shop.musicserver.cz

Sportovní cvičení na pop-punkovém hřišti

Vydáno: 01.10.2006 19:50 v sekci Naživo - Ondřej Michal | foto: facebook interpreta

V poslední době opěvovaná emopunková pětka Aiden již podruhé zavítala do českého hlavního města. Předchází ji pověst koncertní události, kterou si žádný fanoušek přiostřených kytar nesmí nechat ujít. Jako support se představili chomutovští 5th April a němečtí Waterdown. Podívejte se s námi, jak celý večer proběhl.

Aiden, Praha, 30.09.2006 small 1
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Na Aiden mě poprvé upozornil jeden známý. Náhodou se vloni na podzim ocitnul ve smíchovském Futuru, kde měli svoji českou koncertní premiéru. Poprvé se představili domácímu publiku coby předskokani spřízněných Britů The Hurt Process. Mluvil o nich jako o něčem co se prostě musí vidět. Nebyl jediný. Internet se jenom hemží pochvalnými reakcemi na koncertní vystoupení téhle pětky ze Seattlu. Ostatně všeobecně mám rád koncerty mladých kapel. Ještě si totiž nestihly osvojit hvězdné manýry a při vystoupeních budí dojem, že to dělají v první řadě pro sebe, pro své fanoušky a až potom možná pro peníze. Což se ovšem nedá říct o některých zavedených jménech.

Nerad chodím na koncerty na poslední chvíli. Pokud to jenom trochu jde, přicházím aspoň s půlhodinovým předstihem. Rád pak vstřebávám atmosféru a sleduju, jak se klub postupně zaplňuje. Mám pak i čas prohodit pár slov se známými. Do Abatonu jsem vstupoval zhruba dvacet minut před osmou. Plnil se jenom pozvolna. Značnou část návštěvníků tvořila černými stíny zmalovaná děvčátka na hranici dospělosti, oděná většinou do černého. Mužská část publika si neopomněla načesat patky až po bradu a navléknout trika s lebkami. Okované pásky a tenisky Converse byly samozřejmostí.

Aiden, Praha, 30.09.2006 small 2
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Před půl devátou spustili zástupci chomutovské scény, čtyřka 5th April. Zpěvák měl vedle mikrofonu stojan s klávesy, kterými doplňoval kytarové riffy svých kolegů o téměř kosmické zvuky. Po dvou úvodních tracích bylo jasné, že se valné reakce ze zatím do poloviny zaplněného sálu nedočkají. Mnoho nepomohly ani jeho dotazy: "Je tady někdo?" V jejich produkci jsem nalezl jenom málo míst, která mě zaujala, a ještě méně těch, která by pobavila. Je dobře, že i u nás se zkouší hrát screamo, ale v případě 5th April je zřejmé, že tahle parta má před sebou ještě dalekou cestu a spoustu práce.

Německé hardcoristy Waterdown jsem do toho večera neznal. Klávesy jejich předchůdců byly nahrazeny druhou kytarou a sestava se rozrostla o druhého zpěváka. To ve mně vyvolalo úvahy nad tím, že se objevuje čím dál víc kapel se dvěma zpěváky. Těm se podařilo to, o co se chomutovští marně pokoušeli. Totiž vlít do statického publika energii a přinutit jej k pohybu. Jeden z hlavních důvodů bylo i výrazné přitvrzení stylu. Co chvíli se pokoušeli navázat kontakt s publikem, chvíli německy, chvíli anglicky. Oba zpěváci pomáhali lidem vylézt na pódium, aby se pak mohli vrhnout zpátky do kotle. Poté jeden z nich uchopil řetěz visící ze stropu a rozhoupával zavěšené reprobedny. Poněkud nepatřičná situace nastala v okamžiku, když baskytarista Christian Kruse musel usměrňovat namol opilé jedince, kteří těsně pod pódiem obtěžovali lidi kolem sebe a ve finále se jim podařilo vyvolat konflikt.

Aiden, Praha, 30.09.2006 small 3
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Celý večer byl ve znamení dlouhých pódiových příprav, takže samotní Aiden začali hrát skoro až v půl jedenácté. Po několika minutách jejich vystoupení mě napadlo srovnání s Marilynem Mansonem. Stejně tak jako on nejsou žádní objevitelé a už vůbec ne průkopníci. V podstatě se jim ale daří skloubit a propojit dlouhými roky osvědčené hudební postupy. Vědí, co na lidi funguje, i když to je něco, co tu bylo už nejmíň stokrát. Jejich fúze metalu a punku s důrazem na melodii a střídání nálad zkrátka zabírá. Když to pak celé zabalí do výrazné extravagantní image, která je mimochodem také plagiát, úspěch je zkrátka zaručen.

Aiden, Praha, 30.09.2006 small 4
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Na téhle partě bylo od prvních okamžiků patrné, jak si užívá svojí čerstvě nabytou slávu. Wil Francis se nechával částečně stahovat mezi lidi, aby pak na poslední chvíli vyskočil a vrátil se zpět na scénu. Podával lidem mikrofon, tiskl si s nimi ruce, objímal slečnu, která zrovna probíhala kolem něj. Asi v polovině přerušil produkci a nechal lidi pod sebou rozdělit na dva tábory, které se při začátku další skladby rozeběhly proti sobě. Předěly mezi jednotlivými tracky vyplňoval proslovy o krásách Prahy či jejich loňském vystoupení ve Futuru. Svoji show završili třemi přídavky, mezi nimiž samozřejmě nesměla chybět hitovka "Die Romantic". Úplný závěr pak obstarala vypalovačka "See You In Hell...", poslední to věc z aktuální placky "Nightmare Anatomy".

Ač mám obě alba řádně naposlouchaná a na tenhle večer jsem se těšil, při cestě na noční tramvaj jsem pocítil určité zklamání. Hoši odehráli po hudební stránce znamenitý koncert. Stejně tak doprovodná show stála za zhlédnutí. Tu mají dotaženou do posledního detailu. Jenže tomu chyběla jistá dávka přesvědčivosti a věrohodnosti. Prostě to, co funguje na studiových nahrávkách, nezabralo v živém provedení. Tedy aspoň co se mojí maličkosti týče.

Aiden, Waterdown, 5th April, Praha, Abaton, 30.9.2006

NÁZORY
  • Kruciiiiiiiiiii (samantha, 01.10.2006 19:54) Reagovat

    Krucinál, škoda že sem tam nemohla jít! To mě bude štvát snad celej život!:-//

  • fajne... (Bára t., 01.10.2006 22:02) Reagovat

    ok, přiznávám se, že asi bych byla zařazena do toho tábora těch holčiček (ačkoliv jsem všechny tyhle znaky neprokazovala), ale stejně musím říct, že mě tenhle koncert bavil. Stále ještě nevím, zdali se mi víc líbil lo%nský konc Donots nebo letos Aiden. Donots sjem "zmákla" celé, ale bohužel, či snad bohudík, jsem se po Waterdown tak zřídila, ež sjem se na aiden raději klidila do první řady pod pódium. Plus pro Aiden je ten, že Wil Francis je imho milý, ja sejm se mohla přesvědčit po skončení koncertu...

  • Celkem dobře napsaný (Shadowfall, 02.10.2006 11:55) Reagovat

    jen mi je líto že pisatel byl na konci zklamanej. Moje jediný zklamání bylo že koncert už končí. Jinak jsem byl naprosto spokojenej i když to je možná asi slabý slovo. Prostě to byla paráda a doufám že ještě takovou podobnou akci budu moci zažít.

  • super (***, 02.10.2006 15:22) Reagovat

    jojo.. akce to byla jedna z nejlepších v životě a jen můžu potvrdit, že Wil je fakt super týpek :D

  • nej koncert roku (Johny, 03.10.2006 19:14) Reagovat

    ty předskupiny mě teda moc nebraly, ale jinak musim přiznat že Aiden měli fakt skvělou show a moc se jim to povedlo, akorát škoda že to skončilo tak brzo, klidně mohli hrát i dýl, nikdo by se určitě nezlobil :-))


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Aiden - Broken Bones (03.11.2011 16:12)
- Emo formace Saosin a Aiden zahrají v Praze (04.02.2010 09:00)
- Američtí Aiden se představí v Abatonu (06.11.2007 09:18)
- Recenze: Když se rocker motá v kruhu (02.05.2007 05:00)
- 5th April v pátek pokřtí svůj debut (03.04.2007 07:56)
- Audio: Poslechněte si 'What's Fair' 5th April (09.03.2007 14:00)
- Aiden vsadí na třetí řadovce na přesvědčení (30.12.2006 12:46)
- Objev italského emo-punku 9mm rozstřílí pražský Strahov (15.11.2006 07:29)
- Nadějní Aiden zahrají na konci září v Praze (29.09.2006 15:56)
- Ostří hoši z The Hurt Process a Aiden ovládnou Futurum (15.10.2005 12:56)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu