shop.musicserver.cz

Když finské rohy vyrazí na cestu

Vydáno: 25.10.2006 12:00 v sekci Naživo - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Věčně vysmátá a vyhopsaná skupina Korpiklaani jezdí do Česka podle všeho ráda. Přifrčeli a všechny parádně rozžhavili už na letním Masters Of Rock 2006. Nyní k nám přijeli v rámci podpory nové desky "Tales Along This Road" a musicserver u toho nemohl chybět.

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small a
© Petra Hubackova / musicserver.cz
Už před sedmou večerní se ke Čepkovu začala šinout pochybná a černě oděná individua. Někteří už pivem v ruce a oděni do trika Korpiklaani dávali najevo, že pondělní večer ve Zlíně bude patřit této finské živočišně upřímné skupině. Předskokanské úlohy se zhostili Silent Stream Of Godless Elegy a obě tyto skupiny společně pokřtili DVD se záznamem z festu Masters Of Rock 2006. Půlhodina, kterou pořadatelé ukázce z DVD věnovali, stála za to a podle záběru bylo poznat, ze placka skrývá opravdu dobrý materiál. Přítomní metaláci a metalačky si připomněli, jak energické byly Helloween a Gamma Ray sessions, jak zaváleli jinak Čechům neznámí Evergrey nebo jak se Peavymi z Rage doslova kouřilo z hlavy. Ale to už si to na scénu šinula první skupina večera, báječní Silenti.

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small c
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Češi vsadili na starší, osvědčené pecky, ale ke konci předvedli i něco málo ze své aktuální desky "Osamělí". Jednoznačnou přízeň publika si získala chytlavá "I Would Dance" s textem sice nic moc, ale se slušným hudebním zpracováním. Během jejich vystoupení se každý postávající divák dostal do provozní teploty a natěšeně přijímal třaskavé nálože, jež skupina s ochotou a energií vypouštěla. S každou další skladbou se Silent Stream Of Godless Elegy dostávalo čím dál většího potlesku a publikum vypadalo jako jeden velký a oddaný fanoušek. Avšak trošku jsem postrádala větší komunikaci s publikem. Zpěvák a zpěvačka sice roztleskávali a snažili se celkově stupňovat hustotu atmosféry, ale stejně to na mě moc přesvědčivě nepůsobilo. Pořád ke hře přistupovali jako skupina extrahudebníků, vyvýšená nad lidi. Kdyby se dokázali snížit na "úroveň" posluchačů a jednat s lidmi pod sebou srdečněji, podařilo by se jim dosáhnout takřka dokonalosti. Na jednu stranu Silenti působili jako cudná panenka s projevem šelmy, na druhou povýšeně a (čtenáři mě ukamenují) namyšleně.

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small d
© Petra Hubáčková / musicserver.cz
Muži lesního klanu, jak bývají Korpiklaani titulováni, nastoupili na scénu už před desátou. Bez okolků a dlouhých caviků začali hrát a hned na začátku rozhycovali publikum k nepříčetnosti. Finové si na nic nehrají, nejednají nijak složitě a nepokrytě dávají najevo, jak moc pro ně fanoušci znamenají. A právě proto je lidi v Česku jednoduše zbožňují - poněvadž zosobňují bezprostřednost a příjemnou živočišnost. Představili aktuální desku "Tales Along This Road", pro příklad skladby "Happy Little Boozer", "Korpiklaani", "Midsummer Night" a "Rise". Předešlá dvě alba reprezentovala třeba "Cottages And Saunas", kultovní "Beer Beer", při které teklo pivo vskutku velmi silným proudem. Další divoký nášup přislíbil "Wooden Pints" a také "Pellonpekko", avšak co je velmi důležité, neopomněli ani starší pecky ještě z doby, kdy byli známí jako Shaman. Korpi dali do své show naprosto vše, co mohli. Skvěle pracovali s publikem a lidi hned po úvodních skladbách skákali, jak muzikanti chtěli. Po svém setu a asi třech přídavcích vypadali finští zálesáci krapet unaveně, ale nadmíru spokojeně. Podařilo se jim propojit nástroje, mozek a srdce a za to byli odměněni úžasným a nadšeným publikem. Rýpavě se mi chce podotknout, že by si z nich Silenti měli vzít velký příklad.

Paprčky na hodinkách okázaly něco po čtvrt na dvanáct a tento báječný koncert skončil. Vyhopsané máničky opouštěly mrňavé prostory Masters Of Rock Café na Čepkově a při uvolněné chůzi si každý vychutnával atmosféru a možná i vzpomínal, jak frontman Korpiklaani dvakrát skočil do publika. Byl to prostě mazec a nefalšovaný metalový zážitek.

Korpiklaani, Silent Stream Of Godless Elegy, Masters Of Rock Café, Zlín, 23.10.2006

Fotogalerie:

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small b
© Petra Hubáčková / musicserver.cz

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small e
© Petra Hubáčková / musicserver.cz

SSOG, Korpiklaani, MOR Café, Zlín, small f
© Petra Hubáčková / musicserver.cz

NÁZORY
  • Grrrrr (Dave, 25.10.2006 15:59) Reagovat

    To si piš Petro, že bych tě nejraději ukamenoval za tvé výroky na Silenty. Co to zase mělo být "že se tváří povýšeně". Ty je fakt nemáš ráda, jinak by jsi tohle nenapsala. Nutno taky podotknout, že SSOGE hrají trochu jiný (vážnější) styl než Korpiklaani. Jediné jejich společné je zapojení lidové hudby do metalu. Snad si nečekala že doom metalová kapela bude skákat do lidí (aby s nima byla v kontaktu:-)) Lituju, že jsem tam nebyl. Věřím, že to stálo za to.

  • re:Grrr (TheCrow, 25.10.2006 16:39) Reagovat

    Jak můžeš hodnotit úroveň koncertu, když jsi tam nebyl? Já jsem si Silenty, taky vůbec neužila. Klidně řeknu, že to byla úděsná nuda a modlila jsem se, až konečně dohrajou. Bylo to hrozné. A když končili Korpiklaani, nechtělo se mi ani odejít...
    Petro, ten článek jsi fakt vystihla. Přesně moje slova!!!

  • 2 TheCrow (Dave, 25.10.2006 18:32) Reagovat

    Protože taky nemáš ráda Silenty, tak ani jiný názor nečekám. Nebyl jsem tam, ale Silenty jsem viděl už tolikrát, že slova "tvářili se povýšeně" jsou téměř urážející. Prostě autorka měla potřebu opět dát najevo, že jí SSOGE nevoní, tak to udělala. Ale lepší by bylo použít slova "nebavili mě, tak jsem šla na pivo". Nicméně kdo si už někdy užil koncert Silentů, tak ví že se podle slov autorky reportu tak nechovají.

  • To Dave (Petra, 25.10.2006 19:57) Reagovat

    No Silenty jsem viděla už poněkolikáté a ani vystoupením na MOR 2006 moc nenadchli.. Své poslucahče potěší, ale ti i občas oddělí zrno od plev. A třeba toto se o Vás moc říct nedá, jak tady dáváte najevo :-) asi je máte hodně rád a vždy vašim u hudebník choutkám vyhověli ;-) Ale co člověk, to názor, že.

  • Drahá autorko z lidu (Sue, 26.10.2006 09:30) Reagovat

    Chápu, že se Ti asi více líbí hudební styl Korpiklaani, a tak Ti připadli SSOGE chladní,ale musím tedy říct, že ty dvě kapely jsou každá z jiného soudku. Nedokážu si opravdu představit SSOGE, kterak skáčou do lidí:o) To k tomu prostě nepatří:-) Naopak Korpiklaani jsou živel, k těm prostě blázniviny patří a kdyby stáli v klidu a s publikem moc nekomunikovali, tak bych si pomyslela něco o tom, že nejsou normální...mícháš jablíčka a hrušky...a mimochodem...cavyky se nepíšou s měkkým i...normálně bych si toho nevšimla, ale tohle úplně bije do očí.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Silent Stream of Godless Elegy na "Jiné" obnažili svou působivou tvorbu na akustické kosti (30.03.2024 08:00)
- Video: Akustičtí Silent Stream Of Godless Elegy se vracejí v černobílém klipu "Pod Babíma horama" (04.12.2023 12:34)
- Silent Stream of Godless Elegy a Dying Passion vyrážejí na klubové turné (06.04.2022 09:08)
- Břitva oznamuje třetí a poslední část nominací za rok 2018 (26.05.2019 19:02)
- Břitva oznamuje první část nominací za rok 2018 (23.05.2019 14:59)
- Naživo: V klubu Vagón se představila evropská i tuzemská folk-metalová smetánka (21.02.2019 13:51)
- Silent Stream of Godless Elegy vyráží na evropské turné, doma se zastaví třikrát (26.01.2019 13:30)
- Nové desky 36/2018 - od Paula McCartneyho přes Lennyho Kravitze po Tomáše Kluse (10.09.2018 08:52)
- Naživo: Brutal Assault, den druhý: Když jdou metalisti na diskotéku (16.08.2018 17:21)
- Publicistika: Všichni jednou zaklepem na pekelnou bránu aneb Dva redaktoři o Brutal Assaultu 2018 (04.07.2018 17:22)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia U2 AC/DC Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu