně každý by si pro sebe chtěl urvat nejvíc, ovšem dokáží se respektovat. Od dechové sekce, až po Roberta Balzara se na všechny dostane. Tahle kapela zní dohromady prostě skvěle, o tom žádná, dokonce bych řekl, že i čím dál líp, a zřejmě si to všichni uvědomují. Nebo jsou víc sehraní? Viděl jsem nesčetně koncertů Jarů, ale tenhle byl nejlepší. Možná to bylo díky vyváženému, slabé chvilky postrádajícímu setlistu, možná díky tomu, že ubrali na sólování a dost možná také díky výborné atmosféře, která v našlapané Lucerně panovala. Abychom si rozuměli, jedno vynikající sólo, kde se vyřádili všichni, bylo v "Babičce". Bylo sice dlouhé, ale o to intenzivnější a Prahu naprosto rozdrtilo. Zejména pak závěr, kdy Dan Bárta na místě dělal, že běží nejrychleji, jak umí, a do nekompromisní jízdy bicích vyzpívával neopakovatelných způsobem zbytky melodie. Možná že to byl vůbec nejsilnější moment koncertu, v tu chvíli dokonce Bártu nebylo ani pořádně slyšet, jak byla Lucerna v laufu. Dostalo se i na překvapení, po singlovce "Doufám" Jaři převzali zlatou desku za "Armádu špásu" a v následující skladbě "Superpéro" ukázali, že ne nadarmo jsou oblíbení. V půlce písně totiž opět překvapili, to když začali na pódiu zcela nečekaně bouchat ohně, které sršely i ze stropu a leckoho by v tu chvíli mohlo napadnout, že je na koncertu nějaké strašně našláplé kapely z USA a oni to přitom jen skromní J.A.R. přidávali další impulsy do již tak dost nabitého pytle emocí a zážitků.

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small f
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Jo jo, asi je to tak, Jaři mají dost možná životní formu. Na letních festivalech to tolik nevypadlo, leckdy i zapadli, ale vám všem, co jste je díky tomu odsoudili, bych doporučil vidět jeden koncert z tohoto turné. Naprosto jiná káva. Klempa s Vrtulníkem jsou lepší mluviči než na desce, i když rappeři z nich asi nikdy nebudou, Dan Bárta to v pravou chvíli chytne za správný konec a svůj hlas dokáže vytáhnout do neuvěřitelných forem, a všechny tak umí strhnout (za což mluví třeba jeho mezizpěv v "Potomku Prahy") a o bezchybném triu Jelínek-Kaspar-Kop snad není třeba mluvit obsáhleji, předvedli svůj vynikající standard a na sóla v již zmíněné "Babičce" jen tak nezapomenu. Snad jen Bady Zbořil za bicími jednou začal hrát jinou píseň, než měl, ale Roman Holý ho včas zastavil. Mirek Chyška zdá se taky trochu přibrousil struny. Přišlo mi, že vůbec tentokrát bylo celé vystoupení nějaké ostřejší a hodně rychlé. Možná za to mohl opravdu bezchybný scénář koncertu. Nebylo místo, kdy by se dalo nuditi nebo lelkovati.

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small c
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Skladby z novinkové desky se naživo chytly a zapadly mezi jejich největší hity znamenitě. A to se nedostalo ani na pecky jako "Hnědojed", "Špinavej džob" nebo "Neviděli mou funku", které měly dosud neotřesitelnou pozici, ale je pravda, že střídání bylo na čase a i taková "Dělnická 69" s drtivým refrénem, ve kterém Bárta tahá dlouhé á až odněkud z paty, je adekvátní náhradou. Závěr v podobě přídavků "Maksimig", "Už mizí pryč je... Hanka" a definitivně posledních "Bulhárů", to už byla pouhá třešnička, která nemohla na tomhle vynikajícím dortu nic zkazit. Tak zase na den přesně za rok, vážení, a jestli to bude vystoupení minimálně stejně povedené jako tohle, máme se rozhodně na co těšit.

Setlist:
Jak ti je
Pap Muziek
Mydli to
Metamegamastítko
Brutek modelář
Začni za tmy
Zlaté struny
Dělnická 69
Potomek Prahy
Doufám
Superpéro
Babička
Jsem pohodlný
Ťo ti ťo
Nuly
Hi-Tech Vitamean
B-bus
Bez vokolků
Přídavky 1.:
Maksimig
Už mizí pryč je... Hanka
Přídavek 2.:
Bulháři

J.A.R., Lucerna, Praha, 17.11.2006

Fotogalerie:
J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small d
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small e
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small g
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small h
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small i
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small j
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small k
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small l
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small m
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

J.A.R., 17.11.2006, Lucerna, Praha small n
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY
  • Tak nevim (Sogor, 18.11.2006 18:35) Reagovat

    Buhvi kolik let s furt stejnou jednou pisnickou? Trochu trapne ,ne? Skoda Balzara, Zborila,Kopa a Jelinka na takovou holomajznu. Smesny, jak country z Brdskych lesu.

  • Poprvé v Lucerně (Koci73, 18.11.2006 20:16) Reagovat

    Sqělá show, která neměla chybu! Něco takovýho se jen tak nevidí a kdo tam nebyl, pochybyl... Souhlasím s autorem článku, že se Jaři stále zlepšují, ale nevím kde přišel na "ohně ze stropu"... To už asi byl trochu pod parou, ne..? :-D

  • .. (YumY, 19.11.2006 15:47) Reagovat

    Famozní koncert...skvělej nástup, trojice Dělnická, Potomek Prahy a Superpéro za sebou mě úplně odbouralo :)) Super show, už se teším na příští rok :)

  • Prosim? (beer, 19.11.2006 17:55) Reagovat

    No, nevim jestli sem hluchej ja nebo vsichni co vychvaluji koncerty v lucerne. Skupina hrala opravdu skvele, jsou to proste profici, ale ten zvuk byl proste uplne uplne na !!!! Podrezat toho zvukare z ustvu hlochonemych!!!!

  • re: prosim? (Tomáš Tenkrát, 19.11.2006 18:02) Reagovat

    Casto brblam nad zvukem, natoz v Lucerne, ale tentokrat jsem si fakt nemohl stezoval, na mem miste byl skvely...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)
- Video: J.A.R. bijí na poplach jako "Poslední rváč" (09.11.2023 11:19)
- Dan Bárta a Illustratosphere vyráží na podzimní tour po Česku a Slovensku (27.10.2023 15:01)
- Olivia Rodrigo debutuje v českém albovém žebříčku těsně pod vrcholem (21.09.2023 18:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu