shop.musicserver.cz

Roe-Deer - Hvězdný ambice, ty nemáme

Vydáno: 24.10.2006 05:00 v sekci Rozhovory - Benjamin Slavík | foto: facebook interpreta

Řekněme, že jsme letos prožili jakési léto pražských kytarovek. Těch několik měsíců uzavřeli se svou novinkou "Take" symbolicky Roe-Deer, služebně nejstarší z těch, kteří koncem léta vydávali nové desky. A to byl samozřejmě hlavní důvod, proč se sejít se zakládajícím členem Roe-Deer, baskytaristou Šmitym.

Roe-Deer, Praha, 4.10.2006, small E
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Roe-Deer není kapela na české scéně neznámá. Tak jako u dalších kytarovek Southpaw nebo Living Room ji fanoušci vzývají pro Británií vonící kytarový zvuk, snahu držet aspoň po hudební stránce krok se zahraničím. No a tito Roe-Deer před několika týdny vydali desku "Take", celkově svou čtvrtou. Dá se na ni ovšem hledět i jinak: jako na druhé album, kde hlavními autory materiálu jsou zpěvák Andrzej a baskytarista Šmity. Právě se Šmitym jsem se sešel v restauraci poblíž České televize na Kavčích horách v Praze. Byl zrovna nemocný, takže mluvil pomalu, rozvážně a vlastně i rozumně. Vždyť také není na hudební scéně žádný nováček. To je asi důvod, proč nemá zapotřebí si na něco hrát. Tak nějak ví co a proč říká.

Roe-Deer po dvou letech vydávají novou desku a opět v jiném složení. Máš pocit, že už jste hledání toho, jak by měli Roe-Deer vypadat, dokončili?

Určitě. Už jsem říkal v nějakých rozhovorech, že složení v jakém hrajeme poslední rok, by mělo být konečně definitivní. Vlastně poprvé od úplného vzniku Roe-Deer jsme v kapele čtyři, protože už za Emy jsme hráli jen ve třech s hostujícím, což se změnilo až teď.

Jenže bubeník Marek Klasna nehraje pouze v Roe-Deer, ale je také členem EOST. Obě kapely jsou v Česku poměrně oblíbené. Není to pro fungování Roe-Deer problém?

Zatím žádný problém nenastal a doufám, že v budoucnu ani nenastane. Holt párkrát za rok nebude nějaký koncert možný. Ale hlavně si myslím, že když jsou lidi rozumní, tak se dá bez problému domluvit, což byl největší problém s Almelou, který dělal často problémy. Já taky nejsem pouze v Roe-Deer. Když je člověk ve více kapelách, tak v tom principielně nevidím ani v nejmenším nějaký zádrhel.

Máš pocit, že je teď v kapele jiná atmosféra než dřív? Že by bylo uvnitř znát, že už jste skupina se vším všudy, ne jenom čtyři muzikanti, kteří spolu občas hrají?

Přesně tak to je. Myslím si, že to všechno spolu hodně úzce souvisí. Když k nám před rokem přišel Mára, najednou se všechno změnilo. Ale nějakou dobu trvalo, než se vše dalo dohromady, jak mělo. Nebylo to jednoduché, protože Mára byl dva měsíce nemocnej, což byl určitě taky zásek. Potom totiž zase chvíli trvalo, než se dostal zpátky do kondice, ale zvládli jsme to. Teď je ta doba, kdy cítím, že to začíná být dobrý.

Escape Forever 2, Palác Akropolis, 23.2.2006 (Roe-Deer) small i
© Lukáš Písek / musicserver.cz
Po vydaní desky si zahrajete kromě Česka i několik koncertů v zahraničí. Kromě Rakouska, kde už jste několikrát hráli, jedete tentokrát i do Slovinska. Jak jste se k tomu dostali?

K domluvě vlastně došlo v návaznosti na Rakousko. Jako je u nás úzce provázané Česko a Slovensko, tak v Rakousku funguje podobný vztah se Slovinskem. Docela se tam těšíme.

"Take" produkoval Martin Ledvina, známý hlavně jako spolupracovník Lenky Dusilové. Odkud přišel impuls, že byste mohli natáčet právě s ním?

Došlo k tomu tak, že mi jednou zavolal Honza Muchow, jestli by nás spolupráce s Martinem Ledvinou nezajímala. My jsme samozřejmě v první fázi chtěli album dělat právě s Muchowem, který nám produkoval i singl. Ale jelikož je hodně pracovně vytížený, a ani nová deska EOST ještě není hotová, bylo jasné, že na nás nebude mít čas. Martin nám při našem uvažování vycházel velice pozitivně. Nakonec jsme rádi, že jsme se rozhodli právě pro něj.

Muchow vám vlastně za sebe našel náhradu, dá se říct...

Takhle bych to rozhodně neformuloval, ale jeho tato možnost napadla a nabídl nám to. Určitě si nemyslím, že by za sebe nějak hledal náhradu, nebo něco v tom smyslu, i proto že k nám neměl žádné závazky. Byl to jen dobrý nápad.

Je to ohraná otázka, ale přesto: Jak jsi s novinkou pokojen?

Spokojen jsem. Samozřejmě že jsou věci, které bych v tenhle okamžik určitě udělal jinak, ale tak je to pokaždé. Rozhodně bych tomu albu devět z deseti svých pomyslných hvězdiček dal.

Když říkáš, že jsou věci, které bys teď udělal jinak, je to třeba případ singlu "2nd Floor Boy", který je na albu v jiné verzi, než jak vyšel na singlu?

Ani v nejmenším to není, jak možná naznačuješ, že bychom s odstupem času písničku "2nd Floor Boy" cítili jinak než v době, kdy jsme ji nahráli. Na desce je to pouze přemíchané a znovu nahrané bicí. Podle mě rozdíl spousta lidí ani nepostřehne.

Roe-Deer, Praha, 4.10.2006, small F
© Lukáš Písek / musicserver.cz
V Česku se singly moc nevydávají. Proč jste k tomu na jaře přistoupili? Že jste celou desku kvůli Markově nemoci udělat nemohli, anebo jste singl naopak zamýšleli jako formu promotion?

V zásadě to bylo tak, že jsme prapůvodně chtěli někdy na podzim vydat singl a potom zkraje roku, to znamená únor, březen udělat desku. Ale jak víš, vše se nějak zkomplikovalo. Byl v tom ten Mára, byl v tom problém s Honzou Muchowem, který měl potíže s uchem, což ho logicky zbrzdilo, mimo to jsme měnili label. Kdybychom hodně spěchali, tak jsme desku mohli vydat v červnu. To jsme ale také nechtěli, takhle vychází až teď v září.

Sám jsi zmínil změnu vydavatelské firmy. Proč k tomu došlo?

U Globusu jsme byli dlouho, udělali jsme tam několik desek a když přišla nabídka od EMI, tak jsme to chtěli zkusit. Zatím jsme maximálně spokojení.

Vyjde v brzké době další singl?

To se ještě uvidí. Pořád je jako singl nasazený "2nd Floor Boy" a neustále stoupá IFPI hitparádou vzhůru, na čemž se ukazuje, že bylo dobře, když se dostal do éteru v takovém předstihu, který se mohl zdát až nesmyslně velký. Ale nový singl by mohl být nejdříve kolem Vánoc. Já mám ještě jednu ideu: protože nám z nahrávání zbylo asi pět rozpracovaných písniček, tak jsem si říkal, že by mohlo být zajímavé vydat nějaké EP.

Ty se na scéně pohybuješ zhruba deset let. Vidíš nějaký zásadní vývoj v tom, jak lidé přijímají hudbu, kterou teď děláte vy nebo Southpaw?

Neřekl bych, že by se něco za ty roky v tomhle smyslu změnilo. Nějaký kapely vznikly a zanikly, nějaký kluby vznikly a zanikly. Před deseti lety tady byla Lucie, Wanastovky a dnes je zase populární Divokej Bill. A podle mě je to tak dobře. Můžeš se rozčilovat, jak chceš, ale jsi v Česku a lidi tu chtějí slyšet česky znějící kapely a české písničky. Ani se podle mě v budoucnosti nic zásadního v tomto ohledu měnit nebude. Nevidím k tomu důvod.

A jaké máte s Roe-Deer potom do budoucna plány? Vy nechcete být slavní a bohatí?

Chceme, aby se deska alespoň trochu prodala a pak samozřejmě chceme co nejvíc hrát. My nejsme kapela, která by měla nějaký hvězdný ambice. Řekl bych, že já ani kluci po slávě příliš netoužíme. Když budeme hrát a bude na nás chodit řádově kolem stovky lidí, tak to bude super. Teď jsme se o tom trošku bavili, když v Praze hráli Pearl Jam. Vzpomínal jsem na doby, kdy jsem hrál v Alice In Jam. Na koncerty v Praze lidi poměrně chodili, ale někde venku, třeba ve Frýdku-Místku, přišlo minimum a právě nějací kluci nám říkali, že kdyby přijeli skutečný Pearl Jam, tak by taky moc lidí nepřišlo. Tím chci říct, že o podobnou hudbu tady není takový zájem, aby se dala dělat v masovým měřítku.

NÁZORY
  • kytarovky.... (Mišák, 24.10.2006 08:53) Reagovat

    Ach jo. nevim jak vy ostatni, ale ja zacinam byt na oznaceni kytarovka pekne alergickej. Je to jak epidemie... Mraky furt stejne vyimidzovanejch kapel, hrajicich nudnej pop-rock. Me se zda, ze je nekde v anglii na ne tovarna a vyvazej se do celyho sveta......

  • to Mišák (marushka, 24.10.2006 09:29) Reagovat

    Máš recht, přesně tak...kor roe-deer... vždyt ty maj navíc zpěváka, kterej zpívá jen falešně... no hlavně, že to žerou ty máničky, o nic jinýho přece roe-deerum nejde.
    Šmity přece hledá holky tak starý, jako je jeho auto.....

  • no, (klezla, 24.10.2006 17:11) Reagovat

    zpěvák už tak rok felešně zas tak nezpívá

  • jj...... (Arwi, 25.10.2006 21:04) Reagovat

    roe-deer.......jsou super kapela a andrzej nezpiva falesne......ae beru ze se nekomu nelibej.......njn

  • . (drinkáč, 25.10.2006 21:14) Reagovat

    Hlavně na to nemají, je to odvárková nuda, pryč se všemi prostitutkamy, roedeery a podobným nešvarem!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Pearl Jam ve dvouminutové "Running" laškují s punkem (23.03.2024 19:28)
- Pearl Jam se vracejí s deskou "Dark Matter". Bude prý tvrdší, než čekáme (14.02.2024 10:43)
- Video: Khoiba v klipu "Emptied Poison Gland" zkoumá rozpolcenost podzimních nálad (17.11.2023 14:02)
- Khoiba v pátek zahraje v boskovickém Prostoru (12.10.2023 12:10)
- Khoiba vydává album "Vertical Urgencies" a zve na křest (12.04.2023 11:19)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Pearl Jam oslaví 25. výročí alba "Yield" jeho novým vydáním (01.03.2023 07:56)
- Mudhoney se v úterý vrátí do Lucerna Music Baru (30.09.2022 09:39)
- Pražský koncert Pearl Jam se ruší. Eddie Vedder si poranil hlasivky (21.07.2022 21:11)
- Grungeová superskupina 3rd Secret se členy Nirvany nebo Soundgarden nečekaně vydala debutové album (12.04.2022 19:29)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu