shop.musicserver.cz

Dveře, komnaty a Amy Lee

Vydáno: 03.10.2006 15:00 v sekci Recenze - Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Deska "Fallen" zabodovala. Evanescence jí prodali přes čtrnáct milionů kusů a navíc získali cenu Grammy. V těchto dnech si razí cestu do obchodů jejich novinka "The Open Door" a podle singlu "Call Me When You're Sober" by to mohl být působivý počin. Ale možná je to jen reklama pěkné tvářičky, ostatně naše recenze vám jistě napoví.

8/10

Evanescence - The Open Door

Celkový čas: 54:19

Skladby: Sweet Sacrifice, Call Me When You're Sober, Weight Of The World, Lithium, Cloud Nine, Snow White Queen, Lacrymosa, Like You, Lose Control, The Only One, Your Star, All That I'm Living For, Good Enough

Vydavatel: Sony BMG

Arkansaský kvintet gothicrockového ražení vydává nové, neotřelé, senzační, bezkonkurenční a bůhvíještějaké album. Podle reklamních titulků by to vážně měl být trhák, ale co naplat, na Evanescence se vždy budou pravověrní metaláci dívat skrz prsty. Důležité je, že si tato skupina své příznivce našla a i když není jejich hudba nic složitého, má nějaký smysl a hodnotu. Zpěvačka Amy Lee má pěkně silný hlas, ne nadarmo vystrčený do popředí. Krom toho hraje na klavír a snaží se o originalitu. Jednoduše řečeno, pánové a dáma mají slušný potenciál podpořený mamutí reklamou, takže nic nestojí v cestě k otevření dveří nové desky. Ukrývá celkem třináct komnat s omamnou vůní, přepychovým nábytkem a poutavými obrazy.

První místnost, kam posluchače vedou kroky, je "Sweet Sacrifice". Vytažený vokál a tvrdě naškrobená rocková kápě tvoří chytlavou úvodní skladbu o trpce sladké chuti. Hned nato je zde "Call Me When You're Sober", další podařené dílko s neméně zajímavým videoklipem. První dvě skladby odezněly a posluchač je natěšený, co za pochutiny přijde dál. "Weight Of The World" splní očekávání tak napůl a snad by druhou polovinu mohla odčinit "Lithium". Omyl. Jsou to jen na pocitech založené sloky vetkané do jednodušší melodie. Amy si sice na vokálových zdvizích dává záležet, jenže ve společnosti sousedních skladeb to zní jako zachraňování tonoucího stéblem trávy.

Trochu zklamaně vyčkávám, co nabídne "Cloud Nine". Pěkný refrén a zase tu vtíravou chytlavost. Ve stejném rázu, možná o chloupek vláčněji, nastoupí "Snow White Queen", která se dá otitulovat jako zajímavý experiment se samplem. Jenže po té plejádě rockových nádher opakuje svého zamračeného předchůdce. "Lacrymosa" trochu spraví pošramocený dojem, protože nastoupivší triolový rytmus s valčíkovým podtextem působí o něco líp. K tomu sborové vokály a naděje v to, že Evanescence sdělí prostřednictvím "The Open Door" další novou myšlenku, je tu. "Like You" bohužel oplývá hlavně srdceryvným vyznáním, pomalou melodií a sem tam akordem položeným do strun elektrické kytary, aby se neřeklo. Předposlední "All That I'm Living For" se vrací někam na začátek desky a vypouští kolem sebe pevné kořeny rockových postupů. Kdyby byla finálním opusem, pěkně by semkla celou nahrávku dohromady. Jenže to by nesměla být skladatelem Amy Lee, která na konec umístila "Good Enough", plačtivý pomalák v moll s rozsáhlou klavírní melodií, bez bicích a tvrďáckých kytar. Podle popisu se nemusí zdát být tak skvělým dílem, jakým ve skutečnosti je - odvážím si tvrdit, že je jednou z nejlepších skladeb alba.

Mé zavěrečné hodnocení nemusí odpovídat předchozím odstavcům. Důležité je si uvědomit, že Evanescence prošli nemalou přeměnou. Od šestkrát platinového "Fallen" uplynula nějaká doba a během ní ze skupiny odešel kytarista Ben Moody, prý kvůli uměleckým neshodám. Díky muzikantské chemii mezi Benem a Amy se "Fallen" stalo hitem a zabodovalo u několika vrstev posluchačů - u holčin, které měly rády HIM, ale také u lidí, kteří chtěli zrelaxovat a poslechnout si líbezné melodie. Tím pádem je "The Open Door" s napětím očekávaným albem a Amy musela ukázat, co sama svede (i když se na novince podílel i kytarista Terry Balsamo). Suma sumárum vytvořila slečna Lee toužebně vymodlené album, které splnilo všechna očekávání, bude se líbit a dobře prodávat. První dvě skladby vytáhnou energii desky do kremačních hodnot a následující songy ji tam udržují, sem tam zchladí a pak o něco přihřejí. Proto osm z deseti, protože Evanescence odvádějí svoji práci skvěle.

NÁZORY
  • podceněné Lithium (aazy, 03.10.2006 19:51) Reagovat

    Souhlasím s tím, že Evanescence (Amy Lee) odvedli skvělý kus práce - posunuli se někam jinam, skutečně přitvrdili, Amy se pyšní jistějším vokálem se kterým se nebojí trochu experimentovat a vkládá do toho ty správné emoce - bolest, ironii, hravost... kytary jsou údernější, melodie zajímavější a odvážnější. Spoustu věcí bych na albu změnila, některé skladby opět zbytečně splývají do sebe a nevyužívají plně svůj potenciál, ale i tak - je to rozhodně krok k kupředu. Amy dokázala, že se bez Bena obejde. A co víc, že je bez něj vlastně i líp.

    Rozhdoně však nesouhlasím s tím, že Lithium zklame. Je to dle mého nejlepší píseň, kterou kdy Evanescence natočili. Ty emoce z toho přímo kapou, ne-li tečou proudy... zavřete oči a sposlechněte si ji ještě jednou. Navíc skvěle graduje, neměnila ybch na ní nic, ani jednu sekundu. A to můžu říct o málo věcech. Myslím si, že na singl to je skvělá volba a přeju jí, ať se stane minimálně stejně úspěšným hitem jako My immortal.

  • Lithium (waltari, 04.10.2006 06:00) Reagovat

    Jj, presne tak :) Lithium je asic ne to nejlepsi co kdy Evanescence vydali, ale radi se mezi to nejlepsi.

  • Lithium (To je jedno, 04.10.2006 13:47) Reagovat

    Taktiez suhlasim Lithium je skvely kusok,perla na tomto albume.

  • 3/10 (m_E, 05.10.2006 21:40) Reagovat

    přes noc (a po odchodu Bena Moodyho)se z této kapely stala parta ošumělých pouťových čáryfuků

    metalopolis:
    www.metalopolis.net/art_reviews.asp?id=3050

  • skvela kapela! (gonzo, 06.10.2006 14:13) Reagovat

    Tahle skupina je hrozny kyc. Je to jeste vetsi odpad nez HIM.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Rock im Park v prvním dni rozzářili Kings Of Leon, speciální duet předvedli Papa Roach s Hollywood Undead (07.06.2023 17:43)
- Video: Klip "Red Districts" kapely Eponine vytvořila umělá inteligence (17.10.2022 11:33)
- Naživo: Nova Rock v prvním dni rozzářili Muse, Evanescence a tuny bláta (14.06.2022 08:21)
- Naživo: Evanescence se v Praze vrátili ke svým rockovým kořenům (12.06.2022 09:29)
- Fotogalerie: Evanescence představili ve Foru Karlín obměněnou sestavu (11.06.2022 09:30)
- Největší hity i nová deska: velkolepý koncert Evanescence proběhne už příští pátek ve Foru Karlín (31.05.2022 16:16)
- Videoklip Evanescence "Bring Me To Life" překonal miliardu zhlédnutí (03.02.2022 17:59)
- V červnu 2022 k nám přijedou Evanescence (25.10.2021 18:26)
- Dvě cesty z (pandemické) temnoty: v Praze vystoupí Henry Rollins i Evanescence (06.10.2021 09:41)
- Recenze: Evanescence se s "The Bitter Truth" vracejí jako staří známí (26.04.2021 00:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Sia Queen U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu