shop.musicserver.cz

Příjemně zatuchlá světnička wohnutýho dědy

Vydáno: 19.09.2006 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Wohnouti se pomalu, ale jistě propracovávají do rolí headlinerů českých festivalů. Jejich již pátá řadová deska (nepočítáme-li "Nevydáno") je tedy vcelku logicky poměrně očekávána. Wohnouti se přiklonili k tvrdšímu kytarovému zvuku a ač je "Polib si dědu" o fous horší něž "Rande s panem Bendou", v žádném případě bych ho šmahem neodsuzoval.

7/10

Wohnout - Polib si dědu

Celkový čas: 56:03

Skladby: Ganga, Kulibrci, Bílá vdova, Činely, Jaroušek na tři, Pseudobůček, Don číčo, Dům bez oken, Princezny nohy, Beatles, Kdy chlapi pláčou, Zajíci na měsíci, Polib si dědu, Housenky

Vydavatel: Sony BMG

Wohnouti si za celou svoji kariéru bezpochyby drží svůj celkem velmi slušný standard. Vždy o sobě (jako o kapele Wohnout) mluví s určitým odstupem, nemají přehnané iluze, ale v čem si jsou stoprocentně jistí, je to, že chtějí především bavit. Nezažil jsem koncert, kdy by na nich bylo vidět, že mají špatnou náladu. Jsou si vědomi svého postavení, jejich posluchačská základna se od "Cundally" rozrosla do slušných čísel. Pro svoje fanoušky toho dělají hodně a co je na nich nejcennější, je jejich civilní projev. Jste si prostě naprosto jistí, že to dělají proto, že je to baví, o žádném kalkulu nemůže být řeč. Kapela, která to tady všechno bere s určitým odstupem, je s nimi sranda, přitom se ale nedá říct, že skládají písničky, které by byly plné stupidního humoru a tuctových kytarových riffů (i když samozřejmě někdy mi v hlavě vrtá, kde už jsem tu kterou pasáž slyšel, tomu se však v rocku snad už ani ubránit nelze). Čím si jsem ale jistý, je, že jejich hráčské schopnosti rostou úměrně s odehranými roky, a tak "Polib si dědu" je po nástrojové stránce jejich nejpropracovanější album, ač se to na první poslech nezdá.

Do uší vás hned praští, že, co se tak omílané "tvrdosti" týče, jsou Wohnouti opravdu zpátky někde u "Cundally", ale s tím rozdílem, že kytary hrají jednoznačně vyhranější a kvalitnější linky. Zatímco "Zlý noty na večeři" byly asi nejmelodičtější, pořád však vcelku hodně rockové, "Pedro se vrací" bylo nejněžnější a plné různých vychytávek kolem,"Rande s panem Bendou" pak zřejmě znamenalo novou kapitolu. Takový kompromis mezi "Zlýma notama" a "Pedrem". "Polib si dědu" pak tento model posouvá přímočařejším a hutnějším kytarovým zvukem opět trochu dál. Může se zdát, že melodií je zde méně, ale jsou tam, sice jsou trochu skrytější (a syrovější), ale jsou. Jenže pojítek mezi "Bendou" a aktuálním počinem vidím více. Trochu mě mrzí, že místy Wohnouti kopírují sami sebe. Například "Zajíc na měsíci" si šu-by-du-bá dost podobně jako "Še-ve-le-ní" a "Housenky" si to plazí na velmi podobné náladové vlně jako "Durová kovbojka".

Dalším mým problémem bylo, že než jsem si "Polib si dědu" pořádně oposlouchal, špatně jsem rozuměl ne zrovna razantnímu zpěvu Matěje Homoly. Vše se zlepšovalo s množstvím poslechů, ale rozhodně vám říkám, že těžko budete na první poslech rozumět třeba "Činelům", kde se navíc přidává i Lenka Dusilová, která mimochodem svůj part zvládla s podobným přehledem jako v "Raydě", a Kärtsy Hatakky se svým finským jazykolamem. Waltari do "Činelů" vpíchli i své vlastní aranže, takže to je jedna z nejnabroušenějších věcí na desce. Je to úplný opak následující "Jaroušek na tři", ve které si to šourá unavená, ale příjemná melodie klarinetu. Klarinet, pískání v "Kulibrcích" a cinkot v "Beatles", to jest také něco z mála, čím se Wohnouti rozhodli zkrášlit své kytary. "Polib si dědu" prostě a jednoduše staví na kytarách a basta. Melodie jdou ruku v ruce s nějakou prostou příběhovou hrou, texty nepotřebujou být sdělenou odvěkou pravdou, jejich snahou je být jen pouhou malou (hodinovou) wohnutou slovní hříčkou, chcete-li takovou slovní kopanou, většinou s češtinou; jsou pouhou doplňkovou formou. Jsou plné více, či méně vtipných slovních obratů a při poslechu se jimi opravdu nijak extra nezaobírám, i když mě několikrát pobavily. Myslím, že je to stokrát lepší, než kdyby se nám snažily podsouvat nějaké uslintané žvásty.

Takže, Wohnouti nám připravili slušnou porci rockových riffů, melodických, někdy ale i lehounce kýčovitých refrénů ("Don čičo", "Polib si dědu") a typického humoru. Bezpochyby se tady naleznou i výborné skladby jako "Ganga" nebo "Dům bez oken", které budou žádané naživo, druhá jmenovaná ostatně už s bratry Homolovými, Fenkem a Zemánkem objížděla letní festivaly. Kdo nevěřil, že Wohnouti přitlačí na struny, mýlil se. Zábavné nápady tady jsou, byť jich je méně, přesto doporučuji nezahazovat po prvním rozpačitém poslechu. Možná jsem také čekal trochu víc, ale přesto je "Polib si dědu" na naší scéně nadprůměrným počinem. Škoda že nelze dát šest a půl, takhle tedy dávám sedmičku, protože já jsem hodný děda.

NÁZORY
  • Pravopisná hlídka (V., 19.09.2006 10:02) Reagovat

    "Omílat" se většinou píše s měkkým "i" - ačkoliv při četbě MS už o tom trochu pochybuju... =)

  • Díky, hlídko (David Věžník, korektor, 19.09.2006 22:51) Reagovat

    Díky za upozornění. Slovo "omílat" si v nejbližší době vytisknu a pověsím na velmi viditelné místo v korektorské pracovně. Je-li to takový redaktorský kolorit, který mi (soudě dle vaší poznámky) uniká opakovaně, ať už se to nestává. ;-)

  • 9/10 (Josh, 21.09.2006 10:00) Reagovat

    Na prvni poslech mne deska nijak nechytla, ale po tak 5. poslechu se mi libi o neco vice, nez rande s panem bendou. Zminovane Cinely sice pokazde preskakuji, ale hned dalsi Jarousek na tri je naprosto super. Osobne davam 8,5 - 9/10.

  • Dobré album (Menza, 22.09.2006 16:16) Reagovat

    Myslím si,že se na naší scéně zrodilo další slušné album. Chválím Wohnouty. Je to přímočaré a syrové. To se mi líbí. Je to velmi kompaktní album a čineli jsou prostě Waltari..To určitě není na škodu! Ba naopak! Ukažte mi někoho kdo si troufne na takové úlety. Super!! Jen tak dál kluci! Hodně by mě zajímala společná šňůra Wohnout-Waltari..

  • název? (SONJA, 23.09.2006 12:09) Reagovat

    proboha kdo vymyslel tak trapnej nazev desky???

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Lenka Dusilová se v krásném singlu "Maria" vrací k hravému písničkářství (04.11.2023 09:00)
- Rozhovory: Anketa nohejbalového turnaje kapel Festonda: Kdo se cítí na vítěze? Kdo má jakou strategii? (25.07.2023 20:00)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Nové desky 23/2023 - od Nialla Horana přes Extreme po Janelle Monáe (14.06.2023 20:00)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Video: Cotatcha Orchestra v songu "Tsumaranai" znovu spojil síly s Lenkou Dusilovou (20.04.2023 17:42)
- Recenze: "Je všechno dobrý?" ptá se na svém debutu Marie Kieslowski. A my odpovídáme: "Je to výborný" (19.12.2022 00:00)
- Popmuseum Stage zve na unikátní online koncerty, sérii zahájila Lenka Dusilová (01.12.2022 19:01)
- Fotogalerie: Pussy Riot, Lenka Dusilová i David Koller oslavili 17. listopad Koncertem pro budoucnost (18.11.2022 11:54)
- Video: Wohnout oživili ze záhrobí Tomáše Hanáka coby svého "Mozarta" (29.09.2022 09:28)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu