shop.musicserver.cz

The Killers předvedli v Mnichově kýč i punk

Vydáno: 09.11.2006 05:00 v sekci Naživo - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Američtí The Killers před nedávnem odstartovali evropskou šňůru k podpoře své nové desky "Sam's Town". Do České republiky se ani tentokrát nepodívali, a tak čeští fanoušci museli za nimi. Stejně jako redaktor musicserveru Benjamin Slavík. Přečtete si naši reportáž z koncertu The Killers v německém Mnichově.

The Killers small d
© www.thekillersmusic.com
V úterý sedmého listopadu ve vyprodané TonHalle v Mnichově zahrála jedna z nejpopulárnějších mladých kapel současnosti, američtí kytarovkáři z Las Vegas: The Killers. Turné kapel podobného typu se České republice v naprosté většině bohužel vyhýbají, tudíž musí fanoušci za svými oblíbenci do zahraničí sami a právě Mnichov bývá společně s Vídní a Berlínem nejlépe dosažitelným cílem. Aspoň částečně se to pokusilo změnit vydavatelství Universal, které v úterý dopoledne naložilo do auta několik hudebních publicistů, aby je odvezlo na koncert a rozhovory s kapelou The Killers právě do bavorské metropole.

Když jsme k mnichovské hale přijeli, The Killers zrovna zkoušeli. Na zvukové přípravě si nově zarostlí hitmakeři dávali záležet: poctivě projížděli většinu skladeb z novinky "Sam's Town" a pak i úspěšné singly z debutu "Hot Fuss" - všechny později zazněly i na koncertu. Bylo to zvláštní a docela zábavné poslouchat z backstage The Killers: slyšet vtipné Flowersovy hlášky mezi jednotlivými skladbami a jejich fragmenty v nezaplněném a rozlehlém sále.

The Killers small a
© www.thekillersmusic.com
Když skupina dozkoušela, proběhly avizované rozhovory. V blízké době budete mít možnost si na stránkách musicserveru přečíst interview s baskytaristou Markem Stoermerem a vězte, že bude co číst. "V Německu hrajeme už několikátý koncert v řadě a skutečně si to užíváme. Evropské publikum máme rádi. Je hodně divoké a impulzivní, a to nám jako rockové kapele maximálně vyhovuje," řekl mimo jiné musicserveru člen The Killers.

Když v osm hodin začínalo vystoupení předkapely Howling Bells, kteří dříve hráli třeba před Editors, byla už hala pro přibližně 3000 lidí z většiny zaplněná. Po hudební stránce nemají obě kapely takřka nic společného, jediný spojující bod bylo možné vysledovat v podobně laděné image, připomínající styl amerického texas westernu. I přesto koncert Howling Bells německé publikum bavil a řečeno poněkud klišovitou formulkou: s každou další skladbou se napětí a atmosféra v hale stupňovaly.

Howling Bells small
© www.howlingbells.com
Country-rock s indie zvukem a především krásnou dlouhovlasou zpěvačkou stále udržoval fanoušky The Killers v pozornosti. Juanita Stein jen jemně vybrnkávala, svůdně se vlnila kolem mikrofonu, jemně a táhle zpívala obyčejné, ani ne moc chytlavé, písničky. Mimo tradičních frází skoro vůbec nemluvila, jen se cudně a zároveň prohnaně usmívala. Jejich vystoupení fungovalo asi hlavně kvůli zpěvaččinu sex-appealu, mírně estrádní stylizaci do divokého západu a amerických rančů. "Tahle holka to prostě umí, " chtělo by se říct. Nedokážu si ale představit, že bych šel na jejich samostatný koncert...

Show samotných The Killers po celou dobu balancovala na hranici dobrého vkusu a pompézního kýče - barevné konfety a žárovičky u stropu jako na cirkuse, nová western image a vlastně celý i projev, dikce a gesta zpěváka Flowerse. Koncert měl však od začátku do konce neskutečný drive, energii, švih a samozřejmě skvělé písničky. A to je pro kvalitní rockový koncert naprostý základ.

The Killers small c
© www.thekillersmusic.com
Dramaturgie koncertu se v úvodu striktně držela nového alba. Tak jako na novince kapela začala otvírákem "Sam's Town", následovala uvítací "Enterlude" a divoký singl "When You Were Young". Hned s první skladbou se více než polovina haly proměnila v jeden velký, neustále se pohybující kotel; to vydrželo po celou dobu až do úplného závěru. Další věc "Somebody Told Me", hit z debutu, už nebyla přes rozjeté publikum téměř slyšet.

Před koncertem byly nabíledni dvě zásadní otázky. První: jak to vlastně je s Flowersovým zpěvem naživo, recenzenty i fanoušky často kritizovaným. A druhá: jak v rámci celé show vedle sebe budou fungovat dospělejší, dotaženější a hutnější novinky a jednodušší, vzdušné hitovky s teenage texty z debutu. Brandonův zpěv byl všelijaký, jen ne čistý; to bylo ale v zásadě tím posledním, co fanouškům vadilo a koncertu ubíralo na kvalitě, protože jak Flowers zpíval, vlastně pořádně nikdo ani nevnímal. The Killers sice hrají chytlavý pop-rock, ale ráz celé show - hlavně pod pódiem - byl ortodoxně punkový, snad jen stage-diving chyběl.

The Killers small b
© www.thekillersmusic.com
Jak již bylo naznačeno, setlist byl namíchaný ze starších a novějších skladeb. Vše do sebe ale úplně samozřejmě zapadalo a nějaká necelistvost nebo nekompaktnost se ani v nejmenším nekonala. Když se diváci při baladách z novinky "Read My Mind" a "Bling (Confessions Of A King)" na chvíli mírně uklidnili, kapela najednou spustila k drtivému závěru: drsně podaná a jakoby zkrvavenou post-punkovou reminiscencí poskvrněná píseň "Uncle Johnny" a hymna dnešní indie-rockové generace "Jenny Was Friend Of Mine" vrátily koncert tam, kde v úvodu začal. Základní setlist končil sborovým zpěvěm "It's indie rocknroll for me," při písni "Glamorous Indie Rock'n'Roll" a divoce odpálenou "Mr. Brightside". Přídavky přišly záhy, mezi nimi například skvělá "All These Things That I'm Done", na jejíž refrén už fanoušci Flowerse vůbec nepotřebovali a vystačili si sami.

Ačkoliv jsou The Killers po hudební stránce čistě britskou kapelou, tak je na jejich projevu i chování členů jasně vidět, že pochází z nablýskaných ulic a podniků Las Vegas. V Mnichově ovšem odehráli skvělý, energický koncert. Ukázali, že patří k nejlepším současným mladým kapelám a jejich písničky mají neuvěřitelnou sílu nejen na deskách, ale především živě. A to se u rock'n'rollové kapely počítá především.

The Killers, Howling Bells, TonHalle, Mnichov, Německo, 7.11.2006

NÁZORY
  • oprava (majk, 10.11.2006 20:08) Reagovat

    Turné kapel podobného typu se České republice v naprosté většině bohužel nevyhýbají, to jen neschopnost českých producentů a agentur nezná mezí.

  • sweetlifeinczech (alex chilton, 10.11.2006 21:12) Reagovat

    nemyslis promotery? :)

    i kdyz producenti u nas taky stojej za hovno. jede se do anglie.. pliska uz nam tam pripravuje pudu..

  • oprava opravy (majk, 10.11.2006 22:24) Reagovat

    promiň překlep, samozřejmě tu stojej za prd promotéři.. a jestli pliska připravuje vejlet do země zaslíbené, okamžitě zapíjim kynedryl a v karose si rezervuju místo vzadu na pětce! :D

  • jojo (jojo, 11.11.2006 11:19) Reagovat

    to liveko je dobrý. první dobrý co sem od benjamina čet. Skoda jen že killers sou takový sračky. Po prvních tonech sem Sams town vypnul.

  • no ty kravo (tAsSiK, 13.11.2006 18:39) Reagovat

    sracky.....??? jo takhle..a co potom podle tebe je naprosta bomba?? to by me zajimalo...podle me adepti na nejlepsi cd tohodle roku...nerikam ze sou n ejlepsi..ale jedni z nej..a to se budu hadat:-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Killers nadělili fanouškům pod stromeček píseň "We Did It In The Name Of Love" (02.01.2024 12:37)
- Audio: The Killers představují hymnickou novinku "Spirit". Je prodchnutá synth popem 80. let (12.12.2023 11:37)
- The Killers budou znovu rekapitulovat. V prosinci vydají bestofku "Rebel Diamonds" (09.11.2023 13:48)
- Audio: The Killers mají novou písničku. V "Your Side of Town" se inspirovali osmdesátkami (25.08.2023 16:06)
- Video: The Killers předělali "Where The Streets Have No Name" od U2 do dojemné akustické verze (24.03.2023 11:17)
- Video: Koně, plameňáci a malá vykrádačka Erasure. To vše jsou The Killers ve skvělé novince "Boy" (14.08.2022 15:48)
- Naživo: Druhý den Colours byl plný zvratů. Od laciné Princess Nokia až po výborné Franz Ferdinand a The Killers (15.07.2022 15:52)
- Naživo: Jessie Ware + Polsko = VSL. Závěr Open'eru patřil jí i The Killers (12.07.2022 16:49)
- The Killers připravují další studiovku. Vyjde prý už příští rok (12.07.2022 13:52)
- Video: The Killers proměnili baladu "The Getting By" v rockovou pecku (30.03.2022 09:43)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu