Festival světového měřítka, který se musí prodat

30.09.2006 05:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Letošní festivalová sezóna je již dávno za námi, a tak přišel čas zrekapitulovat si, jaké že to vlastně bylo. Tedy ne u nás, ale ve světě. Tato kompilace představuje šestatřicet interpretů, kteří v létě objížděli stadiony, louky a fotbalová hřiště. Naleznete na ní vedle sebe třeba Daniela Powtera a Morriseyho, přesto "Festival 06" není nejhorší výběr.
6/10

Různí - Festival 06

Skladby: CD1 - Green Day - American Idiot, Gnarls Barkley - Crazy, James Blunt - High, Muse - Time Is Running Out, Flaming Lips - Yeah Yeah Yeah Song, MakeDamnSure - Taking Back Sunday, The Prodigy - Breathe, Linkin Park - Somewhere I Belong, Alice Cooper - School's Out, Simple Plan - Shut Up!, The Streets - When You Wasn't Famous, Ordinary Boys - Boys Will Be Boys, Fort Minor - Believe Me, Ash - Starcrossed, Daniel Powter - Lie To Me, Charlatans - Blackened Blue Eyes, Morrissey - Irish Blood English Heart, New Order - True Faith / CD2 - Coldplay - Clocks, Gorillaz - Dare, Killers - Mr Brightside, Radiohead - Paranoid Android, Queens Of The Stone Age - Long Slow Goodbye, Panic! At The Disco - The Only Difference Between Martyrdom And Suicide Is Press Coverage, The Zutons - Don't Ever Think (Too Much), The Futureheads - Decent Days And Nights, R.E.M. - What's The Frequency Kenneth?, Hard-Fi - Cash Machine, Primal Scream - Kowalski, My Chemical Romance - Helena (So Long & Goodnight), HIM - Killing Loneliness, Goo Goo Dolls - Stay With You, Paul Weller - From The Floorboards, Eric Clapton - Bad Love, Gray David - Hospital Food, Snow Patrol - Run
Celkový čas: 69:54 + 76:55
Vydavatel: Warner Music
S recenzemi nejrůznějších kompilací mám vždycky trochu problém, jak text uchopit: jestli recenzovat hudbu a posuzovat písničky (což je tu při celkovém počtu šestatřiceti písní nemožné), které jsou na ní obsazeny, nebo hodnotit sestavení výběru. Kvalita hudby na kompilaci "Festival 06" je totiž velmi nevyvážená. Jsou na ní velmi často obsaženy ty nejnudnější a nejprovařenější písničky toho kterého interpreta, ale zhruba ve stejném množství jsou přítomny i kousky, které stojí za pozornost a nejsou přitom úplně profláklé. Tento výběr, i když na něm naleznete třeba Prodigy nebo The Streets, staví jednoznačně na kytarovkách, případně na kytarách. Jsou zde vedle sebe tak rozdílé světy, jako třeba svět Simple Plan a Erica Claptona, které se bít prostě musejí. Poslouchat nechutně vlezlou, až nepříjemnou vyřvávačku "Shut Up!" a něžné "Bad Love" s něžnými klávesami a místy až ambientní kytarou je totiž sakra rozdíl.

Z tohoto dvojalba bych s ledovým klidem sestavil album jedno. Byli byste pak ušetřeni skladeb, kterých na výběru prostě netřeba, protože už je stejně každý nenávidí. Copak vás ještě baví poslouchat "American Idiot", "Somewhere I Belong" či "Killing Loneliness"?! Mě rozhodně ne. Stejně jako nerozumím tomu, proč je zde od Coldplay stará "Clocks", když už dávno mají nové album, to samé platí o stařičké "Breathe" Prodigy, nebo "Time Is Running Out" Muse, kteří již přece mají nějaký ten pátek na pultech své, dost možná nejlepší, album "Black Holes And Revelations". Trochu podezírám vydavatele, že si chtěl udělat radost, ale zároveň album potřeboval prodat. Jména jako Queens Of The Stone Age, The Flaming Lips nebo Paul Weller nejsou zrovna masová lákadla. A přitom by to šlo udělat celé takhle a mohla to být geniální kompilace. Nemusel tady být James Blunt, ale José González, nemusel tady být Daniel Powter, ale Jamie Cullum, nemuseli tady být My Chemical Romance, ale The Feeling a tak dále.

Ale přiznávám, že je tady i dost skladeb, které potěší. The Killers se svou rozskákanou "Mr Brightside", která musí být naživo opravdu mňamka, vás zvednou ze židle, stejně jako retro a nebezpečně pozitivní "Don't Ever Think Too Much" od Zutonů. Skladby od takových velikánů jako New Order, Davida Graye, Alice Coopera, R.E.M., Morriseyho, Erica Claptona a Paula Wellera podle očekávání nezklamaly a přiznávám, že u nich byly vybrány ty lepší (rozuměj neprofláknuté), které si s chutí poslechnu, aniž bych měl tik přepnout rádio s domněnkou, že jsem naladil Evropu dvě. Je to super výběr do auta. Cesta z Prahy do Zlína vám uteče jako nic, ale doma potřebu poslouchat ho mít asi nebudu. Přesto říkám - škoda že žádná z kapel na "Festival 06" se k nám o festivalové sezóně 06 nepodívala.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY