shop.musicserver.cz

Ska, chřipka a lepidlo generací

Vydáno: 14.11.2006 20:55 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Letní verze Sázavy zápasila s nepřízní počasí, ta se v klubu nemůže opakovat, ale nevyhnete se jiným nástrahám. Klubobraní 2006 proběhlo tradičně v Abatonu a dvě scény nabídly velmi bohatý program. Bylo narváno k prasknutí, kdo zůstal bavil se až do prvního metra, jak organizátoři slibovali.

Sázava fest, Praha, 11.11.2006 small 2
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Tím, že je pražský Abaton ukrytý v přítmí Libně, lze v něm organizovat mnohahodinové akce, aniž by byl rušen noční klid. Jestliže letošní Sázavafest byl díky nepřízni počasí v podstatě prodělečný, jeho podzimní mutace pořadatelům snad aspoň zlepšila náladu. Sobotní večer patřil Klubobraní 2006 a dvou scénám s nabitým programem. Podzimní O2 Sázavafest alias Klubobraní byl o tahounech jasného kalibru a velkém množství ska (podobně na tom bude i jarní Sázava). Pravda, celý Abaton se nesl v duchu hlavního sponzora, všude bylo mnoho reklam a u vstupu do horního sálu se podával podivně modře zabarvený welcome drink. Navíc co šlo omotat alobalem, bylo jím zabaleno, tedy od opěrných sloupů balkonu až po přívodní a odtokové trubky u pisoárů. Horší ale byl nedostatek toalet, alespoň těch dámských, nikdo totiž nečekal takový nával, takže dívky musely běhat na záchod buď úplně nahoru k balkonu, anebo do sklepení. Hojná návštěva přinesla nemálo problémů, ale o tom později...

Sázava fest, Praha, 11.11.2006 small 8
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Jako první jsem na spodním pódiu narazil na Far Crap, při kterých bylo ještě dost prázdno a jejich béčková verze Red Hot Chilli Peppers fungovala málo na to, aby mě pořádně nakopla k chystanému hudbobraní. Radši jsem vyrazil do schodů do horního patra, kde jsem se zaposlouchal do No Side, jejichž kytarový emo nášlap mě konečně rozhýbal. Nová sestava, chystaná nová placka a nejenom novinkové pecky, to bylo synonymum jejich setu. Nejvíc mě však dostal cover Mekyho klasiky "22 dní", ten zabodoval i u publika, které začalo nebezpečně houstnout. To už o svou pozornost volali Lety mimo, program byl z kraje dobře sladěn, dalo se zastihnout vše, jen stačilo seběhnout nebo vyběhnout schodiště ve správný moment. Bylo vsazeno na zatím poslední "Elektru", zazněl třeba i "Monoskop", ke kterému se chystá klípek. Když Looky ohlásil, že zahrají i pár věcí pro pamětníky, nejdřív se mě to docela dotklo. Pak jsem ale udělal fatální chybu a ohlédl se pořádně okolo sebe: v tu chvíli jsem si připadal jako důchodce, lidí v mé generaci bych se tam skoro nedopočítal.

Sázava fest, Praha, 11.11.2006 small 1
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Slovenští Noise Cut zakončovali letní Sázavafest, hráli pozdě v noci, ale jimi vylouděný sound mě bavil. Ani tentokráte jsem nebyl zklamán, kytarovka s příchutí vydařené elektroniky šlapala. Vždy mě překvapí; kdykoliv je vidím, tak představí novotou zavánějící track, tentokráte přišel úplně na závěr a jmenoval se "Elephant". Němečtí Psychonoise to už dole mydlili ve vlnách punkrocku kříženého s hardcorem, mělo to energii, ale ta němčina mi tam nějak nepasovala. Na Tleskače se to stalo, Abaton se zahltil a na horním patře nebylo vůbec k hnutí a začalo být nesnesitelné vedro. Tento obskurní ansábl předvedl strhující ska jízdy, jen když jsem od leadera kapely slyšel po padesáté "Hele, vole, vole, vole," omrzelo mě to. Osvobozením byli slovenští pohodáři Skapra šupina, jejichž ska mělo vesměs stejné grády, bylo to však kultivovanější a slovenština je v tomto rašení obzvlášť rozkošná.

Sázava fest, Praha, 11.11.2006 small 5
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Priessnitz mají natrénováno ze svého Stereo Tour, takže žádná neblahá překvapení se nekonala, jen Jaromír byl skromnější na vyřčená slova, hlavně se hrálo. Nic naplat, letošní Priessnitzův ročník se nadmíru vydařil a uvidíme, jak se tahle parta dál pochlapí. Posléze vyplavaly na povrch informace, že je zcela narváno k prasknutí a venku u vchodu se tvoří dlouhá fronta a nikdo není vypuštěn. V tom sychravě vlezlém počasí to nebylo nic příjemného, lidé s lístky z předprodeje měli přednost, ale jen tehdy, když někdo odešel, což slušně řečeno naštve. To taktéž mělo za následek, že občerstvovací bary nefungovaly zcela ideálně a tvořily se dlouhé fronty. Čajovnicko-grilovací mezipatro bylo též narvané a u mě to odnesli Rybičky 48 a The Prostitutes, slyšel jsem je vždy přes zeď baru stojíc ve frontě na pivo.

Sázava fest, Praha, 11.11.2006 small 7
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Během setu Moimir Papalescu & The Nihilists se strhla další tlačenice o místa a jejich electroclashové mejdlo mělo ten správný drive. Blok "Lewis Neptune Shake", "Mickey Bar" a "Eighties Bar" neměl chybu a došlo i na přídavky. "Perfect Boy" byl ještě odehrán celý, ale při "Summer Deviation" začala poprvé vzdorovat technika, v druhé sloce vypadly všechny podklady, zůstala jen basa a bicí, Sonja nečekaně briskně zareagovala slovy "Co to je?". Vzhledem k tomu, že při rozhovoru z ní skoro nic nevydolujete, to bylo pro mě docela šok. Pak se to nějak spravilo, ale při refrénu šlo zase vše do háje, Sonja zavtipkovala "Tak to zazpíváme jenom takhle!?". Nestalo se, Moimir vypnul své mašinky a všichni to vzali skoro úprkem do zákulisí, jen krátké zamávání a bylo hotovo. Ohm Square ještě zavzpomínali na "Love Classics", ale jaro prý bude o nové desce. Během jejich vystoupení to bylo zvukově dost nahnuté, při basových partech nebo hlubokých tónech nám ušní bubínky rezonovaly, až to bylo nepříjemné. Vše to bylo o tom, jak daný zvukař tomu dalšímu (každá kapela si dovezla svého mistra zvuku) celý mixpult rozhodil, zvukový aparát si pak dělal vesměs, co chtěl. Charlie One byla však s efektním cylindrem úsměvná jako vždy a jako vždy byla svá.

Sázava fest, Praha, 11.11.2006 small 6
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Skyline už v slušném časovém skluzu nasadili své typické tempo, zvukově to bylo hodně podobné tomu, co se přihodilo při Ohm Square. Parta tady trénovala na své pokračování tour k poslední desce "Virginplatonicpanic", trénink se podle ovací publika vydařil. Po nich se už hodně vyprázdnilo, já vyrazil ještě na chvíli do spodních útrob, abych zastihl kytarovku Panama. Neurazila, nepřekvapila, při songu "Without Me" jsem pochopil, že se to beze mne obejde, nebyl jsem sám, bylo tam liduprázdno. Počkal jsem ještě na Dub-O-Net, jakousi bokovku Švihadla. Výlet do dubu, reggae a ethna byl fajn, ale moje červená kontrolka začala signalizovat značný úbytek energie a dožadovala se dobytí stejně jako baterka mého mobilu, bylo tedy načase vyrazit k domovu.

Klubobraní 2006 ve mě nechalo dojmy dvou chutí. Skvělý program pokazila neodhadnutá kapacita prostor, Abaton není nafukovací. Chvílemi se tam nedalo vůbec hýbat a pořádně existovat. V závěru, i když jsem se tělem hýbal při Skyline, se moje boty přilepily k podlaze a člověk musel vydat nemalé úsilí, aby se vůbec pohnul. Nicméně letošní hudební sběr i tak chutnal a ten další bude hned v lednu.

Klubobraní 2006, Abaton, Praha, 11.11.2006

Fotogalerie:

Sázava fest, Praha, 11.11.2006 small 3
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

Sázava fest, Praha, 11.11.2006 small 4
© Tomáš Břínek / musicserver.cz

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Uhrančivý návrat Moimir Papalescu & The Nihilists nepotřebuje na "Mystery Woman In the Acid Pools" nostalgii (25.03.2024 00:00)
- Nové desky 10/2024 - od Ariany Grande přes Judas Priest po Norah Jones (13.03.2024 21:10)
- Moimir Papalescu & The Nihilists chystají třetí řadovku. Na HitHitu shánějí podporu i prostřednictvím raritních odměn (11.02.2024 16:57)
- Fotogalerie: Skyline a jejich tradiční vánoční mejdan v Roxy ve fotkách (14.12.2023 18:48)
- Video: "Game over?" Ohm Square klipem "Sometimes I Lie" svou hru rozhodně nekončí (26.11.2023 13:17)
- Skyline vyrazili do klubů, závěr turné bude patřit pražskému Roxy (20.11.2023 09:28)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Audio: Moimir Papalescu & The Nihilists lákají téměř filmovou skladbou "Call Me Hank" na comebackový koncert (21.05.2023 18:16)
- Nové desky 17/2023 - od The National přes Jessie Ware po Dipla (03.05.2023 08:00)
- Video: Skyline otevírají novou kapitolu se zpěvačkou Nvtvlií klipem "Paralyzed" (24.04.2023 19:06)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu