Levellers otevřeli pražské Rock Café

11.11.2006 12:50 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Pražské Rock Café bylo po šestnácti letech své existence zrekonstruováno a znovu otevřeno. A to byl dobrý důvod uspořádat velkolepý mejdan. Hlavními aktéry večera byli britští Levellers. Kromě nich se ale slavilo třeba s pomocí kouzelníka. Více informací a fotografií naleznete uvnitř.
Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 small b
© Honza Průša / musicserver
Rock Café bylo toho dne vyprodané a není se čemu divit. Plakáty lákaly na slavnostní otevření klubu po rozsáhlé rekonstrukci. Už u vchodu bylo patrné, že se nejedná o běžný koncert. Na každého tu čekal welcome drink Jim Beam. Příjemný začátek. Následoval VIP raut v dřívějších prostorách sálu. Tam by měl v budoucnu nově vzniknout RockCabaret. Sál samotný je posunut až do suterénu klubu, tam, kde dříve bývalo kino. Potěší i další bar vybudovaný přímo na sále.

Prvním představením, které jsme mohli v sále vidět, bylo vystoupení kouzelníka. Začal již před osmou hodinou a kromě své show s kruhy á la "Obecná škola" zapojil do svého setu i diváky. Ty učil trik se zamotáním a následným rozmotáním rukou. Svým výstupem ale přítomnost v klubu neukončil: dál bavil svými triky kouzel chtivé návštěvníky v předsálí.

Po pauze nastoupila předkapela - Mr. Irish Bastard z německého Düsseldorfu, která se k Levellers se moc hodila. Šestičlenná parta s obsazením kytara, basa, bicí, banjo, plechová píšťala a akordeon hrála příjemný irský folk-punk. Ve svém setu odehráli jedenáct skladeb a bylo vidět, že si hraní užívali. Nenuceně komunikovali s publikem, rozloučili se dokonce česky. Zajímavý byl odchod kapely z pódia, kdy svůj aparát museli snést z pódia do sálu mezi publikum. Malé pódium bylo totiž plné nástrojů hlavních hvězd a nebylo jiné cesty, jak pódium vyklidit.

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little f
© Honza Průša / musicserver
Levellers jsem poznal v roce 1995, kdy dělali předkapelu Neilu Youngovi, kterého tehdy doprovázeli také Pearl Jam. Tenkrát to byl pro mně zajímavý zážitek, bylo to poprvé, kdy mne předkapela bavila víc než hlavní hvězda večera. Od té doby do Česka zavítali Levellers nesčetněkrát. Nechali se slyšet, že nás mají rádi, tedy hlavně Becherovku, a proto je nutné se čas od času vrátit a doplnit tekutiny.

Na pódium přišli patnáct minut před desátou hodinou a začali skladbou "The Game" ze svého asi nejúspěšnějšího alba "Levelling The Land". Velmi pěkný úvod ocenil i přeplněný sál. Od prvních taktů tančili lidé spolu s kapelou, všichni se evidentně dobře bavili. Po "Last Man Alive" z poslední desky se vrátili opět k albu "Levelling The Land", které kapela připomněla během večera celkem sedmkrát.

Klubová atmosféra Levellers svědčí. Lidé k ní mají blízko, vše je intimnější. Jeremymu Cunninghamovi, který je se svou basou neustále v pohybu, občas vlály dready až nad fanoušky v prvních řadách. Mark Chadwick párkrát nechal nadšeným fanouškům sáhnout do strun své kytary. Tak těsný kontakt mezi lidmi a kapelou byl v sále. Bylo to nesrovnatelné s loňským koncertem ve velkém sále Lucerny, kde se kapele nepodařilo přivést publikum do varu. Lidé tenkrát přišli hlavně na Divokýho Billa.

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little w
© Honza Průša / musicserver
Po písni "Men-An-Tol" z alba "Zeitgeist" přišel na pódium Steve, kterého pravidelní návštěvníci koncertů Levellers dobře znají. Oblečený byl do skotské sukně, kolem krku se mu třepotalo rudé boa. S tím ladily stejně zbarvené vlasy. Pomalovaný bílý obličej doplňovaly modré kruhy kolem očí, oranžová víčka, žluté uši. Další dvě skladby doprovázel kapelu na didgeridoo. Pobyt na pódiu si hodně užíval, šklebil se, vyplazoval jazyk, exhiboval. Za to sklidil nadšené ovace.

Kapela pokračovala výběrem svých nejlepších písní, hlavní set ukončila píseň "The Riverflow". Bez přídavku ale skupina odejít nemohla, dočkáme se tak ještě dalších čtyř skladeb ve dvou blocích. V závěrečné "What You Know" z alba "A Weapon Called The World" si Mark přinesl dokonce tahák s textem. Inu, všichni stárneme a skleróza útočí na každého. Koncert končí deset minut před půl dvanáctou. Levellers odehráli jeden ze svých standardních koncertů, celou dobu měli velmi dobrý zvuk. Skoro bych řekl, že tak dobrý zvuk jsem u nás na koncertě Levellers ještě nezažil.

Nová aparatura se klubu vyplatila, celá rekonstrukce Rock Café prospěla. Kromě větší kapacity nejvíc potěší jeho odhlučnění, díky kterému se nemusí končit již o dvaadvacáté hodině, jako tomu bylo dříve. No a Levellers místo pokřtili se ctí. Nezbývá než popřát klubu další stejně dobrá vystoupení.

The Levellers, Mr. Irish Bastard, Praha, Rock Café, 10.11.2006

Setlist:
The Game
Last Man Alive
The Road
For Us All
61 Minutes Of Pleading
Wheels
What A Beautiful Day
Men-An-Tol
Three Friends
One Way
Confess
Forgotten Ground
Carry Me
Dirty Davey
The Riverflow

Přídavek 1
Another Man's Cause
Battle Of The Beanfield
Liberty Song

Přídavek 2
What You Know

Fotogalerie:
Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 small c
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 small d
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 small e
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little g
© Honza Průša / musicserver

	Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little h
© Honza Průša / musicserver

	Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little i
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little j
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little k
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little l
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little m
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little n
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little o
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little p
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little q
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little r
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 small a
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little s
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little t
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little u
© Honza Průša / musicserver

Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little v
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little x
© Honza Průša / musicserver

 Levellers, Rock Café Praha, 10.11.2006 little y
© Honza Průša / musicserver


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY