shop.musicserver.cz

Christina dvakrát staře, přesto pokaždé jinak

Vydáno: 14.08.2006 05:00 v sekci Recenze - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Christina Aguilera se za posledních několik let stala hudební superhvězdou a k tomu jí pomohla prakticky pouze jedna deska "Stripped", od které uplynuly již čtyři roky. Takovou dobu čekají na nové desky například fanoušci Michaela Jacksona, nicméně fans Christiny už nyní mohou vyvěšovat prapory, narážet sudy a slavit. Jejich ikona vydává novinku "Back To Basics".

8/10

Christina Aguilera - Back To Basics

Celkový čas: 47:02 + 31:53

Skladby: CD1 - Intro (Back To Basics), Makes Me Wanna Pray featuring Steve Winwood, Back In The Day, Ain't No Other Man, Understand, Slow Down Baby, Oh Mother, F.U.S.S. (Interlude), On Our Way, Without You, Still Dirrty, Here To Stay, Thank You (Dedication To Fans...) / CD2 - Enter The Circus, Welcome, Candyman, Nasty Naughty Boy, I Got Trouble, Hurt, Mercy On Me, Save Me From Myself, The Right Man, Back To Basics (Bonus Video)

Vydavatel: Sony BMG

Byl to tak trošku šok (tedy hlavně pro evropské novináře), když si v roce 1999 nešla pro Grammy za Objev roku Macy Gray, ale tehdejší konkurentka Britney Spears - Christina Aguilera. Nyní je už zcela zřejmé, že tehdy viděla americká akademie dál, Christina se po několika málo letech stala jednou z nejvlivnějších hudebních osobností. Debut ještě takový rozruch nevyvolal, zato druhá deska "Stripped" ano. Ač ji hudební kritika nijak nechválila, nejen tři světové hity z ní udělaly jednu ze zásadních popových desek začátku tisíciletí. Od té doby Christina mimo svých piercingů a změn vzhledu ukazovala i svůj talent. Ať už to bylo při koncertech světového turné, vystoupení na Grammy, nebo například ve spolupráci na "Possibilities" Herbieho Hancocka. Ani se to nezdá, pecky jako "Beautiful", "Voice Within" nebo "Fighter" brázdí éter zhruba čtyři roky, což možná přišlo dlouho i samotné autorce, a natočila dvoudiskovou novinku "Back To Basics".

Toho, kdo by si myslel, že "Back To Basics" má dva kotoučky proto, že by XTina pocítila takový hudební přetlak a nutkání potěšit své fanoušky pořádnou porcí muziky, musím zklamat. Necelých osmdesát minut by se totiž na jedno CD v pohodě vlezlo, nicméně rozdělení na dvě bylo vcelku logickým a pochopitelným krokem z jiného důvodu: již před nějakým časem o tomto albu šly zprávy o tom, že se na novince Christina vrátí o několik desítek let proti toku času (ostatně tomu odpovídá i název). Zatímco na druhém kotoučku to splnila do puntíku, avšak ne dogmaticky, první je onou historií pouze lehce štrejchnut. Tento rozdíl vznikl už při psaní písniček - první disk složila Christina s Karou DioGuardi (o téhle ženské snad nemá už ani smysl psát, ona je snad všude), ke kterým se připojili další autoři. Druhý disk je pak záležitostí opět XTiny a tentokrát Lindy Perry a sem tam je doplnil ještě Mark Ronson (Macy Gray, Sean Paul).

Jak jsem již naznačil, první a zároveň delší disk má ke kořenům přece jen dosti daleko. Nese se na vlně mixu popu, soulu, r'n'b, rapu a hip hopu. O ono výše zmíněné štrejchnutí dvacátými až čtyřicátými léty se tu starají především samply, v některých písničkách výraznější jako například v pilotním singlu "Ain't No Other Man", zatímco v některých písničkách jako v "Slow Down Baby" spíše nahrazují dechovou sekci. Na úvod samozřejmě neodmyslitelně patří intro, po kterém se už rozjíždí první čtvrtina plná tvrdých beatů DJ Premiera. Nemohu si pomoct, ale obzvlášť první skutečná písnička "Makes Me Wanna Pray", v které má prsty i Steve Winwood, dost připomíná "Car Wash" ze "Shark Tale". Jednoznačně nejlepší písničkou pak je už zmíněný singl "Ain't No Other Man" se svojí vyšperkovanou rytmikou a aranžmá. Z pomalých písniček pak jednoznačně vede "Oh Mother", kde se nádherně prolínají polohy zpěvu Christiny. A hodně povedená je i "Understand", v níž se dokonce sampl stal i refrénem. Pokud je první CD následovníkem předchozí desky "Stripped", pak chtě nechtě musím napsat, že je oproti ní první kotouček jako celek hudebně dosti nevýrazný, možná chybí produkční a svým způsobem i hudební pestrost. Rozhodně jsem tu nenašel takovou pecku, jakou bezesporu je "Fighter", čímž ale rozhodně nechci říct, že je toto CD úplně špatné, akorát vyžaduje daleko intenzivnější a hlavně pozornější poslouchání než předchozí deska. Různé hudební bonbónky v propojení letitých samplů s ostatní muzikou a další vychytávky jsou totiž umě skryty a je třeba je i občas hledat.

Ovšem jestli se něco na "Back To Basics" hodně povedlo, pak je to druhé CD. Aguilera a Linda Perry poskládaly necelou desítku výborných melodií, kterou pojaly téměř v přísně historizujícím stylu jazzu, swingu a soulu. Na videu, které je součástí druhého kotoučku jako bonus, dokonce ukazují, jakým stylem se nahrávalo. Používaly se historické mikrofony, velký big band, klasické nástroje a výsledkem je deska, kterou byste měli slyšet. Vše začíná opět (jak jinak) intrem, tentokráte částečně monstrózním a částečně pitoreskním, v cirkusovém stylu. Na něj pak už navazuje jedna hudební perla či lahůdka za druhou. Hymnickou "Welcome" s houslovými mezihrami, které doplňuje pískání, střídá dle mého názoru nejlepší skladba desky "Candyman" - swingová lahůdka v rytmu jive s velmi chytlavou melodií, která ukazuje Christinu v hravé a rozverné náladě. S "Nasty Naughty Boy" se přenesete do baru třicátých let zahaleného do kouře z doutníku, ve kterém vám zpívá před statickým mikrofonem blonďatá zpěvačka Mrs. Aguilera v červených šatech. Asi nejvíce retro je bluesová "I Got Trouble", v níž zní XTina opravdu jako na deskách starých sedmdesát let, dokonce i typické praskání vinylu si neodpustila. Po excelentní baladě "Hurt", přichází na řadu "Mercy On Me", ve které osobně slyším ozvěny bondovek, které, jestli se nemýlím, nazpívala svého času Shirley Bassey. V "Save Me From Myself" ukazuje ve více jak čtyřech minutách, proč dostává ceny za vokální výkony - pouze s kytarou a violoncellem svůj hlas vodí po něžných stezkách uhrančivé melodie. Toto všechno zakončuje mohutnou ódou "The Right Man", kde si tak trochu pohrává s vážnou muzikou.

Musím se přiznat, že mě osobně uhranul druhý disk "Back To Basics". Mám rád starou, hodně poctivou muziku a i když tady sem tam lehce zavání novotou, vůbec mi to nevadí. Christina Aguilera to zkusila a výsledek je zkrátka výborný. Pokud bych měl tenhle disk hodnotit separátně, pak by si vysloužil 9/10, možná i o chlup víc. Naopak k prvnímu CD jsem si musel chvíli hledat cestu a ani potom z něho nijak zvlášť nešílím a hodnotil bych ho o něco horší 7/10. Výsledkem je tedy jakýsi nevážený aritmetický průměr. Jinak ale deska "Back To Basics" potvrzuje nejen pozici Christiny Aguilery na světové hudební scéně, ale i to, že si tato zpěvačka může dovolit natočit téměř všechno (možná příští deska bude ve stylu country), a přitom to bude znít velice dobře.

P. S.: "Back To Basics" bude dalším titulem, které se dočká hodnocení dalších deseti redaktorů. V makrorecenzi se dozvíte, zda je druhé CD i podle ostatních tak dobré, a kolega Veselý se jistě rád a daleko fundovaněji vyjádří k prvnímu disku.

NÁZORY
  • Výborné album!!! (Marek, 16.08.2006 17:19) Reagovat

    I když se považuji za pravověrného rockera a i když dávám přednost nezávislé a alterntativní hudbě, musím říct, že nové album Christiny je úžasné.
    Smekám a spěchám do obchodu.

  • A ještě lepší album!!! (Marek, 17.08.2006 14:51) Reagovat

    Musím napsat ještě jednou, protože zrovna teď tuhle desku znovu poslouchám a říkám si, k...a, kdo není hudební analfabet, ať si jí honem maže koupit, protože to už vůbec nemá co dělat s obyčejnym bezduchym popíkem, tohle je vyzrálá, dospělá deska.Howgh.

  • souhlas (justagirl, 23.08.2006 10:24) Reagovat

    Souhlasim s nazorem recenzenta. Prvni cd je trochu nevyrazne a pisne docela splyvaji, maji vsechny uplne stejnou melodii, zaujala me snad jen pisen Undesrtand a Aint No Other Man. Pisen F.U.S.S. povazuju za infantilni vyrizovani uctu. Muzikalne nic hezkeho neprinasi a jeji text z Christiny dela urazeneho fracka. A hned po ni je zarazena pisen o vernem pratelstvi - jak pateticke! Posledni skladba na prvnim cd Thank You - skvely napad. Asi desitka fanousku, ktera se vyjadruje o Christine jako o pozehnani, je namixovana do hudby.
    Druhy disk je podstatne kvalitnejsi. Melodie jsou opravdu melodie, aranze jsou v poctivem stylu. Nasty Naughty Boy je perla.
    Christina zpiva fantasticky, strida polohy, jak vyrazove, tak melodicke.
    Texty jsou ale prilis plytke. Porad dokola opakuje bud jak ma fantastickeho muze, nebo ze si muze delat co chce, nebo o krivdach minulosti. Vyjimkou je snad jen Welcome, ale ani tady se zadne originalni myslenky nedockate.

  • CD (Huscak, 23.08.2006 11:16) Reagovat

    Mám na tohle CD takový rozpačitý pohled - první CD, jak již bylo napsáno, splývá do jednoho celku a sem tam mi přijde až moc "ukřičené", snad jen Oh, Mother je úplně jiná než ostatní skladby.. jinak žádná výraznější melodie pro rádia.. jsem zvědavá na další single..
    Druhé CD je melodičtější, skladby jsou "jasnější" a různorodé… krásná Hurt.. u té mě mrazí a Save from Myself - v té by asi málo kdo Aguileru poznal..
    Celkově bych hodnotila nižší známkou než autor recenze… album Stripped bylo pro mě zajímávější.

  • povedené (zuzkaa, 24.08.2006 22:54) Reagovat

    Opravdu povedené album. Pravda, také mě více zaujal druhý disk, ale i ten první si mě dostal hned při prvním poslechu. Za nejlepší považuju asi "Candyman", ale líbí se mi i intra.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red
Nové desky 15/2024 - od Marka Knopflera přes Mirai po girl in red Polovina dubna přinesla nové album Marka Knopflera, kterého se fanoušci dočkali po šesti letech. Doplnily jej novinky Mirai, girl in red, Maggie Rogers, desku pro Red Hot natočila Meshell Ndegeocello, rockeři si užijí Týr, Bodegy, James,... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 09:30 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Christina Aguilera se v klipu "Santo" pohroužila do snu noci svatojánské (26.01.2022 17:04)
- Christina Aguilera chystá hned dvě alba najednou. "Znovu jsem se zamilovala do hudby," říká (21.04.2021 10:46)
- Publicistika: Ultimátní přehled zahraničních vánočních a zimních písní roku 2020 (23.12.2020 12:25)
- Christina Aguilera chystá album. "Dělám teď hudbu, která je pro mě smysluplná," říká (22.09.2020 08:21)
- Video: Christina Aguilera kašle na korektnost. V klipu k "Loyal Brave True" má asijský look (18.08.2020 17:11)
- Video: Christina Aguilera a A Great Big World ve "Fall On Me" probouzejí jaro (18.02.2020 10:35)
- Audio: Christina Aguilera a A Great Big World se vracejí s klavírní baladou "Fall On Me" (23.11.2019 10:26)
- Audio: Christina Aguilera představuje ústřední píseň k animáku "Addamsova rodina" (30.09.2019 08:19)
- Naživo: Christina Aguilera si v Berlíně omotala fighters kolem prstu (23.07.2019 16:00)
- Christina Aguilera ohlásila rezidentní show v Las Vegas (31.01.2019 08:33)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Sia Queen AC/DC U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu