shop.musicserver.cz

Hrubiáni a jejich velká deska

Vydáno: 04.08.2006 05:00 v sekci Recenze - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Že se dá i v roce 2005 dělat heavy metal, který nečpí staromódností, to dokazují američtí Avenged Sevenfold. Mladá pětice sice nepřichází s ničím výjimečným, ale mixem HC s metalem a hard rockem zabaleným do alba "City Of Evil" dávají dohromady výbušnou a velmi zábavnou rockovou směs.

7/10

Avenged Sevenfold - City Of Evil

Celkový čas: 72:48

Skladby: Beast And The Harlot, Burn It Down, Blinded In Chains, Bat Country, Trashed And Scattered, Seize The Day, Sidewinder, The Wicked End, Strenght Of The World, Betrayed, M.I.A.

Vydavatel: Warner Music

Tahle kalifornská skupina je v Česku známá asi jen málokomu. Zřejmě nejvýrazněji na sebe upozornila letos v červnu, když do Prahy zavítala jako jeden ze dvou předskokanů Guns N' Roses. Jenže, co si budeme povídat, reference na jejich vystoupení nebyly bůhvíjaké, takže klidně můžeme vzít za vlastní prohlášení: "Avenged Sevenfold v Česku v podstatě nikdo nezná!" Jestli to je dobře, nebo nikoli, toť otázka úplně jiná. Abychom ale nemluvili o něčem bez souvislostí, shrňme si toliko - pokud oficiální zdroje mluví pravdu, kapela se zformovala roku 1999 v Huntingtonu, když byli její členové ještě na střední škole. Pětice debutovala o dva roky později albem "Sounding The Seventh Trumpeth", za další dvě léta to byla placka "Waking The Fallen". Pak se hoši upsali koncernu Warner Music, načež loni v červnu jim vyšla třetí deska "City Of Evil", která se letos dostala i do Česka, byť se značným zpožděním.

Pokud skupina nazve album "City Of Evil", lze předpokládat, že to asi nebudou růžovým závěsem zahalené vzpomínky na první polibky či zpívánky o nevinném dětství u horského jezera. Naopak. Hned první song "Beast And The Harlot" spustí přes gotický úvod zběsilou trashovou jízdu, do níž M. Shadows provolává cosi o sedmihlavé příšeře, ženě oddané démonům a apokalyptických obrazech. To, že Avenged Sevenfold přijeli do Česka s Axlem Rosem, je příznačné. Hudební projev obou projektů je ne snad stejný, ale do jisté míry podobný. I Avenged Sevenfold se vyžívají v míšení pompézních sól a melodií, přechodech od zběsilých vypalovaček k mírným popěvkům. Nechybí jim také notná dávka megalomanství: v závěru "City Of Evil" se z písní stávají metalové opusy, které svou stopáží neklesají pod šest minut, a prostor v nich dostávají jednoznačně instrumentální exhibice.

"City Of Evil" jsem si poslechl opravdu mockrát. Nadšeně jsem ihned přijal výtečný projev vokalisty M. Shadowse, který dokáže uzpívat cokoli od hardcoreového křiku, přes rapované úseky až k procítěným pasážím, v nichž ale nikdy neztratí nic z rockerské hrubosti. Obdivuhodný je také žánrový záběr Avenged Sevenfold, asi nejsnazším zařazením metalcoreový hard rock. Je tam gotika, HC, rock'n'roll, heavy metal a la Iron Maiden. Od každého si kapela vzala trochu, nad směsici ale vyčnívají solidní melodie a trashová rytmika. Co už je na pováženou, to je zmíněná pompéznost, jíž dávají posluchači umělci zakusit vydatně. Jelikož jsou všichni nadprůměrní řemeslníci, dá se to snést, ovšem když takovou "Blinded In Chains" posloucháte už šestou minutu a víte, že dvě třetiny desky jsou stále před vámi, cosi vás nutí přepnout. Svou roli samozřejmě hraje fakt, že produkce to je sice slušná, avšak nikoli geniální. Nicméně "City Of Evil" je práce dobrá, jen k sobě potřebuje trpělivého a svým způsobem oddaného posluchače.

NÁZORY
  • slušný cd (thicke, 04.08.2006 21:07) Reagovat

    avenged sevenfold jsem začal registrovat teprve nedávno, když jsem na MTv viděl klip k Bat Country. tak jsem si sehnal dvě alba, Waking the Fallen a právě City of Evil. Druhé jmenované je myslím lepší, docela dobrá muzika. btw pěkná recenze, souhlasím s ní :-)

  • A7X (Marcela Braunová, 16.08.2006 08:53) Reagovat

    Avenged Sevenfold je podle mého názoru vynikající metalová skupina. Poslouchám je také od prvního shlédnutí klipu Bat Country na MTV. Ihned jsem si je zamilovala - sehnala si jejich cd Sounding The Seventh Trumpet a Waking The Fallen. Teď už mám objednané i cd City Of Evil. Mám půlku C.O.E. na MP3jce a všechny ty písně jsou skvělé (jako vždy)! Všem dalším metalovým fanouškům bych tuto skupinu opravdu doporučovala - je opravdu skvělá. Kytarová sóla Synystera jsou úžasná a hlas M.Shadowse je vynikající a tvrdý.
    A7X nejsou žádné vykopávky! Naopak - velmi tvrdá skupina!

  • Avenged Sevenfold (MaxFriik, 27.08.2006 15:20) Reagovat

    A7x poslouchám asi mšsíc, resp. album City Of Evil a nemůžu se ho nabažit. Písně jako Strength Of The World, Seize The Day nebo např. M.I.A. jsou naprosto dechberoucí... Sehnal jsem si i jejich starší alba, ale ty mě nezaujaly, nemám totiž rád, když M.Shadow řve, naopak když zpívá pěkně melodicky, tak to moje uši skáčou radostí :) Doufám, že další deska bude stejně nadupaná.

  • starší cd A7X (Marcela Braunová, 02.09.2006 18:39) Reagovat

    Podle mě je škoda, že M. Shadows na City Of Evil neřve. Já radši jeho řev než zpěv, ale obojí je vynikající. Úžasně řve třeba v písni Chapter Four, která je z alba Waking The Fallen. Opravdu vynikající.

  • kolikrát ještě? (clary, 11.11.2006 17:00) Reagovat

    kdy už si konečně na musicserveru uvědomíte rozdíl mezi "trash" a "thrash"??

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: V klipu "Cosmic" od Avenged Sevenfold se Smrtka vydává na pořádný trip (26.03.2024 17:29)
- Recenze: "The Mandrake Project" Bruce Dickinsona je sebejisté veteránské album, své ambice ale neplnit nedokázalo (18.03.2024 17:00)
- Audio: Singl "The General" od Guns N’ Roses je sice velkolepý, ale ne zrovna povedený (11.12.2023 15:00)
- Video: "Afterglow of Ragnarok" uvádí do světa "The Mandrake Project", připravovanou sólovku Bruce Dickinsona (08.12.2023 14:00)
- Video: Iron Maiden vysekli živým videem "Stranger in the Strange Land" poklonu svým fanouškům (06.11.2023 17:49)
- Bruce Dickinson chystá sedmé sólové album. "The Mandrake Project" vyjde začátkem příštího roku (24.09.2023 11:12)
- Video: Avenged Sevenfold natočili k singlu "Mattel" vlastní surovou variaci na Barbie (23.09.2023 14:33)
- Video: Konec čekání - Guns N' Roses vydali nový singl. Tedy staronovou "Perhaps" (21.08.2023 08:09)
- Nová píseň od Guns N' Roses se může objevit "každým dnem" (19.07.2023 09:54)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia Kabát U2 Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu