shop.musicserver.cz

Plachý, přesto nefalšovaný král!

Vydáno: 22.09.2006 05:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Freddie Mercury by se letos dožil šedesáti let. Jako oslava jeho života a sólové kariéry vyšla výběrová kompilace "Lover Of Life, Singer Of Songs", kterou doplní autobiografie a dvoj-DVD stejného názvu. Samotné CD přináší vše důležité, několik bonusů a remixů, které potěší všechny fanoušky.

8/10

Freddie Mercury - Lover Of Life, Singer Of Songs (The Very Best Of Freddie Mercury Solo)

Celkový čas: 79:03

Skladby: In My Defence (2000 Remix), The Great Pretender (Original 1987 Single Version), Living On My Own (1993 Radio Mix), Made In Heaven, Love Kills (Original 1984 Single Version), There Must Be More To Life Than This, Guide Me Home (with Montserrat Caballé), How I Can Go On (with Montserrat Caballé), Foolin' Around (Steve Brown Remix), Time, Barcelona (with Montserrat Caballé), Love Me Like There's No Tomorrow, I Was Born To Love You, The Golden Boy (with Montserrat Caballé), Mr Bad Guy, The Great Pretender (Malouf Remix), Love Kills (Star Rider Remix), I Can Here Music (Larry Lurex), Goin' Back (Larry Lurex); bonus track: Guide Me Home (Piano Version performed by Thierry Lang)

Vydavatel: EMI

"Lidé se mě bojí, když mě potkají. Myslí si, že je sním. Ale já jsem i díky tomu celkem plachý. Umím být velmi jemný, velmi sladký a sentimentální." Těmito slovy se v jedné z knih o Queen popsal sám Freddie Mercury. K jeho nedožitým šedesátinám, které by oslavil 5. září, vyšla připomínka jeho sólové kariéry jménem "Lover Of Life, Singer Of Songs". Stejné jméno má i doprovodné dvoj-DVD, na kterém bude k vidění dokument "The Untold Story" o jeho životě, a knižně již v Anglii vyšla autobiografie "Freddie Mercury: A Life, In His Own Words". Celkem výživná připomínka tohoto nefalšovaného krále rocku, který miloval život a užíval si jej plnými doušky. V listopadu si ale připomeneme jiné výročí, bude to patnáct let, co nás navždy opustil. Daly by se napsat rozsáhlé elaboráty nejenom o Freddiem, ale to asi není předmětem této recenze.

Desky "Mr Bad Guy", "Barcelona" (společně s Montserrat Caballé) a "The Freddie Mercury Album" jsou na novém kompilátu kompletně zastoupeny, co se týče singlů a různých remixů. Nechybí ani bokem vydané skladby "In My Defence", "Time" a "The Great Pretender". Dá se říci, že je to pěkně celistvě sestavené poslouchání ze sólové kariéry muže mnoha tváří. I když "Lover Of Life, Singer Of Songs" není sestavené chronologicky - má svůj děj a není zde žádný rušivý element, tedy až na jedno místo, ale o tom později. Je dobře, že zde byly v převážné míře umístěné původní verze i u těch songů, které byly později nově natočené na posmrtné desce Queen "Made In Heaven" (týká se písní "Made In Heaven" a "I Was Born To Love You"). Některé singly zde mají obě tváře - jak původní, tak i remixové z dob humbuku okolo zremixovaného kusu "Living On My Own", jehož původní verze chybí.

"The Great Pretender" a "Love Kills" uslyšíte v obou vyhotoveních, druhá zmíněná vyšla i jako singl k této kompilaci. Úprava z rukou projektu Star Rider není špatná, těží z původních motivů a je to jeden z prvních bonusů tohoto cédéčka. Po něm však přijde slušný přemet do historie a nějak to prostě k sobě nepasuje. "Lover Of Life, Singer Of Songs" má podtitul "The Very Best Of Freddie Mercury Solo", což je pro následující dvojici poněkud zavádějící. Singl z roku 1973 "I Can Here Music" (cover Beach Boys) / "Goin' Back" (skladba autorské dvojice Goffin & King) vyšel pod hlavičkou Larry Lurex, což byl jednorázový projekt všech členů Queen a byla to tak trošku parodie na populárního Garyho Glittera. Pokud už máte speciální "Solo" box Freddieho (vyšel v roce 2000), budete tyto skladby již znát. Na úplný závěr již jen čeká čistě klavírní úprava kompozice "Guide Me Home", tu natočil Thierry Lang a je mimo jiné k slyšení na stejnojmenném dvoj-DVD.

Freddie Mercury se nesmazatelně zapsal do hudební historie a pro mnohé se stal velkou inspirací. "Lover Of Life, Singer Of Songs" je velmi dobře sestavenou kompilací a pro fanoušky vychází speciální limitovaná 2CD edice s dalšími remixy a demo verzemi některých skladeb. I samotná verze s jedním diskem úspěšně nahradí "The Freddie Mercury Album", z kterého byly tehdy spíše cítit finanční záměry vydavatelské firmy. Teď už je na tahu jen Michael Jackson, aby z archivu oprášil skladby, které spolu natočili v rámci sessions před natáčením legendárního alba "Thriller".

NÁZORY
  • 2. (David, 22.09.2006 11:19) Reagovat

    Originál Living on my own ve své době propadl, zcela správně je tedy zařazen remix, který dostal Freddieho posmrtně na 1. místo britské hitparády. Písničky pod hlavičkou Larry Lurex zde mají také své místo, i když je FM natočil s Mayem a Taylorem (basista John Deacon s nimi ještě nehrál a Queen to de facto stále nebyli). Závěrečná instrumentálka je původně hudební doprovod k dokumentu The Untold story, který u nás ve zkrácené verzi běžel v TV a v rozšířené podobě je dnes na DVD k mání i s viodeoklipy (které ale nestojí za nic). Kniha, o které je v recenzi také řeč není žádná autobiografie, je to jen snůška Mercuryho hlášek, kterých moc nebylo. Úvodní citát je ptákovina, alespoň v tom, že když někdo řekne, že je sweet, nemyslí, že je sladký. 2CD verze je pro mne zklamáním, protože na ní chybí 2 B strany singlů z alba Mr. Bad Guy a nahrazují je nic neříkající mixy, které si sotva kdo pustí. Zbytek druhé poloviny tvoří několik zajímavostí, které jsou ale skalním fandům známé z výpravného boxu, který vyšel před pár lety. Ten ale má málokdo, takže jde vlastně o ideální zmapování sólové kariéry chlápka, díky kterému vím o existenci ostrova Zanzibar.

  • 1. (David, 22.09.2006 11:21) Reagovat

    Jen si dovolím doplnit, že CD The Freddie Mercury Album, které vyšlo rok po jeho smrti bylo také kompilací, tzn. je nesmysl dnes uvádět, že album, které je výše recenzované, obsahuje věci právě ze zmíněné placky. Většina písniček na něm byla z tehdy nepochopitelných důvodů zremixovaná a hlavně chyběly ty věci, které jsou právě na aktuálním a velice solidně provedeném výběru. Tzn. album obsahuje všechny Mercuryho samostatně vydané singly + to nejlepší z obou řadovek (Mr. Bad Guy a Barcelona).

  • dobrý výběr (Jan, 01.01.2009 03:01) Reagovat

    tento výběr je velmi povedený, souhlasím s tím, že písně Going Back a I Can Hear Music se tu neměly objevit, snad možná na druhém disku. Naopak na prvním disku by se lépe vyjímaly Your Kind Of Lover a Let´s Turn It On, což jak tuším singly nebyly, ale to nevadí. Tolik remixů se mi zdá zbytečné, mohly se místo nich objevit písně jako It´s so you ( když už sahat mezi rarity ) anebo geniální Exercises In Free Love, které by řekly patrně víc než 5 remixů Love Kills. Ale ten Star Rider remix není špatný...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Queenie se svojí show rozbili vinařství ve Valticích (20.08.2023 18:21)
- "Bohemian Rhapsody" se mohla jmenovat "Mongolian Rhapsody". Odhalují to Mercuryho poznámky mířící do aukce (04.06.2023 11:11)
- Naživo: Queenie v pražské O2 areně věrohodně napodobili Queen (19.05.2023 18:00)
- Queen zvažují, že s Adamem Lambertem vydají nový materiál (11.04.2023 14:34)
- Kožené šortky, které měl Freddie Mercury na koncertě v Birminghamu, putují do aukce (05.04.2023 16:46)
- Video: Extreme mají opět nabroušeno: "Rise" je jejich prvním singlem po patnácti letech (07.03.2023 13:44)
- Queen Relived by Queenie rozezní pražskou O2 arenu v květnu hned dva večery po sobě. Kapela přidává druhé vystoupení, které nahradí zrušený koncert Ozzyho Osbourna (20.02.2023 17:19)
- Film o Michaelu Jacksonovi se bude jmenovat "Michael". Krále popu ztvární jeho synovec (02.02.2023 18:47)
- Kytarista Queen Brian May se stal nositelem Řádu britského impéria (02.01.2023 13:46)
- Video: Queen oprášili klenot "Was It All Worth It" a klip oživili animací (28.11.2022 18:39)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu