Blýskavá podložka pod váš šálek s kávou

11.10.2006 05:00 - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

Opět po roce přinášíme ukázku toho, čím nás zahlcují tuzemská komerční rádia. V porovnání s předchozími díly této kompilace se nedá v případě "CZ Superhity 2006" mluvit o nějaké výrazné změně, a už vůbec ne změně k lepšímu. Ostatně posuďte sami z naší recenze.
3/10

Různí - CZ Superhity 2006

Skladby: Kryštof - Rubikon, Divokej Bill - Čmelák, Aneta Langerová - Srdcotepec, Daniel Bárta - Dream Team 90125, Ready Kirken - Stopy zahladím, Helena Zeťová - Impossible (Unstoppable), Petr Kolář - Vyznání, Chinaski - Vedoucí, Dara Rolins - Party DJ, J.A.R. - Doufám, Iva Frühlingová - Harley Davidson, Roe-Deer - 2nd Floor Boy, Matthew Ruppert - Son Of The Sun, Lucie Vondráčková - Vítr, Petr Muk - Teď zastav čas, Mňága a Žďorp - Dutý, ale free, Priessnitz - Střepy, Gába Al Dhábba - Bárka, Tři sestry - ??? (Letadlo), Maxim Turbulenc - Spadla lžička do kafíčka, Kmeťoband - Hoj Amore, No Name - Stromy
Celkový čas: 78:00
Vydavatel: EMI
Neuběhl ani rok, co jsem v těchto místech psal recenzi na kompilaci "CZ Superhity" pro rok 2005. Kolega Koch, který měl to štěstí ještě o rok dříve, výběr trefně nazval "každý pes, jiná ves". Je to přirovnání, které přesně vystihuje i ten letošní výlisek. Než jsem se pustil do psaní aktuálního vydání, přečetl jsem si svoji minulou práci. Jaké však bylo mé překvapení, když jsem při pročítání tracklistu zjistil, že je do jisté míry shodný s tím letošním. U některých umělců bylo zachováno dokonce i stejné pořadí. Jako by lidem z vydavatelství ani nestálo za námahu dělat nějaké změny.

Na téhle kompilaci je fascinující skutečnost, že se na ní sešli interpreti, kteří kromě firmy, u níž vydávají, nemají vzájemně prakticky nic společného. Troufám si tvrdit, že to platí i v přístupu k hudbě a v pohledu na svět všeobecně. Umělci tady zastoupení by se dali seřadit do tří skupin. Ta první by se mohla jmenovat "kvalita". Sem patří Aneta Langerová se svým "Srdcotepcem", anglicky zpívající Daniel Bárta, popoví kytarovkáři Roe-Deer a jeseničtí Priessnitz. Tím jsme ovšem shrnuli to nejlepší, co se na desce nachází. Na album, které má stopáž rovných osmasedmdesát minut, to vskutku není žádná sláva. Tu druhou skupinu bychom mohli pojmenovat "průměr". Tu zastupují například Divokej Bill, melancholici Mňága a Žďorp, kterým došly nápady už před mnoha a mnoha lety, nebo v celku tuctový "Party DJ" od Dary Rolins. Jejich produkce by se dala popsat slovy "jedním uchem dovnitř a tím druhým ven". Třetí skupina by pak mohla nést název "průsery" (taky mě napadlo "smetiště", ale už jsem to nechtěl měnit). Zde jednoznačně kraluje obézní seskupení Maxim Turbulenc a jejich "originální" "Spadla lžička do kafíčka". Pak tu máme Petra Muka nebo odborníka na nevkus Petra Koláře. Stejně jako loňské vydání i to letošní je doplněno bonusem. O ten se postarala parta Kmeťoband a průměrní zástupci slovenské scény No Name. Tím jsme se dostali až na samý konec.

Otázkou je, jaký mají podobné kompilace vlastně smysl. Kdo bere hudbu jako něco víc než jenom kulisu při řešení problému s ucpaným dřezem, nechá ji patrně ležet. Ten, který hledá v doposud málo prozkoumaných hudebních oblastech, projde v supermarketu kolem regálu s vystavenou deskou také bez povšimnutí. Jediné možné použití mě tedy napadá to, co jsem použil jako nadpis téhle recenze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY