shop.musicserver.cz

Nablýskaná zpověď v popovém chrámu

Vydáno: 07.09.2006 13:00 v sekci Naživo - Spolupracovník redakce | foto: facebook interpreta

Týdny napjatého čekání, cca dvě a půl hodiny trvající prodej lístků a další týdny tentokrát natěšeného čekání. A pak se to konečně stalo: Madonna předvedla svoji nablýskanou show v naší stověžaté matičce. Že bylo nač se dívat a co poslouchat, o tom není nejmenších pochyb. Dá se koncertu udělit razítko s hodnocením dokonalý? Dozvíte se z naší reportáže.

Madonna - Confessions Tour 1
© www.madonna.cz
Vskutku dlouhá léta čekaly tisíce a tisíce českých fanoušků na to, až jejich vzývaný i zatracovaný idol poctí svojí návštěvou naši zemi. Dočkali se v době, kdy Madonna se svojí novou deskou znovu (po kolikáté už?) dobyla hitparády doslova po celém světě, a že je jako obvykle ve formě a plné síle dokazuje již čtvrtý měsíc na svém veleúspěšném Confessions Tour. Začněme ale trochu nekoncertně (ostatně Madonna si oproti začátku uvedeném na vstupenkách taky dala lehce přes hodinku na čas). Už jsem v Sazka Areně zažil ledacos, a tak mě ani nepřekvapilo, že kvůli barmanskému, velmi nešikovnému patlání se s mochitem člověk čekal na pivo či minerálku přes půl hodiny. Ale že vás potom s tou minerálkou (tradičně zbavenou víčka, aby jeden nekul teroristické pikle s bublinkovým handgranátem) nepustí na plochu, na které v tu dobu již tisíce lidí s občerstvením jsou, a to s odůvodněním "dostali jsme nové pokyny", to jednomu skutečně hne žlučí. Nuž ale máme pět minut po deváté, hala temní, pojďme na show!

Madonna - Confessions Tour 2
© www.madonna.cz
Madonna je naprostým mistrem ve vedení divákovy pozornosti. Pokud nejste vysloveně znuděným pozorovatelem, který se nenechá děním na pódiu ani na okamžik strhnout, dělá si s vašimi smysly, co chce a potřebuje. Visutý most vysoko pod stropem haly je zespoda osazen několika modře zářícími reflektory, takže nikdo nemá šanci zahlédnout zpěvačku, jak kráčí do za závěsem schované obří diskokoule, která se vzápětí snese doprostřed haly za dunivého doprovodu úvodu skladby "Future Lovers". Dlouhé vteřiny zůstává koule uzavřená, ale každý už ví: ONA je uvnitř. Po chvíli koule rozkvétá a strnulá krotitelka koní, představovaných několika tanečníky ozdobenými uzdami, začíná zpívat. Tehdy poprvé ucho posluchačovo, který zrovna právě neomdlévá v extázi, trpí. Nasazený tón opravdu neladí s hudbou a Madonna všem svým kritikům hned v první písni poskytuje munici, neboť skoro celou skladbu trvá, než vyrovná všechny falše. Navíc na počátku koncertu nebyl úplně ve své kůži ani zvukař: hudba je v pořádku, ale zpěv je přeřvaný, má moc výšek a v prostoru se nepěkně tříští. Zpěvačce chytání správných tónů trvalo jednu píseň, zvukař se s plnou halou potýkal až do čtvrtého kousku "Jump". Nadšeným fanouškům je to však zjevně jedno, aplaudují při "Like A Virgin" Madonniným kreacím na koňském sedle zavěšeném na stříbrné tyči, která se vznáší nad levým (z pohledu diváka) výběžkem pódia a nechávají se unášet každým dokonale promyšleným a vypočítaným gestem.

Madonna - Confessions Tour 4
© www.madonna.cz
V první části koncertu zvané "Equestrian" to ještě není patrné tak výrazně, nicméně po krátkém sociálně-dramatickém předělu přichází druhá čtvrtina "Urban Bedouin" a v ní je to již viditelné skvěle: každá skladba má vizuálně naprosto odlišnou náladu a každá vás během pár vteřin do té své úplně vtáhne. Kontroverzní okamžik, kdy Madonna shlíží z kříže pějíc tklivou "Live To Tell", je zároveň nenásilně a přitom s veškerou razancí využit jako varování před následky epidemie AIDS v Africe, a to včetně zvěřejnění kontaktů na charitativní organizace. Při "Isaacovi" s promítaným ohnivým sluncem nad pouští je člověku málem horko a písek cítí pod nohama. Při druhém singlu z aktuálního alba "Sorry" nemusíte příliš rozumět textu, abyste cítili fyzickou nechuť ke zbytečným omluvám pro omluvy (mimochodem vložený tichý mužský zpěv deklamující: "I'm sorry, so sorry..." velmi připomínal refrén písně R.E.M. "The Apologist"). Zkrátka kombinace již výborného zvuku a vizuálního zpracování způsobovalo, že písně se daly doslova fyzicky prožívat. Jen s těmi duchovními symboly Madonna pracuje stylem, který napovídá, že o jejich skutečných významech zřejmě mnoho neví.

Madonna - Confessions Tour 5
© www.madonna.cz
Další předěl směřující představení do třetí části "70's Glam Rock" vrhnul koncert do jeho nejhorší části. Nejde ani tak o vtipné zparodování všech možných klišé monstrózního nevkusného kytarového rocku let sedmdesátých, Madonna v upjatých černých kalhotách s rukou v rozkroku nebo svíjející se v kytarové extázi na zemi byla vtipná. Problém byl spíš v tom, že čert by se měl držet svého kopyta, a když na kytaru hrát neumím a potřebuji jí coby rekvizitu, nepouštím ji tak nahlas. Ono je něco jiného doprovázet se na akustiku v tiché "Paradise (Not For Me)" a něco jiného burácet na elektriku. V "I Love New York" se kytaristka Madonna zmohla jen na bezhlavé hoblování přes všech šest strun a přejíždění trsátkem po hmatníku, "Ray Of Light" naprosto zazdila neschopností sladit rytmus pravé ruky s odlišným rytmem zpěvu. Dojem zachraňovala jen skvělá basovo-bubnová verze "Let It Will Be". Korunu této nejméně vydařené části nasadila zpěvačka mluvenou vsuvkou před "Drowned World (Substite For Love)", během které sice prokázala, že ví, že se rozdělilo Československo, ale přesvědčovat publikum o tom, že svoboda je v první řadě v hlavách lidí a během pár vteřin z téhož publika udělat tupé stádo řvoucí jakákoliv hesla, která jim předříká, toť paradox hodný absurdního dramatu.

Madonna - Confessions Tour 8
© www.madonna.cz
Konec dobrý, všechno dobré. Poslední předěl (nikoliv však poslední převlek) a nástup závěrečné čtvrtiny zvané "Disco". Diskotékové pojetí Madonně zkrátka sluší nejvíc, což prokázala jak fantasticky odpíchnutá "Music", tak zrychlená (byť zpěvačkou lehce neudýchaná) "La Isla Bonita", doprovázená velmi vtipnými romantickými záběry milenců, ostrovů, pláží a hrajících si zelenkavě zářících delfínů. V těch chvílích se bavil snad opravdu každý. A závěr, ve kterém se již v polovině jednoho z prvních Madonniných hitů "Lucky Star" začal vtírat do hudby abbovský motiv, byl naprosto strhující. Muzikanti ještě stále drželi rytmus "Lucky Star", do kterého zpěvačka výtečně napasovala první sloku "Hung Up", následovala mezihra coby prostor pro poslední převlek do fialového trikotu známého z klipu a naplno s halou zazpívaný šlágr z nového alba.

Madonna - Confessions Tour 6
© www.madonna.cz
Pódium potemnělo, na promítací ploše se rozzářil nápis: "Have you confessed?", světla v aréně se rozsvítila a byl čas jít. Přesně dvě hodiny od začátku koncertu, který troufám si říct svojí precizností, choreografií, načasováním a promyšleností každého sebemenšího detailu nemá obdoby. Místy možná působí příliš strojově a vykalkulovaně, ale skvělé nápady a propracování nelze upřít. Jen bych dal zapravdu těm, kteří tvrdí, že jde víc o show než o hudbu. O skvělou show, dodávám já.

Set list: Equestrian: Future Lovers, Get Together, Like A Virgin, Jump; Urban Bedouin: Live To Tell, Forbidden Love, Isaac, Sorry, Like It Or Not; 70's Glam Rock: I Love New York, Ray Of Light, Let It Will Be, Drowned World (Substitute For Love), Paradise (Not For Me); Disco: Music, Erotica, La Isla Bonita, Lucky Star, Hung Up

Madonna, Sazka Arena, Praha, 6.9.2006

(Autorem článku je Richard Volný.)

NÁZORY
  • Nabozenske symboly (Nick, 07.09.2006 13:29) Reagovat

    Maddona pochazi z velmi religiozni rodiny, takze o vyznam nabozenskych symbolu zna vic nez dobre, ale umyslne si snimy pohrava.

  • Fiduretka... (David, 07.09.2006 13:49) Reagovat

    ...mi volala, že sehnala s Pali lístky v nějaké drogérii, zatoužil jsem jet s nimi, janže už bylo pozdě. Přišel jsem o něco?

  • Pro Nicka: (Richard Volný (autor), 07.09.2006 14:05) Reagovat

    Nenapsal jsem "náboženské symboly", nýbrž "duchovní symboly", neboť (jeden příklad za všechny) vyobrazení rovnováhy jing a jang, v projekcích také použité, nemá s náboženstvím nic společného. Samozřejmě že s nimi úmyslně pohrává. Ovšem chaotičnost jejich užití ukazuje na to, že je to jenom pohrávání bez hlubšího smyslu.

  • hodnocení (seaf, 07.09.2006 14:15) Reagovat

    Nejsem velkým fanouškem Madonny a zdejší ,,recenze,, mi přesto hnula žlučí. Neuznávám a to naprosto takovéto jasné soudy bez pořádného znalosti věci...Váš argument, že něco na něco ukazuje silně kulhá...vůbec nemáte ponětí o tom, jak to daný interpret myslí, podobné recenze jsou k ničemu a jsou bohužel často negativní....Depeche mode, Red Hoti...jsem si jist, že po koncertě té Vaší kapely, by jste se tady plazil jako každý fanoušek té své hudby...samozřejmě, že by jste musel najít i ta negativa...ale toto co jste napsal, by zvádl můj dvouletý syn

  • 2saef: (maxipesfeek, 07.09.2006 15:08) Reagovat

    Tak to vypada, ze se nekdo otrel o Vasi modlu.. Sam se chovate hur nez autor, urazite ho totiz za jeho nazor. Jakakoliv recenze musi predevsim mit ksicht, musi z ni byt poznat, jestli se autorovi dilo/show libilo nebo ne a proc, coz konkretne tahle splnuje. Navic je v ni chvaly docela dost. Ohledne Madonny jsem tak nejak neutralni, ani ji nezeru, ani nezatracuju. Recenze mi prijde ok.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Artemas - I Like The Way You Kiss Me 7/10
Video: Artemas doplnil nejstreamovanější hit v Česku "I Like The Way You Kiss Me" dekadentním klipem Kariéra čtyřiadvacetiletého kypersko-britského hudebníka Artemase nabírá na obrátkách. Už loni si v žebříčcích slušně vedl se singlem "If U Think I'm Pretty", ovšem teprve v březnu vydaný kousek "I Like The Way You Kiss Me" ho... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Madonna ukončí turné koncertem zdarma pro milion(y) brazilských fanoušků (18.03.2024 07:46)
- Publicistika: Čtvero ohlédnutí za "Ray of Light" Madonny (03.03.2023 08:00)
- Film o Madonně se ruší. Zřejmě kvůli turné (29.01.2023 12:11)
- Video: Madonna, Jimmy Fallon a The Roots zahráli "Music" na nástroje z hudební výchovy a je to pecka (04.09.2022 09:11)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Madonna shrne padesát klubových remixů svých hitů do jednoho boxu (05.05.2022 15:13)
- Video: Virální remix hitu "Frozen" od Madonny se dočkal (vcelku zbytečného) klipu (18.03.2022 09:34)
- Madonna vyjádřila podporu Ukrajině novým klipem k remixu písně "Sorry" (28.02.2022 09:56)
- Madonna připravuje "vizuální autobiografii", tedy film o svém životě (12.10.2021 15:06)
- Video: Miley Cyrus na koncertě hrdosti zazpívala medley hitů Madonny, a drze přebrala žezlo královny popu (29.06.2021 08:05)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát AC/DC Adele Queen Sia U2 Taylor Swift Themroc Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu