shop.musicserver.cz

Blízká setkání osmdesátkového druhu

Vydáno: 19.09.2006 14:00 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Tři roky od poslední desky "Sensor" ukazuje skupina Camouflage svou dřívější tvář. Novinka "Relocated" podporovaná singlem "Motif Sky" je návratem do osmdesátých let, kdy frčel synthi pop. "Relocated" je stravitelnější a hitovější než "Sensor". A co na to Depeche Mode? Více v recenzi.

8/10

Camouflage - Relocated

Celkový čas: 62:59

Skladby: Relocated (hidden track), Memory, We Are Lovers, Motif Sky, Real Thing, Passing By, Confusion, The Perfect Key, Stream, Dreaming, The Pleasure Remains, Bitter Taste, Something Wrong, Light, How Do You Feel?, Last Contact (hidden track)

Na obalu nové desky Camouflage "Relocated" se potkává malá holčička s kosmonautem ve skafandru. Bližším prozkoumáním zjistíte, ze se holčička nad listím zasypaným chodníkem vznáší. Stejný kontrast je i na samotném albu. Camouflage stavějí na pevném základu synthi popu a vracejí se proti proudu času do svých začátků. S lehkostí sobě vlastní však do zvuku implantují současné zvukové motivy, které nic nenabourávají - jsou spíše součástí hry, která vás bez okolků snadno vtáhne do děje. To je celkem zásadní rozdíl oproti minulému chodu v podobě desky "Sensor", která svým chmurným nádechem byla hůře stravitelná. Dnes však patří ke klenotům v celé diskografii, kam snadno zapadne i "Relocated". To je čirým pokračovatelem klasického soundu Camouflage s několika jasnými hity.

Na povrch vyplave i ona stará známá, která se bude vyptávat, jak to tentokráte je s kopírováním Depeche Mode. I v tomto duchu se nekoná zcela nic nového, styčné paralely jsou patrné a slyšitelné. "Playing The Angel" je nejvíce patrné ve dvojici skladeb "Passing By" a "The Pleasure Remains", ta až příliš okatě pomrkává inspirací ze singlovky "Precious". Camouflage ale nejsou nějakým revival bandem Depeche Mode, ve své tvorbě využívají jasně čitelný vlastní přístup, který nejvíce zastřešuje zvukový hračička Heiko Maile. Marcus Meyn a Oliver Kreyssig mu jsou zdatnými pomocníky, oproti předchozím opusům má však Oliver více prostoru coby zpěvák.

Pilotní singl "Motif Sky" už hodně pamatuje, byl napsán Oliverem v době, kdy Camouflage opouštěl, to pomalu začínala devadesátá léta. V této písni a v "Dreaming" se vokálně střídají s Marcusem a jsou to jasné hity. Oliver pak ještě nazpíval trojici "Bitter Taste", "Confusion" a "Real Thing", která s "The Perfect Key" náladově nejvíce připomene minulou placku "Sensor". Kromě krátkých instrumentálních předělů, které jsou ukryté i na úplném začátku a konci, "Relocated" nabízí jedenáct chytlavých songů, mezi nimiž značně vyčnívají zmíněné "Motif Sky", "Dreaming", "The Perfect Key", "Real Thing", "The Pleasure Remains" nebo "We Are Lovers", jasný to kandidát na druhý singl z desky. Vše pak završuje hymnická tečka jménem "How Do You Feel?".

Camouflage nakopnutí úspěchem minulé opusu "Sensor" vsadili na potenciál v sobě ukrytý a vydali se směrem k blízkým setkáním osmdesátkového charakteru. Pokud "Playing The Angel" je zvukovým experimentem excelentní třídy, tak "Relocated" je spíše melodickým ekvivalentem s určitou mírou jistoty, co se týče celkového výsledku. Camouflage rozhodně nezklamali a natočili vydařenou desku, která může oslovit celkem široké spektrum posluchačů.

Album: Camouflage - Relocated
Hodnocení: 8/10
Celkový čas: 62:59
Skladby: Relocated (hidden track), Memory, We Are Lovers, Motif Sky, Real Thing, Passing By, Confusion, The Perfect Key, Stream, Dreaming, The Pleasure Remains, Bitter Taste, Something Wrong, Light, How Do You Feel?, Last Contact (hidden track)

NÁZORY
  • A co i jiné kapely? (Nagash, 20.09.2006 08:42) Reagovat

    Souhlas s hodnocením.Relocated je super.Ale co třeba i jiné kapely o kterých se zde nepíše?Letos vyšly například ještě dvě další skvělé desky. De/Vision - Subkutan a MESH - We Collide.O tom se ale asi na musicserveru nikdy nedozvíme:-) Myslím že by si také zasloužily pozornost ;-)

  • A ještě... (Sin, 20.09.2006 09:04) Reagovat

    a ještě And One - Body Pop :-).

    Co když nějakou recenzi spáchám a pošlu jí sem - má to šanci na uveřejnění? :-)

  • Welcome Back !!! (Marek, 20.09.2006 10:55) Reagovat

    O Camouflage jsem už dlouho neslyšel.Naposledy jsem je poslouchal před lety.Hodně před lety.
    Jsem rád, že jsou zpátky.
    Tahle deska je moc dobrá, bezvadně se poslouchá.

  • Nejen Relocated je pecka! (blackforever, 20.09.2006 19:52) Reagovat

    Člověk nikdy neví, co od nových alb čekat, ale letošní rok se opravdu vydařil! Camouflage mě novým albem přímo uchvátili. Sensorem si laťku nasadili vysoko a myslím, že novým albem jí dokázali přeskočit. Opět ještě více hudebně dospěli, ale musím přiznat, že staré pecky mají své kouzlo! Souhlasím s "kolegou", že nejen Camouflage udělali dobrou práci...Mesh albem We Collide mě opět utvrdili v tom, že synthypopovou hudbu dělat umí a potěšili mé srdíčko, jelikož ho nezklamali a všechny songy se mi taky hodně rychle dostaly pod kůži..Mesh-áčky mám opravdu moc ráda:-) A stejně tohle můžu říci o De/Vision...no a nakonec, ač je to pro mě kapela číslo jedna, moje životní hudba, láska i styl, bych chtěla zmínit Depeche Mode...Playing The Angel..nejen album ale i koncerty byly zkrátka vynikající..dá se říct pěti-hvězdičkové..nebo že by víc? Tady bych s hvězdičkami nešetřila:-)Už aby se přelomil týden a bylo tu DVD:-) No letošní úroda elektro hudby byla veliká a kvalitní, což nás fanoušky může jen tešit, že?
    A samozřejmě....těším se na koncert Camouflage...původně to měl být Krakow ale kvůli kolizi s DM party to bude Blava..hold chci být všude:-)...Nemůžu se dočkat...těším se na kluky z Německa, a ne že ne!:-)

  • Relocated (Nejsladsistav, 20.09.2006 23:56) Reagovat

    V DM kruzích deska sklidila úspěch a často se porovnává s přelomovým "Sensorem", avšak nedá se konstatovat, ž e ho překonala. Je příjemně melancholická a citlivá. Ten kdo je ještě neviděl "na živo" má šanci 24.11. v Bratislavě, bude to tam fajn, protože tam pojedou fans i z ČR a Rakouska...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Camouflage dodatečně oslaví třicetiny alba "Bodega Bohemia" (08.03.2024 11:41)
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)
- Publicistika: Byli by Depeche Mode bez Andyho Fletchera? (28.07.2023 08:30)
- Depeche Mode zrekapitulují singlovou éru desky "Sounds of the Universe". V únoru 2024 se vrátí do Česka (10.07.2023 10:46)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu