shop.musicserver.cz

Kultivované šílenství a mírumilovný nářez z Holandska

Vydáno: 12.11.2006 14:00 v sekci Naživo - Kateřina Červenková | foto: facebook interpreta

Vůbec poprvé zavítala z Holandska do Česka legendární formace Focus. Nejslavnější sestavu sice reprezentovali už jen Thijs van Leer a Pierr van der Linden, jejich podstatně mladší spoluhráči však mile překvapili. Kapela předvedla kvalitní koncert a došlo i na kultovní "Hocus Pocus".

Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small d
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Opravdu záleží na tom, odkud kapela pochází. Leckterá skupina z Británie přitáhne více posluchačů než nějaká, byť sebelepší z Holandska. Tento týden mi ale jednoznačně učarovala mnohem víc nápaditá, svěží a přirozená rocková nadílka z Nizozemí. Přesto byl tentokrát Retro Music Hall takřka poloprázdný. Bohužel většina lidí Focus nezná vůbec nebo jen okrajově, někoho odradila celkem vysoká cena, jiní nedokázali překousnout absenci Jana Akkermana, někdejšího charismatického pilíře kapely. Avšak asi téměř nikdo z těch, co nakonec dorazili, předem netušil, jak osvěžující a kvalitní koncert Focus předvedou.

Tu pravou atmosféru navodil Progres 2, který je vlastně s Focus naladěn na podobnou vlnu. Svůj více než hodinový prostor pojali tématicky, po etapách ve vývoji kapely. O zpěv se střídali Roman Dragoun a Pavel Váně. Završením jejich dramatických vyhrávek i baladických opusů byla jednoznačně démonická "Planeta Hieronyma Bosche".

Progres, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Úprava pódia byla minimální, nazvučeno měli Focus již dopředu, takže jim nic nebránilo přijít už před půl devátou na jeviště. Na scéně se objevil rozložitý zpěvák a klávesista Thijs van Leer s bubeníkem Pierrem van der Lindenem coby reprezentanti legendární, staré garnitury a jejich mladá výpomoc obsluhující strunné nástroje, kytarista Niels van der Steenhoven a baskytarista Bobby Jacobs. Přiznávám, že můj první dojem byl trochu rozpačitý. Veškeré pochyby se však rozplynuly už během první skladby. Ostatně, celým sálem se hned po úvodu neslo nadšené "bravo". Líbezné melodie byly protkány nezměrným optimismem, dynamické přechody a gradace byly plné napětí. V tomhle duchu se pak odehrával celý večer. Skladby byly táhlé, ale energické. Podezírám kapelu i ze značné improvizace, což ale nikdy není na škodu. To je totiž přesně to, co postrádám u současných kapel a obdivuju u těch starých.

Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small c
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Od začátku působili Focus velice nenuceným a civilním dojmem. Žádná vyhaslá a neupřímná gesta rockových hvězd. Naopak. Thijs van Leer představil velice kultivovaně celou kapelu a vřele uvítal své publikum. Z udýchaného pána, který si spokojeně hoví rozprostřen za klávesami, se postupně vyklubal poměrně vitální a spontánní komik. Roztleskával obecenstvo, sebeironicky předvedl náznaky tanečních kreací a pokusil se zahrát na kelímek od piva. Zručně obsluhoval příčnou flétnu a hammondky, někdy dokonce obojí najednou. Jakmile se rozezpíval, překvapil silným, lehce zastřeným a jistým hlasem, který se rozléhal celým sálem. Bylo jasné, že právě on je nositelem toho specifického projevu kapely. Nicméně, žádná one-man show se ale nekonala. Zbytek kapely na sebe dokázal také upozornit. Především pak Niels van der Steenhoven si za svou výtečnou, dechberoucí hru na kytaru vysloužil pochvaly ze všech stran. Však i Leer si jej evidentně hýčká.

Hudba Focus je především instrumentální, což Leer objasnil tak, že Holandsky se zpívat nedá a jeho angličtina byla vždycky hodně špatná, tedy pro rockové hvězdy nepoužitelná. Dodnes si bohatě vystačí s malou slovní zásobou nebo jen s náhodnými citoslovci. Jeho dunivá "lalalala" či nesmyslná "tydydydá", která plachtila po jednotlivých tónech, byla prostě impozantní. Často zacházel dokonce až k jazzu.

Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small i
© Vladimír Komjati / musicserver.cz
Z kraje letošního podzimu vydala kapela nové album "Focus 9 / New Skin", ze kterého samozřejmě zaznělo několik skladeb jako například optimistická "Black Beauty", "Sylvia's Stephs" nebo pocta květinovým dětem "Aya Yuppie" či "European Rap" s mrazivým intrem. Leer zapěl několik francouzských slov a lehounce zabrousil i k francouzskému šansonu, který proložil proklamací na kostel sv. Mikuláše, jehož skvělou akustikou byl prý odpoledne doslova unešen.

Většina v sále však samozřejmě čekala na osvědčené hity. Kultovní "House Of The King" a jemnější "Sylvia" sklidily nadšené ovace. Nejočekávanějším momentem byl ovšem absolutní hit "Hocus Pocus". Začalo to nevinnou hrou na příčnou flétnu, která rázně vyvrcholila Leerovým psychopatickým záchvatem s neskutečně vykulenýma očima a jazykolomným jódlováním. Ten přešel v neřízené šílenství téhle skladby a k veselému jódlování se rozjařeně přidal i rozdivočený sál. Jako přídavek zazněla "Brother", jíž vévodilo úvodní intro vznešené Smetanovy "Vltavy", oblíbená to pocta zahraničních hvězd českému publiku. Celý, nesmírně vydařený koncert pak symbolicky zakončila ještě jedna sloka z "Hocus Pocus".

Focus, Progres 2, Retro Music Hall, Praha, 11.11.2006

Fotogalerie:
Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small a
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small b
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small e
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small f
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small g
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

Focus, 11.11.2006, Retro Music Hall, Praha small h
© Vladimír Komjati / musicserver.cz

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Progres 2 v Lucerna Music Baru aneb Toulky po hvězdách hudební galaxie (22.03.2023 12:57)
- Fotogalerie: Progres 2 rozdával v Lucerna Music Baru radost a nadšení (21.03.2023 10:55)
- Progres 2 oslaví v pražském Lucerna Music Baru pětapadesáté výročí svého vzniku (18.02.2023 11:42)
- Zemřel Pavel Pelc, baskytarista legendárních Progres 2 a Futurum (24.07.2021 16:52)
- Recenze: "Třetí kniha džunglí" Progresu 2 ani po čtyřiceti letech neztratila nic ze své magie (16.05.2021 09:00)
- Video: Progres 2 natočili efektní klip k legendární "Planetě Hieronyma Bosche II" (04.11.2020 17:22)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2018 podle musicserveru (15-11) (24.01.2019 17:00)
- Naživo: Progres 2 přivezli do Pardubic hity i žhavé novinky (20.01.2019 16:50)
- Fotogalerie: Progres 2 zahájili turné ve vyprodaném pardubickém Žlutém psovi (20.01.2019 16:21)
- Progres 2 vyrážejí na turné po Česku (11.01.2019 15:03)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu